Новините с коментар в реално време

Цирк Дьо Главчев смени новоназначени областни управители на ДПС, избрали Ахмед Доган!

Мъпет шоуто на Главчев не знае спирка. Днес премиерът...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияДва милиарда издухани за саниране

Два милиарда издухани за саниране

Последвай Bnews.bg в

Строителният бранш поиска нови 1.6 млрд. лева за корона продължение на безславно прекратената програма за оздравяване на панелки

В разгара на корона кризата в България строителният бранш поиска 1.6 млрд. лева за продължаване на схемата за "безплатно" саниране на панелни блокове. Това се случи на среща на шефовете на строителната камара с премиера Бойко Борисов. Не е ясно какво е отговорил премиерът, но коалиционният партньор на ГЕРБ  в лицето на Валери Симеонов  горещо подкрепи идеята отново да се харчат пари на данъкоплатците са оздравяване на блокове – този път като мощна антикризисна мярка. Строителството всъщност е сред малкото сектори, които не са директно ударени от икономическия срив, причинен от пандемията. 

Прословутата правителствена Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (НПЕЕМЖГ) дотук струва 2 млрд. лева на данъкоплатците. На фона на огромния бюджет резултатите са разочароващи. От старта на "безплатното" саниране през 2015 г. досега са обновени едва по-малко от 2000 сгради. При положение че бяха подадени заявки за 5723 панелки, а старите блокове, нуждаещи се от оздравителни ремонти, са 25 пъти повече – към 55 000.

На последното си заседание правителството прие доклад за "напредъка" на програмата. Равносметката е следната:

– Пет години след стартирането на програмата с приключили или стартирани  дейности са 98,9% от всички 2022 сгради, които имат сключени договори за целево финансиране. От началото през 2015 г. до 31 март 2020 г. общият брой на санираните блокове в страната е 1854.

– През миналата година е приключило санирането на 195 многофамилни сгради.

– Предвижда се през настоящата година да бъдат обновени още 117 блока с 8737 апартамента, като се очаква последните обекти се очаква да бъдат завършени през 2021 г.

С други думи, ремонтните работи по сградите още не са напълно приключили и ще се точат и догодина.  

 

Официално програмата бе безславно прекратена –  формално заради изчерпване на ресурса. Всъщност истинската причина е, че двата милиарда лева бяха изразходвани по безобразен начин – скъпо, непрозрачно и при непрекъснато избухващи скандали за лошо качество на извършените дейности (отлепящ се стиропор по фасадите на сгради, течове и т.н.). На практика "лекуването на блок" излезе средно по 1 млн. лева. През  2017 г. служебното правителство откри, че ремонтът на един апартамент струва солено на българските данъкоплатци – около 17 5000 лева. 

За двата милиарда лева, отпуснати от бюджетните излишъци, се състезаваха близо 6000 сдружения на собственици – обитатели на панелки, но над половината от тях не успяха да се доредят до саниране поради изчерпване на парите. През 2017 тогавашният строителен министър Николай Нанков обяви, че повече безплатно саниране няма да има – и занапред държавата ще помага, и собствениците на апартаменти ще трябва да поемат някакъв дял от разходите по санирането – примерно 20 или 30 процента. По такава схема  – със съвместно финансиране, работи другата подобна програма за енергийна ефективност на сградите, която разчита на средства от ЕС. Тя обаче е с далеч по-скромен бюджет от няколко десетки милиона.

 

Преди дни шефовете на Българската строителна камара поискаха среща с премиера Бойко Борисов. На нея те му  обясниха колко прекрасна е правителствената програма за "безплатно" саниране и поискаха тя да бъде доразвита – като важна мярка срещу корона кризата.  След разговора с премиера от БСК съобщиха на журналистите, че схемата може да бъде рестартирана бързо, защото има към 3000 сгради, чиито заявки вече са подадени, разгледани и одобрени, но двата милиарда лева са свършили, преди да дойде техният ред. За санирането на чакащите на опашката са необходими "само" 1.6 млрд. лева, обясниха от камарата.  

