Ексклузивно:

Съветът на ЕС одобри въвеждането на Истанбулската конвенция

Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за...

Ердоган печели изборите в Турция, ще управлява трето десетилетие (ОБЗОР)

Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори в Турция , побеждавайки...

НЕЧОВЕЦИ! Лекарите към почернения съпруг на починалата родилка: Изтеглихте късата клечка

Жена ми става, за да повика спящата сестра, защото...
НачалоБългарияЕврокомисар не изключва български вариант на COVID-19, ако не увеличим ваксинацията

Еврокомисар не изключва български вариант на COVID-19, ако не увеличим ваксинацията

С наближаващата следваща вълна, ако няма достатъчно ваксинирани хора, има риск България да се превърне в клъстер. Това е голям риск за България, но и за всички останали граждани. За това предупреди европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон на пресконференция, посветена на ваксините и ваксинационните стратегии срещу COVID-19.

По думите му рискът е за хората, защото ЕС знае как се развива вирусът. Ако прекалено много хора не са ваксинирани ще се увеличи разпространението на вируса и оттам ще се получат нови мутации и варианти, предупреди Бретон. В интерес на всички е да имаме отговорност към собственото си население, но и по отношение на другите държави, добави той.

"Трябва ваксинация, ваксинация, ваксинация и да се използва дигиталният пропуск. Навсякъде имаше въпроси и съмнения, не само в България, но аз съм оптимист, че в България ще се подобрят нещата. Ако не се направи нищо през зимата, е възможно да има български вариант на вируса и ново поколение вариант на коронавируса", изтъкна Бретон.

Той вижда фалшиви новини, според които Европейския съюз дава заповеди да се прави това или онова – това не било вярно. Единствено правителствата имат властта и задължението да направят всичко, за да защитят населението си, но ние сме солидарни, уточни Бретон.

Иначе Бретон обясни, че ваксинационната стратегия за COVID-19 в света пожъна големи успехи и благодарение на нея 75% от населението в Европа е напълно ваксинирано. Поради тази причина била отворена икономиката, училищата и поради ваксинирането европейците са добре подготвени за новата вълна на пандемията. В някои от държавите в Европейския съюз нивото на ваксинация е твърде ниско, което поставя в риск населението и континента, посочи Бретон.

Той е пристигнал в България, за да обсъди с властите и лекарите как може да помогне за увеличаване процеса на ваксинацията и гарантиране, че здравеопазването у нас ще получи всичко необходимо. Отговорността за здравето е отговорност на отделните държави членки. ЕС има нулева отговорност за здравните кампании в отделните държави. Отговорност на България е да разгърне собствена здравна стратегия, но е моя отговорност че ще получи това, което има нужда конкретната държава, за да се бори с пандемията, подчерта Бретон.

Според него единственият инструмент за борба с пандемията са ваксините. 3 млрд. са ваксинираните на планетата, отчете европейският комисар и на няколко пъти повтори, че именно ваксините са единственият начин да се преборим с пандемията. Бретон обаче недоумява защо процентът на ваксинираните хора в България е 30%, докато в цяла Европа този процент е 76%.

"България не е остров, а е много важна държава – също толкова важна, колкото другите. Може да си има конкретна причина ваксинацията да е на толкова ниски равнища, но защо при вас са толкова ниски нивата на ваксинация, а при другите 76%", запита Бретон.

На въпрос на News.bg как точно и с какво ще ни помогне, при положение че балканското мислене е малко по-различно от европейското, като е настроено малко или много антиваксърски, Бретон заяви, че не мисли, че България е настроена антиваксърски спрямо ваксините и ваксинационното покритие. Има антиваксъри в Европа, Франция, Англия. Няма държава, която да е повече или по-малко антиваксърски настроена, уточни европейският комисар.

Той посочи, че 60% от населението в България е отговорило, че възнамерява да се ваксинира, преди ваксините да влязат в употреба. Когато обаче започна кампанията, това се е променило, но това нямало нищо общо с политиката. Една година по-късно разполагаме с резултати и в началото е нормално човек да се пита, да се колебае, но сега, една година по-късно, след въвеждането на ваксинацията няма странични ефекти и ваксините са ефективни, подчерта Бретон.

Не бива политиката да се бърка с науката и това не трябва да се отразява на хората.  Работа на Бретон е да гарантира, че българската здравна система ще получи всичко навреме.

Последни

Краставите либерални магарета през десет баира се надушват за яслата на общото благо.

Коментари на будни граждани и общественици за очаквания кабинет...

Пеевски, Киро Петков и Христо Иванов си стиснаха ръцете! Ще има кабинет на Промяната без Рамбовци

Безпрецендентна среща на Делян Пеевски и Кирил Петков с...

Проводник на Трансджендър идеологията става социален министър в кабинета ПП-ГЕРБ

Иванка Шалапатова е новото предложение на ППДБ -ГЕРБ за...

Не пропускай

Краставите либерални магарета през десет баира се надушват за яслата на общото благо.

Коментари на будни граждани и общественици за очаквания кабинет...

Пеевски, Киро Петков и Христо Иванов си стиснаха ръцете! Ще има кабинет на Промяната без Рамбовци

Безпрецендентна среща на Делян Пеевски и Кирил Петков с...

Проводник на Трансджендър идеологията става социален министър в кабинета ПП-ГЕРБ

Иванка Шалапатова е новото предложение на ППДБ -ГЕРБ за...

Бойко Борисов си отряза доброволно главата с правителството на Промяната

Ясно се вижда вече от всички пълната зависимост на...

Джо Байдън се преби на сцената на дипломирането на Академията на ВВС на САЩ! (ВИДЕО)

Джо Байдън за пореден път се сгромоляса зрелищно пред...

Промяната и ДБ плюс ДСБ одобрили нощеска състава на кабинета с ГЕРБ

Обявеният от BNEWS кабинет вече е одобрен от либералните...

ПП/ДаБ използват собствения си мандат, за да вкарат ГЕРБ на власт

Абсурдната коалиция на Бойко с Кирил Петков взриви нормалното...

Ексклузивно в BNEWS! Новият МВР министър – агент на американските служби и обвиняем

Номинираният за нов министър на Вътрешните работи в кабинета...

Няма срок за свалянето на Гешев, но нов главен прокурор само от нов ВСС

Никой не знае ще падне ли Гешев и кога,...

Прочетете още

ГЕРБ и ДПС подкрепиха Възраждане на Копейкин и изненадващо извадиха Следствието от Прокуратурата

Чудесата в Парламента нямат край. След като ДПС стана официално част от Конституционната реформа на Промяната, изненадващо заедно с ГЕРБ извадиха Следствието от Прокуратурата...

Краставите либерални магарета през десет баира се надушват за яслата на общото благо.

Коментари на будни граждани и общественици за очаквания кабинет на ПП и ГЕРБ. Коментирайте и вие! Мисля, че парите в плана за възстановяване са...

Пеевски, Киро Петков и Христо Иванов си стиснаха ръцете! Ще има кабинет на Промяната без Рамбовци

Безпрецендентна среща на Делян Пеевски и Кирил Петков с Христо Иванов, които му отидоха на крака в кабинета, реши съдбата на кабинета на Промяната...
Verified by MonsterInsights