Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

ЦИРК Дьо Бойко: Денков търси Делян в тоалетната! ПП и ДБ ми дължат ротация, нека да ме подкрепят!

Отчаянието често избухва в потока на съзнанието. Борисов отчаяно...

Очаквано Путин обяви: Зеленски загуби легитимност като президент на Украйна!

Конфликтът в Украйна отиде в задънена улица, след като...
НачалоБългарияБорисов връща мярката за маските, от утре пак стават задължени! Родителите в...

Борисов връща мярката за маските, от утре пак стават задължени! Родителите в неплатен отпуск ще получат помощ от държавата! (ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ)

Премиерът Бойко Бориков, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева дадоха брифинг в Министерския съвет.

На него ще бъдат съобщени мерки за подпомагане на семейства в неплатен отпуск по време на извънредното положение във връзка с разпространението на COVID-19 у нас.

"Вчера ви казах, че работим по няколко теми и след заседанието с щаба също имам да изкоментираме няколко от тях. Но първо ми позволете да ви кажа за мерките, които сме взели за хора, които имат реални проблеми", заяви в началото премиерът Борисов.

Социалният министър Деница Сачева заяви, че родителите в неплатен отпуск ще получат помощ от следващата седмица. Отделени са 20 млн. лв. затова като подоходният критерий за член на семейството е 610 лв., колкото е минималната заплата. С тази мярка се подкрепят работещите родители, отбеляза тя.

Относно мярката 60:40 – само за вчера са подадени 2016 заявления. Близо 30 хиляди работници и служители са подали заявления – само за 9 дни. 

Финансовият министър Владислав Горанов благодари на БНБ и търговските банки, които приеха единен механизъм за разсрочване на задължения за срок до 6 месеца, който изтича на 31 декември 2020 г. Той поясни, че механизмите за отсрочване са публикувани на страницата на БНБ и се касаят са редовно обслужвани заеми или до тримесечно просрочие до март тази година. 

Бойко Борисов отбеляза, че зад всяка предложена мярка стои огромен колектив, който извършва огромен обем от работа. Той благодари на всички, които подпомагат този процес и изтъкна, че някои от тях дори работят без заплата. 

"Третата тема – всички мои колеги в изказванията си говорят за 60-70% заразяване, което се очаква. Има много непознати неща, които този коронавирус носи със себе си. Просто науката не може да даде точна рецепта. И ние малко насляпо действаме, стреляме срещу невидим противник", отбеляза той и заяви, че са поръчани 30 хиляди PCR тестове от Южна Корея. 

"Предложението на проф. Аргирова, която много уважавам, е много добро", отбеляза той.

Проф. Тодор Кантарджиев заяви, че PCR диагностиката е приета по цял свят за меродавна. "Когато процентът на положителните проби, които се изследват в една лаборатория е нисък, се предприема т.нар. метод на пуловете. Събираш 5 материала и когато в тях имаш положителен материал, изследваш отделно петте, за да разбереш кой от тях е болният. Този метод на пуловете е въведен още пред Първата световна война. Така правим всяко лято, когато изследваме лаймската болест, предавана от кърлежи. Къде е проблемът обаче? Проблемът е в чувствителността на метода", коментира той. 

"Но така или иначе това е едно предложение, което ние приемаме, възлагаме, ползваме го. Това съм разпоредил на щаба. Ние и сега имаме добра комуникация между всички лаборатории. Добре е и бизнесът да се включи. 

Премиерът изтъкна, че с поръчаните 30 хиляди PCR тестове от Южна Корея и 600 000 от ЕС, заедно с метода на пуловете – по кръстосана диагностика се надява, че ще успеем да се овладее разпространението на коронавируса. "Този вирус има разновидности, мутации. Няма да е лесно да се справим с него. Никой не знае как този вирус ще се преобразува впоследствие. И както започнахме да си произвеждаме шлемове, маски, облекла, така ще имаме и свои PCR тестове. Именно и чрез предложеното от проф. Аргирова тестуване с пуловете ще разпространим максимум тестовете, да ни стигнат и да сме в нормите, които правят другите държави по света", заяви той.

"Ниската смъртност и ниската заболяемост, адски успокоява хората. Усещането е, че това ще отмине и че това едва ли не е шега. Но цял свят знае и гледа – трябва да се спазва единственото правилно действие – спазването на дистанцията", коментира още Борисов и посочи за пример Австрия, в която всички говорят за ситуацията в бъдеще време "Така по-лесно го приемаш психически", заяви премиерът. 

