Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияДоц. Атанас Мангъров: Ако не се действа правилно, ще загинат повече хора

Доц. Атанас Мангъров: Ако не се действа правилно, ще загинат повече хора

"Аз не съм враг на държавата, аз не искам хора да умират. Опитвам се да кажа какво би трябвало да се направи, според мен и науката, за да умират по-малко хора. Ако не се действа правилно ще умрат повече хора, отколкото ако се действа правилно. Ако по този начин ние се затваряме, тези които са заразени ще се разболеят – те ще заразят всички около тях, но това ще стане в сравнително малки затворени общности. В момента,когато страната се отвори, всичко ще се размеша и когато припламне искра или дойде отвън,  всичко ще започне отначало и тогава отново най-застрашени ще бъдат тези, които по принцип са застрашени."

Това заяви пред bTV доц. д-р Атанас Мангъров, Началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф. Ив. Киров” ЕАД – София.

С тези си думи медикът и доскорошен член на Медицинския съвет към МС отговори на нападките на премиера Бойко Борисов, който разкритикува идеята му за постигане на колективен имунитет, чрез отпадане на мерките за ограничения срещу разпространението на коронавирус в страната.

Премиерът попита д-р Мангъров чрез медиите – може ли да посочи тогава кой ще живее и кой ще умре. "Това може да го каже Дядо Господ," отговори Мангъров.

"В устата ми се слагат думи, които не съм казал и с които някой иска да ме вкара в конфликт с хора, с които не искам да бъда в конфликт. А именно думи, че съм се изразил непочтително за хора, които аз уважавам, тъй или иначе, защото те са натоварени с много тежка ситуация в момента", каза още той.

Трябва да се направят изчисления дали здравната ни система може да поеме голямо натоварване, защото в момента нищо особено не се случва. Имаме по-малко от 600 души, които са заразени и 22 умрели, което не е необичайно, продължи доцентът.

Ако болниците се задръстят с пациенти, репликира водещият – "Няма да се напълнят. Трябва да се седне и да се смята. Проучих анализ, който предвижда какво ще се случи тук на база данни от Европа – Италия и други страни, през минали години. Изпратен е на Медицинския съвет, на Кризисния щаб и на всички, каза Мангъров и продължи: "Анализите показват, че това, което се случва сега, се е случвало многократно в миналото – през 2007, 2008 и 2015 г. Нищо особено няма да се случи, няма да е нещо екстремно, няма да бъде Армагедон. Няма да има камиони с трупове. Няма да има", категоричен беше той.

"Това не разбирам, това е, което се учудвам и както се казваше: "Гледам и не вярвам на ушите си". Кой ще поеме отговорност за възрастните тогава, както попита премиерът Борисов, попита водещият – "Kой поема отговорност за тази група хора (бел.ред. възрастните – най-застрашените в момента), която всяка година през януари-февруари умира от такива неща. Хора си умират. Ние не сме станали още безсмъртни, няма и да станем", отговори доц. Мангъров.

СЗО заговори за постепенно отпадане на ограниченията. ЗАЩО? В момента подобен спор се води в Чехия между началникът на Кризисния щаб проф. Роман Примола и премиерът Андрей Бабиш, обяви Мангъров, като подчерта, че с Примола имат еднакво либерално отношение към ваксините. По думите на медика, спорът за колективния имунитет трябва да се води на научна основа.

"При всяко инфекциозно заболяване, при което има епидемия, трябва да се изолират тези, които са болни и които са застрашени. Това да се затваря цялото общество е новост, която не е издържана от епидемиологична гледна точка", заяви Мангъров. Медикът отново подчерта тезата си, че трябва да се предприемат действия за получаване на цялостна картина на заразата в България с масово тестване.

"Другото, за което продължава да се настоява и аз не смятам за правилно, че продължават да се правят изследвания, с които се отчита, че в цялата страна този или онзи отделя вируса. Добре, отделя го – в момента в страната има коронавирус. Информацията, която получаваме от това, не служи за кой знае какво. По-важно е да се направи сероепидемиологичнно проучване – да се види колко души са го изкарали или колко не са го изкарали, и да предвидим какво ни очаква." Мангъров отново призова за масово тестване за имунотела. "Като изследваме хора, които отделят вируса, доказваме, че има хора, които отделят вируса". Казват, че е рано, подчерта водещият: "Ако ние го направим, когато всичко това мине, то ще има стойност колкото ланшния сняг."

 

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Не пропускай

12 загинали при удара в супермаркет в Харков! Зеленски пак се обърна към света за помощ ! ВИДЕО

При вчерашната руска атака срещу пълен с клиенти хипермаркет...

Красиви абитурентки грабнаха сърцата с нова мода – рокли като народни носии

Докато изборът на тоалет за завършване на гимназията вълнува...

BLIFE: Млада общинарка с огромен балкон е новата фаворитка на “дедо” Бойко в ГЕРБ (ТОП СНИМКИ 18+)!!

Нова фаворитка има за сърцето на заклетия ерген дедо...

Мбапе се сбогува с ПСЖ с трофей след хулигански сблъсъци и зрелищен финал (ВИДЕО + СНИМКИ)

ПСЖ е новият носител на Купата на Франция след...

МЪЛНИЯ! BNEWS позна: Арсений е новият митрополит на Сливен! Пътят на Дядо Николай в Синода за Патриарх е открит!

Дясната ръка на Пловдивския митрополит Николай стана Сливенски владика!...

Прочетете още

Носителят на Оскар и холивудска звезда Христо Грозев пред НАТО: Русия манипулира през Тик Ток, че либералният Запад е в упадък и разпад

Градусът на напрежението в НДК днес скочи на макс с изказване пред депутатите от държави в НАТО на близкия до Юлия Навалная холивудски актьор,...

Пияници македонисти бутнаха къщата на Димитър Талев! Роднини скачат на Мара Габриел и на Манол Пейков, че се крие с дарените пари!

Мария Габриел също е виновна, обяви родственик на великия писател. Манол Пейков се скри с парите и само ръси празни обещания из фейсбук си,...

12 загинали при удара в супермаркет в Харков! Зеленски пак се обърна към света за помощ ! ВИДЕО

При вчерашната руска атака срещу пълен с клиенти хипермаркет за строителни материали в украинския град Харков са загинали най-малко 12 души и още 43...
Verified by MonsterInsights