Новините с коментар в реално време

Жълтопаветните маймунки на Прокопиев унищожиха БТВ и Нова, докато танцуваха в скута на господарите си

Поливалентната полово жълтопаветна сган реве на умряло срещу новия...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Жълтопаветните маймунки на Прокопиев унищожиха БТВ и Нова, докато танцуваха в скута на господарите си

Поливалентната полово жълтопаветна сган реве на умряло срещу новия...

Кръгът “Капитал” не успя да овладее ключовия пост шеф на Новините на БТВ, освободен от Хекимян

Асен Иванов е новият главен редактор на bTV Новините,...

Бойко Борисов смята, че ДПС и ДБ на Христо Иванов играят като скачени съдове 

“Много внимателно наблюдавам процесите през тази седмица и забелязвам колко...
НачалоРазследванияАмериканецът, измамен с 5 милиона от Асен Василев, е бил директор на...

Американецът, измамен с 5 милиона от Асен Василев, е бил директор на неговата офшорка!

Сюжетът „Умният измамник Асен Василев мами чуждестранните си съдружници“ от фарс вече се превръща в истинска трагедия в поредния си нов епизод. Нови наивници от чужбина, нови схеми на Асен Василев, нищо, че вече е цял финансов министър и лидер на партия – мандатоносител.

По-надолу разказва Бърд.

Американският гражданин Себастиан Бретшнайдер (Sebastian Bretschneider), който запорира сметките на бившата фирма на Асен Василев “СТВ Консълтинг” с иск за над 5 милиона лв., се оказа директор на офшорката “Акселберт” (Akselbert Ltd), свързана с министъра на финансите. Той има това качество от 31.05.2022, показва справка от Регистъра на Британските Вирджински острови, която BIRD получи официално от Комисията по финансите на островната държава.

Това оплита още повече скандала “Винеткагейт“, който тръгна от претенциите на Бретшнайдер към фалиралата “СТВ Консълтинг” и разкритията на BIRD за съмнителни имотни сделки на “СТВ Консълтинг”, Даниел Лорер и “Кралицата на винетките” Светослава Арнаудова.

До момента около “Винеткагейт” се оформят три сюжетни линии с индикации за закононарушения:

Измама на американски гражданин чрез имотни сделки на “СТВ Консълтинг”;
Същите имотни сделки са на нереални цени и с лице, чийто бизнес с продажби на винетки зависи от държавата;
Офшорката на Асен Василев.
Името на Себастиан Бретшнайдер вече се появи в първите два сюжета, които бяха обект на разследване на BIRD, а след това и на други медии. Те надградиха информацията и поставиха нови въпроси, на които оскъдните публични реакции на Асен Василев и Даниел Лорер и до момента не дават отговори.п

Новата информация вече свързва Бретшнайдер и с офшорката на Асен Василев, като така той става ключово лице за разплитане на ребуса. Намеренията на американеца да търси справедливост в България изглеждат все по-сериозни след като той внесе гаранция от 35,000 лв. и още 6,000 лв. за заплата на временния синдик на “СТВ Консълтинг”.

Офшорката „Акселберт“ излиза на сцената

Офшорката “Акселберт” и нарушенията по ЗМИП

Както разкрихме по-рано в наша публикация, Асен Василев продължава да се води действителен собственик и представител на “Акселберт”, а тя е собственик на българските фирми “СТВ Холдингс” и “СТВ България”. Информацията е видима за всеки в българския Търговски регистър тук и тук, в частта за “Действителни собственици”.

Министър Асен Василев официално отговори миналия септември, че “към настоящия момент” не е свързан с “Акселберт”. Но не отговори на въпроса кога именно е прекратил участието си.

Информация за вписването на Себастиан Бретшнайдер като директор на офшорката “Акселберт” (Akselbert Ltd) е поредното доказателство, че двете български фирми “СТВ Холдингс” ЕООД и “СТВ България” ЕООД са в нарушение на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП).

Съгласно закона декларацията за промяна на действителен собственик или управител на офшорна фирма трябва да се подаде в Агенцията по вписванията в 7 дневен срок след промяната. И до момента обаче няма такава. Освен това, двете фирми не са подавали финансови отчети през последните три години и тук също са в нарушение.

Фирмата “Акселберт” е регистрирана в офшорна дестинация, но не с цел да бъде укрита собствеността, а по-скоро за данъчна оптимизация. Информацията за нея е налична в публично достъпни източници и регистри в България и в чужбина, като може да бъде обобщена в следната хронология:

12.05.2015: Дружеството “Акселберт” (Akselbert Ltd), е учредено и регистрирано на Британските Вирджински острови от Сибила Чавдарова Спасова.

14.10.2016: Асен Васков Василев придобива 100% (50,000 акции) от офшорката “Акселберт” (Akselbert Ltd) и става неин директор. Източник: Търговски регистър.

