Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоРазследванияФирми на ПП и ДБ Васил Терзиев лапнаха милионите от Плана за...

Фирми на ПП и ДБ Васил Терзиев лапнаха милионите от Плана за възстановяване на ЕС. Дясната ръка на Киро с 5 милиона лева!

Общо 12 компании ще получат над 34 млн. лв. за създаване и развитие на иновативни услуги и продукти. Средствата са по четвъртата мярка от Плана за възстановяване и устойчивост по линия на Министерството на иновациите и растежа – „Подкрепа за иновативни предприятия, отличени с „Печат за високи постижения“ от Европейската комисия.

Общият бюджет на процедурата е 118 млн. лв., като документи по нея се приемат на два етапа. Одобрените 12 предприятия са класирани след първия прием, който приключи през месец май, съобщиха от ведомството. Проверка на Actualno.com установи, че поне три от печелившите дружества са свързани с „Продължаваме промяната“ – една от партиите от управляващата коалиция.

Кои са спечелилите?

Фирмата „ОЦЕНИМЕ.БГ“ ООД от София е одобрена за финансиране с 2 669 434 лв. за проекта ѝ „Софтуерна информационна система за управление на процесите по кредитиране“. Съдружници в нея с по 48,5% са Георги Демирев, който е част от ръководството на „Продължаваме промяната“ и Деян Спасов. Фирма „Кю Еф Инвест“ има дял 3%.

Друга столична фирма „Имагга Технолъджис“ ООД печели 4 209 924 лв. с проекта си „Изкуствен интелект за ефективна модерация на визуално съдържание в големи мащаби“. Справка в Търговския регистър сочи, че тя е съдружник с 33% в дружеството „Скиноа“ ООД, където е бил експремиерът Кирил Петков. Кирил Петков е управлявал „Скиноа“ до май 2021 г., когато става министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев. Сега управител е Мартин Драгулев, както и на много негови бизнеси. Асен Василев е в „Скиноа“ чрез „СТВ Консълтинг“, която от май 2021 е прехвърлена пък на Марио Сотиров. В „Имагга Технолъджис“ ООД с много малък дял (2,94%) участва и кандидатът на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев чрез едноличната си фирма „ВТ Инвестмънтс“. Останалите съдружници в преборилото се за 4,2 млн. лв. дружество са „Ейт Венчърс“ ЕООД и физически лица като Боян Калчев – бивш съсобственик в „БТВ Медия Груп“, „Нет Инфо.БГ“, „Болкан нюз Радио“, Христо Христов от сдружение „ЛГБТ Идея“ и др.

Пловдивската фирма „Къпфи“ ООД ще бъде финансирана с 2 541 903 лв. за проект „Ядливи чаши за кафе и бъркалки – устойчиви алтернативи на неразградимите и замърсяващи пластмасови продукти“. Мажоритарен собственик на 51,23% от дяловете във фирмата е Мирослав Запрянов. 18,72% от дяловете обаче са на „2625 Кепитъл“ – еднолична собственост на Светозар Георгиев Георгиев, който заедно баща си Георги Георгиев, с Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев създаде „Телерик“.

В това дружество с 10,84% участва Саша Безуханова-Йорданова – бизнесдама с 20-годишна кариера в Хюлед Пакард (НР). Тя е основател на MOVE.BG – платформа за устойчиви решения за развитие на обществото, икономиката и държавата чрез иновации и сътрудничество. Председател е на борда на WWF за Централна и Източна Европа. Инициатор е на коалиция „За зелен рестарт“ – мрежа за зелено развитие и политики, EDIT.BG – обединение за дигитално развитие на България, The ChangeMakers – мултидисциплинарна общност на новатори в бизнеса, екологията и изкуството. Нейният племенник Константин Безуханов е с 2,46% в „Къпфи“.

