Новините с коментар в реално време

Трактора умря! Да живее Брендо! Кабинет ще има, още с първия мандат

Къде е Алексей, за да ни сглоби пак в...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Трактора умря! Да живее Брендо! Кабинет ще има, още с първия мандат

Къде е Алексей, за да ни сглоби пак в...

Бивш министър на ДПС: Ще има кабинет само с първия мандат! Радев няма да даде третия на Слави

Бившият министър на земеделието от ДПС Мехмед Дикме призова...

Украйна удари плажа в Севастопол с американска ATACMS, загинаха 3 души, от които дете на 2 г. има много ранени! (ВИДЕО)

Политстратегът Андрей Перла, бивш съветник на губернатора на Севастопол,...
НачалоРазследванияАсен Василев краде без пари Топлофикация София чрез схема срещу дълг

Асен Василев краде без пари Топлофикация София чрез схема срещу дълг

Дълговете на столичната Топлофикация от над 1,6 милиарда лева ще бъдат обезцени по крадлива схема, за да влезе нов собственик, който вече се е разбрал с шарлатаните от Промяната.

Схемата за придобиването на „Топлофикация София“ без пари е класическа схема, по която по време на прехода се приватизираха много апетитни дружества. Първо нарочно задлъжняваш дружеството, след което го прибираш на безценица.

Държавата като собственик ще продаде тези придобити фактури на определен купувач. И този купувач най-вероятно вече е избран, а сделката е обещана. Схемата се прави, за да се изчистят дълговете на „Топлофикация София“. И същевременно избраният купувач да придобие вземанията от държавата на по-ниска цена. И когато отиде при топлофикационното дружество, той ще им заяви следното: „Господа, имате задължения за 1 милиард и 550 млн. лева. И трябва да ги изплатите!“. Но „Топлофикация София“ няма да е в състояние да ги изплати. И тогава купувачът може да поиска дружеството да бъде обявено в несъстоятелност. Или да поиска да придобие дял по така известната схема дълг срещу собственост. Защото купувачът ще е платил половината или една трета, или една пета от номиналната стойност на вземанията, но реално ще държи актив за 1 милиард и 550 млн. лева. Следователно купувачът може да стане мажоритарен собственик на „Топлофикация София“. В момента собственик е Столична община. Акционерният капитал на дружеството е 107 млн. и 649 хиляди лева. Тоест купувачът, който ще държи задълженията на дружеството, просто ще го погълне.

НЕкоректно“
Схемаджиите очакват бюджетът на ПП да мине в парламента. След което БЕХ ще продължи да потъва тихичко, а „Топлофикация София“ ще се окаже с нов собственик. „Булгаргаз“ има вземания от „Топлофикация София“ в размер на 750 млн. лева. Отделно БЕХ има вземания от „Топлофикация София“ в размер на около 800 млн. лева. Общо това са 1 милиард и 550 млн. лева. В проектозакона за държавния бюджет в член. 109, ал. 1, Министерство на финансите предвижда държавата да придобие вземания на БЕХ и „Булгаргаз“ от „Топлофикация София“ с номинален размер до 1 600 000 000 лева. Това ще стане по цена, определена от независим оценител. Какво означава това?
Това означава, че преди да бъде извършена сделката за покупко-продажбата на тези вземания, лицензираният оценител ще трябва каже колко всъщност струват тези 1 милиард и 600 милиона лева вземания. Тази оценка ще се основава на риска и възможностите за събираемост на вземанията и може да стигне например до 50-60% от реалната им стойност. А защо не и по-малко. Най-вероятно БЕХ ще изкупи вземанията на „Булгаргаз“, за да поеме целия финансов удар. И така обективно погледнато фактурите по номинал 1 милиард и 600 милиона лева ще бъдат продадени като обезценени за оперативно ползване от ресорното министерство. Oстаналата част от парите до размера на номинала ще се превърнат във финансова загуба за БЕХ, тоест холдингът ще се декапитализира. Какво следва по-нататък?!

Схемата за придобиването на „Топлофикация София“ е класическа схема, по която по време на прехода се приватизираха много апетитни дружества. Първо нарочно задлъжняваш дружеството, след което го прибираш на безценица. Обърнете внимание, че през 2021 г. задълженията на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ са 47 милиона лева, а само година по-късно задълженията стават 700 млн. лева. Петнайсет пъти повече! Новият мажоритарен собственик ще определя всичко, цени, доставчици, мениджмънт и пр. Това е заобиколно придобиване на „Топлофикация София“ от частна корпорация, със съдействието на държавата, под управлението на ПП. По принцип СОС би могъл да се противопостави на подобна сделка, но ситуацията така ще бъде отиграна, че няма да се противопостави. Ще се върви напред кампанийно с лозунга: ние помагаме на „Топлофикация София“ да се оздрави, да се управлява по-добре, да се спрат течовете, столичани да имат по-добра топлофикационна услуга, на кого му е нужно едно вечно задлъжняло дружество, нека някой частник да се разправя и други такива манипулационни техники за формиране на обществения възглед по тази тема. Само че привлекателността на „Топлофикация София“ се състои в това, което пише във финансовия отчет на самото дружество: „Като най-голям потребител на газ в България с близо една трета от цялото потребление на газ изобщо дружеството доставя енергия на близо 20% от населението на страната“. Всички други лозунги по обезценяване на стойността и бизнес смисъла на „Топлофикация София“ стават невалидни. Това е дружество със стратегическо значение, което предлага услуга от обществен интерес на хиляди домакинства, институции, болници, детски градини и др., балансирайки потреблението на енергия в градската система. Един добър управленец би вкарал „Топлофикация София“ под шапката на БЕХ, за да може БЕХ да започне да оздравява дружеството. И за да може „Топлофикация София“ да стане част от забранителния списък за приватизация. Но днешният управленец води война с БЕХ, защото холдингът му пречи на желанията за гаражна разпродажба и безчинство. Порочният кръг на натрупване на газов дълг, изкупуване на вземанията от БЕХ и генериране на нов дълг, безспорно трябва да се пресече. Но нека не подаряваме златни кокошки на външни и вътрешни хищници, които категорично ще ги използват както за обогатяване без подобряване на услугата, така и за политически цели. Всеки доставчик на комунални услуги може да свали всяко правителство.

