Ексклузивно:

Съветът на ЕС одобри въвеждането на Истанбулската конвенция

Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за...

Ердоган печели изборите в Турция, ще управлява трето десетилетие (ОБЗОР)

Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори в Турция , побеждавайки...

НЕЧОВЕЦИ! Лекарите към почернения съпруг на починалата родилка: Изтеглихте късата клечка

Жена ми става, за да повика спящата сестра, защото...
НачалоПолитикаДепутати уточняват знаят ли какво е милиционер и милионер, чекист и градинар

Депутати уточняват знаят ли какво е милиционер и милионер, чекист и градинар

В днешния ден депутатите би трябвало да се заемат с важни промени в НПК, които в един нормален законов ред в една страна имат отражение върху всеки един гражданин. Дебатът по тези важни иначе промени бързо се трансформира в цирк с елементи на трагикомедия.

Конкретно работата на депутатите беше да обсъдят петте законопроекта на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Два от тях са внесени от Министерския съвет, а останалите от Демократична България, "Възраждане" и Продължаваме промяната. Част от разглежданите законопроекти за промени в НПК представляват законодателни инициативи, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост. Вчера Народното събрание спря работа по тях, заради липса на кворум.

Дебатът по законопроектите отново започна с престрелки между парламентарните групи на ГЕРБ и ПП. Марин Маринов от ГЕРБ заяви, че не е съгласен със законопроекта на НПК на ПП. В него има милиционерщина от най-мракобесните времена, посочи Маринов и настоя да се отхвърли законопроектът на Бойко Рашков, който може да се превърне в инструмент за репресии в ръцете на МВР за в бъдеще.

Нужна е дълбока съдебна реформа, която трябва да премине в Конституционни промени, за които да се търси консенсус и обединение на силите, призова депутатът от ГЕРБ.

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков от ПП реагира на нападките на парламентарната група на ГЕРБ/СДС. Когато се говори за милионери и милиционерщина засягате и вашия колега Младен Маринов. Аз не съм завършил милиционерското училище в Пазарджик, заяде се Рашков. Той уважава всяка една професия, включително и професията на хората, които се занимават с пожарогасене. "Предпочитам да бъда комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар", отсече Рашков.

Очаквано и Тома Биков от ГЕРБ се намеси с въпроса дали е възможно това, което предлага Рашков да се прилага само към него и след няколко месеца към градинаря. Може ли да се разследва Рашков по неговите методи, а другите хора по нормален път, запита депутатът от ГЕРБ.

От "Възраждане" също взеха думата в словесния дуел между ГЕРБ и ПП и то май по-скоро, за да се опитат да успокоят страстите в пленарна зала. Адвокат Петър Петров каза, че мисията на формацията за съдебна реформа включва и временно отстраняване на главния прокурор и ръководителите на висшите съдилища. Визията на "Възраждане" за промени в НПК е съсредоточена в посока създаване гаранции защита на правата на страните в процеса, включително и на пострадалите. Той настоява новата форма за съдебен контрол, която предлага "Възраждане" да бъде приета.

"Вие не сте милиционер господин Рашков, вие сте чекист", нападна го Георг Георгиев от ГЕРБ. Той настоя Рашков да каже дали промените, които предлага ПП, ще засегнат градинари за пране на пари? Промените, които предлагате ще засегнат ли хора, свързани с чужди корпорации, които искат да засегнат българската енергетика, ще засегнат ли хора, които са ощетили държавата с милиарди, ще засегнат ли хора, които са замесени със скандала с Nexo, промените ще засегнат ли хора, свързани с партньорство с Руската федерация, промените ще засегнат ли газовите посредници?, запита с множество въпроси депутатът от ГЕРБ.

За прекратяване на цирка не спомогна и председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, който призова депутати да не се нападат вътре в пленарната зала.

Радостин Василев от ПП настоя да се въздържат от толкова експертни изказвания, защото всичко това води до ментални изкривявания. Той направи своеобразен флашмоб от парламентарната трибуна, като се закани, че ще подари две гумени ръце на депутата от ГЕРБ Георг Георгиев, защото неговото умение е да целува ръце. Василев недоумява защо се говори за градинари, криптофараони, газови посредници, криптоскандали, а не се дебатира по същество върху промените НПК, касаещи механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му.