Другите спечелили

„ДАНЛЕКС“ ЕООД – София ще разполага със сумата от 4 097 013 лв. в реализацията на проекта си „Инструмент за прогнозна поддръжка на системи за неинтрузивна инспекция“. Едноличен негов собственик е Надя Иванова Божилова, която е печелила поръчки за доставка на детектори за летище София.

На 2 267 170 лв. ще разчита фирмата „Ай Райс Механикс 357“ ЕАД – София, за своя проект „Пазарна готовност на революционна роботизирана система за вертикална мобилност на хора с увреждания“. Това дружество се занимава с проектиране, производство и търговия с електрически, роботизирани и други малки превозни средства за хора с увреждания, производство на софтуерно осигуряване, компоненти, части и приспособления за тях. Собственост е на Любомир Василев, който го управлява заедно със синовете си.

Дружеството „Файлмап Текнолоджи“ – еднолична собственост на турския гражданин Джумхур Умероглу в София, е спечелило проект „Разработка и широмащабна демонстрация на Файлмап“ на стойност 3 302 907 лв. На „Трансметрикс“ АД – София, е одобрен проект „Демонстрация за подобряване на прогнозите за инфраструктурен капацитет в транспортния сектор“ за сумата от 3 341 841 лв. Капиталът на дружеството е в размер на 260 833 лева и е разпределен в два класа поименни налични акции по 1 лев всяка: Клас А, в който са издадени 109 565 поименни акции; Клас Б, в който са издадени 151 177 привилегировани акции. Аспарух Коев притежава 20,89% обикновени поименни акции от клас А, рускинята Анна Вячеславовна Шапошникова има 7,89% акции. Тя е с адрес в Брюксел, Кралство Белгия. От привилегированите акции 14,81% са притежание на „ЛОНЧХъб Фонд Кооператив У.А“, „Луиз Вербеке“ ЕООД им 8,9%, Херман де Бод – 7,31%, Дирк Гомин – 7,01%, UFSB Inc. – 5,46%, „Спиди Груп“ ООД – 1,16%, „2625 Кепитъл“ ЕООД на Светозар Георгиев – 3,25%.

Лийн Диджитал Солюшънс“ ЕООД – София печели проект на стойност 4 638 299 лв. с проект за смесено лидерство „Заобикаляща среда“ (Embedded Blended Leadership Environment). То е собственост на ирландската фирма „Чейндж Интернешънъл Лимитед“ и го управляват Камен Кънев и Нина Цонева-Койнова.

„Агенция Стратегма“ ООД си осигури 1 926 492 лв., с които да реализира проект „Организационно развитие на малки и средни предприятия“.

Фирма „Насекомо“ с Яна Балникова от екипа на Кирил Петков е рекордьор по евросубсидия с 5 милиона лева

Проектът с най-висока стойност, одобрен от Министерството на иновациите и растежа, е на „Насекомо“ АД, регистрирано в село Лозен. Нейният проект е с название „Насекомо 3Б – Данни, роботи и насекоми за кръгова биоикономика“. Тя ще получи 4 884 611,10 лв. Наскоро гражданите на Лозен протестираха срещу завода на тази компания в селото. Фирмата е свързана тясно с дясната ръка на Кирил Петков като министър на икономиката и като премиер и негов съветник Яна Балникова, а тя е тандем с офиозната фурия на ПП Калина Константинова.

От 2018 до март 2021 г. Балникова е програмен директор в компанията „Насекомо“. Яна Балникова беше част от екипа на Кирил Петков в Министерството на икономиката, а от няколко месеца заедно с другия бивш зам.-министър в МИ Калина Константинова се присъединиха към проекта на Кирчо и Кокорчо „Продължаваме промяната“. 

„Има миризми, които в момента се установяват от РИОСВ в завод „Насекомо“, но той е печално известен с отделянето на непоносими миризми, които трудно могат да се спрат. Има много сигнали, както писмени, така и устни, и по телефона“, съобщи кметът на село Лозен Георги Младенов. От „Насекомо“ отговориха, че реално протест не е имало, а извънредна проверка.

