Зоуи Ставри използва вагиналния си секрет като мая за хляб. Шокиращо, но факт.
Зоуи обяснява в своя блог, че е предизвикала истински шок, когато обявила, че ще с помощта на дрожди от вагината й ще направи квас за хляб. Всичко започва, пише тя, с „фатална комбинация“ на леко извратено чувство за хумор, и научно любопитство, както и с… една гъбична инфекция. Гъбичните инфекции са съпроводени с кремаво бяло течение, прилищащи на извара или йогурт. Ставри смесва малко количество секрет с обичайните за хляба съставки – брашното и водата.
След това Ставри започва да туитва активно процесът на втасване онлайн и предизвиква страшна лавина в интернет.
Тя стига дори още по-далеч, изпращайки своето изследване до Медикал Дейли. „Никога не съм си представяла, че ще се занимавам с микробиология, но ето ме сега“, пише тя. „Преди да започна да правя квас, аз прочетох доста неща, дали няма нещо да ме убие. Прочетох в какви температурни граници живеят бактериите, както и от какво друго се прави квас. Проверих и при какви условия потенциалните замърсители от вагината ми могат да виреят.“, откровеничи още Зоуи.
Медикал Дейли се допитва до няколко експерти за коментар, включително и до Американския колеж по акушерство и гинекология, както и до различни хранителни учени, но те не са в състояние да говорят по този въпрос, нито вземат отношение за последните изследвания и проучвания и това, което Ставри е установила.
И все пак репортерката Фиона Ръдърфорд успяла да говори с експерта по маите и дрождите д-р Иън Робъртс, куратор на Националната колекция на дрожди в Института за хранителни изследвания. Независимо от това как звучи, експериментът на Ставри всъщност е възможен.
Д-р Робъртс каза, че „квас обикновено се прави с помощта на микроби, които се намират в заобикалящата среда, но има много различни видове и щамове на дрождите.“ Все пак той не препоръчва печенето на хляб с квас от вагинален секрет.