Ексклузивно:

Съветът на ЕС одобри въвеждането на Истанбулската конвенция

Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за...

Ердоган печели изборите в Турция, ще управлява трето десетилетие (ОБЗОР)

Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори в Турция , побеждавайки...

НЕЧОВЕЦИ! Лекарите към почернения съпруг на починалата родилка: Изтеглихте късата клечка

Жена ми става, за да повика спящата сестра, защото...
НачалоБългарияАнгел Червенков: В ЦСКА спокойствие няма и не трябва да има! В...

Ангел Червенков: В ЦСКА спокойствие няма и не трябва да има! В Лудогорец си пролича липсата на Методи Томанов

Ангел Червенков е бивш футболист на Тунджа (Ямбол), ЦСКА, Локомотив (Горна Оряховица), Етър и Монтана. Шампион е с ЦСКА и Етър. Като треньор доста години е в ЦСКА – в детско-юношеската школа, след това като асистент. Работи дълги години в чужбина – в Каунас (Литва) (Суперкупа на Литва), Хартс, Севастопол, Татран Прешов. В България е шампион с Литекс през сезон 2009/2010.

Ето какво каза Ангел Червенков в интервю пред Букмейкър Рейтинги.

-Господин Червенков, отива си различна и странна 2020 година. За съжаление поредната лоша за националния отбор на България по футбол?
-За съжаление е така. Негативни резултати и представяне, но има обективни и субективни причини затова. Мисля, че много хора направиха анализи, така че да не задълбавам. Едно от основните неща е, че вината не е само на треньорите на националните отбори, а и в качеството на състезателите. Годината бе доста объркана, тя продължава да е такава с Ковид-19. Нарушена подготовка, но за всички ситуацията е еднаква. Факт е, че негативното представяне оставя доста черно петно върху имиджа на националния отобр и за футбола ни като цяло.

-Националният отбор няма селекционер. Какво е мнението ви за евнетуалния нов треньор, спряга се името на вашия колега Александър Димитров?
-Не е коректно да давам оценки на мои колеги. Но България има нужда от български специалист, който да е знаещ, можещ, да е достатъчно опитен, за да води националната гарнитура на България. Все пак трябва да е уважаван авторитетен специалист, който да има силен характер и да е с добра визитка. В България има достатъчно добри спецалисти и мисля, че БФС трябва да се довери на наш треньор.

-Определяйки качествата на следващия национален селекционер, защо българският треньор е все по-рядко търсен навън? Тук не говорим за Западна Европа, а за Русия, Украйна, където вие изградихте име. Останаха малцина активни специалисти в чужбина, сред които Стойчо Младенов, преди това Станимир Стоилов…
-Добавям и други наши колеги, като Димитър Димитров, който работи добре в Казахстан, нашите колеги, които работиха в Китай също направиха добри резултати. Николай Костов също работи в Украйна и има добро име. Вижте, имаме сериозен проблем българските треньори заради самия имидж на футбола в страната ни. Когато си от Италия, Германия, Испания – на теб са ти отворени пътищата. Такива специалисти се търсят и ние много трудно се появяваме на пазара, защото първо се гледат на водещите футболни страни. Но мога да кажа, че не отстъпваме на тези треньори – напротив, срещаме се с тях като противници, в много от случаите ние сме победители. Когато на един българин се довери силен стабилен отбор, пример Станимир Стоилов, ето какви сериозни успехи постигна в Казахстан. Защо сърбите са търсени в треньорската професия? При сърбите има едно национално поддържане помежду си. Когато един сърбин е в чужбина, няма да чуете лоша дума от негов сънародник. Докато при нас има лека завист, по друг начин сме изтъкани като манталитет.

-Да ви върна на националния отбор. Мнозина считат, че трябва да се даде път на настоящия младежки национален отбор, едва ли не почти всички момчета да бъдат вписани в мъжкия представителен тим.
-В националния отбор трябва да играят тези, които са заслужили, най-можещите и доказани футболисти в България. Не да се „преместват“ поколения или групи играчи. Футболистите много трябва да работят, коренно се се променили изискванията, манталитета и характера, защото сегашните млади футболисти мислят, че много неща се получават наготово. Не – изисква се много работа, много труд, лишения, усъвършенстване, индивидуална работа, за да се достигнат европейските стандарти. Защото ние трябва да се съобразяваме с критериите на водещите европейски страни и това, което те задават като правила, ако искаме да побеждаваме силните отбори. Няма как да станеш добър футболист, ако не проявиш жертвоготовност, ако нямаш характер, ако не си готов да проливаш кръв и не си готов да се учиш непрестанно. На този етап нашите футболисти не са подготгвени на добро европейско ниво.

