Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила над 20 хиляди проверки на обекти за продажба на хранителни продукти. 318 от тях са по сигнали на граждани. Най-често са съставяни актове за недостатъчно честа дезинфекция в търговските обекти, липса на дезинфектант, персонал без работно облекло и служители, които не са обучени да работят в ситуацията с COVID-19.
Това става ясно от проверка на Асоциация „Активни потребители“ за спазването на противоепидемичните мерки.
„Аз лично съм виждал празни устройства за дезинфектант на входа на магазини“, споделя Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“. „На входа на търговските обекти е абсолютно задължително да има поставени работещи дезинфектанти. На места се почистват дори и дръжките на количките, които също са гореща червена точка, защото се използват от стотици хора“, допълва той.
За разследването са избрани както големи хипермаркети, така и по-малки квартални обекти.„Трябва да откроим видовете дезинфекциращи устройства. Най-добрите са тези, които не се налага да бъдат докосвани, а са на фотореле. Така само си поставяме ръката и тя ще бъде напръскана от устройството. Но в някои магазини устройствата изискват ние да ги пипаме, което не е най-добрият вариант, защото е допълнителна критична точка“, обяснява Николов.
Освен това, трябва да се има предвид, че единствените продукти, които предпазват потребителите от заразяване с COVID-19 са течните препарати на спиртна основа, в които концентрацията на етанол е 70%. Според експертите, именно спиртът е сред най-ефикасните и безопасни химикали, позволяващи ефективна редукция на патогените, включително коранавируса, тъй като влияе върху белтъците на микроорганизмите. Това води до денатурация на протеините, което убива патогените. Не всички клиенти обаче спазват правилото за дезинфекция. Ето защо според от „Активни потребители“ най-важен е контролът. „В момента най-много сепритеснявам от липсата на координация между институциите. Не съм много сигурен дали този тип проверки трябва да се извършват от РЗИ или от Агенцията по храните. От това най-много ме е страх – да няма прехвърляне на отговорност“, казва Богомил Николов.
"Най-често подаваните сигнали са заради това, че гражданите намират мерките срещу коронавируса за недостатъчно сигурни. Граждани алармират и занедостатъчно почистване и дезинфекция на повърхностите, както и за използването на недостатъчно предпазни средства от персонала", допълва д-р Кремена Стоева от БАБХ.
Досега агенцията е съставила 1881 предписания и 52 акта за нарушения. Стоева допълва, че няма определен тип обекти, в които да се наблюдава концентрация на тези нарушения, както и че проверките ще продължават по всички обекти без предпочитания към някои от тях.
Междувременно от Столичната здравна инспекция също обявиха, че само за седмица са направени 210 проверки. Сред тях са и обектите за търговия и производство на храни.