Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоРазследванияАмерикански сенатор: Шпионират ви през известията на приложенията за мобилните телефони!

Американски сенатор: Шпионират ви през известията на приложенията за мобилните телефони!

Последвай Bnews.bg в

Правителства осъществяват шпионаж чрез приложения за мобилни телефони, и по-специално чрез насочените през тях известия, предупреди днес американски сенатор, без обаче да назове конкретни държави, предаде Ройтерс.

В писмо до министерството на правосъдието на САЩ сенатор Рон Уайдън каза, че чуждестранни представители са изискали данни от „Гугъл“ (Google), чиято компания майка е „Алфабет“ (Alphabet), и „Епъл“ (Apple). Макар и да не се изнасят много подробности от писмото, то посочва още един възможен начин за следене на мобилни телефони от страна на държавата.

Мобилни приложения от всякакъв вид разчитат на насочени известия, за да информират потребителите на мобилни телефони за входящи съобщения, актуални новини и други актуализации. Става въпрос както за звуков сигнал, така и за известие на екрана, което потребителите получават, ако имат ново писмо в електронната поща или пък любимият им отбор е победил току-що, отбелязва Ройтерс. Често хората не осъзнават, че всички подобни известия минават през сървърите на „Гугъл“ и „Епъл“. Това дава на двете компании рядко срещаната възможност да проследяват целия поток на информация от съответните приложения към абонатите и съответно ги поставя „в уникалната позиция да улеснят разузнавателните служби в набавянето на информация за използваните от даден човек приложения“, се казва в писмото на Уайдън, ключов сенатор – демократ от Орегон, близък до Джо Байдън. Той е член и председател на Комисията по Финанси и не е известен като почитател на теорията на конспирациите.

Той настоява пред американското министерство на правосъдието за „отменяне или промяна на всички възможни политики“, които възпрепятстват публичното обсъждане на темата за шпионаж чрез насочени известия. От „Епъл“ казаха, че писмото на сенатор Уайдън им дава „зелената светлина“, от която са се нуждаели, за да направят публично достояние повече подробности за правителственото наблюдение върху насочените известия.

„Във връзка с този случай федералното правителство на САЩ ни забрани да споделяме каквато и да е информация“, заяви компанията в изявление. „След като този механизъм на проследяване вече доби публичност, ние преразглеждаме политиката си на прозрачност, за да отговорим на запитванията“, допълват от „Епъл“.

Ройтерс отбелязва, че засега няма отговор от министерството на правосъдието на САЩ по запитванията на агенцията относно следенето на мобилни телефони с помощта на насочените известия и за това дали е забранявало изявления на „Епъл“ и „Гугъл“ по темата.

Писмото на Уайдън посочва „подадена насока“ като източник на информацията за шпионажа чрез насочените известия на приложенията. Екипът на сенатора не влиза в подробности кой е подал насоката, но запознат с материята източник на Ройтерс потвърждава, че чуждестранни и американски правителствени служби са отправяли запитвания до „Епъл“ и „Гугъл“ с искане на метаданни, свързани с насочени известия, за да им помогнат да свържат анонимни податели на насочени известия чрез дадено приложение с конкретен профил в „Епъл“ или „Гугъл“.

Източникът на Ройтерс е отказал да назове държави, чиито правителства са потърсили подобна услуга, но е казал, че става въпрос за демократични съюзници на САЩ. Той допълва, че чуждите правителства са нямали представа за колко време може да се събере нужната информация по този път.

Ройтерс посочва, че повечето потребители не обръщат голямо внимание на насочените известия, но те са привлекли вниманието на експертите, защото е много трудно да ги ползваш като услуга, ако не си изпратил лични данни на „Гугъл“ и „Епъл“.

По-рано тази година френският иноватор Давид Либо каза, че потребителите и експертите много често не си дават сметка как ползваните от тях приложения изпращат автоматично данни на амекиранските технологични гиганти чрез насочените известия, като ги нарече „кошмар за поверителността“.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Израел удари тежко Йемен по въздуха! Хусите се заклеха в отмъщение ВИДЕО

Израел потвърди, че е нанесъл днес въздушни удари по...

Полковник Марков се кефи, че разцепил ДПС: Техният сериал е турски, нашият е само венецуелски!

Бившият лидер на Величия смята, че тяхната поява в...

Младежките лидери на ДПС плътно зад Ахмед Доган! Зоват: Пеевски вън!

Ето я ясната позиция на Младежкото ДПС след срещата...

Не пропускай

Израел удари тежко Йемен по въздуха! Хусите се заклеха в отмъщение ВИДЕО

Израел потвърди, че е нанесъл днес въздушни удари по...

Полковник Марков се кефи, че разцепил ДПС: Техният сериал е турски, нашият е само венецуелски!

Бившият лидер на Величия смята, че тяхната поява в...

Младежките лидери на ДПС плътно зад Ахмед Доган! Зоват: Пеевски вън!

Ето я ясната позиция на Младежкото ДПС след срещата...

Патриарх Даниил сътвори Чудо! Помоли се за дъжд и на мига небето се отвори над Беклемето, за да загаси страшния пожар!

Точно, когато Беклемето пламтеше отвсякъде и пожарът вилнееше безнадеждно...

Борисов каза как е излъгал Пеевски: Казах му, че коалиция няма да правим още преди изборите

Лъжата е била тънка, защото е била съпроводена със...

Прочетете още

Израел удари тежко Йемен по въздуха! Хусите се заклеха в отмъщение ВИДЕО

Израел потвърди, че е нанесъл днес въздушни удари по йеменския пристанищен град Ходейда в отговор на атаки, извършени от хусите. Свързаната с Иран групировка,...

Извънредно! Ахмед Доган проговори гръмовно: Това (Пеевски, бел. ред.) е едно препятствие, което тряба да преодолеем! (Видео)

Стотици младежи от ДПС посрещнаха почетния си председател на крака в базата на Росенец с викове “ДПС”. Младежите му дадоха подкрепа и поискаха “ДПС...

Полковник Марков се кефи, че разцепил ДПС: Техният сериал е турски, нашият е само венецуелски!

Бившият лидер на Величия смята, че тяхната поява в парламента е объркала сметките и е довела до процесите на разцепление в ДПС. Те формално...
Verified by MonsterInsights