07.04.2020: Асен Василев е вписан с декларация Б7 № 20200327141739 в Търговския регистър, като действителен собственик на “СТВ Холдингс” ЕООД, еднолична собственост на офшорката “Акселберт” (Akselbert Ltd) – притежавана, управлявана и представлявана от него. (Изискването беше въведено

10.06.2020: Асен Василев е вписан с декларация Б7 № 20200406173517 в Търговския регистър, като действителен собственик на “СТВ България” ЕООД, еднолична собственост на “СТВ Холдингс” ЕООД – собственост на офшорката “Акселберт”.

13.05.2021: Асен Василев, в качеството си на собственик и представляващ офшорката “Акселберт”, подава в Търговски регистър две заявления А4 № 20210508144033 и А4 № 20210508145250 за смяна на управителя съответно на “СТВ Холдингс”, “СТВ България”. За управител на двете дружества е назначен Марио Иванов Сотиров, на когото дни по-рано (07.05.2021) Василев е прехвърлил за 99 лв. собствеността на “СТВ Консълтинг” – фирмата притежавала и продала сградата на ул. “Чаталджа” 3 в София.

17.05.2021: Асен Василев подава декларация за съвместимост пред Президентството, в която твърди, че не е представител на офшорната фирма.

14.06.2021: Асен Василев вписва офшорката във встъпителната си декларация като служебен министър на финансите в правителството на Гълъб Донев. Василев декларира, че 12 /дванадесет/ месеца преди встъпване в длъжност е бил собственик и управител на офшорката “Акселберт” (Akselbert Ltd), на чуждестранната “CTW CONSULTING LTD.”, както и на българските фирми “СТВ Консълтинг”, “СТВ Холдингс”, “СТВ България” и още две български дружества.

31.12.2021: Асен Василев вписва офшорката във встъпителната си декларация като вицепремиер и министър на финансите в редовното правителство на Кирил Петков. Василев декларира, че 12 /дванадесет/ месеца преди встъпване в длъжност е бил собственик и управител на офшорката “Акселберт” (Akselbert Ltd), както и на другите дружества декларирани по-рано на 14.06.2021 г.

31.05.2022: Себастиан Бретшнайдер (Sebastian Bretschneider) е вписан като директор на офшорката “Акселберт” (Akselbert Ltd) в Регистъра на Британските Вирджински острови.

09.11.2022: Офшорката “Акселберт” не присъства в декларацията на Асен Василев подадена пред КПКОНПИ, в качеството му на избран депутат в 48-то НС.

04.05.2023: Офшорката “Акселберт” не присъства в декларацията на Асен Василев подадена пред КПКОНПИ, в качеството му на избран депутат в 49-то НС.

23.06.2023: Офшорката “Акселберт” не присъства в декларацията на Асен Василев подадена пред Парламента, в качеството му на избран министър на финансите в кабинета на Николай Денков.

04.07.2023: Офшорката “Акселберт” не присъства в декларацията на Асен Василев подадена пред КПКОНПИ, в качеството му на министър на финансите.

03.08.2023: Асен Василев присъства в публикувания от КПКОНПИ списък на лицата, при които проверка на декларираното през 2022 г. е приключила с несъответствие!

19.01.2024: (дата на справката) Себастиан Бретшнайдер продължава да е директор на офшорката “Акселберт” в Регистъра на Британските Вирджински острови.

21.01.2024: Асен Василев продължава да се води действителен собственик и представител на офшорката “Акселберт” (Akselbert Ltd), а тя е собственик на българските фирми “СТВ Холдингс” ЕООД и “СТВ България” ЕООД. Информацията е видима за всеки в българския Търговски регистър тук и тук, в частта за “Действителни собственици”.

Задължението да декларира промяната на собственика или управителя на чуждестранната фирма е на управителя на българските фирми Марио Сотиров. Санкцията за липса на декларация в срок може да стигне до 30 000 лв. за всяка от фирмите.

Трудно обяснимо е защо това не е направено до момента, особено след нашата публикация от преди 6 месеца, от която и Асен Василев, и Марио Сотиров би трябвало да са научили, че положението на двете фирми не е законосъобразно.

От партидата на “СТВ Консълтинг”, която също се управлява от Марио Сотиров се вижда, че той разполага с електронен подпис и подава документи към Търговския регистър с него. Получаването на съответните официални документи от Комисията по финансите на Британските вирджински острови става лесно и бързо даже в онлайн режим и не би трябвало да е пречка да се осъществят вписванията на новите обстоятелства.

„Третото лице“ – Кое е то?

Кое е “третото лице”, което е измамило Бретшнайдер?

Новата информация придава ново значение на получената от Бретшнайдер от съда обезпечителна заповед за над 5 милиона лв. (5 013 317.86) и конституирането му на 12.01.2024 като кредитор по делото за несъстоятелност на “СТВ Консълтинг”.

Себастиан Бретшнайдер претендира пред съда, че е измамен от “трето лице”, което не е назовано, както и от “СТВ Консълтинг”. Американецът отпуснал заем на третото лице, а фирмата “СТВ Консълтинг” се явявала гарант по заема с притежаваните от нея имоти. Третото лице обаче отказало да върне заема, а “СТВ Консълтинг” продала имотите и сега е в процедура по фалит.

