Ексклузивно:

Съветът на ЕС одобри въвеждането на Истанбулската конвенция

Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за...

Ердоган печели изборите в Турция, ще управлява трето десетилетие (ОБЗОР)

Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори в Турция , побеждавайки...

НЕЧОВЕЦИ! Лекарите към почернения съпруг на починалата родилка: Изтеглихте късата клечка

Жена ми става, за да повика спящата сестра, защото...
НачалоБългарияБранимира Маркова за шампионките в гимнастиката: За мен тези момичета са герои!

Бранимира Маркова за шампионките в гимнастиката: За мен тези момичета са герои!

Бранимира Маркова е главен мениджър на националния отбор по художествена гимнастика индивидуално. Вече четири години и половина тя е начело на изключителен колектив от специалисти и състезателки. На Световната купа в София, която бе първа след дълга пауза заради пандемията, нашите индивидуални състезателки – Боряна Калейн и Катрин Тасева, завоюваха 6 медала. Боряна Калейн завърши с три златни, един сребърен и един бронзов медал, а Катрин Тасева спечели едно бронзово отличие.

Ето какво каза специално за екипа на Букмейкър Рейтинги Бранимира Маркова:

-Госпожо Маркова, винаги имате много високи изисквания за още и още върху какво да работите, но ако трябва да бъдете честна, очаквахте ли такъв успешен старт и то след толкова дълга пауза?
-За разлика от миналата година подготовката ни през последните месеци премина без прекъсвания. Успешното представяне на Боряна не ме изненада. Тя работи добре, знае какво иска и как да го постигне. Катрин имаше временно прекъсване по здравословни причини и това малко й попречи да проведе пълноценни тренировки в последните седмици. Наясно съм с техните възможности и вярвам в успеха им.

-Как мотивирахте момичетата да тренират през цялата 2020 година? Може ли да разкриете поне малко имаше ли моменти, в които виждахте, че на момичетата, а и на вас, защото не сте машини, вече ви идва в повече тази пандемия?
-Вярвам, че човек, когато иска нещо много силно, е готов да направи необходимото, за да го постигне. С това отлагане на състезанията те доказаха, че тяхната лична мотивация е достатъчно силна и са готови да преминат през това предизвикателство, за да постигнат своите мечти. За мен лично като треньор имаше моменти, в които ми беше трудно да планирам подготовка без конкретна цел. Тази неизвестност наруши стереотипите ни и ни постави в нови и непознати за нас условия.

-Как се справиха чисто физически, а и психически през това време?
-Спирането на тренировките ни през миналата година се случи в момент, в който момичетата бяха в много добра форма и точно преди старта на важни състезания. Когато се оказа, че нещата няма да се оправят бързо, реших да потърсим алтернативни варианти за работа. Никога до този момент не ми беше хрумвало че може да се наложи да тренираме онлайн. Срещахме се всеки ден в zoom и провеждахме балет, физическа подготовка и всичко, което беше възможно да се тренира в домашни условия. Това беше крайно недостатъчно за една пълноценна подготовка, но беше единственият начин да поддържаме някаква форма. В началото ни беше странно и забавно, но с течение на времето стана отегчително и започна да ни липсва нормалният ритъм и начин на работа.

-След като изгледахте отново изпълненията от неделя имате ли обяснение за оценката на Боряна Калейн на топка?
-Дългогодишна е борбата в художествената гимнастика за справедливо оценяване, но спортът ни е сложен за съдийстване. В последните години гимнастиката стана много динамична и това увеличи възможността за грешки, както на килима, така и извън него. Опитът ми показва, че това се е случвало и преди и най-вероятно ще се случва и за напред.

-Какво казват твоите колежки за нашите индивидуални състезателки, защото безспорно следят всяка ваша крачка?
-Много хора следят нашето развитие. Колеги и приятели споделят с мен задоволството от възходящия път, по който се развиваме и искрено се радват за нашите успехи. Аз съм човек, който приема и критика, така че те се чувстват свободни да споделят с мен и нещата, които не са им харесали.

-Катрин Тасева никога не е изкарвала на преден план друга причина за дадено свое класиране освен това, което е направила или не на килима. Но… как се скача, тренира или състезава със силни болки в кръста, крака или на друго място? Професионалният спортист като че ли няма право да изпитва болка или да е контузен, защото от него изискват винаги най-доброто…
-Художествената гимнастика не е от спортовете, в които се случват тежки травми, но в съвременния й вариант е много натоварваща. Понякога не много сериозни контузии са изключително болезнени и всеки състезател има различен праг на болка и търпимост. Контузията на Катрин не е нова. Тя от години е на много високи натоварвания и понякога някои състояния се обострят. Правим всичко необходимо за тяхното възстановяване, но един професионален спортист е наясно, че преодоляването на болка е част от пътя. За мен тези момичета са герои.

-Кои състезателки ще играят на Международния турнир и София Къп?
-На международния турнир ще участват – Татяна Воложанина, Ева Брезелиева, Стиляна Николова, Лъчезара Пекова, Радина Томова, София Иванов, Леонор Божанова, Никол Атанасова

-Датата 17 декември 2016 година може би не ви говори нищо, но на тази дата бяхт избрана за главен мениджър на националния отбор индивидуално. Сега, четири години и половина по-късно, какво е първото, което може да кажете за този период?
-Времето лети. За мен тези години се изнизаха неусетно. Бях наясно с какво се захващам. Въпреки отговорността, натоварванията и ангажиментите за мен работата в залата е удоволствие и любовта ми към момичетата и спорта ми дава сили да продължавам напред.

