Ексклузивно:

Съветът на ЕС одобри въвеждането на Истанбулската конвенция

Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за...

Ердоган печели изборите в Турция, ще управлява трето десетилетие (ОБЗОР)

Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори в Турция , побеждавайки...

НЕЧОВЕЦИ! Лекарите към почернения съпруг на починалата родилка: Изтеглихте късата клечка

Жена ми става, за да повика спящата сестра, защото...
НачалоАнализиМаргинално прокурорско поведение

Маргинално прокурорско поведение

През последните дни МВР и прокуратурата захвърлиха нов камък по съдебната власт – Маргините. От всички страни се чува едно и също – това е нереформираната съдебна власт, не звучи логично групата да е виновна, а тарторите – невинни, трудът на колегите все едно е отишъл на вятъра, тази съдийка сега да не коментира…

Съдийката Лада Паунова ще коментира с мотивите си, които стриктно ще следим дали ще са готови до месец, както е редно. Но още след като оправда братята Красимир и Николай Маринови, че са лидери на престъпна група, подготвяла убийствата на Иван Тодоров-Доктора, Никола Дамянов и Любен Гоцев, съдия Паунова посочи, че това не е прецедент и често се случва да бъдат осъждани дребни наркодилъри, а за лидерите на пазара в съда да не се появяват дори и имената им.

За да не се появят тези нарколидери в папките по делото и респективно в залата, съдът няма вина. Виновни са актуалните обществени говорители от МВР и прокуратурата.

В съда отива само онова, което те пратят там. И реформиран или не, този съд е редно само да отсъжда дали събраното и изпратено им от обвинителите тежи достатъчно, за да бъде вкаран някой в затвора.

Същият принцип на правораздаване е редно да е приложен и по делото „Маргини“. Това, че е знаково дело, че се следи от Брюксел, че всички са чували страшни неща за братята…, не е редно да влияе на съда. Иначе, резилът пред Брюксел би бил още по-голям.

Остана обаче впечатлението, че разследващите разчитат именно на празни приказки пред съда и на един респектиран свидетел. В заключителните пледоарии се чуха и ретроспективни приказки затова как Маргините били лидери на СИК..? Като че ли това автоматично ги прави поръчители на точно тези 3 убийства.

Наслагването на фактите по делото, които са и в паките, по-скоро води към извода за един предизвестен прокурорски крах.

Маргините бяха арестувани в края на 2005-а във вихъра на „Респект“-а на МВР при Румен Петков, за да се отчете нещо голямо и акцията да си има знаме. На прокуратурата пък се падна тежката задача от това да скалъпи обвинителен акт, който да защитава в съда.

И успя да изкара един защитен свидетел, който тутакси бе показан в медиите – познатият в „Люлин“ като местен бандит и наркозависим Велин Добрев.

Тук държавното обвинение веднага би контрирало с дежурна реплика – и ние искаме свидетелите ни да са професори, но не те познават криминалните среди. Добре, но с какво подкрепиха показанията на познавача Добрев? С нищо. Нито предполагаемите жертви са знаели, че Маргините искат да ги убиват, нито подозирали мотивите. Дамянов, който почина от инфаркт преди да приключи делото, каза, че не познава Маргините. Доктора, който бе убит преди 4 години бил предупреден от полицай, а при Любен Гоцев на крака отишли генералите Иван Чобанов и Иван Драшков. Изпратил ги лично Румен Петков – да предупредят „Бай Любен“.

Никой от нарочените жертви обаче не успя да обясни защо Маргините ще искат да ги убиват.

Прокурорската теза е, че от Доктора искали да завземат контрабандните канали, Гоцев бил съветник на конкурента на братята – Младен Михалев-Маджо, а Дамянов станал мишена, защото дал назаем 400 000 паунда на оръжейния бос Петър Попов, който пък бил близък до Маргините и не искал да връща парите.

Това в съда не се потвърди нито от показанията на жертвите, нито от свидетелски показания. Най-комични бяха думите на самия Петър Попов, който бил извикан в следствието за разпит по делото и там следователят Андрей Цветанов се оказал посредник и Попов върнал дълга си към Дамянов.

Другият коз на обвинението бе видеото с подсъдимия Бисер Илиев-Били Лъжеца, който разкарва с бус следователя из София и показва адресите, където ходели с Велин Добрев и разучавали маршрута на жертвите. Доказателството бе прожектирано и в съда, който се запозна с него. Нито Илиев, нито останалите трима подсъдими Иво Карагеоргиев, Стефан Рангелов и Веселин Тошев обаче признаха да са получавали поръчката от Маргините.

