Новините с коментар в реално време

Слави се отказа да е депутат! Готвят ли се ИТН да подкрепят кабинета на ДПС с мандата на ГЕРБ?

Слави пак се отказа да седне до Борисов, Пеевски...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Слави се отказа да е депутат! Готвят ли се ИТН да подкрепят кабинета на ДПС с мандата на ГЕРБ?

Слави пак се отказа да седне до Борисов, Пеевски...

Кремъл обеща “болезнен” отговор: Ползването на крадени руски активи за въоръжаването на Украйна е цинизъм

Русия разкритикува днес плана на Г-7 да предостави кредити...

Байдън подписа 10 годишно споразумение с Украйна, което Тръмп може да отмени още догодина

Президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Украйна...
НачалоБългарияБареков с шокиращи разкрития за порочното назначаване на посланици от Румен Радев:...

Бареков с шокиращи разкрития за порочното назначаване на посланици от Румен Радев: Президентът гледа на външната политика като на външна търговия

Бившият евродепутат Николай Бареков направи шокиращо разкритие, поставящо под съмнение почтеността на президента на Р България Румен Радев. Представените от него факти и обстоятелства доказват, че държавният глава събира солидни рушвети за назначенията, които съгласно Конституцията зависят от него. Одобрението на списъците с посланици е едно от малкото преки правомощия на държавния глава да постави управляващите в позиция да се съобразяват и с него.

Разкритията, които направи Бареков, са провокирани от публикуваните от прокуратурата разговори между Пламен Бобоков и Пламен Узунов, в които се обсъждат въпроси, свързани с външната политика, в това число и кандидатури на посланици в страни извън ЕС.

По думите на бившия евродепутат историята започва през недалечната 2017 година, когато самият той взима решение, че няма да се кандидатира за нов мандат в ЕП. В същият този момент Ангел Джамбазки му предлага да стане дипломат, а Бареков приема идеята радушно. По-късно и Волен Сидеров подкрепя тезата на Джамбазки с аргумента, че има богат опит и достатъчно контакти за развиване на една успешна дипломатическа кариера. Водих Сидеров на няколко срещи в чужбина и той видя какви контакти имам, познавам лично Тръмп, защото сме в една партия, познавам и Тереза Мей и Борис Джонсън и съм им гостувал на "Даунинг стрийт", уточни Бареков. 
Моите връзки като евродепутат бяха силни в региона на Азия и Африка. Отговарях в ЕП за връзките с над 50 държави, като участвах на мисии – и хуманитарни, и дипломатически във всички тези страни, отбеляза още Бареков. 

BNews припомня, че Бареков е единственият български евродепутат в рамките на изминалия законодателен мандат, който получи дипломатически мисии на 5 континента . Заради натрупания опит в областта на укрепване легитимността на националните избирателни процедури и повишаване на общественото доверие в изборите и в правата на човека, ЕП е одобри българския евродепутат да участва в делегациите за връзки с Латинска Америка, Кариби, Пасифик  и Африка.  В миналия ЕП Бареков стана постоянен член и на една от най-важните международни европарламентарни делегации – ЕС – Русия.

В закона пък подобно предложение, направено от външния министър, за човек, който има такъв опит и е работил в ЕП, е дефинитивна, ето защо номинацията ми беше изготвена, след като аз се съгласих, уточни евродепутатът. Веднага след това той напуска всички постове в Консервативния алианс и заявява на всички свои контакти в чужбина, че се отдава на дипломатическа дейност, дори започнах да уча втори западен език, за да съм достатъчно подготвен, разказа още Бареков. Той подчерта, че номинацията му с входящ номер в Министерски съвет е направена Волен Сидеров като лидер на партия от управляващата коалиция. 
Следват две срещи по повод номинацията с Борисов, в които по думите на Бареков премиера  заявява, че биографията му е изрядна и е споделил, че от негова гледна точка, Патриотите и Министерски съвет ще го подкрепят. 

Въпреки богата биография, липсата на гръб, липсата на олигарх и крайната непочтеност на президента Румен Радев обаче се оказват ключови за неуспеха на това начинание, става ясно от направените разкрития.

Още по време на срещата в Министерски съвет Борисов заявява на Бареков, че трудно работи с президента Радев, но въпреки това се уважават и подчертава, че "единствено с Радев трябва да се спогодиш, защото ще е лошо ние да те подкрепим, а той да те върне".  Самият Борисов ми каза, че има негласно споразумение между него и Борисов – един посланик предлага правителството, един – президента. Това беше потвърдено и от външния министър Екатерина Захариева, която се оплака, че е заставена да изпраща основно посланици, подадени от Радев, допълни още той 

Нямах никаква съмнение обаче, че ще получа подкрепата на президента, имайки предвид богата си биография и натрупания през годините опит, дори вече бях имал разговор с двама от неговите съветници, но не с Пламен Узунов, подчерта Бареков. Има много чисти хора при Радев, но явно трябваше да се видя с Узунов, защото той направо щеше да ми каже тарифата, отчита като своя грешка бившият евродепутат. Виждам, че тарифата е 60 хиляди лева. Секретарят на Радев тогава ми каза, че е говорил с него и той се е оттеглил да мисли и до днес чакаме да мисли, разкри Бареков и каза, че е чувал и за доста по-сериозни суми – от по 200 000 лева.

