Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоSocial NewsАууу! Капитал хвърли бензин в пожара на ДПС: Хората на Пеевски...

Аууу! Капитал хвърли бензин в пожара на ДПС: Хората на Пеевски пред Посолството: “Бившият” председател Доган е в близки връзки с Митрофанова!? (Документ)

Последвай Bnews.bg в

Новината звучи направо абсурдно и сюрреалистично, но има и писмо – документ към нея. Писмото е като писано все едно от гугъл транслейт на изключително слаб английски, но все пак показва какво е искал да каже авторът.

Автор: Велина Господинова, „Капитал“

В писмо до посолствата съпредседателят на ДПС твърди, че почетният председател има връзки с Митрофанова, а препоръката му да не се гласува кабинетът е хибридна атака. (Основателен въпрос е дали новината не е фейк и ако не е – кой е изнесъл писмото. Явно някое западно посолството е твърде близко до Прокопиев и много мрази Пеевски. Но как и кое – само можем да гадаем. Ако писмото е факт – Пеевски няма път назад към Ахмед Доган и войната е неизбежна.)

Delyan Peevski officially declared his loyalty to the honorary chairman of the movement Ahmed Dogan in the statement released on Sunday, but at the same time he informed the ambassadors of the EU and NATO countries in our country about the unfortunate experience of the Boris government with Prime Minister candidate Rosen Zhelyazkov, blaming him for the failure of the GERB government because of „close ties“ with Russia and a „hybrid attack“ by Dogan against the DPS.

Обвиненията са чрез писмо, което е изпратено миналата седмица, малко след като опитът за съставяне на правителство се провали. Междувременно, след като Доган разговаря с противниците на Пеевски в събота, но не покани и него на среща, Пеевски направи две изявления. Едното в неделя, с което засвидетелства верността си към Доган, а второто в понеделник – след сбирка в негови верни областни председатели на ДПС. След нея той официално поиска среща с Доган.

Веднага след като се провали опитът на ГЕРБ да прокара правителство на малцинството в парламента миналата сряда, от централата на ДПС са изпратили писмо до посолствата на страните от ЕС и НАТО, с което „Капитал“ разполага, като два източника потвърдиха, че писмото е получено в дипломатическите мисии.

В него се казва, че Централното оперативно бюро (тясното ръководство) на ДПС е решило да подкрепи предложения от ГЕРБ кабинет с премиер Росен Желязков като „единствения вариант в този парламента за съставяне на стабилно евроатлантическо правителство, което да осигури продължаване на членството на България в ЕС и НАТО и предоставянето на необходимата военна помощ за Украйна“. Но Ахмед Доган се е опитал чрез телефонни обаждания да даде указания да не се подкрепя правителството. „В резултат на това действията на г-н Доган доведоха до разделение в парламентарната група на ДПС, като 30 депутати гласуваха „за“ правителството, според партийното решение, 14 гласуваха „против“, а един се въздържа“, се казва в писмото.

Впечатление прави, че в него Ахмед Доган е наречен бивш председател на ДПС, а не почетен председател, каквато позиция той има в партията, след като се оттегли от лидерския пост през 2013 г.

„Действията на Доган са хибридна атака срещу ДПС“

Нещо повече – отправят се директни обвинения от страна на Пеевски към Доган за връзки с Русия. „Като се имат предвид и предишни изяви и подкрепа на г-н Доган за Русия и нейната политика и тясната му връзка с посланик Митрофанова и руския консул в България, смятаме, че днешните му действия представляват хибридна атака срещу ДПС и парламентарната демокрация“, е написано в писмото.

То е подписано от зам.-председателя на ДПС Станислав Анастасов. Но очевидно той говори от името на Пеевски, защото завършва с думите: „Председателят на ДПС г-н Делян Пеевски ви уверява, че той лично и партията, която той ръководи, остават ангажирани с евроатлантическия курс и ценности.“

Според дипломат, с когото „Капитал“ разговаря, обичайно е да се пращат политически позиции по важни въпроси, но за първи път се получава позиция, която очевидно показва разделение вътре в самата партия. „Не бих очаквал никое посолство да реагира на такова писмо“, каза той.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведете вашия коментар!
Въведете вашето име тук

spot_img

Последни

Украинският външен министър ще търси „обща почва“ за преговори с Китай за край на войната с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение...

Sustainable future – различната стажантска програма на Fibank

Fibank (Първа инвестиционна банка) стартира дългосрочна и комплексна стажантска...

Защо българските медии лъжат с рейтингите на Камала и Тръмп?!

Българските официални медии постоянно повтарят, че според анкетите Харис...

Не пропускай

Украинският външен министър ще търси „обща почва“ за преговори с Китай за край на войната с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение...

Sustainable future – различната стажантска програма на Fibank

Fibank (Първа инвестиционна банка) стартира дългосрочна и комплексна стажантска...

Защо българските медии лъжат с рейтингите на Камала и Тръмп?!

Българските официални медии постоянно повтарят, че според анкетите Харис...

Има списък с Топ 10 при Сарафов и Калин Стоянов с хора за незабавен арест?

На Сарафов и Калин Стоянов е даден списък с...

Украински генерал: Властите в Киев започнаха война срещу собствения си народ

Украинското правителство не е в състояние да осигури нормалното...

Скандал! Бивш любовник на Камала Харис накарал Байдън да я номинира за президент

Бивш любовник на Камала Харис вероятно стои зад решението...

Прочетете още

Изненадааа! ЕК защити промените в Конституцията в частта за съдебната власт, точно когато КС се готви да ги ореже!

Удар с мокър парцал за схемите на Задкулисието у нас и контрола му върху бухалката на Прокуратурата. Брюксел защити промените в основния закон в...

Украинският външен министър ще търси „обща почва“ за преговори с Китай за край на войната с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение в Китай каза, че ще търси „обща почва“ за преговори с китайския си колега за...

Sustainable future – различната стажантска програма на Fibank

Fibank (Първа инвестиционна банка) стартира дългосрочна и комплексна стажантска програма, която през 2024 г. е под надслов: Sustainable Future: Стажантска програма на Fibank. Тя е...
Verified by MonsterInsights