Новините с коментар в реално време

Путин се готви да шокира НАТО и Запада с ядрена бомба още това лято?!

Руски хардлайнери дават идея на Путин да пусне ядрена...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Путин се готви да шокира НАТО и Запада с ядрена бомба още това лято?!

Руски хардлайнери дават идея на Путин да пусне ядрена...

Чутовен резил за БТВ! Топ водещата им Цветанка Ризова НЕ ЗНАЕ, че сме признали Палестина преди 36 години (ВИДЕО)

БТВ чрез некомпетентната си водеща Цветанка Ризова сее фейкове...
НачалоБългарияГешев се подигра на Каракачанов!

Гешев се подигра на Каракачанов!

Ядосва ме бавната и страхлива реакция, всеки пропуснат час може да бъде платен с човешки живот. Това заявява в интервю за “24 часа” главният прокурор Иван Гешев, пише “Епицентър”. Основната тема в него е мерките по борба с коронавируса. “Някой депутат говорил, че щели да дойдат танковете. Какви танкове? Сигурно вече имаме само три и те работят, ако не вали! Обаждат ми се лекари от цялата страна. Продължаваме да не слушаме достатъчно експертите, които излагат живота си на опасност. Това, че говоря по този начин, е и защото аз не съм политик. Мен рейтинги и избори не ме засягат”, изтъква Иван Гешев.

По отношение на мерките за справяне със заразата обвинител №1 е категоричен:

“Сега е моментът да се обединим и покажем най-добрите си качества като народ. Стотици хиляди са загивали за България по фронтовете или от глад и болести, но въпреки това сме възстановили държавата си. Сега не сме в такава ситуация, но кризата е пред вратата ни и се надявам да не сме закъснели. Това е отговорност на политиците и ги призовах да действат незабавно. Някои от тях не са осъзнали, че светът вече е друг и продължават все едно нищо не се е случило. Да мислят, че могат да извлекат политически дивиденти, да се позиционират за избори. А някои от политиците се държат като на пир по време на чума.

Въобще не разбират, че няма да съществуват на политическата карта, ако продължават така. Лошото е, че цената ще са прекъснати животи на българи. Трябва да се подготвим за най-негативните сценарии, за да можем да спасим колкото може повече хора. Това не направиха и допуснаха грешка, според мен повечето европейски държави и техните лидери.

Твърде много страх от политически и икономически последствия. Повече от седмица слушаме как във Великобритания животът си продължавал постарому, а какво имаме там сега – налагане на ограничения. Имаме късмета да сме след Италия и трябва да използваме всяка минута, за да се подготвим за това, което виждаме там, в Испания и в други държави от ЕС. Мисля, че почва да се осъзнава, но ме ядосва бавната и страхлива реакция. Защото всеки пропуснат час може да бъде платен с човешки живот. Някои продължават да говорят само за икономика. Чакат след края на здравната криза да яхнат политически неизбежните икономически проблеми, които предстоят.

Подсъдимият Прокопиев и той говори само за икономиката и цинично обяснява как щели да починат “няколко десетки хиляди българи, по-голямата част от които възрастни хора с различни други заболявания”. Вижте какво казва СЗО и информацията, която дава Националният оперативен щаб – младите също са в риск, а това променя пагубно приоритетите в тази криза. Единствено важното в момента е да се подготвим възможно най-добре, за да се спасят здравето и животът на максимално възможно повече българи, както и да съхраним държавата си.

Икономиката е важна, но в момента е на втори план. Разбира се, правителството и парламентът трябва да направят всичко възможно в тази криза за икономиката, бизнеса и за най-уязвимите социални слоеве от населението. Смисълът на ограничителните мерки е насочен и към минимизираме в голяма степен на щетите и на бизнеса, колкото и парадоксално да звучи. Без хора – няма бизнес, няма икономика, няма държава. Политиците трябва внимателно да начертаят планове за сега, но и за след кризата, когато икономиката ще е основният ни приоритет. Както казват японците – всяка криза е и възможност. Но трябва да сме умни, да планираме и да действаме като общност. Материалните неща се възстановяват, човешкият живот – не.”

Иван Гешев отговаря на въпроса дали политиците се вслушват в предложените от него мерки, като се има предвид, че миналия вторник на заседание на правната комисия в НС той призовал Банско да бъде поставено под карантина и пет часа по-късно това се е случило.

“Не са само мои идеи. Аз повторих много от това, което искат повечето лекари. Напоследък ми се обаждат от цялата страна. Продължаваме да не слушаме достатъчно експертите – тези, които са и ще бъдат на първа линия в борбата с вируса, които излагат и ще продължат да излагат живота и здравето си на опасност. Имаме видим прогрес, но нямаме време, а някои продължават да мислят и действат като преди появата на вируса. Какви мерки ще се предприемат, е от компетентността на правителството и парламента. Надявам се да не стигнем до крайни негативни варианти, които вече виждаме в целия ЕС. И точно затова трябва да се готвим за най-лошото, точно за да можем да го предотвратим”, е неговият отговор.