Прокуратурата опита да спечели от показанията и на още двама съмнителни свидетели – пристигналият с маска Иво Илчев и Тихомир Дочев-Мравката, които обаче се уплашиха в съда и не казаха нищо.

Така, логично се стигна до присъда за участниците, които са подготвили убийствата, но поръчителите се изплъзнаха на прокуратурата.

Може би не е случайно, че докато делото бе спирано по болести и отлагано за издирване на знайни и незнайни свидетели, държавното обвинение се зае с нови дела срещу братята Маринови. Остава впечатлението, че едното вече е изпуснато и се тръгва в гонене на други.

Маргините тутакси станаха поръчители на убийството на Боби Цанков. Нищо, че няма следа от извършители.

В този случай обаче никой не пита – как така обвинихте поръчител, а няма заловен извършител. Делото бе подплатено и с още едно – Красимир Маринов получи обвинение за лидер на престъпна група за наркоразпространение. Резултатът от тях обаче не е нулев. Новите напъни изплашиха Малкия Маргин и той изчезна, а обвиненията станаха причина прокуратурата да има резервни варианти, с които да иска арест за Големия.

И това обаче приключи вчера. Апелативният съд окончателно пусна Красимир Маринов да лекува дискова херния под „домашен арест“ и засега няма ново дело, по което прокуратурата да иска задържане. Безпомощността на прокуратурата на последното заседание от войната с Маргина пролича от последния й коз – да поиска делото да се гледа при закрити врати. И той не мина.

Остана и последното обещание да се търсят нови доказателства по старото дело. Но след 5 години обещания, подобни намерения трудно печелят дори обществено доверие.

Последни

Бенатова: Дали някой не предупреди брат Галев седмица преди смъртта му

Двама журналисти сме взимали телевизионно интервю от Братя Галеви...

Брат Галев влязъл мъртъв в България и затова изненадал МВР

ДНК тест е потвърдил самоличността на Ангел Христов, утре...

Ицо Хазарта категоричен: Няма да дадем имунитета на Бойко

Рапърът Ицо Хазарта, чиято кариера се гради на песни...

Не пропускай

Бенатова: Дали някой не предупреди брат Галев седмица преди смъртта му

Двама журналисти сме взимали телевизионно интервю от Братя Галеви...

Брат Галев влязъл мъртъв в България и затова изненадал МВР

ДНК тест е потвърдил самоличността на Ангел Христов, утре...

Ицо Хазарта категоричен: Няма да дадем имунитета на Бойко

Рапърът Ицо Хазарта, чиято кариера се гради на песни...

ДПС ще чака оферта, за да подкрепи кабинета ГЕРБ – ПП

След известни спекулации, дали ДПС ще бъде част от...

Бивш депутат на Яне Янев смени скорострелно Пепи Еврото в съдебната система и службите

Изключително скандална политическа фигура парадира да е новото острие...

Алексей Петров пере Бойко най-добре и се надява да се пенсионира в ДАНС

Бившият съдружник на Борисов скочи с голи гърди на...

Ако единият Брат Галев умря, какво става с втория? (⚡️Разследване)

САМОУБИХА ЛИ И ЕДИНИЯ ОТ БРАТЯТА ГАЛЕВИ? Разследване на...

Гореща версия! Брат Галев убит заради мълчанието на Васил Божков – Черепа

Инценировка или убийство - двете скандални версии за смъртта...

Брат Галев се прибра зад гърба на МВР и умря пак зад гърба на МВР

Първата новина е, че осъденият Брат Галев се прибрал...

Прочетете още

Бенатова: Дали някой не предупреди брат Галев седмица преди смъртта му

Двама журналисти сме взимали телевизионно интервю от Братя Галеви в пика на силата им. Миролюба Бенатова и моя милост за БТВ (моето беше на...

Брат Галев влязъл мъртъв в България и затова изненадал МВР

ДНК тест е потвърдил самоличността на Ангел Христов, утре предстои да се извърши и аутопсия, която да установи причината за смъртта му. Това каза...

Гешев започва Операция Чисти ръце с на най-голямата сума пари, изнесена нелегално в историята на Европа

Утре Гешев ще мине Рубикон, от който връщане назад няма. Ще бъде обявена война в държавата.Още в понеделник Прокуратурата ще избухне с нова брутална...
Verified by MonsterInsights