Той изтъкна, че категорично дистанцията остава, мерките за излизане са по-строги. "И задължителното носене на маски! Поех ангажимент да разпоредя на министъра на здравеопазването пред щаба – който излиза навън, без маска да не се движи. Ако няма маска – да си сложи шал€ Отделно сме поръчали 1 милион маски, плюс и фабриките произвеждат непрекъснато, плюс всеки може да си ушие, плюс, ако толкова няма, да си сложи шал. Имаме готовност и да раздадем безплатно маски. Виждате, всяка мярка я обсъждаме с вас. Защото най-трудното ни предстои. Под 1% се движим в момента. Добрата новина в тъгата е, че тези починали хора, Бог да ги прости, са с много тежки заболявяния. Но ние имаме много голяма такава рискова група и ако я изпуснем, ще понесем катастрофална щета", заяви той.

"Призовавам най-отговорно – на Великден – стойте си вкъщи. Помолете се от терасата, в сърцето си. Убеден съм, че Господ ще ни чуе и ще ни разбере за това, че сме действали разумно. Говорили сме и с всички владици, говорили сме и с Младен Маринов – при подстъпите при манастирите да не се допусне струпване. Ние не затворихме църквите, но със Синода решихме да заложим на дисциплината и вярата. Всички възможни механизми, които сме пресмятали математически, показват, че през следващите две седмици ще ни е много трудно", отбеляза Бойко Борисов.

Премиерът обяви, че още днес ще говори с Кирил Ананиев и ще бъде пусната заповед за носене на маски или шалове, за да важи от утре. 

По повод кандидатстването за Еврозоната, Борисов каза, че България трябва да не забавя влизането. "Критериите не са по-ниски сега. Но кризата показа сега защо е толкова важно да сме там, защото сега могат да ползват трилиони, а ние – не. Затова единственият правилен ход за излизане от кризата, когато се наложи е този – да сме в Еврозоната. Изчакването беше наложено единствено, за да обясним на хората, но ето че това сега го направи кризата и се видя защо е важно", категоричен бе Борисов. Министър Горанов заяви, че няма пречки за влизането ни, тъй като банките са изпълнили критериите. 

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Деми Мур джапа боса в Кан

Тази година Деми Мур несъмнено бе звездата на кинофестивала...

“Стрелях по Роберт Фицо, защото отказа да даде оръжия за Украйна!’

Оръжията, недадени за Украйна - истинският мотив на един...

Честит Празник! Пиу, пиу! Честит Празник от Борко Бонев, ЦМГ и трамвай номер 21! Пиу, пиу!

Практическа психология: Честит празник, пиу, пиу! В трамвайчето 21 цари...

Не пропускай

Деми Мур джапа боса в Кан

Тази година Деми Мур несъмнено бе звездата на кинофестивала...

“Стрелях по Роберт Фицо, защото отказа да даде оръжия за Украйна!’

Оръжията, недадени за Украйна - истинският мотив на един...

Честит Празник! Пиу, пиу! Честит Празник от Борко Бонев, ЦМГ и трамвай номер 21! Пиу, пиу!

Практическа психология: Честит празник, пиу, пиу! В трамвайчето 21 цари...

Кремъл отрече, че Путин е обещал на Тръмп да пусне арестувания американски журналист

Тръмп не получи рамо от Путин за обявеното вече...

Руснак се бори за живота си, след като бе премазан на пистата от 77 тонен пътнически самолет Airbus

Зловещ инцидент със самолет на земята.Работник от наземния екипаж...

Властта в Грузия обвини Щатите за заплахи и шантаж и опит да ограничи независимостта на страната

Управляващата партия в Грузия обвини САЩ, че провеждат политика...

Прочетете още

Деми Мур джапа боса в Кан

Тази година Деми Мур несъмнено бе звездата на кинофестивала в Кан! Тя прекара доста време там, освен за премиерата на новия си филм “The Substance”...

“Стрелях по Роберт Фицо, защото отказа да даде оръжия за Украйна!’

Оръжията, недадени за Украйна - истинският мотив на един либерален фанатик за стрелбата срещу Роберт Фицо. Отказът на словашкия премиер Роберт Фицо да предостави...

Честит Празник! Пиу, пиу! Честит Празник от Борко Бонев, ЦМГ и трамвай номер 21! Пиу, пиу!

Практическа психология: Честит празник, пиу, пиу! В трамвайчето 21 цари празнична атмосфера. Хората се прегръщат. Атмосферата е гореща. Прощавайте, че съм се заврял в лицето ви....
Verified by MonsterInsights