Тогава се свързах с Илияна Йотова, която е моя приятелка от много време. Тя ме покани в кабинета й, проведох разговор с нея, говорихме за Куба и казах, че нямам проблем да пътувам с моето семейство и да бъда там посланик и да изкарам един силен мандат, тъй като имам контакти. Изложих пред нея своя концепция и стратегия да засилим сътрудничеството, както и да оправим дълга от милиони долари, които Куба ни дължи. След това обаче диалогът спря и аз разбрах, че между мен и Радев има бетонна стена, разкри още бившият евродепутат.

По същото време се оказва, че г-н Бобоков успява да пробута тотално неподготвени хора, които Радев пробутва на правителството, отбеляза Бареков. 
Така аз се оказах по средата на "Дондуков 1" и "Дондуков 2" – без олигарх зад гърба ми, разкри още Николай Бареков..

Шест месеца чаках отговор от Радев, докато той назначава двама посланици, предложени от лично от Бобоков. Така, че се вижда, че не е вярно, че нищо не зависи от Радев. Повечето посланици, агенти на държавна сигурност, които заминаха откакто той е президент, са определени именно от Румен Радев, категоричен бе Бареков.

Обяснението е просто. Бобоков се опитва през Радев да овладее посолството в Алжир и Нигерия, за да работят за неговите интереси там. Нигерия е една от най-мощните икономики в топ 20 на света. Тя е богата държава и изнася много петрол. В сянката й попада почти цяла Западна Африка. И Бобоков там се опитва да изпрати посланик, който не се интересува от Нигерия, а да му защитава интересите в Либерия. Е как ще се съгласят с това в Нигерия – това е причината оттам да не приемат назначения от Радев посланик до момента. Като президент Румен Радев колко срещи имаше на високо ниво в Европа и по света. Аз като евродепутат имах над 50 – говоря за президенти и премиери на държави, коментира още Бареков. 

Бареков заяви, че е забравил сагата като един неприятен спомен, но след като е видял историята с Пламен Узунов и назначението на двамата „пишман“ дипломати, се е възмутил. 

Един приятел ми каза, че ми трябва съветник, който има връзки в президентството. Така научих, че посланиците не се назначават от Радев, а от жена му Десислава Радева. От много хора в София чух, че тая работа – да те назначи Радев за посланик, не става без знанието и съответната сума, представена пред Десислава Радева. Аз нямах олигарх и 200 хиляди евро, за да стана посланик. Това е сумата, за която се говори, че се плаща, подчерта той.

В тази връзка Бареков призова Борисов и Захариева да последват примера и да говорят, защото те били запознати с това, което върши Радев.  Не можем да допуснем Румен Радев да гледа на външната политика като външна търговия и да получава отговор от началничката на кабинета на Десислава Радева, категоричен е той.

 

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Армения напуска организацията на Договора за колективна сигурност с Русия

Нито един представител на арменските власти няма да посети...

Не пропускай

Армения напуска организацията на Договора за колективна сигурност с Русия

Нито един представител на арменските власти няма да посети...

Руски журналист загина при украински обстрел в Източна Украйна

Руският журналист Валерий Кожин, отразяващ 27-месечната война в село...

Байдън подписа 10 годишно споразумение с Украйна, което Тръмп може да отмени още догодина

Президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Украйна...

Лойд Остин: САЩ засега няма да прехвърлят допълнителни системи Patriot в Украйна

САЩ засега няма да прехвърлят на Украйна допълнителни зенитно-ракетни...

Прочетете още

Слави се отказа да е депутат! Готвят ли се ИТН да подкрепят кабинета на ДПС с мандата на ГЕРБ?

Слави пак се отказа да седне до Борисов, Пеевски и Киро Петков на първия ред в Парламента. А идилията на Шоуто можеше да бъде пълна,...

Хитрец! Джо Байдън плати на Украйна 50 милиарда на заем от замразените руски долари, за да не я приеме в НАТО

Байдън затвори врата на НАТО за Украйна с плащането на 50 милиарда на заем от замразените руски активи, които Украйна един ден ще трябва...

Внимание! Опасност от появата на торнадо заедно с едра градушка на половината от територията на България!

Предупреждение за едри градушки и дори появата на места на торнадо! “През нощта по-повсеместни и интензивни бяха процесите из Северна и Източна България, а днес...
Verified by MonsterInsights