 

ЗАСЕЧКИ

 Има две пречки обаче да се възкреси програмата.  Първо, не е ясно откъде кабинетът ще намери такава огромна сума, и то за да продължи компрометирана програма. Второ,  правителството на Борисов вече три години твърди, че саниране и занапред ще има, но вече няма да е 100% безплатно, а регионалното министерство още не е представило новия финансов механизъм, който трябва да включва участие и на живеещите в блоковете. И дали изобщо би имало кандидати? Дори при 100"% финансиране от бюджета за участие в програмата за енергийно обновяване на жилища се включиха едва …   панелки – от общо 550 000, нуждаещи се от сериозни подобрения. Интересът съвсем ще се охлади, ако собствениците трябва да доплащат.  Особено сега, когато е криза и много хора губят доходите и работата си.

 

РАЗХИЩЕНИЯ

През април 2017 г. зам.-министърът на регионалното развитие в служебното правителство Виолета Комитова съобщи, че с предвидените по програмата 2 милиарда лева са можели да бъдат санирани 4 хиляди сгради – два пъти повече от санираните 2 хиляди. Комитова изчисли, че срещу тези 2 млрд. лв. всеки собственик на апартамент в предвидените за саниране 2022 сгради получава от държавата „подарък“ в размер на 17 500 лв. – при положение че на свободния пазар всеки може да си намери фирма, която да санира жилището му 5-6 хиляди лева.

 

СПРАВКА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОГРАМАТА

към 3 януари 2020 г. 

Брой регистрирани сдружения на собственици  6819
Брой подадени Заявления ИФП 5723
Брой одобрени ЗИФП 5112
Брой сключени договори между общини и сдружения на собст. 5037
Брой искания за целево финансиране към ББР 5358
Брой сключени договори за целево финансиране 2022
Брой сгради с обявена обществена поръчка за ТО/ОЕЕ, но без скл. договор 12
Брой сгради със стартирали дейности (със започнало изготвяне на  техн. обследване) 1999
Брой сгради с обявена ОП за СМР/инженеринг, но без скл. договор 71
Брой сгради със стартирали СМР 91
Брой сгради, въведени в експлоатация 1820

 

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Римският саркофаг от 2 век, намерен на плажа във Варна, е трябвало да бъде маса на заведение

Новината, за която неновините завиждат. Саркофаг от римската епоха,...

Главчев трябва да е първият осъден български премиер за корупция заради уволненията на хората от ДПС

Автор Явор Дачков: Димитър Главчев уволни двама областни управители от...

Франция осуети няколко заговора за нападения по време на Олимпиадата броени дни преди началото

Френските власти са осуетили няколко заговора за нападения по...

Не пропускай

Римският саркофаг от 2 век, намерен на плажа във Варна, е трябвало да бъде маса на заведение

Новината, за която неновините завиждат. Саркофаг от римската епоха,...

Главчев трябва да е първият осъден български премиер за корупция заради уволненията на хората от ДПС

Автор Явор Дачков: Димитър Главчев уволни двама областни управители от...

Франция осуети няколко заговора за нападения по време на Олимпиадата броени дни преди началото

Френските власти са осуетили няколко заговора за нападения по...

Извънредно! Стрелецът срещу Тръмп е търсил в гугъл дистанцията от убийството на Джон Кенеди

Историята се повтаря, вторият път като фарс. Директорът на ФБР...

Демократите се надяват абортите да им извадят изборите и да направят Камала Харис президент

Президентът Джо Байдън може и да не използва често...

Честито! Голяма българска банка погълна друга банка!

Комисията за защита на конкуренцията публикува разрешение на концентрацията...

Голям протест пред парламента в защита на Историческия парк, докато изслушват МВР и НАП (Видео)

През годините, до настоящия момент, в МВР е работено...

Прочетете още

Римският саркофаг от 2 век, намерен на плажа във Варна, е трябвало да бъде маса на заведение

Новината, за която неновините завиждат. Саркофаг от римската епоха, с богата релефна украса, вероятно от периода II-III век сл. Хр.Подготвян за маса на заведение,...

Главчев трябва да е първият осъден български премиер за корупция заради уволненията на хората от ДПС

Автор Явор Дачков: Димитър Главчев уволни двама областни управители от ДПС, които сам назначи преди месец, защото не са с Пеевски, а с Доган. Пеевски...

Гръцкият Върховен административен съд потвърди заповедта за екстрадиция в САЩ на български гражданин за нарушаване на санкциите срещу Русия

Състав на гръцкия Върховен административен съд потвърди решението на заместник-министъра на правосъдието на Гърция за екстрадиране в САЩ на български гражданин с инициали М.Д.,...
Verified by MonsterInsights