Новините с коментар в реално време

200 хиляди лева са откраднали обирджиите на инкасото в Благоевград!

По инфоррмация на BNEWS стойността на откраднатото инкасо тази...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

200 хиляди лева са откраднали обирджиите на инкасото в Благоевград!

По инфоррмация на BNEWS стойността на откраднатото инкасо тази...

Руската и украинската армия водят мирни преговори зад гърба на Байдън и на Зеленски

Автор: Обективно.БГ В момента се водят мирни преговори между началниците...

Асен Василев краде без пари Топлофикация София чрез схема срещу дълг

Дълговете на столичната Топлофикация от над 1,6 милиарда лева...
НачалоПолитикаБългарските евродепутатите се скараха. ЕНП твърдо защити Борисов на дебата!

Българските евродепутатите се скараха. ЕНП твърдо защити Борисов на дебата!

Зам-шефката на Европейската комисия Вера Йоурова и еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндърс поощриха България за напредъка. А шефът на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер силно похвали правителството.

Българските евродепутати, които взеха участие с изказвания на дебата са Ангел Джамбазки (ЕКР), Андрей Ковачев и Андрей Новаков от ЕНП, Илхан Кючюк (Обнови Европа) Елена Йончева (Социалисти и демократи). Част от тях вдигнаха скандал.

Всичко, което се случи:

"Благодаря, че включихте точката в дневния ред. Европейската комисия е наясно с това, че в България има протести и внимателно наблюдаваме тези процеси. ЕК изцяло подкрепя правото на мирни демонстрации, то е едно от основните права. Демонстрациите показват, че гражданите предават голямо значение на независимата и работеща съдебна система. Комисията също знае за изказването на премиера Бойко Борисов за преразглеждане на конституцията, комисията в момента не може да се произнесе по това. Във всяка държава членка конституционните реформи трябва да са предмет на широк дебат. Необходимо е да бъдат приобщени всички имащи отношение към въпроса, включително и комисията. Що се отнася до Механизма за сътрудничество – беше направен в началото на членството на България. Комисията смята, че този механизъм е от важно значение за напредъка на държавата. През октомври 2019 г. беше подчертано, че България извърши значителен напредък – в законодателната уредба и институциите и ситуацията много се отличава от 2007 г. и бе подчертано, че трябва да се продължи с реформите за независимата съдебна система и борбата с корупцията. Комисията ще продължи да следи събитията в България и е изключително важно да не бъде обърната посоката на напредъка, каза по време на дебатите зам-шефката на Европейската комисия Вера Йоурова.

Германското председателство на Съвета на ЕС ще организира разискване за обсъждане на спазването на принципите правовата държава на ниво ЕС. След това всяка страна да бъде проверена по отделно и така ще се стигне до обективен недискриминационен дебат, съобщи германският министър по европейските въпроси Михаел Рот.

Той говори пръв на дебата за България в Европейския парламент от името на председателството на Съвета на ЕС (държавите членки).

"Започваме с 5 държави през ноември – Белгия, Дания, Естония, България и Чехия. Така че ще обсъждаме и ситуацията в страната, която е предмет на тази дискусия (България)", каза германският министър.

"Правовата държава не е само водещ принцип, с който са обвързани европейските институции. Не. Той важи за всички членки", каза Михаел Рот в пленарната зала на ЕП.

Още в началото сесията бе прекъсната за 10 минути, поради многократни технически проблеми и липса на звук на живото предаване.

В България демокрацията функционира, държавата се управлява от правителство на ЕНП, което е избрано демократично. От лятото всеки ден има демонстрации, никой не може да твърди, че няма свобода на словото, на пресата. Борисов винаги е насърчавал младежите да изразяват мнението си. Защо точно сега този парламент трябва да бъде разпускан – в тази пандемия. Разбира се, че наблюдаваме напредък и в други области – контрабанда, трафик на хора. Мога да кажа, че Борисов е лидер на едно проевропейско правителство, той допринесе и за бъдещото въвеждане на еврото в страната. Предстои много работа за българското правителство, но държавата е на прав път. Имам една молба – не може да се постигне промяна на правителството с демонстрации, това става само с избори и това ще стане март месец на едни демократични избори, заяви пък председателят на групата на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер.

