Новините с коментар в реално време

Ужасна трагедия разтърси България! Малката Амая почина на 2 годинки заради тъп пропуск на турска авиокомпания

2-годишната Амая, която трябваше да замине за трансплантация на...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Ужасна трагедия разтърси България! Малката Амая почина на 2 годинки заради тъп пропуск на турска авиокомпания

2-годишната Амая, която трябваше да замине за трансплантация на...

Киро към Бойко: Още 9 месеца Сглобка и Сарафов – аут, за да родим коалицията!

Няма да подпишем коалиционно споразумение с ГЕРБ, заяви пред...
НачалоSocial NewsФалира австрийският мултимилиарден гигант в недвижимите имоти “Сигна” на Рене Бенко

Фалира австрийският мултимилиарден гигант в недвижимите имоти “Сигна” на Рене Бенко

Съобщението, че дружеството „Сигна холдинг“ обявява фалит, е главната икономическа новина в Австрия тази седмица. Синдикът по несъстоятелността, адвокат Кристоф Щапф, заяви за медиите, не е сигурен, че до няколко седмици ще може да се прецени дали планът за преструктуриране на дружеството, което има дългове в размер на пет милиарда евро, ще проработи. „Сигна холдинг“ е майка на мрежата от дружества „Сигна“, собственост на тиролския инвеститор в недвижими имоти Рене Бенко. С дългове, оценявани на пет милиарда евро, това е най-големият случай на изпадане в несъстоятелност в икономическата история на Австрия.

Едва на отчетното събрание на 19 декември „ще бъде възможно да се прецени доколко реалистичен е представеният финансов план и дали планът за преструктуриране може да бъде изпълнен“, заяви Щапф, цитиран от Общественото радио и телевизия (ОРФ). Междувременно все още няма никаква информация за съдбата на облигациите на „Сигна прайм файненс“ (Signa Prime Finance) на стойност над 200 млн. евро. Говорителят на „Сигна“ Роберт Лайнгрубер не е отговорил на запитване на АПА. Облигацията „Signa Finance 2020 5.C.S., Senningerberg“ с падеж на 30 ноември е емитирана на 30 юли 2020 г. Финансовите задължения и дериватите на „Сигна прайм груп“ (Signa Prime Group), която все още не е изпаднала в несъстоятелност, възлизат на 10,7 млрд. евро в края на 2022 г. според консолидираните финансови отчети, от които 2,4 млрд. евро се отнасят към текущите задължения.

Представителите на кредиторите смятат, че „Сигна холдинг“ е изправен пред „хусарска езда“, както се изрази в интервю за Австрийската осведомителна агенция AПA управляващият директор на „Кредитреформ“ (кредитна агенция и доставчик на услуги по събиране на вземания, както и в други бизнес области) Герхард Вайнхофер. Съществува голям натиск във времето за оценка на инвестициите. Възниква и въпросът дали квотата може действително да бъде спазена.

При експозиция от пет милиарда евро, на кредиторите ще трябва да бъдат изплатени около 1,5 милиарда евро в рамките на две години. Въпреки това ликвидационната стойност – стойността, която би трябвало да се реализира в случай на принудителна продажба – в момента е само 314 млн. евро.

„Незабавно започнахме да разглеждаме икономическото състояние на дружеството“, заяви пред AПA Щапф, който заедно с партньора си в адвокатската кантора Михаел Нойхаузер ръководи процедурата по реорганизация на длъжника. Поради своите размери и сложност несъстоятелността на „Сигна холдинг“ се различава от обичайните производства по оздравяване. „Подробното разглеждане ще отнеме цялото време до първото отчетно събрание“, каза Щапф, който не желае да прави повече коментари по производството дотогава.

Изслушването по проверката е насрочено за 29 януари, а изслушването по плана за преструктуриране – за 12 февруари. Крайният срок за регистрация на кредиторите, на които „Сигна холдинг“ дължи пари, е 15 януари 2024 г.

Много медии и телевизионни предавания припомнят стремителната кариера на милиардера Рене Бенко, чиято империя, включваща над 1000 дружества се срива. В подробен материал АПА разглежда основни моменти от тази кариера.

