Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоАнализиБолярин: Защо магистрала Русе - Велико Търново са най-лошо похарчените 22 милиона...

Болярин: Защо магистрала Русе – Велико Търново са най-лошо похарчените 22 милиона на километър?

Най – лошо похарчените 22 млн.на километър. Новата Магистрала „Русе -Велико Търново“ е най-лобистки направеният и вреден проект за Великотърновска област в сегашния му вид!

Заобикаля ЖП гара Горна Оряховица и Летище Горна Оряховица и ограничава развитието на Триградието.

Унищожава природата ни, защото ще виси на 45 м. над Хотница, ще тъпче с вредни газове и шум Русала, Момин сбор, Леденик, Шемшево, Дебелец.

Новото трасе е с 15 км.по дълго от сегашното и неизползваемо , заради отдалечеността си от В.Търново, Горна Оряховица и Лясковец.

Магистралата Русе – Велико Търново ще е дълга 133 км, ще има 4 тунела, 22 моста и 18 пътни възела.

Ето и подробна информация от къде ще минава трасето:

Четири тунела предвижда проектът, като три от тях ще бъдат във Великотърновска община. Единият от тях, който ще бъде в близост до Дебелец, няма да има дясна тръба, а само лява с дължина 186 метра. Според проекта са проектирани и 22 моста и виадукта с обща дължина 14 853 м. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела. Достъпът до земеделските земи пък ще бъде осигурен с построяването на 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза. Замислени са 8 площадки за краткотраен отдих. Те са в близост до Басарбово, Красен, Тръстеник, Бяла, Стефан Стамболово, до промишлената зона на гр. Дебелец, както и преди с. Белцов, с. Ресен и с. Водолей. Трасето на аутобана засяга частни, общински и държавни имоти, които включват различни видове територии – земеделски, горски, транспортни, урбанизирани и водни площи. Основните са в Полско Косово, Страхилово, Обединение, Иванча, Водолей, Ресен, Хотница, Момин сбор, Леденик, Дебелец, Климентово, Ст. Стамболово, Паскалевец, Пушево и Шемшево.

Предвидено е пресичане на АМ „Русе – Велико Търново“ с проектното трасе на АМ „Хемус“ в близост до Паскалевец, Стефан Стамболово, Никюп и Водолей. След това магистралата продължава право на юг и преминава между Ресен и Водолей. Предвидено е пресичане на път III-3031 Павликени – Самоводене, като трасето преминава западно от Хотница. Следва пресичане на път I-4 Коритна – Велико Търново, а след това и на река Янтра, като се преминава между селата Момин сбор и Леденик, за да се достигне до Дебелец. Според проекта аутобанът минава на 300 метра западно от последните къщи на Водолей, на 500 метра източно от Хотница и 270 метра от Хотнишкия водопад. Най-много се приближава до Дебелец, като отсечката стига в някои части на отстояния от 80 до 180 метра от чертите на градчето.

ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ:

АВТОМАГИСТРАЛАТА ПРЕМИНАВА НА ОКОЛО 1800 – 2000 М ИЗТОЧНО ОТ С. СТРАХИЛОВО И ПРЕСИЧА ПЪТЯ МОРАВИЦА – ЦАРЕВЕЦ, където е предвиден и 597-метров тунел, заедно с пътен възел тип „полудетелина“. Пътните връзки и от двете страни се включват преди моста, за да се избегне изграждането на други съоръжения върху им.

След това трасето преминава на 2 км югозападно от Климентово и се насочва между селата Обединение и Иванча и пресича дълбоко дере и коритото на р. Кощра с голям мост, дълъг 637 м.

При 89-я си километър магистралата преминава над пътя Полски Тръмбеш – Горна Липница с друг голям мост с дължина също 637 м и тук е планирана „полудетелина“. Следва преодоляването на местността Иванчов баир. Теренът е много стръмен с наклон около 35% и денивелация от 50 м, преминава се на 2 км от Обединение и на 205 – 250 м от Иванча. Понеже участъкът около с. Иванча е в изкоп, няма да има нужда от изграждане на шумозащитни стени, сочи описанието на трасето.

Пътят продължава в южна посока, като се насочва към Ст. Стамболово. Преминава се западно от селото на около 1,1 км. Следва 9 км продължително спускане към р. Росица, а при 102-я километър се пресича проектното трасе на АМ „Хемус“ с пътен подлез. Пътят Павликени – Паскалевец пък ще минава с надлез над „Хемус“.

После магистралата продължава право на юг и преминава между Ресен и Водолей, като р. Росица се пресича с мост, дълъг 677 метра. Преминава покрай р. Росица и р. Негованка на около 3,3 км, като теренът е почти хоризонтален. Освен реките тук се преминават и няколко напоителни канала. Продължава се западно на 1500 м от Ресен. Тук е и една от площадките за отдих. Следва пресичане на жп линията София – Варна и преминаване над река Негованка с мост, дълъг малко над километър.

