Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоПолитикаДБ поиска от Борисов кабинет “Анти Пеевки” с третия мандат за 9-12...

ДБ поиска от Борисов кабинет “Анти Пеевки” с третия мандат за 9-12 месеца. ГЕРБ ги отряза на секундата!

Последвай Bnews.bg в

Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) може да се опита да получи и реализира третия мандат единствено ако бъде установено наличието на готовност за формиране на широко програмно мнозинство около пакет антикорупционни реформи, насочени към елиминиране на модела “Пеевски”, завършване на съдебната реформа и стабилизиране на парламентарната република. Това реши Националният съвет на „Да, България!“. Сред решенията, разпространени от пресцентъра на формацията, е и това, че трябва да се работи за постигане на единна и трайна позиция на ПП-ДБ по отношение на формулата за управление на страната.

Националният съвет на партията обсъди идеята на партньора си в „Демократична България“ – ДСБ, за „технически кабинет с третия мандат, ако бъде връчен на „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Сред предложенията на партията е да се разработи и обяви план за консултации с останалите политически сили за съставяне и приемане на декларация на Народното събрание с името “За укрепване на парламентарната република чрез продължаване на реформите”.

В тази декларация трябва да бъде записано, че политическите сили се ангажират със завършване на съдебната реформа чрез приемане на нов Закон за съдебната власт, основан на принципните положения в проекта на министър Атанас Славов и избор на парламентарна квота във Висшия съдебен съвет (ВСС), Висшия прокурорски съвет (ВПС) и състав на Инспектората към ВСС (ИВСС), свободни от нерегламентирани влияния и пригодни да реформират и изчистят от корупция органите на съдебната власт.

Настоява се за попълване на ключови регулатори чрез процедурата от проекта за Споразумение от март т.г.

От „Да, България“ искат и реформа на службите за премахване на нерегламентираните влияния върху тях и въвеждане на ефективен демократичен контрол, както и реформа на Изборния кодекс и Закона за политическите партии за укрепване доверието към изборния процес.

„Ако на база тази декларация бъде установено наличие на мнозинство за реформи, да бъде приет и обявен план за преговори за споразумение за излъчване на кабинет с ограничен мандат (само реализирането на горните реформи) и за ограничен срок (9-12 месеца), като в задачите му влиза и продължаване на европейската интеграция на България и затвърждаване на геополитическата ни ориентация“, е записано в решенията на „Да, България“.

След одобряване на този план ПП-ДБ може да вземе окончателно решение по отношение подкрепа за излъчване на правителство с третия мандат.

От партията допълват, че ако 50-ото Народно събрание не успее да излъчи правителство, декларацията и плана трябва да се превърнат в траен модел за ангажирането с отговорност за управлението на страната от страна на ПП-ДБ по формулата “подкрепа срещу реформи”.

Отговорът на поканените от ГЕРБ не закъсня.
Избирателите са наясно, че ако не си приел разговори с първия, спечелил изборите, а предложиш такива с втория, третия, четвъртия и т.н – това не е разум, а политически инат, заявяват в позиция от ГЕРБ

ГЕРБ няма да подкрепи втория мандат за съставяне на правителство при никакви условия, се казва в позиция до медиите, изпратена от пресцентъра на партията. Решението остава непроменено и по отношение на третия мандат.

„Намираме, че различията и противопоставянето между парламентарните групи в 50-тото Народно събрание не създават необходимата база за съставянето на стабилно правителство.

Напомняме, че веднага след изборите само ГЕРБ – СДС предложи формула за съвместно управление и споделена отговорност – правителство с ясна програма и управленски цели, което не получи подкрепа. Избирателите са наясно, че ако не си приел разговори с първия, спечелил изборите, а предложиш такива с втория, третия, четвъртия и т.н – това не е разум, а политически инат.

Заявките и призивите за подкрепа на кабинет с втория или с третия мандат целят решаване на партийни и коалиционни проблеми без принципна основа и няма да решат важни за обществото въпроси.

Разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания като предпоставка за съставяне на правителство в следващото Народно събрание“, се казва още в позицията на ГЕРБ.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведете вашия коментар!
Въведете вашето име тук

spot_img

Последни

Украинският външен министър ще търси „обща почва“ за преговори с Китай за край на войната с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение...

Sustainable future – различната стажантска програма на Fibank

Fibank (Първа инвестиционна банка) стартира дългосрочна и комплексна стажантска...

Защо българските медии лъжат с рейтингите на Камала и Тръмп?!

Българските официални медии постоянно повтарят, че според анкетите Харис...

Не пропускай

Украинският външен министър ще търси „обща почва“ за преговори с Китай за край на войната с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение...

Sustainable future – различната стажантска програма на Fibank

Fibank (Първа инвестиционна банка) стартира дългосрочна и комплексна стажантска...

Защо българските медии лъжат с рейтингите на Камала и Тръмп?!

Българските официални медии постоянно повтарят, че според анкетите Харис...

Има списък с Топ 10 при Сарафов и Калин Стоянов с хора за незабавен арест?

На Сарафов и Калин Стоянов е даден списък с...

Украински генерал: Властите в Киев започнаха война срещу собствения си народ

Украинското правителство не е в състояние да осигури нормалното...

Скандал! Бивш любовник на Камала Харис накарал Байдън да я номинира за президент

Бивш любовник на Камала Харис вероятно стои зад решението...

Прочетете още

Изненадааа! ЕК защити промените в Конституцията в частта за съдебната власт, точно когато КС се готви да ги ореже!

Удар с мокър парцал за схемите на Задкулисието у нас и контрола му върху бухалката на Прокуратурата. Брюксел защити промените в основния закон в...

Украинският външен министър ще търси „обща почва“ за преговори с Китай за край на войната с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение в Китай каза, че ще търси „обща почва“ за преговори с китайския си колега за...

Sustainable future – различната стажантска програма на Fibank

Fibank (Първа инвестиционна банка) стартира дългосрочна и комплексна стажантска програма, която през 2024 г. е под надслов: Sustainable Future: Стажантска програма на Fibank. Тя е...
Verified by MonsterInsights