-Амбицията бе две квоти в индивидуалното за Олимпиадата в Токио. Изпълнихте тази мисия, а това не се бе случвало на последните две олимпиади. Каква обаче е крайната ви мисия, къде искате да заведете този отбор?
-Когато човек постигне дадена цел се отваря място за следващата. От опита си знам, че квалификациите за олимпийските игри често са по-тежки от самата Олимпиада. За мен световното първенство в Щутгарт през 2015, където Невяна Владинова спечели квота за Олимпиадата в Рио 2016 беше много трудно, но все още нямах тази отговорност. В Баку през 2019 усетих цялата тежест на новият си пост. Спечелените две квоти от Боряна Калейн и Катрин Тасева ми вдъхнаха увереност, че последователността в целите и постоянството в работата, са добра основа, а аз съм от хората, които вярват, че пътят е по-важен от крайната цел. А до къде ще стигнем… времето ще покаже.

-Много фенове продължават да имат симпатии към Невяна Владинова, която първа върна индивидуалното в световния елит след няколко години пауза. На вас липсва ли ви на килима и в залата, тя бе обединител и капитан на вашия отбор?
-Когато се завърнаха от Италия в клуб „Левски“ нямах амбиции за високия спорт, но ентусиазмът и желанието на Неви запали и възвърна и моето. Тогава нямах представа до къде ще стигне нашият път заедно, но се захванахме за работа и се оказахме добър тандем. Невяна направи изключително много за новия пробив на българската художествена гимнастика. Винаги ще ми липсва нейната отдаденост в залата, но съм много щастлива, че тя остана до нас и вярвам, че има още какво да допринесе за развитието на любимия си спорт.

-Какво ви предстои като план за участие от тук нататък? Може ли да видим и друго момиче на някое състезание, за да разпределите усилията им?
-В предстоящите състезания ще вземат участие и по- младите ни талантливи гимнастички които съм сигурна,че след натрупване на необходимия опит ще могат да се борят за призови места.
Предстои ни една наситена от към състезания година. Три световни купи и европейско първенство преди олимпийските игри, а след това и световно първенство. Рядко се случва в една година да има планирани толкова много състезания, но както ни научи изминалата година, това е само план.

Последни

ПП/ДаБ използват собствения си мандат, за да вкарат ГЕРБ на власт

Абсурдната коалиция на Бойко с Кирил Петков взриви нормалното...

Ексклузивно в BNEWS! Новият МВР министър – агент на американските служби и обвиняем

Номинираният за нов министър на Вътрешните работи в кабинета...

Няма срок за свалянето на Гешев, но нов главен прокурор само от нов ВСС

Никой не знае ще падне ли Гешев и кога,...

Лена Бориславова издаде четата! Първо бутат Гешев, после Радев

Лена Бориславова издаде плановете на новата власт ПП -...

Не пропускай

ПП/ДаБ използват собствения си мандат, за да вкарат ГЕРБ на власт

Абсурдната коалиция на Бойко с Кирил Петков взриви нормалното...

Ексклузивно в BNEWS! Новият МВР министър – агент на американските служби и обвиняем

Номинираният за нов министър на Вътрешните работи в кабинета...

Няма срок за свалянето на Гешев, но нов главен прокурор само от нов ВСС

Никой не знае ще падне ли Гешев и кога,...

Лена Бориславова издаде четата! Първо бутат Гешев, после Радев

Лена Бориславова издаде плановете на новата власт ПП -...

ЕС вкара Истанбулската конвенция през задния вход у нас

Страните членки на ЕС чрез Съвета одобриха днес присъединяването...

Кабинетът на Спасените от Гешев, утре ще бъде внесен на Радев, след него Протест ЗА

Бойко, Костов, Прокопиев сядат заедно на софрата, за да...

BNEWS се оказа прав: Гешев не е искал имунитета на Делян Добрев

Оказа се, че скечът с имунитета на Делян Добрев...

Радев обяви пред Рюте, че ще пусне “Крумовите” закони. В София стягат метеж срещу него

Радев издаде пред нидерландския премиер Марк Рюте, че няма...

⚡️ДНК тест за бащинство решава Барселонагейт, Мис Бикини – основен свидетел

Прокуратурата не може да задължи Бойко Борисов да даде...

Борисов може да води Прайда тази година и съвсем ще се изпере!

Народът в кратки форми коментира безумието на политиците и...

Прочетете още

ПП/ДаБ използват собствения си мандат, за да вкарат ГЕРБ на власт

Абсурдната коалиция на Бойко с Кирил Петков взриви нормалното обществено мнение, извън партийните талибани, което не може да открие много рационални аргументи. Ето три...

Ексклузивно в BNEWS! Новият МВР министър – агент на американските служби и обвиняем

Номинираният за нов министър на Вътрешните работи в кабинета на ПП, ДБ и ГЕРП се казва Калин Стоянов и вероятно е посочен за поста...

Няма срок за свалянето на Гешев, но нов главен прокурор само от нов ВСС

Никой не знае ще падне ли Гешев и кога, но нов главен прокурор трябва да бъде избран само от нов Съдебен съвет, иначе Радев...
Verified by MonsterInsights