"Това, което прави Европарламентът в момента не е нападка към България, а израз на загриженост за България, както сме загрижени за ситуацията в Полша и Унгария", заяви Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д). Той е председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към ЕП и автор на проекторезолюцията за България. Вотът по нея се очаква в четвъртък.

Когато ние, румънците, излязохме по студените улици на 2017 г., си спомням, че се чувствах много самотна там. Но един ден президентът Юнкер покани президента Тимерманс и говориха. Тогава не се чувствах сама и изоставена . Сега съм тук, защото народът на България има нужда от това. Ние дължим на хората това и трябва да се отстоява всяка победа на демокрацията . Била съм свидетел на едни внушителни имена в политически сили, които не отстояват това, което трябва, а защитават една мрежа от хора, които потъпкват демокрацията и основните човешки права. "За" тази резолюция съм, защото това има значение и нашият глас може да покаже каква е разликата между една страна заложница и един свободен народ. Хората в България са най-важните, коментира и румънската евродепутатка Рамона Стругариу от името на либералите от групата на "Обнови Европа" в ЕП.

"Бях на софийските протести, говорих на място с много хора и чух, че им е писнало от корупция, че съдебната система е в неподходящи ръце, а състоянието на медиите е тревожно", каза Даниел Фройнд от групата на Зелените/Европейски свободен алианс.

"Европейското финансиране влошава нещата. Тези пари се присвояват, за да се купуват независими медии. Какво виждат българите? Пореден доклад за върховенството на закона, поведението на Туск спрямо Борисов и изказвания, но това, което не вижда българският народ, не са решителни действия", добави зеленият депутат. По думите му спирането на европарите "ще отнеме черния хайвер на лакомите олигарси". "ЕС трябва да застане зад тези, които се борят срещу корупцията и за демокрация в България", призова Даниел Фройнд.

Склонни сме да даваме думата на всеки, дадохме микрофона на едни от най-големите ни противници и това показва, че ние сме за свободата на словото. Говорихме за правото на мирни протести, в България хората протестират и ние уважаваме тяхното право на мирен протест. Когато говорим за върховенство на закона, трябва да дадем неговото определение – това е бързо, независимо, справедливо правосъдие, но резолюцията противоречи на това, на взети решения на Конституционния съд. Политици не трябва да коментират съдебната власт, това противоречи на закона, заяви пък българският евродепутат Ангел Джамбазки от групата на Европейски консерватори и реформисти ЕКР. Той подчерта, че когато се говори за политически скандали, те се свързват с ДПС.

Корупцията си има имена и това е ДПС, категоричен бе Джамбазки.

Ирландската депутатка Клеър Дейли отново хвърли остри критики срещу българските управляващи. "Значението на тази резолюция е очевидно за всеки, който видя как премиера Борисов и неговите депутати се хвалиха с доклада на ЕК за върховенството на закона. Те твърдят, че той е подчертал прогреса, направен от неговото правителство. И всъщност защо да не го правят, като им се разминава от години. Те разиграват ЕК като й казват каквото иска да чуе, правят се, че се съобразяват и накрая продължават да си правят каквото си искат. И защо го правят? Чухме го от ЕНП – защото те са проевропейска партия. Следователно корупцията и манипулациите нямат значение", заяви остро Клеър Дейли.

"Българските хора са на колене и им дойде до гуша. Нощ след нощ в продължение на повече от 3 месеца, те са на улицата. Бяха бити, заплашвани с водни оръдия и пръскани със спрей от полицията. Но те са още там и настояват за оставка и нови избори", заяви ирландката и добави, че ЕС подкрепя декомратични избори навсяъде извън съюза, но не и в една от членките му. "Трябва да спрем вампирите, които изсмукват и последната капка кръв от тези чудесни хора и страна", завърши изказването си Клеър Дейли.

