Новините с коментар в реално време

Джо Байдън се появи, но въпросите за здравето му остават (Видео)

Джо Байдън се появи за първи път публично след...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоВойнатаБългария става фронтова държава за войната на САЩ с Русия в Черно...

България става фронтова държава за войната на САЩ с Русия в Черно море

Последвай Bnews.bg в

САЩ са обявили Черно море за зона от стратегически интерес. Възниква въпросът дали това няма да доведе до милитаризация на страните от региона, до създаването на нови военни бази и до ескалация на напрежението. Според Боян Чуков в анализ пред Калина Андролова за Гласове – Съединените щати просто са заявили, че основният фокус на стратегията им е в Източна Европа, а геостратегията им остава непроменена – да оказват натиск върху Русия и Китай, които заплашват глобалната хегемония на Съединените щати.

Известният американски геополитик Джордж Фридман, който е и ръководител на частната американска разузнавателна агенция Stratfor, заяви в края на 2014 г., че САЩ се нуждаят от нова стратегия за Черноморския регион, в чийто център да бъде Румъния. В статията си „Украйна, Ирак и Черноморската стратегия“ той прогнозира действията на Вашингтон в региона и засилването на милитаризацията в Черноморския басейн, но смята, че реакцията на Москва ще бъде ключова.

Струва си да припомним, че през март държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви претенциите на Съединените щати в Черноморския басейн. Последва незабавен отговор от страна на Мария Захарова, представител на руското външно министерство, която заяви, че Съединените щати не са държава, която трябва да има каквато и да е връзка с Черноморския регион. Позициите на Русия и САЩ в Черно море са в абсолютна противоположност една на друга.

Боян Чуков посочва и какво е накарало САЩ да стартират новата си стратегия за Черно море. Отговорът се крие в развитието на бойните действия на украинска територия. Никой в Пентагона не си прави илюзии, че украинските въоръжени сили ще постигнат успех срещу Русия. Или че хората на генерал Валерий Залужний ще окупират Крим. „Спомням си изказванията на много родни анализатори в края на миналата година, които страстно се опитваха да убедят българите, че Русия ще загуби Крим, ще се изтегли от областите Херсон и Запорожие и че Украйна ще бъде приета в ЕС и НАТО в обозримо бъдеще.
Стратегическата цел на Съединените щати е да контролират Крим от 90-те години на миналия век. Това е постигнато чрез влияние в украинския политически елит, меки преврати, кървави маджадани и др. САЩ планират да разположат американски военноморски сили в Севастопол. Москва обаче няма да допусне американски военни кораби да акостират в Севастопол и да превърнат Черно море в американско море, заяви международният експерт.

Според Чуков план А на стратегията на САЩ за Черноморския басейн, който предполага победа на Украйна, няма да се осъществи. Въпреки това все още има ангажирани пропагандисти, които безотговорно интерпретират събитията в Украйна.

Тъй като първият вариант се проваля, а именно украинците да победят Русия и да си върнат Крим, Вашингтон се подготвя за реалистичната възможност Киев да загуби цялото черноморско крайбрежие. Ето защо Пентагонът увеличи усилията си за засилване на американското присъствие в Черноморския регион.

България успешно извърши „смяна на режима“ (като елиминира възможността за правителство на Борисов), а днешното неолиберално българско правителство окончателно и необратимо се отказа от независимостта на страната и без възражения постави България изцяло в услуга на стратегическите интереси на САЩ. Същата операция в момента се извършва и в Грузия. Пентагонът изгражда военна логистика, за да създаде укрепления в периферията на черноморските пристанища, авиационни части, военноморски бази за военноморските сили на САЩ и НАТО и инфраструктура за разузнавателни операции.

Преди около 5-6 месеца Центърът за стратегически и международни изследвания на САЩ изготви аналитичен доклад.

„Едно недружелюбно море: към нова стратегия на САЩ за Черноморския регион“. В доклада открито се заявява, че САЩ подготвят втори, широк фронт срещу Русия, включващ държави от Черноморския, а след това и от Каспийския регион. В този сценарий на Турция ще бъде отредена ролята на енергиен таран.

Що се отнася до ролята на България в стратегическия план, Чуков заяви, че черноморските държави, включени в плана, са Турция, Румъния, България, Молдова, Украйна и Грузия. България със сигурност няма да бъде звездата в черноморската стратегия на САЩ. На този етап САЩ се фокусират върху Румъния, която играе важна роля в проекта „Три морета“. Букурещ има две основни задачи: да се противопостави на Русия в Черно море и да предотврати създаването на оста Москва-Белград.

