четвъртък, 19 януари 2023, 12:00 ч.

Ще нищят случая докрай

Иван Гешев очаква добро взаимодействие със САЩ по случая Nexo

BNews.bg

Иван Гешев очаква добро взаимодействие със САЩ по случая Nexo

Снимка: гугъл

Главният прокурор Иван Гешев подготвя информация по случая Nexo, която ще изпрати на колегите си от САЩ. Той е сигурен, че ще си взаимодейства добре с партньорските служби на САЩ, за да изяснят случая Nexo докрай.

По реда на молбите за правна помощ ще ни бъде оказано бързо и компетентно съдействие за изясняване на фактическата обстановка по българското дело, уточни Гешев. Той увери, че всичко, което поискат САЩ, ще им бъде предоставено.

Гешев обясни, че е делото Nexo e образувано от септември месец, а действията са планирани в края на декември месец.

Гешев не е запознат конкретно със самото разследването, защото не е наблюдаващ прокурор по делото. Той не вижда каква целенасоченост може да има в действията на 8 американски прокурори.

Оказа се, че Иван Гешев не знае кой е бившият вътрешен министър, който е разследван от КПКОНПИ. "Не съм запознат, нито ми е задължение като главен прокурор да познавам 200-300-400 000 проверки на година. Единственото, което мога да ви гарантирам е, че не разполагам с имение, което се нуждае от градинар", коментира обаче Гешев, правейки намека, от който се разбира всъщност, че проверката е насочена към бившия вътрешен министър Бойко Рашков, а не към другите депутати Младен Маринов или Христо Терзийски. Именно от думата "градинар" насочва към публикацията в ПИК и това, че прокуратурата е прочела техния материал, след което е започнала съответната проверка.

На заседанието на правната комисия предстои да се разгледат няколко законопроекта на НПК, които имат за цел да създадат механизъм за разследване на главния прокурор. Предишното заседание не стигна до гласуване на самото законодателство и се взе решение да бъде изчакан да дойде и да се изкаже и главния прокурор.

Гешев се надява на правна комисия да бъде изслушан от депутатите по важните въпроси за обществото, а не по висящи досъдебни производства - като бума на престъпността, проблемът с мигрантския натиск, тежките катастрофи, телефонните измами и много други въпроси, които касаят хората. Той се надява дискусията освен ползотворна, да е на нивото на комуникацията между отделните власти в държавата. Иначе в противен случай щял да се даде лош пример на хората - и съдебната власт, и депутатите трябвало да дават пример и да спазват Конституцията и законите на държавата.

Гешев се пошегува с депутатите от комисията по правни въпроси, че могат да приемат промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт в посока, че когато се разследват, определени хора, които имат дейност с търговски дружества, задължително да се проверяват кои са техните политически приятели и кого спонсорират. Евентуална такава промяна в рамките на шегата означавало, че не сме част от европейското семейство и правовата държава.

Главният прокурор настоя за цялостен анализ какво прави МВР, какво не прави, какво прави прокуратурата и какво не.

Той не е запознат и с разследването по "Барселонагейт", като не знае дали е висящо или има произнасяне на прокурор.

По отношение разследването за отравянето на Емилиян Гебрев, Гешев коментира, че давал много изявление за взривове в складове. Привлечени са като обвиняеми 6 руски граждани, които са обявени за издирване и са свързани с руските служби за сигурност. Срещу трима души има и подробни съобщения, за които се знае, че са руски граждани и са обвинение по случая.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари