Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългария9-процентовото ДДС за книгите да стане постоянно?

9-процентовото ДДС за книгите да стане постоянно?

[Снимка: Getty Images]

Снимка: Getty Images

Представителите на бранша изпратиха писмо до министъра на културата Боил Банов

Издателите поискаха  9-процентното ДДС да остане за постоянно. Представители на книжния бранш изпратиха писмо до министъра на културата Боил Банов, в което набелязват мерки за подпомагане на сектора. Те искат с намалена ставка да се облага и доставката на услуги по отпечатването на книги, както и въвеждането на механизми за институционално финансиране на библиотечните фондове, което би могло да бъде постигнато чрез приемането на Стандарта за библиотеките. Друга мярка е разработването на механизъм за специална финансова подкрепа на книжарниците в малките населени места.

Спадът на продажбите на книги е между 50% и 70% за периода на извънредно положение в страната. Това пък показват резултатите от проучване, проведено от браншовата организация Асоциация „Българска книга” сред книгоиздатели и книготърговци. То е проведено в края на месец май, за да установи и конкретизира щетите върху бранша в условията на епидемията на Covid-19. Анкетата показа основните проблеми в сектора.

Близо 30% от анкетираните не отчитат ръст в онлайн продажбите за периода май-март тази година. А за тези издатели и кноготърговци, които отчитат ръст в онлайн продажбите на книги, той далеч не е достатъчен да компенсира общия спад. Според над 40% от респондентите в анкетата ключова причина за спада в продажбите е затварянето на книжарниците и печатниците, които преустановиха дейност за над 30 дни. В допълнение, 60% от участниците в проучването посочват, че са имали просрочени плащания със съответните контрагенти.

Друг акцент сред резултатите от проучването, обхванало 83 респондента, от които – 80,5% издатели, 15,9% издатели и книготърговци и 3,7% книгоразпространители, е отлагането на планираните нови заглавия и допечатки сред над 60% от издателите. Те се равняват на между 20% и 30% от общо планираните книги за издаване през текущата година. Това резултира както върху приходите, така и върху устойчивостта на сектора в дългосрочен план.

Друг отзвук от кризата с COVID-19 в бранша е освобождаването на персонал – над 50% от анкетираните посочват, че се е наложило да освободят служители, назначени в техните фирми. Но освен това спецификата на книгоиздаването предполага и работа с професионалисти от свободните професии – преводачи, редактори, коректори, дизайнери, илюстратори, художници, рецензенти. Спирането на книгоиздателските процеси се отразява пряко и на тяхната заетост.

От Асоциация „Българска книга” подчертават, че подкрепя предложенията на Европейската федерация на книгоиздателите и на Федерацията на европейските и международните книготърговци, които бяха изпратени до европейските министри на културата и еврокомисар Мария Габриел, а именно – въвеждане на книжни ваучери, с които читателите да могат да закупуват книги в книжарниците, и програми за финансиране обогатяването на книжните фондове на обществените институции.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Не пропускай

Bnews предава от кинофестивала в Кан: Блокираха булевард “Кроазет” заради Селена Гомес (ВИДЕО)

Актрисата и певица Селена Гомес направи същински фурор на...

ИЗВЪНРЕДНО! Стрелба по Петьо Петров – Еврото в най-баровския квартал на Белград

Наемни килъри с мотори за малко да пратя Еврото...

Състоянието на простреляния Роберт Фицо е сериозно и не позволява да бъде преместен

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е стабилизирано, но...

Прочетете още

Сърцераздирателни писъци от Запада за „зловещата“ за тях и „Отвратително победоносна среща на върха“!

Владимир Путин се срещна със Си Дзинпин в Пекин. Световните медии не можаха да подминат тази новина и активно я коментират. Западът е изключително...

Разрив в Израел! Либералът Бени Ганц напуска правителството, ако Нетаняху не промени курса на войната

Повече от седем месеца след началото на войната, в която Израел все още не е постигнал целите си да ликвидира „Хамас“ и да върне...

Асен Василев твърди, че един глас на изборите струва 500 лева, а един депутат 5 милиона лева!

ГЕРБ и ДПС купуват гласове за 9 юни по 500 кинта парчето, издаде ги финансовият гуру на Сглобката Асен Василев - Кокорчо. Ако бившият финансов...
Verified by MonsterInsights