Румъния се насърчава да играе водеща роля в региона. Има непотвърдени слухове, че американските ядрени оръжия са били преместени от турската база в Исирлик на румънска територия. Турция ще бъде ключов фактор за прилагането на геостратегията на САЩ в Черно море. Според споменатия План Б САЩ планират да изградят гъста военна инфраструктура в близост до черноморската зона на Румъния в кратък период от време. Северна България и в частност Варна са естествено продължение на американския проект за милитаризация на региона. Плановете на САЩ представляват много сериозна заплаха за националната сигурност на България.

Сега България е един вид фронтова държава. Сегашното българско правителство води страната към превръщането ѝ във фронтова държава. Заплахата от военна конфронтация между Русия и САЩ в Черно море превръща американските военни бази в България в основна мишена за руските ракети.

България няма демографски потенциал, сравним с този на Румъния или Турция. Затова основният интерес за Пентагона е територията на България. Неслучайно някои агенции за недвижими имоти дискретно разубеждават клиентите си да купуват имоти на север от Варна, но там се изграждат допълнителни американски военни бази, които могат да се превърнат в мишени за руски ракети. България просто се превръща в еднократен инструмент в геостратегията на САЩ в Черноморския регион. Перспективите са доста мрачни.

Анализаторът смята, че в момента Вашингтон прилага в Европа стратегията на Кутузов, която подпалила Москва и позволила на Наполеон да влезе в руската столица. Сега американците, преди да напуснат Стария континент, го подпалиха и го оставиха на тези, които ще дойдат след тях. Но не забравяйте, че Наполеон влезе в Русия с 554 000 войници, а при завръщането си в Париж само 79 000 маршируваха обратно до руската граница.

Бележка на унгарското издание: Боян Чуков е международно признат български експерт по сигурността и бивш съветник по националната сигурност на българското правителство (2008-2009 г.). Бившият кадър на разузнаването, който владее и китайски и арабски език, е автор на множество книги и изследвания по политически въпроси.

Боян Чуков, „Маджар Немзет“ от Гласове

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Гръм от Дондуков! Радев отговори за назначаването на скандалния Ненчев! Имало е друга съгласувана кандидатура!

В рамките на съгласувателната процедура за назначаването на нови...

Престараване: Камала Харис поведе срещу Тръмп в “социлогията”!

Либералната машина вече заработи на пълни обороти в Щатите.Вицепрезиденткаата...

Донал Тръмп ще приеме израелския премиер Нетаняху в имението си във Флорида

Доналд Тръмп обяви днес, че израелският премиер Бенямин Нетаняху...

Не пропускай

Гръм от Дондуков! Радев отговори за назначаването на скандалния Ненчев! Имало е друга съгласувана кандидатура!

В рамките на съгласувателната процедура за назначаването на нови...

Престараване: Камала Харис поведе срещу Тръмп в “социлогията”!

Либералната машина вече заработи на пълни обороти в Щатите.Вицепрезиденткаата...

Донал Тръмп ще приеме израелския премиер Нетаняху в имението си във Флорида

Доналд Тръмп обяви днес, че израелският премиер Бенямин Нетаняху...

Джо Байдън се появи, но въпросите за здравето му остават (Видео)

Джо Байдън се появи за първи път публично след...

Френските леви си намериха жена за премиер, но Макрон няма да бърза, докато не свърши Олимпиадата

Френската лява коалиция "Нов народен фронт", която спечели най-много...

Три пъти повече украинци искат мир с Русия срещу териториални отстъпки

Почти 1/3 от украинците биха приели някои териториални отстъпки...

Потвърдено! Анджелина Джоли и Брад Пит се срещат на филмовия фестивал във Венеция! Клуни и Лейди Гага също ще са там

Лейди Гага, Хоакин Финикс, Джулиан Мур, Тилда Суинтън, Анджелина...

Прочетете още

Гръм от Дондуков! Радев отговори за назначаването на скандалния Ненчев! Имало е друга съгласувана кандидатура!

В рамките на съгласувателната процедура за назначаването на нови български посланици през октомври 2023 г. в президентската институция са постъпили редица мотивирани от министъра...

Престараване: Камала Харис поведе срещу Тръмп в “социлогията”!

Либералната машина вече заработи на пълни обороти в Щатите.Вицепрезиденткаата Камала Харис има незначителна преднина от 2 процентни пункта пред републиканеца Доналд Тръмп, след като...

Мъск разказа за трансексуалното си дете: Синът ми е „мъртъв“, уби го вирусът на „будното“ съзнание

Илон Мъск заяви, че синът му е "мъртъв" заради приемането на блокиращи пубертета лекарства, в резултат на което момчето е било считано за момиче....
Verified by MonsterInsights