Чухме много тежки думи, които не бива да се оставят без коментар. Този парламент не трябва да бъде използван за политическа пропаганда. Демокрацията и мандатността също са част от върховенството на закона. Всеки, който иска промяна в България, трябва да се подготвя за демократичните избори, а не да се прави с такива опити. България ще изпълни всички препоръки, защото те са в интерес на българските граждани. Но тази резолюция е абсолютна политическа рожба на лявата част в този парламент. Не може да се съобразим с резолюция, която се осланя не на факти, а на недоказани неща. Категорично не се съгласявам левицата да ни накара да приемем македонско малцинство, левицата не винаги побеждава, настоя пък евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП.

Това не е дебат срещу българската страна и граждани. Това е дебат за демокрацията в Република България. Това обсъждане и резолюция могат да успеят само, ако се осланят на факти, каза евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Илхан Кючюк. Подчерта, че в България не може да се прави агитация на чужд език за изборите и попита Манфред Вебер, ако реши да се кандидатира в България за евродепутат как би го направил, при положение, че ще трябва да плаща глоба за всяка дума или да мълчи по време на кампанията. "И тук го боли г-н Джамбазки, но забрави да каже за касичката на ВМРО, за златните паспорти, и тук има парламентарна комисия, която ще се занимае с този въпрос", настоя Кючюк.

Това беше очевидна лъжа и искам бюрото да го впише и да санкционира нашия колега, настоя в отговор Джамбазки.

Ще проверим и ще видим какво да направим, обеща му председателстващият заседанието.

Британката Гуендолин Делбос-Корфийлд от зелените призова да се спрат парите за България. "Докладът за върховенството на закона в България констатира редица нередности в различни сфери. Но ЕС продължава да дава пари на страната. Трябва да запазим Механизма за сътрудничество и проверка, защото не разполагаме с друг инструмент и това е единственият начин за борба с корупцията", каза зелената депутатка.

Елена Йончева от С&Д каза, че с резолюцията се настоява България да бъде държава, в която политиците се фокусират върху реформите и се спазва човешкото достойнство на всяка група в обществото.
"Докога светът ще мълчи. Това, което ЕК ще предприеме, ще определи дали България ще продължи по този път. Това, която е болката на България сега е болка на целия ЕС", каза Йончева.

Тази вечер отново сме свидетели на тревожна ситуация. Един факт е очевиден – народът не иска своя премиер. Българският народ е достатъчно свободен да протестира, медиите критикуват правителството. Има ли политически плурализъм? Да, президентът и премиерът са от различни политически партии. Гражданите могат да решат проблема и да дадат своя глас на следващите избори. Демокрацията е твърде важна, именно правото на избори е едно от основните наши права, каза пък френският евродепутат Франсоа-Ксавиер Белами от ЕНП.

Андрей Новаков посочи, че този парламент (ЕП) не може да се ползва за партийни битки. Цялала опозиция, която иска да се организират предсрочни избори съвсем малко преди редовните избори, сама признава, че няма капацитет да ги спечели, каза той.
"Както и да свърши този дебат, името на страната ни ще бъде опетнено. Аз съм депутат за 5 години, а българин завинаги. Никой не твърди, че българското правителство е безгрешно", каза депутатът от ГЕРБ/ЕНП.
"Ще се оправим, само когато спрем да изнасяме проблемите си навън и започнем да ги решаваме вътре в страната си. България над всичко!", завърши изказването си Андрей Новаков.

Имаше нещо символично в това, че имахме технически проблеми и микрофоните отказаха точно, когато говорим за свободата на словото и плурализма. Дебатът беше по наистина сериозна и актуална тема. Ще продължим да работим по механизма за верификация и мониторинг, защото там предстои още много работа. Този механизъм не означава само да се отмятат някакви кутийки, искаме да видим резултати и устойчив ефект. Ще запазим механизма просто, защото виждаме че българският народ проявява значителен интерес този механизъм да продължи именно, защото много българи нямат доверие на тяхната система и отправиха послание до нас да продължим да следим какво се върши в България. Важно е сега да следваме поетия път и смятам, че можем да постигнем добро сътрудничество с българските власти. Скоро ще започне да функционира и европейската прокуратура и България се присъедини към нея. Сега имаме много добро представителство на България в нея. Европейската прокуратура ще бъде един много сериозен принос за борбата с корупцията в държавите членки и злоупотребата с европейски средства, обясни зам.-шефката на ЕК Вера Йоурова.

