Новините с коментар в реално време

Цирк Дьо Главчев смени новоназначени областни управители на ДПС, избрали Ахмед Доган!

Мъпет шоуто на Главчев не знае спирка. Днес премиерът...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоСветътБелият дом вече загуби войната на посланията в Украйна

Белият дом вече загуби войната на посланията в Украйна

Последвай Bnews.bg в

Автор: Политико, Източник: Гласове

Екипът на президента неофициално настоява законодателите да се фокусират върху работните места, които могат да бъдат създадени с парите, похарчени за войната.

Белият дом безшумно притиска законодателите от двете партии да продават военните усилия в чужбина като потенциален икономически бум у дома.

Сътрудниците разпространяват опорни точки сред демократите и републиканците, които подкрепяха продължителните усилия за финансиране на украинската съпротива, за да могат те да изградят теорията, че всичко това е добре за американския пазар на труда, според петима помощници от Белия дом и сенатори, запознати с кампанията и пожелали анонимност, за да говорят свободно.

Натискът, който за първи път бе публично проявен миналата седмица по време на обръщението на Джо Байдън от Овалния кабинет, идва преди избора на нов председател на Камарата на представителите, като Белият дом се опитва да се позове на патриотизма, за да убеди нерешителните републиканци не само да помогнат на Киев, но и да приемат голям пакет, който включва средства и за Израел.

„Попълвайки запасите от оръжие, ние си партнираме с отбранителната индустрия за увеличаване на нашия капацитет и за посрещане на нуждите на Съединените щати и на нашите съюзници както сега, така и в бъдеще“, според копие на опорните точки, придобито от „Политико“.

„С това допълнително искане се инвестират над 50 милиарда долара в американската отбранителна индустриална база, за да се гарантира, че нашата армия ще продължи да бъде най-подготвената, най-способната и най-добре оборудваната бойна сила, която светът някога е виждал, както и да се разширят производствените линии, да се укрепи американската икономика и да се създадат нови американски работни места“, се посочва в документа.

Опорните точки са имплицитно признание, че администрацията я чака работа, докато успее да продаде своите 106 милиарда долара допълнително поискана чуждестранна помощ, а също и че разговорите за нея под шапката на интересите на националната сигурност не са довели до успех.

Предложението на Белия дом е отглас от друго подобно, дошло от другата страна на парламентарната алея, от лидера на малцинството Мич Макконъл.

В речта си пред Сената през март 2022 г. Макконъл (републиканец, Кентъки), предупреди, че отбранителната индустриална база е била хваната „да дреме“, когато руската инвазия е навлязла във втория си месец. В онези ранни дни той многократно настояваше Байдън да използва Закона за отбранителното производство, за да увеличи производството на оръжия.

И докато част от подкрепата на републиканците за Украйна ерозира, лидерът на малцинството в Сената се появи миналия уикенд в неделните ток-шоута, за да подтикне републиканците да не разделят каузата на Израел от войната в Европа.

„Няма убити американци в Украйна. Ние възстановяваме нашата индустриална база. Украинците унищожават армията на един от най-големите наши съперници. Трудно ми е да намеря каквото и да било погрешно в това. Мисля, че това, че те се защитават, е прекрасно“, каза той в предаването „Face the Nation“ на CBS.

Помощниците от Белия дом казаха, че са имали комуникация с Макконъл през цялото време на войната и че забележките му в последно време са топло посрещнати в Западното крило. Помощник на Макконъл не коментира по повод на скорошни комуникации с Белия дом.

В допълнение към комуникацията с Макконъл, служители на Департамента по отбраната разпространиха в Капитолия слайдове, показващи близо 20 милиарда долара инвестиции в индустриалната база, идващи от подкрепата на САЩ за Украйна. Това включва близо 3,1 милиарда долара в договори, насочени към разширяване на капацитета на индустриалната база в страната, включително увеличаване на производството на артилерия близо шест пъти за три години.

Но сътрудниците на Белия дом също така твърдят, че войната е засегнала портфейлите на американците. Те обвиниха конфликта за рязкото увеличаване на разходите, особено на цените на газа – макар че изразът „поскъпването на Путин“ не успя да се наложи – и предупредиха, че икономическите проблеми ще нараснат, ако Украйна падне.

Сега тонът на икономическия натиск се промени, като помощниците на Белия дом привличат законодатели, които да представят по-положителни аргументи.