Бойко Рашков остро възрази срещу използването на цинизми от парламентарната трибуна. За това кого ще засегнат промените – такъв въпрос може да се зададе от човек, който няма идея какво се разглежда. Когато се променят норми в НПК, съвсем нормално е, че те се отнасят за всички граждани на страната. Независимо с какво се занимават, обясни депутатът от ПП.

Маноил Манев от ГЕРБ добави, че има един закон в България – Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен. "Един бивши комунистически следовател казал, че предпочита да е комунистически следовател пред комунистически пожарникар. Само знам, че на този човек му предстои да е водач на листа на "Да, България". Взимайте го, колеги, слагайте го някъде пък да видим какво ще се получи", заяде се Манев с евентуалното общо явяване на ДБ и ПП на предсрочните парламентарни избори на 2 април.

Радомир Чолаков заяви, че арестът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов унищожава всички теоретични виждания за промени в НПК. Ако се остави на органите на полицията да увеличат полицията, ще получим комунистическа диктатура. Рашков бе живото доказателство, че той и парламентарната група, която представлява не са готови за демокрацията. Вие г-н Рашков унищожихте всичко, за което говорим, остър бе шефът на правна комисия.

Десислава Атанасова заяви, че Рашков е доказателството, че най-яркият комунистически режим все още съществува. Тя призова Вежди Рашидов да овладее пленарна зала и дебатите по същество за промените в НПК да започнат.

Последни

Бенатова: Дали някой не предупреди брат Галев седмица преди смъртта му

Двама журналисти сме взимали телевизионно интервю от Братя Галеви...

Брат Галев влязъл мъртъв в България и затова изненадал МВР

ДНК тест е потвърдил самоличността на Ангел Христов, утре...

Ицо Хазарта категоричен: Няма да дадем имунитета на Бойко

Рапърът Ицо Хазарта, чиято кариера се гради на песни...

Не пропускай

Бенатова: Дали някой не предупреди брат Галев седмица преди смъртта му

Двама журналисти сме взимали телевизионно интервю от Братя Галеви...

Брат Галев влязъл мъртъв в България и затова изненадал МВР

ДНК тест е потвърдил самоличността на Ангел Христов, утре...

Ицо Хазарта категоричен: Няма да дадем имунитета на Бойко

Рапърът Ицо Хазарта, чиято кариера се гради на песни...

ДПС ще чака оферта, за да подкрепи кабинета ГЕРБ – ПП

След известни спекулации, дали ДПС ще бъде част от...

Бивш депутат на Яне Янев смени скорострелно Пепи Еврото в съдебната система и службите

Изключително скандална политическа фигура парадира да е новото острие...

Алексей Петров пере Бойко най-добре и се надява да се пенсионира в ДАНС

Бившият съдружник на Борисов скочи с голи гърди на...

Ако единият Брат Галев умря, какво става с втория? (⚡️Разследване)

САМОУБИХА ЛИ И ЕДИНИЯ ОТ БРАТЯТА ГАЛЕВИ? Разследване на...

Гореща версия! Брат Галев убит заради мълчанието на Васил Божков – Черепа

Инценировка или убийство - двете скандални версии за смъртта...

Брат Галев се прибра зад гърба на МВР и умря пак зад гърба на МВР

Първата новина е, че осъденият Брат Галев се прибрал...

Прочетете още

Бенатова: Дали някой не предупреди брат Галев седмица преди смъртта му

Двама журналисти сме взимали телевизионно интервю от Братя Галеви в пика на силата им. Миролюба Бенатова и моя милост за БТВ (моето беше на...

Брат Галев влязъл мъртъв в България и затова изненадал МВР

ДНК тест е потвърдил самоличността на Ангел Христов, утре предстои да се извърши и аутопсия, която да установи причината за смъртта му. Това каза...

Гешев започва Операция Чисти ръце с на най-голямата сума пари, изнесена нелегално в историята на Европа

Утре Гешев ще мине Рубикон, от който връщане назад няма. Ще бъде обявена война в държавата.Още в понеделник Прокуратурата ще избухне с нова брутална...
Verified by MonsterInsights