-Само допреди няколко години имаше доста български футболисти в Русия. Сега не се привличат дори там.
-Някои хора, ако мислят, че в Русия или Урайна се играе посредствен или по-слаб футбол, не е така. Само за справка може да се вземе статистиката къде са първенствата на двете страни – и двете са в десетката на Европа. А ние къде сме?! Техните отбори играят в Шампионска лига и Лига Европа и стигат доста напред. Много бих се радвал, ако български футболисти играят в сериозни западни или източни клубове, които са на високо ниво. Защото това е изключително важно за нашия имидж и авторитет като българи. Аз съм работил доста години навън. Първият път, когато бях в Хартс (б.р. – Ангел Червенков е първият българин мениджър на Острова), ме попитаха – „вие къде сте“, гледаха пренебрежително на нас. Но тогава, през 2007 година, все още бяхме доста напред в ранглистата на ФИФА, и им казах, че имаме и четвърто място в света! Имах гордостта и авторитета да им го кажа.

-След това имахте силен престой в Украйна.
-Приятно е, когато те канят пак, уважават те и ти гласуват доверие. Това означава, че си имал добри резултати и си оставил добро впечатление. Експертите виждат, че работата ти е европейска. При втория ми престой в Севастопол постигнахме клубни рекорди, които и до ден днешен са в историята на клуба. Но ние българските треньори сме уважавани повече в чужбина в сравнение с България. В Украйна и до ден днешен съм оставил много приятели и се радвам, че имах честта да работя там.

-Как ще коментирате слабото представяне на Лудогорец в Европа?
-За летвата, която вдигна Лудогорец, това наистина беше негативно представяне, защото не сме свикнали да виждаме отбора в такова състояние и в това положение. Но има ред причини, поради които представянето на Лудогорец беше такова – като започнем от това, че Павел Върба освободи много футболисти, които той смяташе, че са изчерпани и ненужни. Направи се селекция с около десетина нови футболисти, които бяха с нарушена подготовка и трябваше в движение да се сглобява нов отбор. Зачеркнаха се доста играчи, които имат опит и качества за Лудогорец. Има и друго – основните футболисти, които градяха и бяха в основата на успехите през годините, вече прехвърлиха зенита си като възможности. Новите попълнения, които бяха привлечени, разбира се, не се адаптираха толкова бързо, колкото се искаше на привържениците – те не бяха на нужното ниво. Тук си пролича липсата на качествен специалист в лицето на Методи Томанов. Знам как работи той и колко качествени футболисти доведе в Лудогорец. От неговата сполучлива и професионална работа клубът генерира огромни приходи. И когато говорим за доказани специалисти в дадена сфера – ето го примера с Методи Томанов. Освен това в Лудогорец ги нямаше лидерите, които да водят отбора. Нямаше синхрон и на моменти липсваше и нужната тактическа дисциплина.

-Станислав Генчев би ли се справил, ако му бъде гласувано доверие за постоянен треньор?
-Генчев натрупа доста опит като асистент, справял се е вече в тежки ситуации, но за един треньор всичко зависи от резултатите. Когато нямаш добри резултати, тогава президентите взимат решение даденият треньор да бъде освободен. В Станислав Генчев има потенциал, спокоен и уравновесен млад човек е, който иска да се учи, но му трябва, като на всеки треньор, време. Въпросът е дали ще се доверят на него или ще потърсят друг специалист. Сещам се за двама българи, които работиха добре в Лудогорец, но по една или друга причина клубът се раздели с тях. Когато Димитър Димитров пое тима, отборът играеше добър и динамичен футбол, но там се появиха други проблеми, които последваха и раздялата и с него. Ераносян също работеше добре, но мисля, че не беше причина за раздялата му треньорските качества.

-Вашият коментар за ситуацията в ЦСКА – нов треньор, отборът игра в групите на Лига Европа…
-Критериите да си треньор на ЦСКА са винаги доста високи. Феновете на ЦСКА искат само три основни неща – винаги да се побеждава, да се побеждава с добър, изразителен резултат и третото изискване е да се побеждава и с добра игра. ЦСКА задължава като клуб, изисква се абсолютен професионализъм и подготвеност да си треньор начело на тима. В ЦСКА се привличат възможно най-добрите състезатели, както преди години ние сме търсели в цяла Европа такива, така и като български състезатели. Трудно е да се работи и да бъдеш успешен в клуба, защото трябва да си много постоянен, да имаш силна воля и характер, за да се постигат сериозни успехи. В момента се забелязва, както е в цяла Европа, присъствието на много чужденци, което изисква доста време и синхрон, адаптация, защото не всеки се адаптира бързо, а резултатите в ЦСКА трябва да са много бързи и мигновени. Никой не те чака 2-3 мача. Видяхте, че при Стамен Белчев, когато се постигнаха няколко равенства и това бе отчетено като негатив – бе сменен. Когато ЦСКА не е на първо място е неуспех.