Възходът на имотния магнат Рене Бенко първоначално звучи като от приказва – от скромно начало и без диплома за завършено образование тиролецът се превръща в един от най-богатите предприемачи в Австрия. Кой е човекът, който стои зад историята на „Сигна“?

46-годишният мъж от Инсбрук започва да изгражда империята за недвижими имоти още на 22-годишна възраст. Според последната информация на уебсайта на групата „Синга риъл истейт“ (Signa Real Estate AG) има брутна стойност на активите от 27 млрд. евро. Към това се прибавя и обемът на строителството в размер на 25 млрд. евро. Според оценки на американското списание „Форбс“ активите на основателя на „Сигна“ са се свили повече от два пъти – от около шест милиарда долара до 2,8 милиарда долара (около 2,6 милиарда евро) към края на ноември тази година. По този начин милиардерът се смъкна от 425-то на 1105-то място в списъка на най-богатите хора в света. Една от причините за това е, че имотите е трябвало да бъдат приведени в съответствие с настоящата пазарна стойност. Тъй като пазарът на недвижими имоти се влоши, това доведе до обезценяване. Разбира се, това също оказва влияние върху стойността на имотите, които се приписват на Бенко.

По данни на „Виртшафтс-компас“ (информационен интернет-портал за фирми и лица) частната фондация на семейство Бенко притежава пряко и непряко около 66 на сто от изпадналото в несъстоятелност „Сигна холдинг“. Други 15 процента се държат от семейната фондация, ръководена от индустриалеца и бивш шеф на концерна „Щрабаг“ Ханс Петер Хазелщайнер. Стойността на дела на Бенко в „Сигна“ също спадна в резултат на все по-очевидните затруднения на имотната група през есента. Според съобщения в медиите през последните дни той е притежавал и частни имоти на „Сигна“, като например луксозния курорт „Еден ризърв“ (Eden Reserve) на брега на езерото Гарда. Миналата седмица стана известно, че картини на Пикасо и Баския, които са собственост на частната фондация „Лаура“ на Бенко, ще бъдат обявени за продажба. В интернет се появи и обява за 62-метровата му яхта на име „Рома“ с продажна цена 39,9 млн. евро.

Синът на служител на местната власт и учителка в детска градина предизвиква вълнение още като ученик в средата на 90-те години. Едва 17-годишен Рене Бенко организирал преустройството на тавански помещения на най-добрите места в града за свой приятел строител в Инсбрук. Той също така се похвалил, че изкарва добри пари от това. Преди няколко години съучениците му си спомнят пред журналист на вестник „Фалтер“ за златните „вериги“ и лизинговото „Ферари“ на Рене. Твърди се, че Бенко направил първия си милион шилинга на 20-годишна възраст, а на 40 години бил милиардер в евро и оттогава е един от най-богатите австрийци.

Хората, които са имали работа с него, смятат Бенко за „светкавица“ с добър бизнес инстинкт, „супер контактьор“ и най-вече за много трудолюбив – по собствените му думи той става в три и половина сутрин и работи до малко преди полунощ.

Единственото нещо, към което Бенко не се отнася толкова сериозно, е училището. „Вярно е, че през последната година, годината на матурата, толкова отсъствах от училище, че не ми позволиха да взема матурата заради всички пропуснати уроци“, казва той в интервю за ОРФ преди много години.

Бенко успява рано да убеди богати хора и известни личности в своите бизнес идеи. Малко след основаването на „Имофина“, която по-късно се превръща в основаната през 1999 г. „Сигна груп“, той се запознава с наследника на бензиностанциите „Щро“ Карл Коварик, който през 2001 г. купува компанията на Бенко за двуцифена милионна сума. С парите на Коварик „Сигна холдинг“ се превръща в една от най-големите австрийски компании за недвижими имоти, която отдавна е пуснала пипала в чужбина, особено в Германия.