“Принципно подкрепям експертите, лекарското съсловие. Те са хората, които трябва да кажат какво, а политиците и всички ние да го направим. Прокуратурата има достатъчно правомощия”, казва Гешев по настояването на Столичната лекарска колегия на БЛС, която призова за максимални правомощия на главния прокурор и МВР за овладяване на ситуацията.

“Предполагам, че са имали предвид адекватни промени в законодателството, за да може прокуратурата да ангажира наказателната отговорност на всички, които поставят в риск здравето на всеки един от нас. Виждам, че НС предприе първи стъпки в тази насока. Дали ще са достатъчни? Ще видим”, е отговорът на главният прокурор.

“Всеки един от нас трябва да е активен в кризата. Всеки трябва да помогне с каквото може. Ще се справим само заедно, а не поотделно. Прокуратурата действа в рамките на своята компетентност – надзор за законност и наказателно преследване на лица, осъществили състави на престъпления по Наказателния кодекс (НК). Включително за такива, поставящи в риск здравето и живота на българите. Това правим и в момента. Ние сме длъжни да го правим активно, вече казах защо. Прокуратурата е организирана още преди извънредното положение по начин, че да не спре да функционира. Колегите по места дават всичко от себе си.

Тези от кръга на подсъдимия Прокопиев, Цветан Василев и други подсъдими и обвиняеми не са спирали да говорят и атакуват прокуратурата. Днес са рейтинги и човешки права. Вчера беше нещо друго. Утре ще е трето. Въобще не ме интересуват. Единственото важно за мен е прокуратурата да изпълни законовите си задължения по най-добрия възможен начин, за което и ни плаща българският данъкоплатец.

Това, че говоря по този начин, е и защото не съм политик. Мен рейтинги и избори не ме засягат. Тези хора продължават да са тотално неадекватни. Какво означава рейтинг, когато са застрашени държавата, народът и най-близките ти”, казва Гешев по отношение на обвиненията, че трупа рейтинг.

Запитан дали контролните органи се справят в новата ситуация, Иван Гешев отговаря така:

“Виждам как колегите от МВР, РЗИ и други контролни органи дават всичко от себе си. Някои не са спали сигурно от месец. Затова призовах да бъдат подкрепени, включително и финансово. Те също са на първа линия. Мнозинството българи също приеха изключително отговорно първоначалните препоръки и спазват предписанията. Те са най-ощетени, защото заради шепа нарушители търпят повече ограничения, а накрая може да се окажат и потърпевши. Затова работата на контролните органи също е изключително важна. А иначе ВАП продължава да предприема действия по реда на надзора за законност. А за забавената инспекция в “Илиянци” какво да кажа? Дайте да вървим напред, да се учим от грешките си и да не ги повтаряме.”

А по отношение на контрола в ромските гета казва:

“Трудно ще е, но се прави всичко възможно. Вземат се комплексни мерки. Включително и прокуратурата поема своята отговорност в рамките на функционалната си компетентност. Дайте разбора да го правим, като приключим с тази криза. При едно нейно развитие вероятно ще трябват допълнителни мерки, включително и социални, за тези хора.”

Главният прокурор отговаря и на въпрос, свързан с радикалните мерки, които предлага, като вечерен час и контрол на движението през деня. И обяснява как го вижда.

“Мерките са от компетентност на изпълнителната и законодателната власт. Няма нужда нищо да си представям. То вече е факт в много държави в Европа и извън нея. Огледайте се. Затова да работим, за да не стигнем до най-лошите варианти, за които четем – Мярката, която действа от петък – да се спре пътуването между градовете, не е ли достатъчна? – Ще видим. И други ще го преценят. Дано”, казва той.

“Скоро полицията няма да може да посрещне всичко. Затова приетият Закон за извънредното положение предвижда възможности да се ангажира армията и да се ползват съвременни технически достижения. Това е адекватен начин на предстоящите вероятно предизвикателства. Изписа се и се изговори пак много. Но вижте какво се налага да прави армията в Италия – да разнася ковчези, и как Южна Корея чрез мобилни приложения и техника свали смъртността под 1%. Дайте да не се занимаваме с дребни политически игрички, а да извличаме поука от чуждия опит. За да не съжаляваме пак после. Залогът в случая е животът”, продължава Иван Гешев по темата дали полицията се справя.

Той информира и, че вече има образувани десетки наказателни производства в цялата страна за неспазване на карантината. “Следим ги и са взети на специален надзор от апелативните прокуратури. Вярвам, че скоро българският съд ще постанови първите присъди, добавя Гешев.

И не крие: “Възмущава ме безотговорността, която проявяват някои. Най-вече към близките си, но цената може да плати и всеки около тях.”

