четвъртък, 26 май 2011, 15:56 ч.

Всеобщо безхаберие

Всеки ден по едно дете у нас опитва да се самоубие

BNews.bg

Всеки ден по едно дете у нас опитва да се самоубие

Всеки ден едно българско дете прави опит за самоубийство, а двама възрастни слагат край на живота си. Най-младият човек, който прави опит за самоубийство е едва 8-годишен, а най-възрастният - на 97 години. Въпреки злокобната статистика правителството от години не приема Националната програма за превенция на самоубийствата, а пари по програмата за психично здраве не са отпускани от 2007г. насам.

Войната между неправителствените организации и здравното министерство продължава. Този път ябълката на раздора е неадекватната политика по отношение на психичното здраве на българите, както и липсата на превенция на самоубийствата у нас.

Всеки ден едно дете прави опит за самоубийство, а двама възрастни слагат край на живота си.


Най-младият човек, който посяга на живота си е едва 8-годишен, а най-възрастният - на 97 години. Опитите за самоубийство растат непрекъснато.

"Увеличава се делът на младите хора, които правят опити за самоубийства", алармира д-р Михаил Околийски, ръководител на направление "Психично здраве" в Националния център по опазване на общественото здраве.

Изследвания на Евробарометър за 2010г. за психичното здраве в страните-членки на Европейския съюз показва

остра нужда от въвеждане на нови програми от грижи, инвестиции на средства и усилия за борбата с дискриминацията на хората с психички заболявания.

България е страната, в която се наблюдава едно от най-високите нива на самоопределено лошо настроение, което означава, че хората не се чувстват щастливи.

Всеки пети българин страда от някакъв вид психично разстройство, коментира Околийски и допълва:

"Много малък делът хората с психични разстройства в България търсят и получават помощ. Едва 6% от анкетираните българи са потърсили помощ от професионалист през последните 12 месеца".

В страната липсват психично-здравни услуги, а пътят за успешна деинституционализация на деца и възрастни с психични проблеми е блокиран, коментира председателят на Българския хелзинкски комитет д-р Красимир Кънев. Въпреки обещанията на няколко правителства и поетите ангажименти от България пред Европейския съюз, институционалната грижа продължава да бъде основна форма на грижа за тази група от хора.

Според д-р Христо Хинков държавата не е заинтересована да финансира профилактиката на психичното здраве, тъй като са намесени интереси на фармацевтични компании.

По думите му за здравеопазване през последните години са отпуснати 4 пъти повече пари, но никаква част от тях не покрива грижите за психичното здраве.

Подробости вижте във видеоматериала на BNews!

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • oxsnyarpufq - 11:53, 05 юли

  4DSoMG yoekatlfiwoh

 • jaultsni - 11:02, 03 юли

  Dm5JCQ akxpapjsvutw

 • Elouise - 19:39, 02 юли

  Big help, big help. And suerplative news of course.

 • Eel - 05:34, 02 юли

  This info is the cat’s pamjaas!

 • МАТА ХАРИ - 21:09, 26 май

  Mафии и политици, до кога ще измь4вате бьлгаркиат народ

 • MATAHARI - 20:49, 26 май

  IT IS NO MEASURE OF HEALTH TO BE WELL ADJUSTED TO A PROFOUNDLY SICK SOCIETY

Напиши коментар

Коментари