Трябва да отбележим, че Асен Василев успешно следва своя план за приключване на БЕХ. Още през 2021 г. ПП поставиха искането си БЕХ да бъде закрит и методично действат в тази посока. Финансовият министър източи енергийните дружества в БЕХ, които генерираха колосални печалби за 2022 г. В средата на тази година от БЕХ авансово беше изтеглен дивидент в размер на 800 млн. лева за 2023 г. на база на междинния отчет към 30 юни. Беше изтеглена и неразпределената печалба от минали години. Общо 1 милиард и 440 млн. лева са изведени от БЕХ, вижда се в отчета на самото дружество. И сега БЕХ ще понесе поредния финансов удар! Асен с лекота превръща печелившите дружества в губещи. Следващият финансов министър трябва да е магьосник, защото пари няма да има. На разсъмване след тъмната нощ на дългите енергийни схеми, организирани от ПП, ще имаме разорени енергийни дружества, плячкосана „Топлофикация“, извадени „Булгартрансгаз“ и ЕСО от БЕХ с цел разпродажба, закриване на въглищните централи и мините, фотоволтаична утопия и фантасмагории на тема горещи минерални води и нови атомни блокове, унищожен, комичен и некомпетентен газов доставчик – „Булгаргаз“. Погром върху енергийния сектор, включително компрометиране на нефтената рафинерия и поставяне под въпрос на възможността й за работа. Толкова от ПП.

Калина Андролова, „По Ръба“, БНР

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Борисов предлага правителство на малцинството на ГЕРБ или избори!

Консултациите при президента започнаха с появата на Борисов и...

Трактора умря! Да живее Брендо! Кабинет ще има, още с първия мандат

Къде е Алексей, за да ни сглоби пак в...

Виктор Орбан призова Фон дер Лайен да бъде сменена

Унгарският премиер Виктор Орбан призова Урсула фон дер Лайен...

Зеленски изплака за нови оръжия от Запада, за да обстрелва Русия дълбоко в нейната територия!

Касапницата от плажа Севастопол с ракетите ATACMS ще се...

Не пропускай

Борисов предлага правителство на малцинството на ГЕРБ или избори!

Консултациите при президента започнаха с появата на Борисов и...

Трактора умря! Да живее Брендо! Кабинет ще има, още с първия мандат

Къде е Алексей, за да ни сглоби пак в...

Виктор Орбан призова Фон дер Лайен да бъде сменена

Унгарският премиер Виктор Орбан призова Урсула фон дер Лайен...

Зеленски изплака за нови оръжия от Запада, за да обстрелва Русия дълбоко в нейната територия!

Касапницата от плажа Севастопол с ракетите ATACMS ще се...

Мълния! Брендо се предаде в МВР тази сутрин, но от 3 месеца си беше в вкъщи в София

Митичният наркобос Евелин Банев - Брендо се е предал...

Травестит и крайно ляв активист стана новият асоцииран директор по комуникациите на Джо Байдън в Белия дом! СНИМКИ

Белият дом повиши джендър активиста Тайлър Чери, бивш директор...

Ето кой е убитият свещеник в църквата в Дагестан! Имал е вдигнат паметник още приживе

Нов мъченик за Христос.Свети отец Николай. Убит днес в църквата,...

Прочетете още

Борисов предлага правителство на малцинството на ГЕРБ или избори!

Консултациите при президента започнаха с появата на Борисов и първата сериозна заявка за кабинет! ГЕРБ влязоха първи при Радев, а безпрецедентно Борисов отиде на...

Трактора умря! Да живее Брендо! Кабинет ще има, още с първия мандат

Къде е Алексей, за да ни сглоби пак в манастира с Кирчо Петков, изплака онзи ден Бойко Борисов и неслучайно.Трактора бе убит веднага, след...

Виктор Орбан призова Фон дер Лайен да бъде сменена

Унгарският премиер Виктор Орбан призова Урсула фон дер Лайен да бъде сменена като председател на Европейската комисия (ЕК), като нарече последните пет години най-лошите...
Verified by MonsterInsights