Фирмата е собственост на френски граждани. Използвайки принципите на кръговата икономика и производството с нулеви отпадъци, „Насекомо“ произвежда продукти от насекоми, които се използват във фуражните и земеделски индустрии. Компанията отглежда мухата „Черен войник“ за превръщането на отпадъци от растителен произход в биомаса, която след това се трансформира в алтернативен протеин, употребяван за фуражи за животни и риби.

Малко, но от сърце

Далеч по-скромна сума е одобрена на „Симпъл Секюрити“ ЕООД – София, за проект „Е-мейл криптиране от край-докрай от следващо поколение за всички устройства, без промяна на онлайн навиците на крайните потребители за интегриране и използване“ – 97 791 лв. И известната „Контракс“ АД си е осигурила същата сума за проект „Подкрепа за разработване на иновативна идея за интеграционна платформа eHubDataIntegration като услуга за обмен на данни за електронна търговия, отличена с Печат за високи постижения“.

Източник Актуално

За да следите новините и коментарите в реално време

spot_img

Последни

Защо съдебното дело срещу Тръмп в Манхатън е фарс и изпитание за правосъдието в САЩ

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп вече влезе в...

Учени предупредиха за рядък вид ковид, продължил две години преди да убие пациент в Нидерландия

Учени от Нидерландия съобщиха за продължила изключително дълъг период...

“Пари на вятъра”, отсече бивш съветник в администрацията на Тръмп за 61 милиарда за Украйна

Ходът на войната в Украйна вече е фатално обърнат,...

Социолозите скочиха на Киро Петков за твърденията му, че са му искали по 20 бона, за да го хвалят

Нов публичен скандал застигна клетата глава на Просто Киро!...

Не пропускай

Защо съдебното дело срещу Тръмп в Манхатън е фарс и изпитание за правосъдието в САЩ

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп вече влезе в...

Учени предупредиха за рядък вид ковид, продължил две години преди да убие пациент в Нидерландия

Учени от Нидерландия съобщиха за продължила изключително дълъг период...

“Пари на вятъра”, отсече бивш съветник в администрацията на Тръмп за 61 милиарда за Украйна

Ходът на войната в Украйна вече е фатално обърнат,...

Социолозите скочиха на Киро Петков за твърденията му, че са му искали по 20 бона, за да го хвалят

Нов публичен скандал застигна клетата глава на Просто Киро!...

Третият по богатство в света прогнозира какво ще стане с помощта от 61 милиарда за Украйна

“Това, което най-много ме тревожи, е, че няма стратегия...

Шарената Швеция разреши смяната на пола на 16 годишните само с една бележка от личния лекар

Швеция прие закон, с който хората ще могат по-лесно...

Помощта на САЩ прати послание, че Украйна няма да е втори Афганистан, надява се Зеленски

Американската помощ за Украйна ще изпрати послание, че няма...

Спорната Урсула фон дер Лайен пристига в Пловдив, за да агитира за Борисов и ГЕРБ

Едно от централните събития през кампанията ще бъде в...

Прочетете още

Защо съдебното дело срещу Тръмп в Манхатън е фарс и изпитание за правосъдието в САЩ

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп вече влезе в историята и по друга линия – с началото на наказателното дело срещу него в Ню...

Учени предупредиха за рядък вид ковид, продължил две години преди да убие пациент в Нидерландия

Учени от Нидерландия съобщиха за продължила изключително дълъг период инфекция с КОВИД-19 при мъж, починал миналата година, и предупредиха за появата на по-опасни варианти...

“Пари на вятъра”, отсече бивш съветник в администрацията на Тръмп за 61 милиарда за Украйна

Ходът на войната в Украйна вече е фатално обърнат, а парите не могат да помогнат. По-нататъшното отпускане на пари на Киев няма смисъл, тъй като...
Verified by MonsterInsights