Новините с коментар в реално време

Украйна свърши ракетите! Зеленски нападна САЩ за отделянето му от Израел: Вие сте позор за света!

Липсата на ракети за противовъздушна отбрана е попречила на...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияАлександър Станков пред Nostrabet: Бях скептичен за Назон, в БФС са на...

Александър Станков пред Nostrabet: Бях скептичен за Назон, в БФС са на последни издихания

Бившият наставник на ЦСКА и Локомотив (Пловдив) – Александър Станков, даде ексклузивно интервю пред сайта Nostrabet.com, в което коментира редица актуални теми, включително около себе си и това дали е получавал предложения от родни и чуждестранни клубове.

Специалистът каза в какъв вариант може да се играе родното първенство и обърна сериозно внимание на разнородното чело в efbet Лига, работата на Саша Илич в ЦСКА, новите попълнения при „армейците“, нажежената ситуация около БФС, Съдийската комисия и Виктор Кашай.

Станков сподели също какви са впечатленията му от националния ни тим, търпящ доста рокади с Младен Кръстаич начело, както и кой е неговият фаворит за Мондиала в Катар.

– Здравейте, г-н Станков! Нека започнем с челото в класирането в родния елит, където е повече от интересно и разнообразно. На какво се дължи толкова по-доброто представяне на ЦСКА 1948, спрямо миналия сезон, когато тимът бе в средата?

– Първо, на всички е ясно, че това е много добре подплатен финансово отбор. Минаха през различни видове стратегии през годините. Бяха обявили, че ще правят нещо изцяло българско, направиха опит. После направиха и рязък завой, въпреки че моето мнение е да се залага на българското. Бил съм много години чужденец, знам какво е. Трябва да има чужденци, но за нашите условия, не трябва да си позволяваме този брой чужденци. Не мога да си обясня големия брой чужденци в отбори, свързващи едвам двата края. В ЦСКА 1948 разбраха, че за да търсят високи резултати, трябва да вземат чужди играчи. Взеха нелоши чужденци за нашите условия, плюс може би най-добрите български играчи възможни за привличане. Събраха утвърдени играчи от нашето първенство.

 – Любослав Пенев фактор ли е за това добро представяне?

– При всички положения е фактор Любо Пенев. Треньорът е много важен. Няма как да не е фактор за възхода. По всички показатели отборът опитва да се легитимира, но не под това име, което е, ами и че е истинското ЦСКА.

– Ами по-доброто представяне на един от бившите Ви клубове – Локомотив (Пловдив), който претърпя известни метаморфози в последните 1-2 години?

– Ами Локо (Пловдив) е един отбор, който при по-подредени неща в клуба, се представя винаги добре. Независимо дали е с Бруно Акрапович или Томаш. Отбор, който е с традиции и много добра публика. Не крия, че там съм изкарал година и половина – една от най-хубавите ми години като треньор изобщо. Не става въпрос за финансовата част. Самата обстановка те кара да бъдеш щастлив. И там, разбира се,  има интриги и други неща. Но самата атмосфера те кара да бъдеш щастлив, когато си част от клуба. Не отричам, че там отиде и един екип от момчета, които съм ги отгледал от деца. Знам как им се развиха кариерите като футболисти от юношеска възраст, после като футболисти от професионалния футбол, а сега – треньори. Един добър екип, който допринася целите на Локомотив да са дори по-високи. Ако е финансово стабилен клубът и нещата са подредени на ръководно ниво, представянето им ще се затвърди. Нещо повече – може да атакуват трето място или Купа.

– Клубът, чийто юноша сте и може би Ви е най-присърце – ЦСКА е лидер, какво впечатление оставя у Вас треньорът на „червените“ Саша Илич?

