Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияГешев пусна запис как "онзи Банкята" пратил да го разкарат, за да...

Гешев пусна запис как „онзи Банкята“ пратил да го разкарат, за да има правителство

Главният прокурор Иван Гешев пусна запис от разговор с член на ВСС от който става пределно ясно, че главата му е била залогът за кабинет на ГЕРБ и Промяната. Нищо случайно не се е случило последните няколко седмици след изборите през април. Става ясно очевидното от десетилетия, че ГЕРБ кадрува заедно с другите партии в „независимата“ съдебна власт. Вероятно и атентатът срещу Гешев е поръчан от политици, които искат да го сплашат и да го разкарат по-бързо от поста. Гешев, обаче, отказал офертите и обяви война на политическия боклук. Засега войната остава само на приказки.
„За пръв път от десетилетия българската съдебна власт е в позиция да защитава своята независимост и аз нямам съмнение и предполагам, че зад това седят тези, които наричат себе си политическа мафия, а в записа се споменава лицето Бойко Методиев Борисов“. Това обяви главният прокурор Иван Гешев по време на извънреден брифинг.

На записа се чува как Гешев казва на Йордан Стоев от ВСС, че си подава оставката утре. Главният прокурор коментира процедурата, по която трябва да стане това. Споменават се имената на Сарафов и Радо Димов неколкократно, както и за 100-процентови гаранции за Гешев, който заявява, че се съмнява дали няма да го „треснат“ след като подаде оставката си.

Аз разбрах, вчера сте говорили с нашия приятел“, казва Стоев.

„Вчера получих заплашително писмо, че ако не си подам оставката ще има компромати“, споделя Гешев.

Главният прокурор пита дали неговата оставка е свързана с договарянето с ПП за правителство и пита кой е дал на магистратите от ВСС това предложение. От разговора става ясно, че ВСС чака какво ще решат политиците. Според Стоев Мария Габриел е дошла у нас неслучайно и е почти сигурно, че правителство ще има.

Събеседникът на главния прокурор допуска, че ще се направи правителство и затова говорело идването на „тази“ оттам, да си зареже високо платения пост в Брюксел.

В тях главен герой е „Банкята“, който ръководи изнудването Гешев да напусне поста и му праща емисар – Йордан Стоев от ВСС. Също така са намесени Румен Радев, който „не знаел нищо“, но искал да обере овациите, двама от задаващите посоките във ВСС – Боян Магдалинчев и Георги Чолаков, които вече са наясно, че главният прокурор ще бъде жертван.

Но всъщност Гешев, като се пазарял уж за „достойния екзит“, изобщо нямал това предвид:

„Никога не съм си мислел, че може да си подам оставката, заплашван от някакви боклуци“. На още доста места топмагистратът ползва думи като „помияри“, „плъхове“ и пр.
Гешев пусна ефектно на видеостена със субтитри и прословутия запис с Йордан Стоев – редови прокурор и член на ВСС. Там се казва, че всичко идва от „Бойко, или Банкята“.

Парадоксалното е, че Стоев идва и казва на главния прокурор какво трябва да направи. „Те“ са, които са наредили – не става ясно обаче кои са.

Всичко тече в рамките на преговори и пазарлъци, които Гешев, както днес обяви, водел само за да блъфира – иначе нямал намерение да се оттегля.

Въпреки това основното е че иска „гаранции“. Също така и обещава, че може „циркът да стане пълен“ – нещо, което вероятно наблюдаваме от миналия понеделник насам.

Гешев иска гаранции, свързани спрословутия взрив на 1 май:

„Искам да ми гарантират, че не са го сложили Те! Искам гаранции за семейството си.“
На няколко пъти използва думата, че може да го „треснат“.

От аудиото, пуснато днес, става ясно, че 6-имата прокурори, които подадоха сигнал с искане за импийчмънт срещу него, са натиснати от ГЕРБ и веднага изпълняват.

Забележително още е, че в разговора със Стоев двамата се възмущават, че „само помияри са в тая държава и че затова сме в това състояние“ (?!).