Първата голяма сделка, с която тиролецът привлича вниманието през 2004 г., е придобиването на „Кауфхаус Тирол“ в Инсбрук, най-известния универсален магазин в западната провинция. По-късно той добавя имоти в центъра на Виена, като „Златна квартира“ включително хотел „Парк Хаят“(бивша централа на Ландесбанк), „Кунстфорум“ на Банк Аустрия и Австрийската пощенска спестовна каса, проектирана от архитекта в стил „Сецесион“ Ото Вагнер. Престижни сгради в чужбина също са част от империята на Сигна. Например сградата на Германската борса в Ешборн и хотел “ Бауер Палацо“ във Венеция.

Бенко притежава половината от акциите на небостъргача „Крайслер“ в Ню Йорк и на луксозните универсални магазини „Селфриджис“ в Лондон. Но тайландският гигант в търговията на дребно „Сентръл груп“ пое наскоро контрола над веригата луксозни универсални магазини, който преди това се притежаваше съвместно със „Сигна холдинг“. По този начин „Сентръл груп“ си осигури позиции във веригата универсални магазини, докато „Сигна“ вече е само миноритарен акционер. „Сигна“ и „Сентръл“ съвместно обявиха придобиването на „Селфриджис“ в края на 2021 г. Тогава те поеха 18 от 25-те универсални магазина на търговската верига, основана от Хари Гордън Селфридж в началото на миналия век. „Сентръл груп“ е собственост на тайландското милиардерско семейство Чиративат. В началото на 2020 г. „Сентръл груп“ и „Бенко“ придобиха по половината от универсалните магазини „Глобус“ в Швейцария.

„Сигна“ е собственик и на небостъргача „Елбтауър“ в Хамбург, където строителните работи наскоро бяха спрени, тъй като „Сигна“ не плати навреме, съобщи строителната компания. Това са само няколко примера за многомилиардната имотна империя на Бенко и неговата „Сигна груп“, отбелязва АПА.


Бенко обаче е много дискретен, когато става въпрос за личния му живот. Бащата на четири деца, който е във втори брак с бивша моделка, ограничава до минимум публичните си изявления и изяви. Потайността му се отнася и за бизнес резултатите му – по правило той не позволява на външни лица да преглеждат счетоводните книги на инвестиционната му компания „Сигна холдинг“, която умишлено не се търгува на фондовата борса, и предпочита да пази за себе си данните за печалбата и резерва.

Бенко обича да се обгражда с известни личности от политиката и бизнеса, които неведнъж му поверявали значителни суми пари. Всяка година на есенния му празник, организиран според южнотиролския обичай да се ядат кестени и да се пие младо вино, присъстват известни личности от света на бизнеса, политиката, медиите и културата. Тази година бляскавото събитие във Виена беше отменено.

Предприемачът е изградил мрежа от известни личности. В надзорните съвети на компаниите му влизат бившият канцлер и шеф на Австрийската социалдемократическа партия Алфред Гузенбауер, шефката на застрахователната компания „Вюстенрот“ и бивша вицеканцлерка от Австрийската партия на свободата Сузане Рийс-Хан, бившият шеф на Банк Аустрия Кредитанщалт Карл Замстаг, бившият шеф на Райфайзенбанк интернационал Карл Севелда, както и френският бизнесмен Робер Пежо и финансовият директор на германската фондация RAG Юрген-Йохан Руп.

За близките му контакти с известни лица от политическите и икономическите среди пише и списание „Нюз“, като отбелязва, че периодично тези хора му доверяват значителни суми и допълва: „Бенко вече се е разделил с най-колоритните си инвеститори – гръцкия собственик на кораби Георгиос Економу и израелския диамантен магнат Бени Щайнмец.“

През 2012 г. Бенко претърпява неуспех, когато е изправен пред съда за опит за незаконна интервенция. В резултат на това Бенко се оттегля оперативно от своя „Сигна холдинг“, но държи по-голямата част от правата на глас чрез семейните си фондации и продължава да бъде считан за централен ръководител.