ТРАСЕТО ПРОДЪЛЖАВА ЗАПАДНО НА 550 М ОТ

РЕГУЛАЦИЯТА НА ХОТНИЦА И ПРЕСИЧА Р. БОХОТ.

Теренът след реката е изключително стръмен. На разстояние от 300 – 400 м трябва да се преодолее денивелация от 70 м, което налага изграждането мост с дължина от 1117 с височина на стълбовете до 45 м., под който ще мине и сегашния път „Хотница – Момин сбор“.

Сегашният главен път I-4 София – Велико Търново се пресича с надлез между Момин сбор и Леденик. Пътният възел е със свободна форма, като са осигурени безконфликтни връзки във всички посоки.

Местен път Хотница – Момин сбор, който е имал кръстовище с РП I-4 на това място (около бившата „Сръбска скара”) ще се затвори, защото не е възможно да се включи в някоя от връзките на магистралата, предвижда още проектът. Това няма да затрудни достъпа към Момин сбор, защото само на 1,3 км след пътния възел в посока София има друг път към селото.

След пресичането на сегашния главен път от София, теренът рязко пада към р. Янтра. На разстояние от 1200 м падът е 170 м и се налага изграждането голям мост. Той ще е с дължина от 1557 м и височина на стълбовете до 50 м. Тук са предвидени и 4 тунела, заради спецификата на терена – четири от тях ще са по лявото платно и два – по дясното.

След началото на тунел № 3 се пресича местен път Керека – Шемшево. Той ще премине над тръбата, без да се налага реконструкцията му, информират още от пътната агенция.

След излизането от тунели № 3 (дясна тръба) и № 4 (лява тръба) теренът се спуска към коритото на р. Дряновска река и с 1,4 километра мост се преминава над нея и железопътната линия.

КРАЙ ДЕБЕЛЕЦ Е ПРЕДВИДЕН И ЕДИН ОТ ГОЛЕМИТЕ ВЪЗЛИ ТИП „ДЕТЕЛИНА“.

ПЪТ I-5 ОТ ГАБРОВО И ДРЯНОВО ЩЕ СЕ РЕКОНСТРУИРА ДО РАЗКЛОНА ЗА ДЕБЕЛЕЦ И ЩЕ ПРЕМИНЕ С НАДЛЕЗ. Поради очаквания по-голям поток МПС в посока към Хаинбоаз изходът от магистралата към I-5 е решен с полудиректна връзка, която осигурява по-удобен преход за големи камиони.

На път I-5 в посока Маказа северно от трасето на площ от 56,5 дка може да се разположи център за поддръжка на магистралата. Достъпът ще е през първокласния път и пътния възел.

Стилиян Найденов, Велико Търново

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Украински преводач в Швейцария вкара в речта на Мелони заплахи към Русия, които не е казвала

Медиите в Украйна като УНИАН и редица други чужди...

НАП е запорирала и пионерския лагер на Ивелин Михайлов от партия „Величие“

Бивш пионерски лагер с площ от 21 дка заедно...

Борисов предлага любимката си Рая за шеф на Парламента! Ако я изберат, ще има и кабинет

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви, че партията ще...

Не пропускай

Украински преводач в Швейцария вкара в речта на Мелони заплахи към Русия, които не е казвала

Медиите в Украйна като УНИАН и редица други чужди...

НАП е запорирала и пионерския лагер на Ивелин Михайлов от партия „Величие“

Бивш пионерски лагер с площ от 21 дка заедно...

Борисов предлага любимката си Рая за шеф на Парламента! Ако я изберат, ще има и кабинет

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви, че партията ще...

Пуснаха Лена Бориславова на промоция заедно с евтин вазелин! (СНИМКА)

Отглас и реминисценция от безумната предизборна кампания на ПеПетата...

Системата BG Alert не е задействана преди земетресението в Пловдив и Асеновград

Системата BG Alert не е била задействана преди земетресението...

НАТО предвижда България да вложи в отбрана 2,18 на сто от БВП

По данни на НАТО тази година България ще вложи...

Прочетете още

Украински преводач в Швейцария вкара в речта на Мелони заплахи към Русия, които не е казвала

Медиите в Украйна като УНИАН и редица други чужди медии, които използват украинските като свой източник на информация, съобщиха, че италианският премиер Джорджа Мелони...

НАП е запорирала и пионерския лагер на Ивелин Михайлов от партия „Величие“

Бивш пионерски лагер с площ от 21 дка заедно с още 12 имота, собственост на неформалния лидер на партия "Величие" Ивелин Михайлов, са запорирани...

Цирк Дьо Борисов избухна: Кауза пердута е да управлявам с Пеевски! Няма да позволя билборда на ПП да се сбъдне!

Борисов пак поиска ротация с ПП и ДБ - защото му дължали реванш. Договорки извън преговорния екип не правим. Колегите от ДПС се държаха отговорно,...
Verified by MonsterInsights