Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

19 убити от удара на Хипермаркета в Харков! Зеленски призна: Сега е най-тежкият момент от войната

Екипи за търсене и спасяване са разпознали телата на...

Първо в BNEWS! Дядо Николай е сигурен за нов Патриарх и ще участва в избора!

Няма депозирано искане от Пловдивския митрополит Николай в Светия...
НачалоАнализиГЕРБ, ДПС и Радев проектираха себе си върху Гешев и сгрешиха фатално

ГЕРБ, ДПС и Радев проектираха себе си върху Гешев и сгрешиха фатално

Войната на ГЕРБ-ДПС-Радев срещу главния прокурор е, за да овладеят прокуратурата! Това заявява пред „Факти“ политологът Калоян Методиев, който беше началник на кабинета на Президента през първия му мандат. И задава въпроса:

Откъде накъде Борисов раздели партиите на А и Б група, по какви критерии?

Ще видим ли кабинет с първия мандат? А с втория, а с третия… Разговорите в парламента конструктивни ли са, или просто за пред хората?

ИНТЕРВЮТО

 • Г-н Методиев, България прокълната страна ли, че както се казва в една китайска поговорка – „пожелавам ти да живееш в интересни времена“. Има ли нещо у нас, което да не е интересно в последните дни?
 • Това не е поговорка, а проклятие. Кризисните времена винаги са и интересни. У нас държавата е в състояние на институционален разпад. На прага сме на тектонични промени, което се вижда от редица белези – политическата криза, апетитът на президента за власт и дестабилизация, трусовете в партийната система, разделението по всякакви линии и не на последно място войната на ГЕРБ-ДПС-Радев срещу главния прокурор е, за да овладеят прокуратурата. Прогнозната ми е, че от интересно ще става още по-интерсно, тоест още по-кризисно. Но понеже започнахте разговора с поговорка – йероглифът за криза и за възможност е един и същ.
 • Как гледате на надлъгването между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Срещат се, говорят и нищо…
 • Преговорите бяха поредната бутафория на Бойко Борисов. Откъде накъде Борисов раздели партиите на „А“ и „Б“ група, по какви критерии? Водеше сепаративни преговори, говореше несвързано и объркващо, обещаваше всичко на всички, всяваше хаос и разделение… Всичко беше в противоречие на политическата теория, практика и нормалния ред. Използва едни срещу други две групи, които изкуствено раздели. Затова и резултатът от тези т.нар. преговори се оказа загуба на време за държавата.
 • На фона на това, което виждате, шансовете за кабинет обозрими ли са?
 • Ако ме питате за първия мандат, по честния начин – не са. Ако привлекат някои депутати или ги убедят да не влизат в зала, може да мине кабинетът. Около него се обединиха ГЕРБ, ДПС и ИТН. До втория мандат ще се случат толкова много неща, че дано сме живи и здрави да ги коментираме. Как беше – има години, в които не се случва нищо, но има седмици, в които се случват десетилетия. Събитията са много динамични.
 • ГЕРБ-СДС обявиха, че върнат мандата изпълнен. Това какъв ход е…
 • ГЕРБ все повече ми приличат на стар „Москвич“, който се разпада в движение. Само за седмица загубиха еврокомисар, тръгнаха да правят преврат на главния прокурор, Радев им взе поредния кмет – на Бургас, проведоха хаотични преговори, техните медии ги съсипват, доскорошните им говорители явно вдигнаха ръце да ги правят на маймуни как да обясняват пируетите на Борисов, самите им избиратели не виждам как понасят това слагачество на ГЕРБ към президента, особено в парламента. ГЕРБ е станало нещо като обслужващ персонал на служебния кабинет. Те са в спиралата на грешките. Мантрата, която прибързано пробутваха, че Борисов и съответно ГЕРБ „са се изпрали“ се изпари за броени дни. Върнаха се в изходна точка, но с много по-лоши перспективи. Единственото, което ми е любопитно, е кои са тези, които ще се съгласят да са кандидати в проекто-кабинета на Габриел.
 • БСП отказа да участва в кабинет на ГЕРБ-СДС. Нищо неочаквано или…
 • За мен беше очаквано. Номерата на Борисов изнервиха преговорите. Нинова не е от тези, които цепят басма. Тя първа тръгна срещу модела ГЕРБ преди години, така че познава най-добре жилото борисово. Всичките му номера да финансира вътрешни опозиции, да пуска компромати, да изгаря всички, които се докоснат до него, да не си държи на думата и да си сменя мнението по няколко пъти на ден, да обещава на ангро… Той така и не разбра, че БСП, начело с Корнелия Нинова, не можа да бъде подчинена или купена, въпреки че пращаха мутри да чупят врати на конгреса им, заплахите, говорителите, цялата държавна машина, впрегната от Радев за масови уволнения и тормоз, купуване на вътрешни опозиционери, мръсните кампании на превърната в кабеларка от Кошлуков уж национална телевизия и т.н. Хубавото е, че в кризата се вижда кой колко струва и как си държи на принципите. Имитацията му на преговори остана като контра само и единствено у него.
 • Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че президентът Радев трябва да се стяга да управлява дълго? Къде остана антагонизмът между двамата…
 • Никога не е имало антагонизъм. Повтарям за Н-ти път: служебният кабинет за Радев през 2017-а е реден с ГЕРБ. Имат дълга съвместна история. Заедно свалиха редовното правителство миналото лято. С дружни усилия. Трите центъра с трите проксита. Радев и Левицата (с ресурсите на държавата, което е доказно документално), ГЕРБ със своето прокси „Възраждане“ (за това съм категоричен) и ДПС с ИТН. Тази система от сглобен интерес бутна кабинета „Петков“, а вече година не предлага решение за излизане от кризата. Защо го свалиха? Още по-тежко задълбочиха кризата. Хитрата сврака обаче забуксува. От цялото профитира само Радев чрез служебните си кабинети, които източиха държавата. Интересът му е да продължи хаоса. Докато ГЕРБ и ДПС отчаяно се нуждаят от правителство. Засега Борисов е големият губещ, а Радев е в райските облаци на безконтролната власт. Президентът обаче загуби моралната битка за България, което ще се види някой ден, когато отново започнат да му мерят рейтинга публично. Тук ми се ще да кажа нещо за проекта „Възраждане“… Тези, които гласуват за него, са или собствено глупави, или подведени. Няма средно положение. Обслужващата партия на ГЕРБ не е никаква алтернатива.
 • Колко е объркващо за хората да следят два сюжета – преговори за кабинет и скандал на най-високо ниво в прокуратурата?
 • Всичко е политика. Видяхме как се подредиха в една линия Радев със служебниците, Борисов и ДПС, за да овладеят с блиц-криг прокуратурата. Крум Зарков излезе основен защитник на Сарафов, когото брани на живот и смърт от парламентарната трибуна. Като чух същия Сарафов на записите в понеделник как рецитира, че така му казали, че не зависело от него, ми призля какъв главен прокурор са си подготвили и какви щеше да ги върши. Обръщам се към т.нар. либерална общност да си изчисти оптиката, да си заостри критичния анализ и да си направи равносметка. Европейската държава ли искаме с ред и правила, или балкански авторитаризъм, прокаран под благовидни предлози.
 • Изобщо как гледате на това, което става между Иван Гешев и Борислав Сарафов?
 • Гледам с интерес. Мисля, че тези, които тръгнаха да го свалят, са го преценили зле. Защото си мислят, че всички са като тях – могат да ги купят или заплашат, или подчиняват. Оформилата се превратаджийска група – Радев, Борисов и ДПС явно разчита само на човешките слабости и зависимости, а не на човешките добродетели или други особености – чест, достойнство, морал, чувсто за мисия, патриотизъм, бунтарство, амбиция да се докажеш, свободолюбие, даже, ако щете, инат и месианство. Проектират себе си. Спомних си онзи ден, защото стана въпрос как Борисов предлагал на Гешев да стане посланик, как Радев в кабинет