Не е ясно кое е “третото лице”, дали то е физическо или юридическо и кога точно е отпуснат този заем. Претенциите на Бретшнайдер са за 5 милиона лева, колкото е сумата, за която е продаден имота на “СТВ Консълтинг” на ул. “Чаталджа” 3 в София. Фирмата не е притежавала други имоти, сочи справка на BIRD в Имотния регистър.

BIRD се е свързал с Марио Сотиров на неговия американски номер във Viber и в приложението Messages на Apple. Попитахме дали той е лицето, което е получило заем от Себастиан Бретшнайдер. Съобщенията бяха прочетени, но отговор не се получи.

Фактът, че Бретшнайдер е свързан с Асен Василев през офшорката “Акселберт” добавя още въпроси и заплита допълнително сложния казус. Освен това той ползва адвокат, който е представлявал самия Василев в миналото, както разкри “Капитал”. Странно е също, че въпреки значителната материална претенция, “СТВ Консълтинг” към момента изобщо не ползва услугите на адвокат.

Безспорно е, че Бретшнайдер е представил в съда молба с достатъчно убедителни доказателства – вероятно договор за заем и обезпечението му. На тяхната база съдията го е допуснал като страна в производството по несъстоятелност и е назначил синдик, за когото ще плаща Бретшнайдер.

Към момента обаче няма как да се разбере кое е “третото лице”, тъй като документите в този тип дела не са публични и са достъпни само за страните и техните адвокати. Ситуацията обаче може да се проясни на по-късен етап. Бретшнайдер вече е внесъл депозит от 35 000 лв. и 6 000 лв. предплащане за възнаграждения на временния синдик. Това показва сериозността на намеренията му да търси справедливост.

Първото публично заседание по делото ще е на 6 февруари 2024 г. Към този момент адвокатът на Бретшнайдер отказва всякакъв коментар.

Водеща снимка: Себастиан Бретшнайдер (вляво), Асен Василев (вдясно), на фона на снимки на сградата на ул. “Чаталжда” 3 |

Автор и Колаж: BIRD.BG

Асен Василев прави бизнес под крилото на уличен бос, оцелял след 150 убийства!

За да следите новините и коментарите в реално време

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведете вашия коментар!
Въведете вашето име тук

spot_img

Последни

Тръмп е осъден да плати половин милиард долара от съдия в либералната крепост Ню Йорк!

Вторият мандат на Доналд Тръмп буквално ще му излезе...

Обезчестеният от Пеевски Христо Иванов: Радвам се да кажа, че Бойко Борисов днес ми се обади

Тотално смачканият от Пеевски Христо Иванов видя светлина в...

Жълтопаветните маймунки на Прокопиев унищожиха БТВ и Нова, докато танцуваха в скута на господарите си

Поливалентната полово жълтопаветна сган реве на умряло срещу новия...

Не пропускай

Тръмп е осъден да плати половин милиард долара от съдия в либералната крепост Ню Йорк!

Вторият мандат на Доналд Тръмп буквално ще му излезе...

Обезчестеният от Пеевски Христо Иванов: Радвам се да кажа, че Бойко Борисов днес ми се обади

Тотално смачканият от Пеевски Христо Иванов видя светлина в...

Жълтопаветните маймунки на Прокопиев унищожиха БТВ и Нова, докато танцуваха в скута на господарите си

Поливалентната полово жълтопаветна сган реве на умряло срещу новия...

Лозан Панов изплува от Дълбокото и поиска ВСС да изгони Боби Сарафов преди “Титаник да се е разбил”

“Колеги, отстранете незабавно и.ф. главен прокурор!" Това призова Прокурорската...

Кремъл с тричасов ултиматум към майката на Навални да се съгласи на частно погребение

Руските власти са дали на майката на Алексей Навални...

Байдън наложи юбилейни 500 санкции на Русия по случай Навални и 2 години от началото на войната в Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън днес обяви, че Вашингтон...

Прочетете още

Тръмп е осъден да плати половин милиард долара от съдия в либералната крепост Ню Йорк!

Вторият мандат на Доналд Тръмп буквално ще му излезе златен. Съдия в Ню Йорк нареди официално Доналд Тръмп да плати над 454 милиона долара, след...

Обезчестеният от Пеевски Христо Иванов: Радвам се да кажа, че Бойко Борисов днес ми се обади

Тотално смачканият от Пеевски Христо Иванов видя светлина в тунела на унижението си, което няма край от няколко дни. Получил е обаждане от другия...

Тагарев с мощна реч: Заклеймяваме и противодействаме на всички, които помагат на войната на Русия и пускат дезинформация за нея

Силна и независима Украйна е жизненоважна за стабилността на евроатлантическата общност и за националната сигурност на България, както и в целия регион. Това каза...
Verified by MonsterInsights