Предприемчивият тиролец не се спира на бизнеса с недвижими имоти, а постепенно изгражда и империя за търговия на дребно с някои много атрактивни имоти в централни райони. През 2012 г. той придобива известните универсални магазини КаДеВе в Берлин заедно с израелския търговец на диаманти Бени Щайнмец. През 2014 г. става известен в цяла Европа с покупката на закъсалата германска верига универсални магазини „Карщат“. След като през 2019 г. Бенко придобива и конкурента на „Карщат“ – „Кауфхоф“, той обединява двата универсални магазина под шапката на „Галерия Карщат КАуфхоф ООД“. Това беше последвано от затруднения с плащанията, две процедури за предпазен щит, затваряне на магазини и уволнение на хиляди служители. На виенската улица „Марияхилфер Щрасе“ е застинал в груб строеж заплануваният нов луксозeн универсалeн магазин „Ламар“, които трябваше да отвори врати през 2025 г.

Със закупуването на австрийските вериги за мебели „Кика“ и „Лайнер“ Бенко стъпи на пазара на дребно в Австрия. През 2018 г. „Сигна холдинг“ придоби дял от 49,5 на сто от „ВАЦ Аусланд холдинг ООД“ от германската медийна група „Функе“, която от своя страна държи 50 процента от „Кронен цайтунг“, вестникът с най-висок тираж в Австрия, и малко под 50 на сто от ежедневника „Курир“.

ABD0054_20230702 – SPIELBERG – ÖSTERREICH: Der österreichische Unternehmer Rene Benko am Sonntag, 02. Juli 2023, im Rahmen des Großen Preises von Österreich am Red Bull Ring in Spielberg. – FOTO: APA/GEORG HOCHMUTH – 20230702_PD1647

Избраният за „Тиролец на годината 2011“ Рене Бенко редовно попадаше в полезрението на обществеността заради имотните си сделки, бизнес практиките на „Сигна груп“, очевидната му близост с политици и обвиненията в политическо влияние в Австрия. През есента на 2022 г. в „Сигна груп“ бяха извършени обиски от Прокуратурата по икономически въпроси и корупция (WKStA). Бившият шеф на Австрийското акционерно дружество „Йостерайхише бетайлигунгс“ (Österreichische Beteiligungs AG – ÖBAG), управлява инвестициите на Австрия в редица котирани на борсата дружества Томас Шмид, обвини Бенко, че му е предложил работа в „Сигна груп“ в замяна на това, че Шмид бил „организирал“ за него данъчни дела на стойност милиони. Бенко отрича всички обвинения.

Бенко беше критикуван и за отношенията си с „Галерия Карщат Кауфхоф“ в Германия, тъй като „Галерия“ е получила държавна помощ на обща стойност почти 700 млн. евро, след което масово е съкращавала хора и е затваряла магазини. Действията на неговата верига мебелни магазини „Кика Лайнер“ в Австрия предизвикаха подобни критики. По време на пандемията от коронавирус австрийското правителство подкрепи групата мебелни магазини с данъчни отсрочки на обща стойност 150 млн. евро, освен това мебелната верига преназначи почти всички свои 4200 служители на съкратено работно време.

В началото на юни 2023 г. Бенко се оттегли от групата „Кика Лайнер“, която беше придобита от южноафриканската „Стейнхоф Груп“ едва през 2018 г. „Сигна груп“ продаде и недвижимите имоти на мебелната верига на базираната в Грац „Супернова груп“, както и оперативния бизнес, но на друга фирма. Малко след продажбата стана ясно, че около половината от служителите трябва да бъдат съкратени, а няколко дни по-късно мебелната верига подаде молба за обявяване в несъстоятелност.

2023 г. не е добра за Бенко, проблемите се трупат. Банковият регулаторен орган на ЕС подложи на специален одит заемите, отпуснати от банките на „Сигна груп“. Спадът на пазара на недвижими имоти засегна силно „Сигна холдинг“. Високите обезценки на имотния портфейл тласнаха резултата на „Ситна прайм селекшън“ дълбоко на червено през миналата година. „Сигна спортс юнайтед“, онлайн търговец на дребно на спортни стоки, съсредоточен около Бенко, е в несъстоятелност от октомври, а германското дъщерно дружество „Сигна риъл истейт мениджмънт джърмани“ (Signa Real Estate Management Germany GmbH) подаде молба за обявяване в несъстоятелност през ноември.

