Новините с коментар в реално време

Виктор Николаев и Мира от Нова ТВ към ГЕРБ 20 пъти: По-добре ли ви с ДПС без Пеевски?

Тази сутрин Даниел Митов отнесе опорките на ГЕРБ по...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Виктор Николаев и Мира от Нова ТВ към ГЕРБ 20 пъти: По-добре ли ви с ДПС без Пеевски?

Тази сутрин Даниел Митов отнесе опорките на ГЕРБ по...

Тръмп обеща да облекчи санкциите срещу Русия, ако вземе властта!

Започва ли разведряване по оста САЩ - Русия?Бившият президент...

Листопадът с пълна сила: Нов депутат напусна Пеевски и се върна при Ахмед Доган!

Още един депутат се върна при Ахмед Доган и...
НачалоСветътДжо Байдън прескочи ДЕА и легализира марихуаната с предизборна цел! 

Джо Байдън прескочи ДЕА и легализира марихуаната с предизборна цел! 

Последвай Bnews.bg в

Близо 18 милиона американци, които друсат с трева ежедневно, ще останат доволни от решението на Тревния Джо Байдън да прескочи ДЕА и да легализира наркотика.

През март в централата на Американската агенция за борба с наркотиците (ДЕА/DEA), известна като „балона“, на 12-ия етаж, шефката Ан Милграм отправи необичайна молба към висшите си заместници за така наречената „среща за марихуаната“: Никой не може да си води бележки, съобщи Асошиейтед прес.

През следващия половин час тя съобщи новината, че администрацията на Байдън скоро ще издаде дългоочакваната заповед за прекласифициране на „тревата“ като по-малко опасен наркотик – основна пречка пред федералната легализация, на която ДЕА дълго време се противопоставя. Процесът, който обикновено се ръководи от ДЕА, е бил поет от Министерството на правосъдието на САЩ и решението по него няма да бъде подписано от шефката на ДЕА, а от главния прокурор Мерик Гарланд. Не бива да се забравя, че ДЕА е агенция в рамките на министерство на правосъдието.

Милграм не дала на помощниците си причина за безпрецедентното решение и оттогава нито тя, нито ДЕА са дали обяснение. Но през изминалата седмица всичко се разви точно така, както беше набелязано на тази среща преди два месеца, като най-значителната промяна в политиката по отношение на наркотиците от 50 години насам стартира без подкрепата на главната агенция в САЩ, бореща се срещу дрогата в страната.

Министерството на правосъдието изпрати предложението си до Службата за управление и бюджета на Белия дом (СУБ/OMB), потвърдиха в изявление от министерството, съобщи Би Би Си.

След като предложението бъде публикувано във федералния регистър на САЩ, ще започне период на публичен коментар, след което то ще бъде прегледано от административен съдия, преди промяната да бъде формализирана и публикувана.

От 1971 г. марихуаната е наркотик от Приложение I, което означава, че според мнението на федералното правителство тя „понастоящем няма приета медицинска употреба и има голям потенциал за злоупотреба“, припомня британската медия.

Веществата от Приложение III, от друга страна, се определят от ДEA като лекарства „с умерен до нисък потенциал за негативно физическо и психологическо въздействие“.

Други лекарства в тази категория включват тиленол с кодеин, стероиди, тестостерон и кетамин.

Така сега канабисът вече няма да прави компания на хероина и ЛСД.

Запознати с процеса за „освобождаването“ на марихуаната казват, че през януари ДЕА е изпратила до министерството на правосъдието бележка, в която агенцията поискала допълнителна научна обосновка, за да се определи дали марихуаната има приета медицинска употреба. Адвокатите на правосъдното министерство отхвърлили искането на ДЕА, тъй като критериите на агенцията били „твърде тесни“, информира АП. 

Политика, политика….

Няколко настоящи и бивши служители на Агенцията за борба с наркотиците заявиха пред АП, че според тях в случая може да става дума за политика, тъй като Министерството на правосъдието продължава с прекласификацията на марихуаната, защото президентът Джо Байдън иска да използва въпроса, за да привлече избиратели в предизборната си кампания, и не е искал да даде на Агенцията за борба с наркотиците време за допълнителни проучвания, които вероятно биха се проточили и след деня на изборите.

Тези служители също така отбелязаха, че макар Законът за контролираните вещества да предоставя на главния прокурор отговорността за регулиране на продажбата на опасни наркотици, федералният закон все още делегира правомощията за класифициране на наркотиците на администратора на ДЕА.

