Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияБизнесът иска оставката на Петкова

Бизнесът иска оставката на Петкова

Последвай Bnews.bg в

Асоциацията на работодателите в България (АОБР), която обединява четирите най-големи работодателски бизнес организации иска оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, заради внесения в Народното събрание Проект на закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, с който се уреждат условията и реда за възстановяване на суми на крайните потребители от "Булгаргаз" ЕАД.

Промените в закона се мотивират с постигнатата договореност "Газпром" да върне надвзети суми за природен газ от миналата година август месец до март месец вследствие на антимонополното решение на ЕК 

Според АОБР обаче намерението с поправките е да се отклонят в неизвестна посока 45 млн. лева от индустрията на България в момент, когато икономиката е поставена на колене заради извънредното положение в България и редица страни от ЕС и останалия свят. АОБР заявяват, че това е казано и в прав текст днес от министъра на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание – че средствата няма да им бъдат възстановени с изричен текст в Закона за 1-во тримесечие на 2020 година.

Припомняме, че бизнесът не за първи път иска оставки в енергийния сектор, включително и на министър Теменужка Петкова.

"Това не са пари от бюджета! Това са пари, които индустрията е платила за по-скъп природен газ на Булгаргаз, респективно на "Газпром". "Газпром" е върнал тези пари за надплатени сметки на Булгаргаз и следователно те трябва да ни се възстановят за периода 5 август 2019 – 31 март 2020 година", са категорични четирите работодателски организации.

Те настояват министър Петкова да си подаде оставката и се аргументират защо:

Опит за отклоняване на огромен паричен ресурс, който следва да бъде възстановен на предприятията!
Поставяне на индустрията в кризисна ситуация от 1 януари 2020 г. да има договори с "Булгаргаз" с неотменяеми количества с клауза "взимаш или плащаш", но по "свободно" договорена цена.
-Проява на изключителна некомпетентност и в известна степен на арогантност и незачитене на интересите на бизнеса в период на криза!

Индустрията в България категорично настоява промишлените клиенти на "Булгаргаз" ЕАД по двустранни договори да бъдат включени и в обхвата на клиентите, на които ще бъдат възстановени средства, и за периода 1 януари 2020 г – 31 март 2020 г., а не само за периода 5 август 2019 г. – 31 декември 2019 г. Именно през първо тримесечие следва да ни се възстановят 45 млн. лева.

От АОБР напомнят, че са заявили количествата газ за 2020 година още през месец септември 2019 година, като никой от индустриалците не е знаел тогава за промяната в договора между "Булгаргаз" и "Газпром", както и че Законът за енергетиката ще бъде променян. По договорите ни с "Булгаргаз" ЕАД има клауза "взимай или плащай", която обаче не е променена с отпадането на индустрията от лицата, купуващи по регулирани цени. Към настоящия момент цените на природния газ, при които "Булгаргаз" ЕАД продава на своите клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, са реално едностранно и не на преговорна основа наложени от страна на доставчика, при подписване на настоящите договори.

Легалните мерки, насочени към либерализирането на пазара на природен газ в България, е недопустимо да предпоставят и да "узаконят" държавната помощ и толерирането от държавата на злоупотребата с господстващо положение от страна на държавното дружество "Булгаргаз" ЕАД.

Днес по време на обсъждането в Народното събрание на промени работодателите не са видели никаква загриженост на практика от страна на държавните институции към българския бизнес, а точно обратното.

От АОБР настояват за действие в правилната посока, а именно за преглед на неравноправните договори на "Булгаргаз" с клиентите, на неравноправните клаузи в тях, както и "Булгаргаз" да престане да настоява за плащане на санкции на заявени количества, които обаче са невзети заради спирането на огромен брой предприятия.

"В случая, би било добре загрижеността за българската икономика, в условията на извънредно положение, да се изрази в споделяне на поне половината от загубите на всички спрели дейността си фирми, или да се даде някаква отсрочка, а не държавата да облагодетелства една монополна структура за сметка на всички фирми и граждани потребители", пишат от АОБР.

Само преди месец се проведе спешна среща между всички представители на АОБР, министъра и представители на държавните структури в енергетиката заради държавната помощ и състоянието на комплекса "Марица Изток 2" във връзка с готвената държавна помощ.

Още през миналата година работодателите остро реагираха и на случващото се с цените на енергийната борса. Тогава председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че при пазара на ток в България се наблюдават всички признаци на организирана престъпна група. Още миналата година работодателите настояха за проверка на действията на НЕК от страна на прокуратурата и няколко пъти излизаха с писма до премиера, министъра на енергетиката и главния прокурор.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Джордж Клуни подкрепя Камала Харис

Американският актьор и режисьор Джордж Клуни заяви, че подкрепя...

Първо видео с бащата на атентатора срещу Тръмп Матю Кукс

Бащата на стрелеца Тръмп се завръща в обществения живот,...

Не пропускай

Джордж Клуни подкрепя Камала Харис

Американският актьор и режисьор Джордж Клуни заяви, че подкрепя...

Първо видео с бащата на атентатора срещу Тръмп Матю Кукс

Бащата на стрелеца Тръмп се завръща в обществения живот,...

Директорката на Сикрет сървис подаде оставка след опита за убийство на Тръмп

Директорката на Сикрет сървис Кимбърли Чийтъл подаде оставка, предаде...

Как братовчедките на нашата Ваня Григорова станаха фактор в битката за Белия дом

Тази седмица съпругата на кандидата за вицепрезидент на САЩ от...

Съдът обяви за нищожно прехвърлянето на акции от Пловдивския панаир към община Варна

Софийският градски съд реши, че акциите на Варна в...

Началникът на германската отбрана: Русия насочва армията си на запад, до 5-8 г. може да нападне НАТО

Началникът на отбраната на Германия Карстен Брюер заяви, че...

Прочетете още

Джордж Клуни подкрепя Камала Харис

Американският актьор и режисьор Джордж Клуни заяви, че подкрепя Камала Харис да бъде официалният кандидат на Демократическата партия за президентските избори в САЩ на...

Първо видео с бащата на атентатора срещу Тръмп Матю Кукс

Бащата на стрелеца Тръмп се завръща в обществения живот, казва, че „просто искаме да се опитаме да се грижим за себе си“. Матю Крукс е...

Деканът на Юридическия факултет на Алма Матер: ДПС си е на Ахмед Доган, а Пеевски е комар, кацнал върху тестисите (му)

“Това, което съм забелязал е, че ДПС през всеки четири, пет, седем години преминава през някакъв подобен трус. От това те не изглеждат по-слаби....
Verified by MonsterInsights