– Аз съм казвал и в други интервюта, че този треньор ми прави много добро впечатление. Не приказва излишно много. От опит знам, че в ЦСКА трябва да преодолееш един много тежък период, който се явява като един тест. Със зверски атаки от всички страни. Ако изкараш този момент – може и да успееш, ако не успееш да си контролираш емоциите и нервите, си обречен на провал. Мисля, че Илич излиза от този период. При всички положения има и по-качествени футболисти в този момент. Ние в България след 2-3 изяви плюем, след 2-3 мача добри изяви също и вдигаме. Мисля, че и качеството на селектираните играчи е по-добро от предходни години, в които се опитваха да убедят специалисти и фенове, че са много добри водените играчи. Тези играчи в момента са далеч по-високо качество. Когато критикувам – критикувам за добро. Критичен съм и към себе си и мога да кажа, че бях скептичен за Назон в първия момент. В България така се избързва винаги. Човекът свали някой друг килограм и върви нагоре. Сега си признавам, че ми се вижда позитивно привличането ми. Дай боже да не се лъжа, но рядко се лъжа.

– Виждате ли известни прилики с другите сърби, водили ЦСКА в ерата на Гриша Ганчев?

– Към сегашния треньор съм настроен по-позитивно. Да, няма опит. Това, че изкарват, че се учи на гърба на ЦСКА не е така. Той е млад и амбициозен. Иска да върви нагоре в професията, без излишни приказки. Крушчич например повече рекордираше себе си, отколкото да си върши работата. Може да се намерят и някои общи неща, но е комплексно. Трябва да взимаш мачове и с по-малки отбори. Загубите от Левски и Лудогорец се помнят по-дълго. Особено от Левски и с начина, по който игра отборът. Трябваше да се направи сега серия от 4-5 мача, за да се позабрави загубата от Левски.

– Говорейки за треньорска работа – скоро не сте били на скамейката, имали ли сте предложения от родни клубове или пък китайски такива. Известно е, че имате контакти в азиатската страна, били сте и немалко време там?

–  От родни клубове съм имал съвсем малко предложения, включително и наскоро. В никакъв случай не подценявам нещата тук в България, но някак не мога да се пречупя със себе си. Знам какво ще се случи предварително на много от местата. С китайски отбори съм разговарял доста. Покрай пандемията се случиха обаче доста неща. Сега не е много подходящ периодът за работа в Китай. Там от държавно ниво намалиха много бюджетите на клубовете. В голям процент се набляга на местните треньори. Не съм се отказал от треньорската професия, абсолютно. За себе си имам право да избера къде да отида, ако отида изобщо. Извоювал съм си го това право. Не на всяка цена бих отишъл да бъда треньор.

– Около БФС, Съдийската комисия и Виктор Кашай и тези дни е горещо. Няколко родни клуба поискаха оставката на унгареца, като добавиха, че това е само стъпка в промяната на футбола у нас, как ще коментирате?

– Отдавна не само в Съдийската комисия трябва да има промени, генерално трябва да има. Синът ми е в екипа на Бербатов, аз също подкрепям момчетата, знае се моето мнение. Трябва да застъпят млади, можещи, знаещи и интелигентни хора. Този филм е изчерпан с тези хора. Аз съм работил с тях в известен период от тези 16 години. Имал съм хубави моменти, но и лоши. За всяко нещо си има време. Те станаха по-мразени от всички политици. Хора, загубили всякакъв морал и самооценка. Отдавна трябваше сами да си тръгнат. Това са някакви последни издихания. Удавници, които са се хванали за някаква сламка. В помощ им идва всичко – пандемия, политическа обстановка. Опитват се да се закрепят по всякакъв начин, не искам да обиждам никой, но това е пълно безочие. Те мислят, че това е семейна фирма в един затворен комплекс и едва ли не няма кой да ги мръдне никога, все едно се предава по наследство. Часовникът им тиктака.

– Работата на централата неминуемо рефлектира върху националния отбор, който на няколко пъти в последните години удари дъното, но в последните две срещи се видя проблясък.

– Вече се радваме и на много малкото. Не крия, че има нещо позитивно. Говоря от 15 години, още докато бях треньор на младежите, че на всеки отбор му трябва време. Във всяка страна е така – Швейцария, Италия, мога много примери да дам. Има катаклизми при смяната на поколенията, но ние трябваше да хванем една посока. А всъщност няма последователност в нищо. Пълна бъркотия и безхаберие. Позитивното е, че се викат млади момчета, които на широката публика са неизвестни. И на мен дори 1-2 имена не ми бяха добре познати. Но като се хване тази линия, нека им се дадат 3-4 години. Може да ги бият, друг път да завършат наравно, понякога те да бият, може и да се случи така, че да паднат с много. Но нека играят 3-4 години, пък да видим дали няма да има резултат. Аз съм сигурен, че ще има.