Хора, които демонстрират мирно за нашите европейски ценности, заслужават нашия респект и подкрепа, коментира и германският министър по европейските въпроси Михаел Рот. Той обясни, че тези дебати са необходими и могат да бъдат важни. Подчерта, че идва от държава, в която има увеличаване на антисемитското насилие, но не смята, че това е петно върху страната му и по него трябва да се води дебат, както и по всички въпроси, по които има подтисничество, без да се схваща, че е в ущърб на дадена страна.

Всички държави на ЕС трябва да извършим проверка на върховенството на закона. Трябва да има такъв механизъм. И много се радвам, че нашите колеги от България се съгласиха, че такъв механизъм трябва да има, допълни Рот.

Правото е в основата на всички реформи, то защитава гражданите, не разединява, може би е хубав символ, че от едната страна микрофоните не работеха, това показва, че не навсякъде нещата са в ред, но ние заедно решихме да направим кратка пауза и да направим така, че всеки да говори от мястото си, заключи той.

spot_img

Последни

Нинова изхвърли Атака, Левицата и Русофилите на Малинов от новия „ляв националистически съюз“

БСП няма да покани за участие "Левицата!" в новото...

200 хиляди лева са откраднали обирджиите на инкасото в Благоевград!

По инфоррмация на BNEWS стойността на откраднатото инкасо тази...

Невроятно, но факт! Сглобката прави първа копка на нова магистрала за 20 милиона на километър!

Сглобката се размърда и след застой от три години...

Руската и украинската армия водят мирни преговори зад гърба на Байдън и на Зеленски

Автор: Обективно.БГ В момента се водят мирни преговори между началниците...

Не пропускай

Нинова изхвърли Атака, Левицата и Русофилите на Малинов от новия „ляв националистически съюз“

БСП няма да покани за участие "Левицата!" в новото...

200 хиляди лева са откраднали обирджиите на инкасото в Благоевград!

По инфоррмация на BNEWS стойността на откраднатото инкасо тази...

Невроятно, но факт! Сглобката прави първа копка на нова магистрала за 20 милиона на километър!

Сглобката се размърда и след застой от три години...

Руската и украинската армия водят мирни преговори зад гърба на Байдън и на Зеленски

Автор: Обективно.БГ В момента се водят мирни преговори между началниците...

Ваня Григорова предрече, че Борис Бонев ще напусне Сглобката с ПП и ДБ в СОС

Не е невъзможно "Спаси София" да напусне коалицията с...

Ето коя известна дама придружи мъжа си в самолета му на екскурзия в Дубай и изуми всички с тоалета си

Първата дама Десислава Радева придружи президента Румен Радев с...

Асен Василев краде без пари Топлофикация София чрез схема срещу дълг

Дълговете на столичната Топлофикация от над 1,6 милиарда лева...

Христо Иванов: ГЕРБ са наш стратегически партньор, а Пеевски укрепва правителството!

ГЕРБ са наш стратегически партньор, а ролята на Делян...

Бойко се хвали: Аз бях Промяната навремето! Сега мога аз да се карам на Денков, не той на мен!

Партията на промяната не си държи на думата, даде...

Арестуваха с дрога сина на топ чалга дива с хонорари от по 50 бона на участие! Той наглее

Синът на Софи Маринова е арестуван в София, след...

Прочетете още

Нинова изхвърли Атака, Левицата и Русофилите на Малинов от новия „ляв националистически съюз“

БСП няма да покани за участие "Левицата!" в новото обединение, което планира да създаде с партии от левия спектър, център и патриотични организации. Това...

200 хиляди лева са откраднали обирджиите на инкасото в Благоевград!

По инфоррмация на BNEWS стойността на откраднатото инкасо тази сутрин от Благоевград е на стойност 200 бона. Раненият изключително тежко охранител вече транспортиран в...

Невроятно, но факт! Сглобката прави първа копка на нова магистрала за 20 милиона на километър!

Сглобката се размърда и след застой от три години реши да започне най-после строителството на пътища. Строителството ще излезе рекордните 20 милиона на километър....
Verified by MonsterInsights