„За мен е пределно ясно, че Министерството на правосъдието е превзело процеса на промяна на списъка, поставяйки политиката над обществената безопасност“, казва Дерек Малц, пенсиониран агент, който някога е ръководил отдела за специални операции на ДЕА. „Ако има научни доказателства в подкрепа на това решение, добре. Но трябва да оставите учените да го оценят.“

Подпис на шефката на ДЕА под „помилването“ на марихуаната няма, отбелязва АП. 

Байдън държи на думата си

Белият дом не отговори на искането на АП за коментар, но агенцията отбелязва, че говорителката Карин Жан-Пиер заяви по-рано, че Байдън е поел ангажимент да изпълни обещание от кампанията си през 2020 г. „Той каза, че нито един човек, нито един американец, който притежава марихуана, не трябва да влиза в затвора. Това засяга общностите в цялата страна, включително цветнокожите общности“, отбелязва АП.

На 16 май Байдън написа в социалната мрежа „Екс“: „Твърде много животи бяха прекършени заради неуспешния ни подход към марихуаната. Затова днес Министерството на правосъдието предприема следващата стъпка за прекласифициране на марихуаната от Приложение I в Приложение III на наркотиците съгласно федералното законодателство,“ предаде ДПА.

Пътят към „свободата“ за марихуаната беше прокаран, когато миналата година министерството на здравеопазването и човешките ресурси (МЗЧР/HHS) препоръча прекласифициране на марихуаната, като я сметна за по-малко рискова за общественото здраве от кокаина, хероина и оксикодона и ефективна при лечение на анорексия, болка и други заболявания. 

Министерството на правосъдието не коментира различията с ДЕА в оценките за въздействието на марихуаната, но в изявление заяви, че предложението е „в съответствие с научните и медицинските констатации на МЗЧР“.

Този дисонанс между федерални институции подчертава продължаващия дебат за рисковете, които крие употребата на канабис, въпреки че 38 щата вече са легализирали медицинската марихуана, а 24 – употребата на канабиса за развлечение. 

Несъгласие, съпротива, но „амнистия“…

Дори Националният институт за злоупотреба с наркотици (НИЗН/NIDA) към Министерството на здравеопазването излезе с изявления, които са в явно противоречие с препоръката на самото министерство за прекласифициране на марихуаната, в които се казва, че силата на марихуаната постоянно се увеличава през годините, което води до по-голям брой посещения в спешните отделения за лечение на широк спектър от физически и психически ефекти – от проблеми с дишането и умствени увреждания до халюцинации и параноя.

„Дали пушенето или консумирането на марихуана по друг начин има терапевтични ползи, които надвишават рисковете за здравето, е все още отворен въпрос, който науката не е разрешила“, казва понастоящем Нора Волков, невроложка, която ръководи НИЗН, цитирана на уебсайта на института. Говорител на НИЗН заяви, че повторното включване в списъка ще улесни по-задълбочените изследвания на наркотика.

За последен път НИЗН извърши медицинска оценка на марихуаната през 2015 г. – година преди ДЕА при администрацията на Барак Обама да отхвърли подобно искане за прекласифициране на наркотика.

Този път, след като Байдън нареди преразглеждане на статута на наркотика през 2022 г., МЗЧР прие нови критерии, за да достигне до заключението си за прекласифициране, като взе предвид щатите, които вече са легализирали медицинската марихуана.

От своя страна Милграм не е казала почти нищо за позицията си по отношение на марихуаната и не беше попитана за това по време на утвърждаването ѝ. Когато пое ръководството на ДЕА през 2021 г., тя в частен разговор казала на колегите си, че смята дебата за легализацията за отвличане на вниманието от далеч по-сериозната криза с фентанила, според един от хората, разговаряли с АП.

Определено легализирането на марихуаната ще преодолее съществуващото в момента разминаване между законодателство и действителност. Употребата и притежанието на марихуана е незаконно според федералния закон на САЩ, но около три четвърти от щатите са легализирали наркотика за медицински или развлекателни цели, отбелязва центърът за изследвания Пю. Според проведено от него проучване през януари 2024 г. , в което мнението варира много в зависимост от възраст, партийна привързаност, етническа принадлежност,  32% от пълнолетните жители на САЩ казват, че марихуаната трябва да бъде законна само за медицинска употреба, 57% подкрепят легализирането на „тревата“ за медицинска и развлекателна употреба, т.е. 89% са „за“ амнистирането на канабиса.

Само 11% твърдо се противопоставят на легализирането под каквато и да било форма на наркотика. Според „Пю“ тези оценки са относително стабилни през последните пет години. 

