Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоРазследванияДечкоколевците от Стара Загора прибраха милиард от обществени поръчки и искат още...

Дечкоколевците от Стара Загора прибраха милиард от обществени поръчки и искат още 350 милиона от хляба на миньорите

Със син бивш депутат в ГЕРБ и баджанак в ПП, Дечко Колев казва на миньорите „наздраве“, докато си реже над 350 милиона от баницата „Териториален план за справедлив преход”. На това му се вика доходоносна шуробаджанащина.

КОЙ даде без конкурс 4 милиарда на фирмите на „Промяната“, за да разрушат въглищната енергетика?

Преди Бойко Борисов да изрече думите „Дечко Колев – спонсорът на Промяната“ в четвъртък, малко се знаеше за старозагорския бос, овладял енергетиката тихомълком по времето на ГЕРБ и ПП.

Фирма на Дечко Колев се появи в списъка с предприятия, чиито проекти трябва „да получат подкрепа“ по териториалния план за справедлив преход на Стара Загора. Металик АД трябваше да получи 185 милиона евро или над 350 милиона лева, при това за да обнови вече съществуващо производство и да създаде ново, запазвайки 50 и създавайки още 50 работни места. Това прави крупната сума от 3.5 милиона на работно място. За справка, един средноголям супермаркет разкрива 50 работни места и инвестицията в него е между 10 и 20 милиона или 400 хиляди на работно място. Държавата обаче дава на предприемчивия Дечко 3.5 милиона на работно място – 9 пъти повече!

Колев и империята му от дружества и друг път са вземали стотици милиони от България, но преди са „усвоявали“ от въглища, а днес се домогват до бъдещето на българските миньори. Териториалният план, който трябваше да им помогне, ги изкара на пътищата във вече 4-дневна стачка.

Как Промяната решава да предложи именно Дечко гербаджията за финансиране? Планът е разработен от МРРБ, управлявано от Андрей Цеков (ПП), а инвестиционните предложения са събрани от Министерството на енергетиката. Радослав Рибарски от ПП е зам.председател и бивш председател на енергийната комисия от ПП, водач на листата на партията в Стара Загора. Андрей Цеков е ключова фигура от ГБС и свръзката на Промяната с ДПС и въглищарите плюс пътищарите, гравитиращи около тях.

Рибарски (в средата) синът на Дечко Колев – Данаил Дечков Колев (вдясно на снимката) са женени за две сестри. Преди политическата кариера на Рибарски в енергетиката двамата са заети основно да обикалят по луксозни ваканции. Интересното е, че на тази снимка с тях е и Ивелин Панчов, син на собственика на Медина Мед и любимец на Бойко Борисов Иван Панчов.

В Стара Загора е публична тайна, че наследниците на Дечко Колев и Иван Панчов са си разделили града, а други бизнесмени на масата не се допускат.

Докато самият Рибарски отрича да е работил в дружеството, което е трябвало да получи пари от Териториалния план, профилът му в професионалната мрежа казва друго:

От 2013 година до влизането си в Парламента, същият е Директор бизнес развитие на Енергоремонт Гълъбово АД, ЕИК 833103535 – собственост на Дечко Колев. В съвета на директорите на същата фирма са Дечко Колев, съпругата му и двамата му синове – Данаил и Иван Колеви. Иван Дечков Колев е депутат от ГЕРБ, избран през 2009 година.
Много дечковци на клона на държавната енергетика, водеща директно към парламента и изпълнителната власт.

Енергоремонт Гълъбово е взело над 211 милиона лева от обществени поръчки. Схемите не спират, независимо КОЙ е на власт.

По същото време, трудолюбивият и добре оженил се Рибарски е търговски директор на фирма с международното име GRP Tech. Справка на сайта на фирмата показва, че същата е основана през 2015 година от Металик АД, ЕИК 833067427, собственост на Дечко Колев и управлявана от него, съпругата и сина му. Офисът на GRP Tech по същество е в производственото хале на Металик АД. Преди да изплува като получател на над 350 милиона лева без конкурс от териториалния план, Металик АД печели обществени поръки за 130 милиона лева, основно от Мини Марица Изток и ТЕЦ Марица Изток 2. Справката за оборотите на фирмата показва, че тези поръчки са основното и препитание.

Следващият път, когато Рибарски твърди че не познава Дечко Колев и не е работил за Металик АД, редно е да му се напомнят тези 2 негови работни позиции, заемани 8 години. Случайно или не, същият заема тези позиции след като се жени за сестрата на жената на сина на олигарха.

След отказването на Николай Събев и други дарители, Дечко Колев остава един от най-големите спонсори на ПП. На него вероятно ще се разчита и за тези местни избори.

Но да се върнем на Иван Дечков Колев, син на Дечко Колев. Разследване на Биволъ – показва, че негови дружества са спечелили почти половин милиард лева от поръчки за въглища, каквито нито една фирма в конгломерата дружества на октопода Колев не произвежда.

