Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияБългария остава на трето място в света по смъртни случаи от COVID-19

България остава на трето място в света по смъртни случаи от COVID-19

Европа остава единственият регион, в който коронавирусът продължава да печели територии, по данни на Световната здравна организация (СЗО). Броят на новите случаи е нараснал с 6 на сто към сряда, спрямо повишение от 18 на сто миналата седмица, съобщи БТА.

Според СЗО повишаването на броя на случаите се обяснява с комбинация от недостатъчно ваксинационно покритие и облекчаване на мерките срещу КОВИД-19. По данни на европейския клон на организацията броят на хоспитализациите е нараснал повече от два пъти за една седмица.

Равнището на заразяване през седмицата беше най-високо в Европа (192 нови случая на 100 000 души), следвана от двете Америки (72 нови случая на 100 000). В Европа най-голямо повишение на броя на новите случаи отбелязват Великобритания, Русия, Румъния и Турция, макар че увеличение регистрират и Полша, Чехия и други страни от Централна и Източна Европа.

Някои учени се опасяват, че отслабването на имунитета от ваксините в Европа може да доведе до ново рязко повишение на броя на случаите през зимата.

СЗО определи вчера темпото на разпространение на коронавируса в Европа като "силно притеснително" и предупреди, че това може да доведе до още половин милион смъртни случая на континента до края на февруари.

Във всички региони освен Европа е отбелязано намаляване на броя на новите случаи или запазването им на същото равнище. Най-голям спад е регистриран в Близкия изток (-12 на сто), Африка и Югоизточна Азия (-9 на сто).

Броят на смъртните случаи по света отбелязва ръст от 8 на сто. Прагът от 5 милиона случая, дължащи се на КОВИД-19, беше преминат в понеделник вечерта, като 1,4 милиона от тях са регистрирани в Европа. Дневно на континента се регистрират около 3600 смъртни случая.

По оценки на СЗО, ако се отчитат смъртните случаи, свързани пряко или непряко с КОВИД-19, броят на починалите вследствие на пандемията може да бъде 3 пъти по-висок.

Повечето хоспитализирани и умрели не са били изцяло ваксинирани, подчертава СЗО, като призовава за продължаване на ваксинацията, масово носене на маски и спазване на социална дистанция.

Варианти

Бързо разпространяващият се вариант Делта продължава да доминира и като цяло измества останалите варианти на коронавируса. В някои части на Южна Америка обаче доминират други варианти, включително вариантът Мю.

Прогнози

Учените очакват до края на следващата година КОВИД-19 да се превърне в ендемична болест. Страните, които постигнат това, ще имат комбинация от високи равнища на ваксинация и естествен имунитет сред оздравелите от коронавируса. Въпреки това вирусът ще допринася значително за броя на смъртните случаи, подобно на други ендемични заболявания (пример за които е маларията). Вирусът вероятно ще продължи да мутира, като налага ежегодно поставяне на бустерни дози.

Целта на СЗО е до края на 2022 г. да бъде ваксинирано 70 на сто от населението на света.

В същото време Тайланд, Австралия и Израел отвориха отново границите си за туристи.

Източна и Централна Европа

България остава на трето място в света по брой на смъртните случаи на 100 000 души население. Босна и Херцеговина е на второ място, след Перу.

Арно Фонтане, епидемиолог във френския инситут Пастьор посочи новото нарастване на броя на случаите в Източна Европа като пример, че недостатъчното равнище на ваксинация води до тежки епидемии и натоварване на здравните системи.

Повишението на броя на смъртните случаи в Европа се дължи предимно на смъртността в Русия (8 на сто увеличение спрямо предишната седмица), Украйна (повишение от 1 на сто) и Румъния (+4 на сто).

Премиерът на Латвия позволи вчера на компаниите да уволняват служители, които отказват да се ваксинират срещу Ковид-19 или да преминат в дистансционен режим на работа. Гърция въведе нови ограничения за неваксинираните. Те ще трябва да представят негативен писиар тест, за да посещават банки, магазини и сгради на публичната администрация, а глобите за магазини, неспазващи това правило, се удвояват. Неваксинираните, работещи в частния или държавния сектор, ще трябва да представят два пъти седмично негативен тест, като ще плащат цената му от джоба си. Словакия отбеляза в сряда втория си най-висок брой случаи за 24 часа. Страната има едно от най-ниските равнища на ваксинация в ЕС, (само 52,9 на сто от възрастните).

Руският президент Владимир Путин заяви, че страната може да прибегне до помощта на армията, за да построи полеви болници за заразените с КОВИД-19.

Западна Европа

Австрийската столица Виена забрани достъпа на неваксинирани до кафенета, ресторанти и събития с участието на повече от 25 души. Възможно е тези мерки да бъдат въведени скоро в цяла Австрия.

Белгия регистрира нарастване на броя на новите случаи до равнищата, наложили локдаун през октомври миналата година. САЩ издадоха предупреждение да се избягват посещения в страната, където са разположени централите на ЕС и НАТО.

Във Великобритания водещи медици призоваха правителството да въведе отново предпазни мерки като задължително носене на маски и спазване на социална дистанция. Правителството обаче настоява, че здравната система може да се справи с нарасналия брой на случаите. Лондон одобри вчера използването на лекарството против КОВИД-19 молнупиравир, произведено от "Мерк".

