Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоПолитикаЕвропарламентът прие с чудовищно мнозинство и аплаузи докладa за иновациите в енергетиката...

Европарламентът прие с чудовищно мнозинство и аплаузи докладa за иновациите в енергетиката Бузек – Бареков! Баджаците се занимават с лятното часово време!

Последвай Bnews.bg в

Днес Европейският парламент в Страсбург прие доклад на Йежи Бузек и Николай Бареков за ускоряване на иновациите в областта на чистата енергия. Докато в България баджак-журналистите се занимават с лятното часово време, то български европредставител в парламента в Брюксел кове правила, които са от значение за целия Европейски съюз.

ЕС трябва да остане амбициозен в своите политики и инструменти, за да изпрати правилните сигнали за инвестиции и да не загуби своята водеща световна позиция на пазара в областта на научните изследвания и иновациите в областта на чистата енергия.

Както е ясно, Николай Бареков е сред водещите депутати на ЕП, а множеството командировки в различни точки на Европа заради ангажиментите около Комисията по енергетика и Комисията по екология в ЕП, на които той е член, са показателни за успешната работа в екип и множеството политически мисии в Африка, Азия, Северна и Южна Америка.

Докладът приет днес, насърчава държавите-членки и местните органи да предприемат допълнителни инициативи, като например фискални стимули във връзка с навлизането на електрически и водородни превозни средства на пазара, данъчни облекчения и освобождавания за собствениците, както и различни други инициативи в свързани с насърчаването на използването на електрически превозни средства, като например намаления на цените, бонус плащания и премии за купувачите на електрически превозни средства и създаване на безплатни паркоместа за електрически превозни средства.

В това отношение в доклада на Бузек – Бареков се отбелязва, че ЕС трябва да изпрати силни и последователни сигнали и да създаде стимули, за да осигури сигурност на инвеститорите и да увеличи частните инвестиции в иновации в чиста енергия, научноизследователска и развойна дейност и внедряване.

Успешното внедряване на енергийни иновации е едно многостранно предизвикателство, което обхваща както веригите за стойността на предлагането, така и търсенето, човешкия капитал, динамиката на пазара, регулирането, иновациите и индустриалната политика. Либерализация на европейските енергийни пазари, чрез премахване на пречките пред свободното формиране на цените и постепенното премахване на енергийните субсидии.

Комисията и държавите-членки се приканват да въведат механизми за координиране на европейските, национални и регионални програми за научни изследвания и иновации в областта на енергетиката с цел насърчаване на взаимодействието и избягване на дублиране, като по този начин се гарантира най-ефективното използване на съществуващите ресурси и инфраструктура. Да се извърши оценка на резултатите от финансови инструменти и фондове, свързани с енергопотреблението, и да се осигури "ускорена" реакция за подобряване на инструментите. Засилване на усилията в подкрепа на иновациите в устойчивото снабдяване със суровини и рециклиране.

От това зависи и безопасността на дългосрочното финансиране. Членовете на ЕП потвърдиха призива си за увеличаване на общия бюджет от поне 120 милиарда EUR (2021-2027) и да се увеличи дела на свързаното финансиране за устойчиви енергийни проекти с ниски емисии в най-малко 50% над съответните суми по "Хоризонт 2020", за да се осигури достатъчно финансиране за подпомагане на енергийния преход на ЕС и ефективното изпълнение на Енергийния съюз.

В доклада се подчертава, че синергиите между политиките на ЕС следва да бъдат укрепени чрез единна и последователна позиция на ЕС по отношение на антидъмпинговите мерки, за да се гарантира, че преработвателната промишленост се възползва пълноценно от енергийния преход.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Не пропускай

След като дадохме БТР-те на Украйна, Главчев призова земеделците да гасят пожарите с тракторите!

България гори, а няма тежка и високопроходима техника да...

Пожарът в Ямболско навлезе в село Воден, хората се евакуират сами

Огънят от пожара в Ямболско навлезе в село Воден....

Директорът на “Сикрет сървис“: На покрива, откъдето беше стреляно по Тръмп, нe e имало агент, за да не падне

Директорът на американската служба за охрана „Сикрет Сървис“ Кимбърли...

Автентичното ДПС на Ахмед Доган и Джевдет Чакъров поиска преговори за втория мандат с ПП/ДБ

Очакваме президентът да връчи мандата, а "Продължаваме промяната -Демократична...

US сенатор, громил корупцията у нас, е осъден на 222 години затвор за подкупи и изнудвания!

Един от най-влиятелните сенатори в САЩ, който през 2021...

Виктор Николаев и Мира от Нова ТВ към ГЕРБ 20 пъти: По-добре ли ви с ДПС без Пеевски?

Тази сутрин Даниел Митов отнесе опорките на ГЕРБ по...

Прочетете още

Старата Сглобка Борисов – Пеевски – Киро Петков плюс Копейкин заграби всички ключови комисии в Парламента

Един от малкото останали верни на Делян Пеевски депутати от турския етнос Байрам Байрам оглави една от най-важните парламентарни комисии - тази по бюджет...

След като дадохме БТР-те на Украйна, Главчев призова земеделците да гасят пожарите с тракторите!

България гори, а няма тежка и високопроходима техника да гаси горските пожари. Евроатлантиците дариха стотици БТР-и за Украйна, а те са идеални за превоз...

Пожарът в Ямболско навлезе в село Воден, хората се евакуират сами

Огънят от пожара в Ямболско навлезе в село Воден. Хората започнаха да се самоевакуират. Пожарът от землищата на съседните на Воден села много бързо се...
Verified by MonsterInsights