Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоАнализиАлбена Данаилова ще е втори концерт майстор на Новогодишния концерт на Виенската...

Албена Данаилова ще е втори концерт майстор на Новогодишния концерт на Виенската филхармония!

Последвай Bnews.bg в

Не, Албена Данаилова няма да води Новогодишния концерт на Виенската филхармония, не и тази година. И не е водила и в предишните години.

Този израз може да се употреби единствено за концертмайстора на дадена програма, който, нека да го кажа съвсем просто, седи от дясната (външната) страна на първия пулт на групата на първите цигулки. А човекът, който седи отляво до него, изпълнява функцията на помощник-концертмайстор. Концертмайсторът е връзката между оркестъра и диригента, той приема указанията на диригента, прилага ги и следи за тяхното изпълнение в оркестъра. Може да коментира заедно с диригента детайли от програмата, художествени изисквания, представянето на другите групи в оркестъра и т.н. Тоест, той има водеща функция, свързана с определени правомощия и отговорности. А човекът до него от своя страна трябва да му помага в изпълнението на тези отговорности и не е във водеща, а в спомагателна позиция.

Виенска филхармония публикува снимки от репетициите за Новогодишния си концерт, на които ясно се вижда, че Албена седи отляво на концертмайстора Райнер Хонек. В случая тя е в позицията на помощник-концертмайстор. Разбира се, присъствието ѝ на първия пулт е израз на много висока оценка, но просто не е коректно да се твърди, че тя „води“. В Берлинската филхармония често се случва двама концертмайстори да седят един до друг на първия пулт, но се казва, че води този, който седи от външната страна.

Всичко тръгна от публикация на Норман Лебрехт в неговия блог за класическа музика Slipped disk. Норман Лебрехт е изтъкнат британски музикален критик, който обаче често се поддава на изкушението да пуска непроверена, непълна или подвеждаща информация на сайта си. На мен също много ми се искаше новината да е вярна, защото да си концертмайстор на тази програма е изключително престижно. Не знам по какви причини не ѝ се поверява. Може би по традиция се възлага на концертмайстора с най-дълъг опит. Все пак говорим за една много консервативна институция, в която Албена успя да се пребори и не само да спечели, но и да задържи мястото си на концертмайстор благодарение на прекрасните си качества като цигулар и като човек.

Интервюто, което излезе с нея в „Ню Йорк Таймс“, показва, че от страна на мениджмънта на филхармонията (вече) има желание да се акцентира върху нейната роля в оркестъра и да я направи по-видима. Не се съмнявам, че един ден ще я видим на лидерското място и на новогодишните концерти.

Милена Златарова

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведете вашия коментар!
Въведете вашето име тук

spot_img

Последни

Не пропускай

Израел удари тежко Йемен по въздуха! Хусите се заклеха в отмъщение ВИДЕО

Израел потвърди, че е нанесъл днес въздушни удари по...

Полковник Марков се кефи, че разцепил ДПС: Техният сериал е турски, нашият е само венецуелски!

Бившият лидер на Величия смята, че тяхната поява в...

Младежките лидери на ДПС плътно зад Ахмед Доган! Зоват: Пеевски вън!

Ето я ясната позиция на Младежкото ДПС след срещата...

Патриарх Даниил сътвори Чудо! Помоли се за дъжд и на мига небето се отвори над Беклемето, за да загаси страшния пожар!

Точно, когато Беклемето пламтеше отвсякъде и пожарът вилнееше безнадеждно...

Борисов каза как е излъгал Пеевски: Казах му, че коалиция няма да правим още преди изборите

Лъжата е била тънка, защото е била съпроводена със...

Прочетете още

Краудстрайк, която срина вчера компютрите по света, фалшифицира изборите в полза на Джо Байдън и прецака Тръмп през 2020 (Разследване)

Фирмата за кибер сигурност Крауд страйк, която вчера срина световната компютърна мрежа, е участвалазаедно с Доминиън във фалшификацията на изборите в САЩ в ущърб...

Израел удари тежко Йемен по въздуха! Хусите се заклеха в отмъщение ВИДЕО

Израел потвърди, че е нанесъл днес въздушни удари по йеменския пристанищен град Ходейда в отговор на атаки, извършени от хусите. Свързаната с Иран групировка,...

Извънредно! Ахмед Доган проговори гръмовно: Това (Пеевски, бел. ред.) е едно препятствие, което тряба да преодолеем! (Видео)

Стотици младежи от ДПС посрещнаха почетния си председател на крака в базата на Росенец с викове “ДПС”. Младежите му дадоха подкрепа и поискаха “ДПС...
Verified by MonsterInsights