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

„Файненшъл Таймс“: НАТО има само 5% от необходимата противовъздушна отбрана за защита на източния фланг

Европа разполага само с малка част от способностите за...

Таяни отряза Зеленски: Италия никога няма да прати войски в Украйна и никога няма да се стреля с наши оръжия срещу Русия!

Тежък отказ споходи Зеленски откъм Апенините и Ботуша! Италия никога...

Си Дзинпин призова за мирна конференция, която да сложи край на войната в Газа

Китайският президент Си Дзинпин призова днес за организирането на...

Не пропускай

„Файненшъл Таймс“: НАТО има само 5% от необходимата противовъздушна отбрана за защита на източния фланг

Европа разполага само с малка част от способностите за...

Таяни отряза Зеленски: Италия никога няма да прати войски в Украйна и никога няма да се стреля с наши оръжия срещу Русия!

Тежък отказ споходи Зеленски откъм Апенините и Ботуша! Италия никога...

Си Дзинпин призова за мирна конференция, която да сложи край на войната в Газа

Китайският президент Си Дзинпин призова днес за организирането на...

12 съдебни заседатели решават виновен ли е Тръмп! Журито ще слуша още ключови свидетели

Съдебното жури на процеса срещу предишния президент на САЩ...

Унгария счупи демонстративно европейските санкции срещу Беларус!

Ледът се пропуква, уважаеми съдебни заседатели. Ледът се пропуква,...

Полша прави 200 метра санитарна зона с Беларус, след ранен с копие от мигрант полски войник (ВИДЕО)

Правителството на Полша ще възстанови 200-метровата буферна зона по...

19 убити от удара на Хипермаркета в Харков! Зеленски призна: Сега е най-тежкият момент от войната

Екипи за търсене и спасяване са разпознали телата на...

Прочетете още

„Файненшъл Таймс“: НАТО има само 5% от необходимата противовъздушна отбрана за защита на източния фланг

Европа разполага само с малка част от способностите за въздушна отбрана, които са необходими, за да защити източния си фланг, сочат собствените изчисления на...

Таяни отряза Зеленски: Италия никога няма да прати войски в Украйна и никога няма да се стреля с наши оръжия срещу Русия!

Тежък отказ споходи Зеленски откъм Апенините и Ботуша! Италия никога няма да изпрати войски в Украйна и никои от оръжията, които е предоставила на Киев,...

Украински медии потвърдиха ФОТОБОМБАТА на BNEWS! Френски военни “инструктори” са вече в Одеса и Лвов

Наш източник от Генщаба каза, че военни от Франция вече месец са в Лвов и Одеса, където обучават украински войници. Сега това е малък...
Verified by MonsterInsights