„Нека изясня нещо“, каза Байдън по време на обръщението си от Овалния кабинет. „Ние изпращаме на Украйна оборудване, което стои в складовете ни. А когато използваме парите, отпуснати от Конгреса, ги използваме за попълване на собствените ни складове, на собствените ни запаси от ново оборудване. Оборудване, което защитава Америка и е произведено в Америка. Ракети „Пейтриът“ за батареите за въздушна отбрана, направени в Аризона. Артилерийски снаряди, произведени в 12 щата из цялата страна, в Пенсилвания, Охайо, Тексас. И още много други“, каза той. „Разбирате ли, точно като през Втората световна война, днес патриотичните американски работници строят арсенала на демокрацията и служат на каузата на мира.“

Промяната в продажбения подход идва в момент, когато социологическите проучвания показват, че американците са все по-скептични към усилията за подпомагане на Украйна и продължават да поставят под съмнение управлението на икономиката от страна на Байдън.

Някои републиканци споделят, че са казвали на администрацията на Байдън, че реториката им по отношение на Украйна е била недостатъчна и че за да получат подкрепата на Камарата на представителите и да запазят по-силната подкрепа в Сената, трябва да променят посланието си.

Според високопоставен съветник от републиканската партия в Конгреса, администрацията „е осъзнала, че посланията ѝ конкретно за Украйна са били катастрофални… и че трябва да се променят“. „Положени са известни усилия, за да се помогне на администрацията да разбере, че посланията им са напълно неадекватни, че използват фрази, на които републиканците не реагират и че не излагат убедителни аргументи.“

Съветникът определи предишното настояване на Байдън, че САЩ ще подкрепят Украйна „колкото е необходимо“, като отворено и неудобно. В речта си от миналата седмица Байдън заяви, че Съединените щати ще помогнат на Украйна „да се защити сама“ – послание, което е по-силно за републиканската партия и нейните избиратели.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Римският саркофаг от 2 век, намерен на плажа във Варна, е трябвало да бъде маса на заведение

Новината, за която неновините завиждат. Саркофаг от римската епоха,...

Главчев трябва да е първият осъден български премиер за корупция заради уволненията на хората от ДПС

Автор Явор Дачков: Димитър Главчев уволни двама областни управители от...

Франция осуети няколко заговора за нападения по време на Олимпиадата броени дни преди началото

Френските власти са осуетили няколко заговора за нападения по...

Не пропускай

Римският саркофаг от 2 век, намерен на плажа във Варна, е трябвало да бъде маса на заведение

Новината, за която неновините завиждат. Саркофаг от римската епоха,...

Главчев трябва да е първият осъден български премиер за корупция заради уволненията на хората от ДПС

Автор Явор Дачков: Димитър Главчев уволни двама областни управители от...

Франция осуети няколко заговора за нападения по време на Олимпиадата броени дни преди началото

Френските власти са осуетили няколко заговора за нападения по...

Извънредно! Стрелецът срещу Тръмп е търсил в гугъл дистанцията от убийството на Джон Кенеди

Историята се повтаря, вторият път като фарс. Директорът на ФБР...

Демократите се надяват абортите да им извадят изборите и да направят Камала Харис президент

Президентът Джо Байдън може и да не използва често...

Честито! Голяма българска банка погълна друга банка!

Комисията за защита на конкуренцията публикува разрешение на концентрацията...

Голям протест пред парламента в защита на Историческия парк, докато изслушват МВР и НАП (Видео)

През годините, до настоящия момент, в МВР е работено...

Прочетете още

Римският саркофаг от 2 век, намерен на плажа във Варна, е трябвало да бъде маса на заведение

Новината, за която неновините завиждат. Саркофаг от римската епоха, с богата релефна украса, вероятно от периода II-III век сл. Хр.Подготвян за маса на заведение,...

Главчев трябва да е първият осъден български премиер за корупция заради уволненията на хората от ДПС

Автор Явор Дачков: Димитър Главчев уволни двама областни управители от ДПС, които сам назначи преди месец, защото не са с Пеевски, а с Доган. Пеевски...

Гръцкият Върховен административен съд потвърди заповедта за екстрадиция в САЩ на български гражданин за нарушаване на санкциите срещу Русия

Състав на гръцкия Върховен административен съд потвърди решението на заместник-министъра на правосъдието на Гърция за екстрадиране в САЩ на български гражданин с инициали М.Д.,...
Verified by MonsterInsights