Германия постави днес нов рекорд с 37 120 нови случая за 24 часа. Средно за последните седем дни до четвъртък са регистрирани 19 702 случая, равнище, невиждано от април. Властите в Бавария въведоха отново задължително носене на маски в училищата, което влиза в сила от 8 ноември.

В Нидерландия премиерът Марк Рюте обяви повторно въвеждане на противоепидемичните мерки като носене на маски на закрити обществени места и в магазините, спазване на социална дистанция и представяне на здравен пропуск за допускане на места като музеи и терасите на ресторантите.

Франция отбеляза напредък във ваксинационната си програма. Три четвърти от населението на страната е изцяло ваксинирано. Долната камара на френския парламент удължи до 31 юли догодина мерките, изискващи представяне на здравни паспорти.

Северна Америка

САЩ регистрираха още един трагичен резултат, достигайки 750 000 жертви на пандемията. По данни на университета "Джонс Хопкинс", ако американците, починали вследствие на пандемията, можеха да станат щат, той щеше да бъде 47-и по население в страната – изпреварвайки Аляска, Върмонт и Уайоминг.

Вчера правителството обяви нови правила, според които американците, работещи в компании с над 100 души персонал, ще трябва до 4 януари догодина да бъдат напълно ваксинирани срещу коронавируса или да се тестват всяка седмица.

Във вторник в САЩ започна ваксинацията на децата на възраст между 5 и 11 години. Здравните власти препоръчаха ваксината Пфайзер за тази възрастова група

Очаква се до средата или края на месеца Канада да вземе решение за ваксинацията на деца, навършили 5 години.

Южна Америка

Куба отбелязва относително спокойствие и започва фаза 2 на проучване с участието на възстановили се от болестта. Страната, където се ваксинират навършили 2 години деца, се готви да отвори границите си за туристите от 15 ноември.

Кандидатите за президент на Чили организираха пресконференции от домовете си и отмениха плановете си за пътуване. Шест от седемте кандидати бяха принудени да се самоизолират за седмица, след като левият кандидат Габриел Борич даде положителен тест за коронавирус.

Близък изток и Северна Африка

Израел отвори отново границите си за туристи. ОАЕ обяви, че започва поставянето на ваксината на Пфайзер на деца, навършили 5-годишна възраст.

Източна Азия

В Южна Корея броят на новозаразените надхвърли 2400 за последните два дни. Смъртните случаи достигнаха най-високото си равнище от 10 месеца насам на фона на облекчените ограничения.

Японската биотехнологична корпорация "Такара био" съобщи вчера, че се готви да започне от догодина производството на иРНК-ваксини. Очаква се тя да произвежда годишно аналога на 12 милиона дози от ваксината на Пфайзер, като целта е да се гарантират устойчиви доставки на страната.

Югоизточна Азия

Регионът отбеляза най-голямото повишение (+50 на сто) на смъртните случаи вследствие на КОВИД-19.

Виетнам започва от следващия месец ваксинацията на непълнолетни на 16 и 17 години. На 1 ноември Индонезия разреши поставянето на ваксината на Синовак на деца, навършили 6 години. Малайзия започва ваксинацията на деца на възраст между 5 и 11 години с ваксината на Пфайзер, като следва препоръките на експертна комисия от САЩ.

Камбоджанският премиер Хун Сен обяви, че страната е готова за повторно отваряне и нов начин на живот, след като беше ваксинирано близо 86 на сто от 16-милионното население. Предвид високото равнище на ваксинация в страната, Тайланд обяви край на карантината и започна да приема отново туристи от понеделник. Филипините отмениха наложения заради КОВИД-19 полицейски час в столицата Манила.

Африка

Южна Африка започва от следващата седмица да поставя ваксината на Пфайзер на деца, навършили 12-годишна възраст.

 
 
 
 

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Не пропускай

Bnews предава от кинофестивала в Кан: Блокираха булевард “Кроазет” заради Селена Гомес (ВИДЕО)

Актрисата и певица Селена Гомес направи същински фурор на...

ИЗВЪНРЕДНО! Стрелба по Петьо Петров – Еврото в най-баровския квартал на Белград

Наемни килъри с мотори за малко да пратя Еврото...

Състоянието на простреляния Роберт Фицо е сериозно и не позволява да бъде преместен

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е стабилизирано, но...

МЪЛНИЯ! Тежка катастрофа с Киро Петков в центъра на София! Помита с колата си отзад автомобила на момиче! СНИМКИ

Снимките публикува издателят на Пик Недялко Недялков. Петков е...

Прочетете още

Разрив в Израел! Либералът Бени Ганц напуска правителството, ако Нетаняху не промени курса на войната

Повече от седем месеца след началото на войната, в която Израел все още не е постигнал целите си да ликвидира „Хамас“ и да върне...

Асен Василев твърди, че един глас на изборите струва 500 лева, а един депутат 5 милиона лева!

ГЕРБ и ДПС купуват гласове за 9 юни по 500 кинта парчето, издаде ги финансовият гуру на Сглобката Асен Василев - Кокорчо. Ако бившият финансов...

Bnews предава от кинофестивала в Кан: Блокираха булевард “Кроазет” заради Селена Гомес (ВИДЕО)

Актрисата и певица Селена Гомес направи същински фурор на кинофестивала в Кан. Преди да отпътува за червения килим и премиерата на новия си филм “Emilia...
Verified by MonsterInsights