Запитан какви съвети дава на по-възрастните си близки, отговаря:

“Казвам да спазват препоръките на здравните власти. Стриктно. Старая се да ги спазвам и аз. При мен е малко по-различно. Работата и моментът са такива, че трябва да се срещам с много хора. Старая се да давам пример. А за майка ми – постарал съм се да е максимално изолирана, докато не стане безопасно. Мисля, че така трябва да постъпят всички, за да спасим тези, които са ни дали живот и са ни отгледали.”

В интервюто пред “24 часа” главният прокурор Иван Гешев коментира и нападението над главния редактор на “168 часа” Слави Ангелов. Запитан дали лично наблюдава досъдебното производство, има ли вече заподозрени и откъде идва поръчката, Гешев казва:

“Следя работата на колегите. Не е в интерес на разследването да се коментира сега. Уверявам ви, създадена е максимално най-добрата организация и за разкриването на престъплението участват най-добрите криминалисти. – Сякаш моментът не бе подбран случайно – време на извънредно положение, допълнително нагнетяване на напрежението. – Има и такава версия. Ще повторя – това е атентат, директна атака срещу държавата.”

Към момента се вижда отчетлив спад в битовата престъпност, смята главният прокурор. “Подозираме обаче, че това ще се промени и може да се стигне до бум на битовата престъпност. Готвим се и за такъв вариант. Точно затова са важни приетите възможности в Закона за извънредното положение за подпомагане на органите на МВР”, не крие той.

Иван Гешев отговаря и на въпрос докъде е стигнала екстрадицията на Васил Божков.

“Българската прокуратура е направила всичко, което се иска и зависи от нея. От тук нататък всичко зависи от държавата ОАЕ”, казва той.

И накрая споделя страховете си, свързани със заразата от ковид-19.

“Опасявам се, че все още не сме разбрали, че опасността е реална, идва и няма как да ни подмине, че продължаваме да мислим и действаме все едно нищо не е станало и да се боричкаме на дребно, а не се обединяваме. Много хора продължават да мислят за лични, финансови и партийни интереси, без да разбират, че цената за това вече ще се плаща в човешки животи и светът около нас вече не е и няма да бъде отново същият”, казва Иван Гешев в интервюто за вестника, направено в неделя, преди президентът Румен Радев да наложи вето на част от Закона за извънредното положение.

Източници: “Епицентър”, “24 часа”

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Украйна е само началото на решаването на кризата чрез война. България да се готви за евтино месо за фронта!

Унгария за пореден път блокира военна помощ, предназначена за...

Путин се готви да шокира НАТО и Запада с ядрена бомба още това лято?!

Руски хардлайнери дават идея на Путин да пусне ядрена...

Клаудия Шейнбаум, изследователката с българско потекло, която е кандидат за президент на Мексико

Един учен, който да овладее страстите в Мексико? Това...

Кой писа и кой плати статията в Политико и колко струва тя? И само за Борисов и Пеевски ли е тя?

Предупреждението в Политико е за ПП/ДБ! Статията за тях...

Не пропускай

Украйна е само началото на решаването на кризата чрез война. България да се готви за евтино месо за фронта!

Унгария за пореден път блокира военна помощ, предназначена за...

Путин се готви да шокира НАТО и Запада с ядрена бомба още това лято?!

Руски хардлайнери дават идея на Путин да пусне ядрена...

Клаудия Шейнбаум, изследователката с българско потекло, която е кандидат за президент на Мексико

Един учен, който да овладее страстите в Мексико? Това...

Кой писа и кой плати статията в Политико и колко струва тя? И само за Борисов и Пеевски ли е тя?

Предупреждението в Политико е за ПП/ДБ! Статията за тях...

Лидерът на албанското ДПС в Северна Македония поиска договорът с България да се спазва

Лидерът на ДСИ спомена и резултатите от президентските и...

Васил Василев и Недялко Недялков: Да изхвърлим на боклука пасквила на Бърнард Шоу

ДА ИЗХВЪРЛИМ НА БОКЛУКА ПАСКВИЛА НА БЪРНАРД ШОУ Народният театър...

Ким Чен Ун изпрати торбички с изпражнения към Южна Корея, за да им отмъсти по правилата от 5 век

Южнокорейците бяха изправени пред различен вид отмъщение тази седмица....

Прочетете още

Украйна е само началото на решаването на кризата чрез война. България да се готви за евтино месо за фронта!

Унгария за пореден път блокира военна помощ, предназначена за Украйна, и с това си действие доведе до истерия местния и световен либерален елит, затвърждавайки...

Путин се готви да шокира НАТО и Запада с ядрена бомба още това лято?!

Руски хардлайнери дават идея на Путин да пусне ядрена бомба в края на балистичните учения, за да охлади страстите на Запада да влиза с...

Клаудия Шейнбаум, изследователката с българско потекло, която е кандидат за президент на Мексико

Един учен, който да овладее страстите в Мексико? Това е бившата кметица на мексиканската столица Клаудия Шейнбаум, открояваща се със сдържан, дори и с...
Verified by MonsterInsights