Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоПолитикаБорислав Цеков зове Борисов да застане начело на разговорите за нов кабинет

Борислав Цеков зове Борисов да застане начело на разговорите за нов кабинет

Последвай Bnews.bg в

През последните две години ние повече чуваме от партиите с кого не могат да управляват. Надявам се този път ГЕРБ да предложат формула, която е добре обмислена. Мисля, че подходът от предните избори имаше резон, но тази група за преговори нямаше формула. Разговорите им сега трябва да започнат, водени от техния лидер. "Демократична България" като партия с опит ще си даде сметка, че на това полупрезидентско управление трябва да му се сложи край и България като член на ЕС и НАТО да поеме своята активна роля. Това заяви докторът по конституционно право Борислав Цеков по БНТ.

ГЕРБ имат няколко възможности, които да предложат. Може би и затова не бързат да говорят, защото ще затворят врати. Трябва да се търси подкрепа от системните партии. Това пък смята доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. 

При второто правителство на ГЕРБ беше излъчена контактна група от народни представители, припомни тя.

Президентът няма да бъде сериозен посредник при консултациите. Народните представители да викат неволята и да търсят формула да съставят не какво да е правителство, а такова, което да изпълнява бюджет и да изпълнява своите задачи в международен план, добави юристката. 

След като бъде оповестен поименният състав на народните представите, ще бъде оповестен съставът. Това трябва да стане в неделя с решение на ЦИК, а в понеделник или вторник в "Държавен вестник". Разумно е свикването на Народното събрание да е 18 или 19 април, за да може депутатите да отстранят и несъвместимостите, коментираха юристите. 

Президентът трябва този път да следва ритъма на партиите и да проведе консултациите според готовността на първата политическа сила, смята д-р Цеков. Ако ГЕРБ протака, той трябва да ускори процеса, уточни той.

В момента имало опипване на почвата. "Надявам се, че зад кадър се обменя информация, че се водят разговори. Ако партиите не разговарят, за какво управление говорим," добави Цеков. 

Ще призова всички, които казват, че парламентарни и местни избори, е невъзможно, да не говорят така. Човешки са проблемите, членовете на секционните комисии трябва да знаят, че изборите не са социални помощи. Напливът бил огромен за членове на СИК, подготовката трябва да бъде на ниво, а не с виртуални обучения, смята доц. Киселова.

Не е проблемът в Изборния кодекс, проблемът е в ниската избирателна активност, проблемът е в посланията, които партиите отправят. По-неопитните в политиката партии трябва да прочетат малко от близката история, препоръча тя. 

Кирил Петков да не ни дава уроци по честни избори, призова пък Борислав Цеков. Когато се говори за нарушения, трябва да се говори конкретно. На калпава администрация, кодексът й пречи. Бих препоръчал на ЦИК и на обществения съвет да преустановят това мънкане, каза още Цеков. Не бива заради мързела и некомпетентността, която лъха от цялата изборна администрация, да ни кара да променяме Изборния кодекс, уточни той. Затова им плащаме тлъстите заплати. Те са с размера на народните представители, заключи Цеков.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Не пропускай

След като дадохме БТР-те на Украйна, Главчев призова земеделците да гасят пожарите с тракторите!

България гори, а няма тежка и високопроходима техника да...

Пожарът в Ямболско навлезе в село Воден, хората се евакуират сами

Огънят от пожара в Ямболско навлезе в село Воден....

Директорът на “Сикрет сървис“: На покрива, откъдето беше стреляно по Тръмп, нe e имало агент, за да не падне

Директорът на американската служба за охрана „Сикрет Сървис“ Кимбърли...

Автентичното ДПС на Ахмед Доган и Джевдет Чакъров поиска преговори за втория мандат с ПП/ДБ

Очакваме президентът да връчи мандата, а "Продължаваме промяната -Демократична...

US сенатор, громил корупцията у нас, е осъден на 222 години затвор за подкупи и изнудвания!

Един от най-влиятелните сенатори в САЩ, който през 2021...

Виктор Николаев и Мира от Нова ТВ към ГЕРБ 20 пъти: По-добре ли ви с ДПС без Пеевски?

Тази сутрин Даниел Митов отнесе опорките на ГЕРБ по...

Прочетете още

Старата Сглобка Борисов – Пеевски – Киро Петков плюс Копейкин заграби всички ключови комисии в Парламента

Един от малкото останали верни на Делян Пеевски депутати от турския етнос Байрам Байрам оглави една от най-важните парламентарни комисии - тази по бюджет...

След като дадохме БТР-те на Украйна, Главчев призова земеделците да гасят пожарите с тракторите!

България гори, а няма тежка и високопроходима техника да гаси горските пожари. Евроатлантиците дариха стотици БТР-и за Украйна, а те са идеални за превоз...

Пожарът в Ямболско навлезе в село Воден, хората се евакуират сами

Огънят от пожара в Ямболско навлезе в село Воден. Хората започнаха да се самоевакуират. Пожарът от землищата на съседните на Воден села много бързо се...
Verified by MonsterInsights