Йордан Стоев през цялото време използва формата за 3 л. мн. число – „те“. Забележителна е офертата, която му носи Стоев, след като Гешев веднъж вече – по собствените му думи – е бил офериран от ГЕРБ да има политическа кариера, или дори да стане посланик на приятно място. Той не се съгласил.

Банкята праща Гешев да си ходи в Апелативната, за да не е Цацаров, който „той си го избра“ във ВКП

„Да, Банкята“

Някой (който разпорежда нещата през целия разговор) благословил:

„Той си е прокурор в червата… Нека да си седи прокурорче.
– Къде да ходя – пита се Гешев. – А основният двигател е? Бойко? – пита за уточнение.

  • Да, Банкята – отговаря Йордан Стоев.
    Стоев поема ангажиент да върне в политическите кръгове съобщението: че главният прокурор е приел офертата и ще подаде доброволно оставка. Предлага му и исканите гаранции.
  • Отивам, казвам, гарантирам,…
    Двамата проиграват и сценария какво е трябвало да се случи в понеделник – „Казвам, че съжалявам, това онова …“, обещава Гешев.
  • Да не ме кара да обикалям медиите – пазари се уж всевластният главен прокурор. – Срамът да е само веднъж.
    Тогава редовият член на ВСС му обещава, че няма да карат Гешев да прави нещо подобно и му нарежда:
  • И подай там молба да бъдеш преназначен във ВАП. А това ще е, щото да не се събирате със Сотир на едно място.

Стоев му отговаря, че ще чака оставката по куриер или мейл и че ще му пусне съобщение с уверение, че гаранциите ще бъдат спазени.

Стоев го съветва внимателно да си подбира приятелите. След няколко минути разговорът свършва.

„Мисля, че сега е преломен момент. Момент, в който съдебната система трябва да се очисти.“

Това е момента българските магистрати да покажат, че са зависими и няма да нарушат основните ценности. Няма да разрешат това, което българските граждани наричат „мафия“, да продължат да правя това, което правят до момента“, заявява Гешев.

„Ще си довърша мандата само с една цел – в интерес на хората. Това не може да продължава. Искам децата ми и децата на моите приятели да живеят в нормална държава. От това могат да се срамуват не българските магистрати, а малка част, няколко, хора от съдебната власт“, закани се Иван Гешев.

За да следите новините и коментарите в реално време

spot_img

Последни

Не пропускай

ПЪРВА ПОБЕДА! Върховният съд на САЩ единодушно реши, че щатски власти нямат право да спират Доналд Тръмп от изборите!

Върховният съд на САЩ единодушно отхвърли решението на съда...

Илон Мъск разпространи графика с 5 милиона нелегално влезли  имигранти само в мандата на Джо Байдън 

Ръстът на нелегално преминалите границите на САЩ през последните...

Демократите пред срив! Камала Харис призова Израел да прекрати огъня и “хуманитарната катастрофа”

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис призова за незабавно прекратяване...

Ракета на Илон Мъск изстреля екип от трима американци и един руснак към МКС

Трима американски астронавти и един руски космонавт излетяха от...

Прочетете още

ПЪРВА ПОБЕДА! Върховният съд на САЩ единодушно реши, че щатски власти нямат право да спират Доналд Тръмп от изборите!

Върховният съд на САЩ единодушно отхвърли решението на съда в Колорадо, с което Доналд Тръмп бе обявен за неизбираем в северозападния щат заради действията...

Световните лидери и кралските особи го закъсаха със здравето! От какво боледуват царете и президентите?

През изминалия уикенд почти по едно и също време се появиха информации за здравето на двама държавни глави. На 3 март след неколкодневен престой...

Спорът е решен! Вазов лъже! “Америка за България” и “Капитал”, а не Руският император, ни освободиха от Турско робство

Опълченците на Шипка са най-големите бенефициенти на Джордж Сорос (през 1878 година е бил на 35 години) и неговото “Отворено общество” чрез прадядото на...
Verified by MonsterInsights