В отговор на нарастващия натиск от страна на акционерите Бенко обяви през ноември тази година, че ще се оттегли от поста ръководител на консултативния съвет на „Сигна холдинг“ и ще предаде позицията на германския експерт по преструктуриране Арндт Гайвиц. Преди това Гайвиц беше привлечен като консултант по преструктуриране и вече беше запознат с изпитващата затруднения верига универсални магазини „Галерия Карщат Кауфхоф“ като реорганизатор в империята „Сигна“. От края на ноември 2023 г. холдингът майка „Сигна холдинг“ е в несъстоятелност. Това бе последвано от молба за обявяване в несъстоятелност пред Търговския съд във Виена. Целта е дружеството да бъде преструктурирано със самоуправление. Империята, състояща се от над 1000 взаимосвързани дружества, поддружества и отделни имоти, се разклаща след почти четвърт век растеж, който се характеризираше с ниски лихвени проценти и нарастващи стойности на имотите. Милиардерът би имал нужда от краткосрочна парична инжекция от около 500 млн. евро, за да запази силно задлъжнялата конструкция „Сигна“ в сегашния ѝ вид, завършва обзорът на АПА.

За да следите новините и коментарите в реално време

spot_img

Последни

Джо Байдън след прегледа: Здрав съм, колкото бях и миналата година по същото време!

Президентът на САЩ Джо Байдън днес се подложи на...

Един биткойн мина 60 000 долара за първи път от 2021 година

Биткойнът продължи да поскъпва в днешната търговия, достигайки до...

Мартин Нотариуса влизал и излизал от кабинетите на софийските прокурори като у дома си

Битката за главата на Сарафов се ожесточава, а статуквото...

Приднестровските сепаратисти поискаха Москва да дойде с танковете и да ги спаси от Молдовските власти!

Отговорът на Макроновите замисли да праща западни войски в...

Не пропускай

Джо Байдън след прегледа: Здрав съм, колкото бях и миналата година по същото време!

Президентът на САЩ Джо Байдън днес се подложи на...

Един биткойн мина 60 000 долара за първи път от 2021 година

Биткойнът продължи да поскъпва в днешната търговия, достигайки до...

Мартин Нотариуса влизал и излизал от кабинетите на софийските прокурори като у дома си

Битката за главата на Сарафов се ожесточава, а статуквото...

Приднестровските сепаратисти поискаха Москва да дойде с танковете и да ги спаси от Молдовските власти!

Отговорът на Макроновите замисли да праща западни войски в...

Новият Навални Христо Грозев обяви, че Украйна разследва България за корупция в оръжейните сделки

В Украйна се води разследване за възможна корупция в...

Ето откъде Христо Иванов си пие мазното турско кафе – директно от чучура!

Всеки може да пие турско кафе, но малцина могат...

Ужасна трагедия разтърси България! Малката Амая почина на 2 годинки заради тъп пропуск на турска авиокомпания

2-годишната Амая, която трябваше да замине за трансплантация на...

ИЗВЪНРЕДНО! 17 годишен немец от български (ромски) произход закла две деца в Германия

Класическа трагедия с “герой” непълнолетен български ром се разигра...

Прочетете още

Джо Байдън след прегледа: Здрав съм, колкото бях и миналата година по същото време!

Президентът на САЩ Джо Байдън днес се подложи на годишен медицински преглед във военна болница в покрайнините на Мериленд, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че...

Един биткойн мина 60 000 долара за първи път от 2021 година

Биткойнът продължи да поскъпва в днешната търговия, достигайки до над 60 000 долара за първи път от ноември 2021 година, съобщи Си Ен Би...

Мартин Нотариуса влизал и излизал от кабинетите на софийските прокурори като у дома си

Битката за главата на Сарафов се ожесточава, а статуквото във ВСС замита следите на Петьо Еврото и хвърля всичко на убития от него Мартин...
Verified by MonsterInsights