И доколкото 2024 г. е годината на избори в САЩ, Байдън отчита това.

В края на април, съобщи Би Би Си,  21 законодатели  от Демократическата партия изпратиха писмо, в което призовават ДЕА и главния прокурор Мерик Гарланд изцяло да премахнат марихуаната от списъка с контролирани вещества и вместо това да я третират като алкохол.

„Време е ДЕА да действа“, се казва в писмото. „Точно сега администрацията има възможност да разреши продължила повече от 50 години неуспешна, расово дискриминационна политика за марихуаната.“

А какъв ще бъде ефектът от легализирането на канабиса ще стане относително ясно едва след няколко години.

Но вече има факти: Милиони хора в САЩ казват, че употребяват марихуана всеки ден или почти всеки ден според анализ на данни от национално проучване. Те вече са повече от хората, които казват, че пият алкохол всеки ден или почти всеки ден, предаде АП.

Алкохолът все още се употребява по-широко, но през 2022 г. за първи път интензивната употреба на марихуана изпреварва ежедневното и почти ежедневното пиене на алкохол, казва авторът на проучването Джонатан Колкинс, изследовател на политиката в областта на канабиса в университета „Карнеги Мелън“.

Изследването, базирано на данни от Националното проучване за употребата на наркотици и здравето, е публикувано вчера в списание „Адикшън“. Според проучването през 2022 г. приблизително 17,7 милиона души са съобщили, че употребяват марихуана ежедневно или почти ежедневно, в сравнение с 14,7 милиона души, които употребяват алкохол ежедневно или почти ежедневно. 

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведете вашия коментар!
Въведете вашето име тук

spot_img

Последни

US сенатор, громил корупцията у нас, е осъден за подкупи и изнудвания

Един от най-влиятелните сенатори в САЩ, който през 2021...

Виктор Николаев и Мира от Нова ТВ към ГЕРБ 20 пъти: По-добре ли ви с ДПС без Пеевски?

Тази сутрин Даниел Митов отнесе опорките на ГЕРБ по...

NY Times: Украйна спира едностранно войната, за да преговаря с Русия

Украинските власти планират да прекратят военните действия с Русия...

Тръмп обеща да облекчи санкциите срещу Русия, ако вземе властта!

Започва ли разведряване по оста САЩ - Русия?Бившият президент...

Не пропускай

US сенатор, громил корупцията у нас, е осъден за подкупи и изнудвания

Един от най-влиятелните сенатори в САЩ, който през 2021...

Виктор Николаев и Мира от Нова ТВ към ГЕРБ 20 пъти: По-добре ли ви с ДПС без Пеевски?

Тази сутрин Даниел Митов отнесе опорките на ГЕРБ по...

NY Times: Украйна спира едностранно войната, за да преговаря с Русия

Украинските власти планират да прекратят военните действия с Русия...

Тръмп обеща да облекчи санкциите срещу Русия, ако вземе властта!

Започва ли разведряване по оста САЩ - Русия?Бившият президент...

В Киев: Зеленски призна, че е лъгал в пъти за украинските жертви на фронта

Пропагандата на администрацията на Володимир Зеленски и Генералния щаб...

Тръмп каза, че мисли да назначи шефа на „Джей Пи Морган“ за министър на финансите

Доналд Тръмп каза в интервю за сп. "Блумбърг Бизнесуийк",...

Илон Мъск ще премести „СпейсЕкс“ и „Екс“ в Тексас заради закон за трансджендър учениците в Калифорния

Милиардерът Илон Мъск каза, че ще премести централите на...

Борбата с огъня: Пожарът край Отец Паисиево гори на три фронта

През цялата нощ дежурни екипи останаха да следят ситуацията...

Прочетете още

US сенатор, громил корупцията у нас, е осъден за подкупи и изнудвания

Един от най-влиятелните сенатори в САЩ, който през 2021 г. громеше подкупността в България, бе признат за виновен по всички 16 обвинения във федералния процес за корупция...

Виктор Николаев и Мира от Нова ТВ към ГЕРБ 20 пъти: По-добре ли ви с ДПС без Пеевски?

Тази сутрин Даниел Митов отнесе опорките на ГЕРБ по Нова ТВ, която доскоро бе спрягана за съвместно предприятие на бившия тандем Борисов и Пеевски.Поне...

NY Times: Украйна спира едностранно войната, за да преговаря с Русия

Украинските власти планират да прекратят военните действия с Русия чрез мирни преговори. Това съобщи The New York Times (NYT). По информация на вестника ръководството на...
Verified by MonsterInsights