-Назрял ли е моментът ЦСКА да бъде по-сериозен конкурент на Лудогорец за първото място?
-Да, може да се каже, че в последно време има постоянство, тимът показва добри игри и в Европа. Тези успешни мачове срщу Рома не са случайни – напротив, извоювани са с много характер на терена. Наистина, състоянието на Лудогорец не е такова, което е било през годините, но потенциалът им продължава да е много голям. ЦСКА има сериозни основания да натисне педала на газта и всички да дадат всичко от себе си, за да се преборят с Лудогорец. На Българска армия имат вече нужния отбор, усилиха добре състава, въпросът е да го задържат, защото ако се продадат основни футболисти, няма да се получат нещата.

-Феновете на ЦСКА очакваха като че ли повече като резултат в дербито с Левски.
-Ако мачът беше завършил наравно, феновете на ЦСКА нямаше да бъдат доволни, въпреки че отборът стоеше по-добре на терена и създаваше по-добри положения. Най-важен е резултатът, за да бъдат доволни всички. ЦСКА си свърши работата и спечели. В ЦСКА спокойствие – няма и не трябва да има. И ако не е готов даден треньор или футболист да носи напрежение, значи не е за там. Спокойствието го дават резултатите, а мисля, че до момента ЦСКА има изходна позиция, с която през пролетта да подобри и игра, и да постигне поставени задачи.

-На другия полюс е Левски. Ще успеят ли да се справят в тежката ситуация?
-Трудно е да се приеме, че един такъв гранд изпадна в такава ситуация. Но има доста причини за това. Мисля, че нещата рано или късно ще се стабилизират. Левски правилно започна да се ориентира към свои юноши, но ще трябва време, за да се постигнат малко по-добри резултати. В момента нямат нужното ниво и класа, за да искат феновете нещо повече. Въпросът е отборът да се стабилизира финансово и организационно. Защото е ясно, че когато има силно първенство има и силен национален отбор. Вижте сега колко национални състезатели дават ЦСКА и Левски, а преди помните колко бяха от двата отбора.

Последни

Брат Галев се прибра зад гърба на МВР и умря пак зад гърба на МВР

Първата новина е, че осъденият Брат Галев се прибрал...

Интерпол вече издирва Пепи Еврото и детето му, той изчезнал в Дубай с него

Бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с...

След падането Байдън си цапардоса и главата във вратата на хеликоптера

Упс, той го направи отново!За президента Джо Байдън 1ви...

Теснолинейката на Мария Габриел пропуши и аварира! СНИМКИ

Злополучно, но без пострадали приключи първият опит на ротационния...

Не пропускай

Брат Галев се прибра зад гърба на МВР и умря пак зад гърба на МВР

Първата новина е, че осъденият Брат Галев се прибрал...

Интерпол вече издирва Пепи Еврото и детето му, той изчезнал в Дубай с него

Бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с...

След падането Байдън си цапардоса и главата във вратата на хеликоптера

Упс, той го направи отново!За президента Джо Байдън 1ви...

Теснолинейката на Мария Габриел пропуши и аварира! СНИМКИ

Злополучно, но без пострадали приключи първият опит на ротационния...

Радев ехидно от Анкара: Скоро ще проличи кой командва министрите

Първи коментар на Президента на състава на проектокабинета ГЕРБ...

Срам! ВСС ще реже главата на Гешев, докато той е в Страсбург за Барселонагейт

Две седмици, след като поиска имунитета на Бойко Борисов...

Слави обяви в писмо до Киро, Христо, Бойко и Делян: ИЗЧЕГЪРТАНЕТО ПРИКЛЮЧИ!

Слави Трифонов преди точно две години въведе от диванчето...

Как Катаргейт с подкупените евродепутати стигна до еврокомисарите и приключи под килима?

Неочаквано за мен приключва една от историите, които следях...

Каракачанов: В кабинета ГЕРБ -ПП има министри и на ДПС

Кой да знае по-добре от Каракачанов кои са министрите...

Прочетете още

Брат Галев се прибра зад гърба на МВР и умря пак зад гърба на МВР

Първата новина е, че осъденият Брат Галев се прибрал в България без МВР да го забележи. Втората е, че умрял след това. Колко време...

Интерпол вече издирва Пепи Еврото и детето му, той изчезнал в Дубай с него

Бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора Еврото, е обявен за издирване чрез Интерпол и Шенгенската информационна система, съобщи Софийската районна...

След падането Байдън си цапардоса и главата във вратата на хеликоптера

Упс, той го направи отново!За президента Джо Байдън 1ви юни беше един изпълнен със събития ден. Той отново показа забележителната си грация, като успя...
Verified by MonsterInsights