– Какви впечатления имате от селекционера Младен Кръстаич?

– Като треньор от Кръстаич нямам много впечатления, защото е пресен, но като играч имам много. За широката публика е неизвестен, с изключение на периода му като селекционер на Сърбия. Като визитка не е нищо особено, единствено е голям трамплин това, че е бил треньор на Сърбия.

– Допада ли Ви решението по време на това Световно първенство посред късна есен и ранна зимата, да се играят срещи за Купата на България?

– Не ми се вижда особено добро решение. Но това прави комерсиализмът. Посред зима Световно – за първи път е, но не ме учудва толкова много. Нетрадиционно ми идва, не е точно това, което трябва да бъде, но така са преценили, съобразяваме се.

 – Как ще повлияе това разполовяване на шампионата на родните клубове и нивото на играта?

– За нивото –  не мисля, че ще повлияе много положително. Просто трябва да се съобразим. Общо взето, нашето първенство трябва да мине на китайския вариант – да започва края на февруари или началото на март и да завършва декември. Ще има само една кратка пауза, почти няма да има прекъсване. Ще се използват и добрите атмосферни условия, освен всичко и само една подготовка ще трябва да се прави.

 – И за финал – имате ли фаворит за Мондиала в Катар?

– Аз винаги съм имал само един фаворит като става въпрос за Световно първенство – Бразилия. Очаквам да триумфират с шеста световна купа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За да следите новините и коментарите в реално време

spot_img

Последни

Главният прокурор на САЩ допусна, че Джо Байдън е с “всичкия си”, за да бъде президент

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд защити умствената пригодност...

Джанет Йелън иска да сложи ръка на 300 милиарда замразени руски активи в полза на Украйна

САЩ и съюзниците им от Г-7 продължават да разглеждат...

2/3 от америкаците смятат, че Тръмп е невинен по съдебните дела срещу него

Първият наказателен процес, пред който е изправен бившият американски...

Който Магнитски вади, от Магнитски умира!

“Който Магнитски вади, от Магнитски умира!”Няма логика Радев да...

Не пропускай

Главният прокурор на САЩ допусна, че Джо Байдън е с “всичкия си”, за да бъде президент

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд защити умствената пригодност...

Джанет Йелън иска да сложи ръка на 300 милиарда замразени руски активи в полза на Украйна

САЩ и съюзниците им от Г-7 продължават да разглеждат...

2/3 от америкаците смятат, че Тръмп е невинен по съдебните дела срещу него

Първият наказателен процес, пред който е изправен бившият американски...

Който Магнитски вади, от Магнитски умира!

“Който Магнитски вади, от Магнитски умира!”Няма логика Радев да...

Покана за юбилея на писателката Здравка Димитрова

По повод 90-тата годишнина на писателката Здравка Димитрова Съюзът...

Русия прилага в Украйна тактиката на амебата!

Русия прилага в Украйна така наречената "тактика на амебата",...

Гей скандал взриви британския парламент отвътре!

Високопоставен депутат от Консервативната партия на премиера Риши Сунак...

Словакия казва НЕ на Украйна в НАТО

Словакия ще се противопостави на приемането на Украйна в...

Прочетете още

Главният прокурор на САЩ допусна, че Джо Байдън е с “всичкия си”, за да бъде президент

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд защити умствената пригодност на президента Джо Байдън и каза на законодателите в комисия на Камарата на представителите, че...

Джанет Йелън иска да сложи ръка на 300 милиарда замразени руски активи в полза на Украйна

САЩ и съюзниците им от Г-7 продължават да разглеждат широк диапазон от възможности, за да отключат стойността на близо 300 милиарда долара замразени руски...

2/3 от америкаците смятат, че Тръмп е невинен по съдебните дела срещу него

Първият наказателен процес, пред който е изправен бившият американски президент Доналд Тръмп, е и този, за който американците в най-малка степен смятат, че той...
Verified by MonsterInsights