Новините с коментар в реално време

Цирк Дьо БСП! Свиленски издига Нинова за трети мандат, защото имала право

Драмата в БСП зави рязко към пълен фарс, защото...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Цирк Дьо БСП! Свиленски издига Нинова за трети мандат, защото имала право

Драмата в БСП зави рязко към пълен фарс, защото...

Само оставката на Борисов като депутат и лидер на ГЕРБ може да реши тупика в парламента

Борисов да подаде оставка и да остави партията си...
НачалоПолитикаДенков иска ЦИК да върне машините и не вижда повече смисъл от...

Денков иска ЦИК да върне машините и не вижда повече смисъл от съществуването на кабинета

Денков няма да покаже доклада на ДАНС за машините, защото бил манипулативен, но и не вижда смисъл повече да стои премиер. Все пак премиерът на Сглобката се надява МС да уволни зам. шефа на ДАНС, писал доклада, както и ЦИК все пак да му върне машините.

Обръщам се към ЦИК – имате всички основания да преразгледате вчерашната си заповед и да върнете машинното гласуване. МВР е готово при промяна на решението да достави машините навреме в населените места. Това каза премиерът Николай Денков на извънредно изявление в Министерския съвет.

Решението на ЦИК е взето в разрез с Изборния кодекс, подчерта премиерът. Смятам, че това е злоупотреба и нарушение на Изборния кодекс, продължи той.

Министерският съвет е готов веднага да гласува оставката на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев, каза Денков. Той очаква такова предложение да постъпи от настоящия шеф на агенцията.

Над 660 хил. бюлетини бяха обявени за недействителни на последните избори с хартия. Можем само да гадаем колко от настоящите кметове са избрани с тях, каза премиерът.

„ЦИК забрани гласуването с машини. Това решение се основава само на един доклад на ДАНС, в който наблюдения, които са направени в контролирана среда, са интерпретирани манипулативно и са направени внушения, че някой може да манипулира машинния вот“, каза той.

Според него докладът на ДАНС не отговарял на законовите изисквания. „Създава се впечатлението, че нарочно липсва елементът на класифицирана информация, за да може да се разпространи бързо“, продължи Денков.

Според него ЦИК нарочно са внушили, че без тяхно знание са излезели машини от складовете.

„ЦИК заблудиха обществото, че решението за удостоверяване на машините е подписано само от зам.-министър на електронното управление. То е подписано и от Българския институт по метеорология и от Българския институт по стандартизация“, добави Денков.

„Всичко е направено в последния момент, за да няма реакции от другите институции като ВАС например. След години събитията от вчерашният и днешния ден ще се разглеждат като класически пример на активно мероприятие за опорочаване на изборния процес“, продължи той и призова ЦИК да преразгледа решението си.

Ако продължи това напрежение, няма смисъл да има кабинет. Важно е да вземаме правилните решения – до момента това ставаше. Но това, което се случва в момента е много зад границите, които са приемливи, допълни той.

Не виждам защо да представям един доклад, който представлява манипулация. Да я разпространиш на сайта на Министерския съвет, означава да легитимираш една лъжа, посочи още Денков.

Процесът на верифициране е делегиран на този зам.-министър, защото това съответства на неговата експертиза, той работи в екип. Затова отговорността е на неговите плещи. Той е натоварен с тази заповед и заедно с експертите са се подписали единодушно, че всичко е наред. ЦИК трябваше да изчакат. Още една дезинформация беше казана, това, което е представил министър Йоловски е, че документът за верификация не е представен, защото не е подписан, тъй като тя трябва да приключи днес. А ЦИК го представиха, че е два ли не никога няма да има такъв документ, посочи Денков.

Процесът с верификацията не е свързан с доставките на машините. Например, тези в чужбина сме ги изпратили много преди това, каза той.
Ако министър Йоловски е нарушил правилата, тогава има смисъл да му се иска оставката. Аз не виждам такава причина. По отношение на зам.-министъра ще бъде направена проверка, допълва той.

В доклада са включени коректни факти – да имало е такъв запис, такива снимки, но не са коректни заключенията, достатъчно е било да се направи проверка защо се прави това. Тези снимки и записи са направени в защитена стая под видеонаблюдение. Там са били 10 човека, каза Денков.

В доклада има много неверни твърдения. Те просто не са верни. Това, което е важно в случая е дали машините могат да се използват за изборите – това се удостоверява с доклада на Министерството на електронното управление. ЦИК нарушиха Изборния кодекс, днес вероятно пак ще го нарушат, но всички трябва да спазваме техните решения, за да не създадем риск за изборите.

Хората да не се притесняват – утре да отидат и да гласуват, с каквото искат и с каквото могат, но е важно да имаме максимално много хора гласували. Членовете на комисиите много да внимават там, където се гласува с хартия и има опасност да се създадат невалидни бюлетини, каза той.

Не вярвам този манипулативен доклад да е случаен, допълни той.

Източник Епицентър, БНТ, Нова Нюз

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Ударен отряд кораби и атомна подводница на Руския Северен военноморски флот пристигнаха на Карибите в Хавана

Отряд кораби на руския Северен флот днес извърши учения...

Конференцията в Швейцария за Мир в Украйна ще завърши с покана към Русия

Съвместното изявление след срещата по украинската "формула за мир“...

Не пропускай

Ударен отряд кораби и атомна подводница на Руския Северен военноморски флот пристигнаха на Карибите в Хавана

Отряд кораби на руския Северен флот днес извърши учения...

Конференцията в Швейцария за Мир в Украйна ще завърши с покана към Русия

Съвместното изявление след срещата по украинската "формула за мир“...

Фенове слушат лекция на Мария Бакалова срещу 45 лева на Comic Con

Фенове на актрисата Мария Бакалова ще трябва да се...

Борисов става на патриаршеските 65 и къса веригите на онемяването си с молба към ППДБ и Прокопиев за нова Сглобка

Борисов изпадна в ступор след отчайващите изборни резултати, които...

Патрулка на МВР се размаза в друг автомбил на централен софийски булевард

Страшно меле с полицейски автомобил преди мнути! Полицейски автомобил се...

Активираха външния министър Главчев да опровергава Радев, че той е променил позицията за Украйна на Б9

Тарторите му активираха външният министър да обори Румен Радев,...

Прочетете още

Ударен отряд кораби и атомна подводница на Руския Северен военноморски флот пристигнаха на Карибите в Хавана

Отряд кораби на руския Северен флот днес извърши учения с високоточни оръжия и пристигна в пристанището на Хавана, предаде ТАСС, цитирайки руското министерство на...

Украински граничари са спрели 20 наборници да избягат през границата! 35-ма военни избягаха с бус! Бой и екшъни при мобилизацията (ВИДЕО)

Украински граничари са спрели 20 наборни войници да избягат през границата на страната, предаде ДПА. Тринадесет наборни войници са били задържани в гориста местност близо...

Конференцията в Швейцария за Мир в Украйна ще завърши с покана към Русия

Съвместното изявление след срещата по украинската "формула за мир“ в Швейцария предлага да се включи формулировката, че "всички страни трябва да участват в постигането...
Verified by MonsterInsights