Става дума за неоткриваеми в сайта на Агенцията за обществени поръчки (АОП) 625 договора на внушителната стойност от 1 140 363 214,88 лв. Почти 40% от тях или 478 463 533,19 лв. се падат на ТЕЦ Варна, която е собственост на ЧЕЗ. Това са няколко големи договора за доставки на въглища, които са дадени на две фирми. Контрактите са следните:

925 000 EUR за „ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД

1 900 000 EUR за“ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД

34 212 500 EUR за“ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД

54 948 000 EUR за“ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД

46 512 000 EUR за „БУЛМИНЕРАЛ“ ООД

104 500 000 EUR за „БУЛМИНЕРАЛ“ ООД

Общата стойност на изброените договори е 245 822 500 млн. евро или над 478 милиона лева. „ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД е собственост на фирмата „КОМЕРСИАЛ“, която е собственост на фирма „МЕТАЛИК“, в която основен акционер е „ДЕЧКО КОЛЕВ – ИДА“ ЕТ. Едноличният търговец Дечко Колев пък е баща на Иван Дечков Колев, депутат от първия мандат на ГЕРБ. Проучването във фирмените регистри показва също, че „БУЛМИНЕРАЛ“ ООД е собственост на ЕВРОКУЕСТ ГРУП ЛИМИТИД АД (МАРШАЛСКИ ОСТРОВИ) и има участие в ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ ТРЕЙДИНГ ЕООД. Всички тези договори са сключени в периода 2010-2011 г., когато член на надзорния съвет на „ЧЕЗ България“ ЕАД беше Димитър Стефанов – Митко Каратиста, също приближен до ГЕРБ.

До днес семейство Колеви, шуробаджанакът им Рибарски, тяхното завземане на политически партии в Стара Загора, реденето на листи, връзките им с премиери и финансови министри и „работа“ със всеки, който е на власт, е струвало на българите 1 милиард и 190 милиона лева, включвайки и 20те милиона за поръчки на Чугунолеене – Първомай АД, ЕИК 115167522, отново собственост на Дечко Колев и управлявана от него и сина му.

Източник: Биволь, Бърд, Боец

spot_img

Последни

Украйна минава от настъпление в защита, заяви ключов съветник на Зеленски

Украйна променя военната си тактика, преминава към отбрана в...

Ердоган заплаши Нетаняху, че ще бъде съден като военнопрестъпник

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че „премиерът...

Шестима непалски гурки, биещи се за Русия, са убити в Украйна!

Шестима непалски наемници, сражаващи се за руската армия, са...

Българските рицари тамплиери са втората рицарска сила в света! Трима тамплиери и 60 масони са депутати

Шефът на Тамплиерите обясни, че Илияна Йотова е станала...

Не пропускай

Украйна минава от настъпление в защита, заяви ключов съветник на Зеленски

Украйна променя военната си тактика, преминава към отбрана в...

Ердоган заплаши Нетаняху, че ще бъде съден като военнопрестъпник

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че „премиерът...

Шестима непалски гурки, биещи се за Русия, са убити в Украйна!

Шестима непалски наемници, сражаващи се за руската армия, са...

Българските рицари тамплиери са втората рицарска сила в света! Трима тамплиери и 60 масони са депутати

Шефът на Тамплиерите обясни, че Илияна Йотова е станала...

Делян Добрев иска незабавна дерогация за Лукойл след излагациите на Денков пред еврокомисарката

Днешните лупинги на Денков доведоха до нов трус в...

Близка на починалия млад лекар от Пловдив опроверга твърденията, причината за смърта му е свръхдоза

Момчето написа във фейсбук, че доктор Крумов не в...

Здравен министър алармира кога са задължителни електронните рецепти! Вижте и си търсете правата!

Шефът на Здравната комисия и биеш министър алармира само...

Радев е готов с новата партия в русофилски целофан и с американски лайна вътре

Партията на Радев вече е готова, но няма да...

Денков скочи на Пеевски и „Политико“ в защита на Лукойл и отсече: Руснаците са изрядни!

Министър-председателят Академик Денков скочи като Матросов на амбразурата срещу...

Белият дом обяви, че парите за Украйна свършиха. Медведев се изгаври жестоко

Белият дом призова днес американския Конгрес да предприеме действия,...

Прочетете още

Украйна минава от настъпление в защита, заяви ключов съветник на Зеленски

Украйна променя военната си тактика, преминава към отбрана в някои райони и продължава с нападателни операции в други, заяви Михайло Подоляк, съветникът на украинския...

Ердоган заплаши Нетаняху, че ще бъде съден като военнопрестъпник

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че „премиерът на Израел Бенямин Нетаняху ще бъде съден като военнопрестъпник заради продължаващата офанзива на Израел в...

Шестима непалски гурки, биещи се за Русия, са убити в Украйна!

Шестима непалски наемници, сражаващи се за руската армия, са били убити в Украйна, а друг е бил заловен, заявиха непалските власти, цитирани от Франс...
Verified by MonsterInsights