Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоПолитикаГореща социология: В София сигурен балотаж,най- вероятно Терзиев - Григорова и победа...

Гореща социология: В София сигурен балотаж,най- вероятно Терзиев – Григорова и победа на втората!

Последвай Bnews.bg в

Жега в центъра на София. Идва от чернокосия пожар, пламнал на Позитано.
Битката в столицата се заплита извънредно. Трима са с шанс за балотаж, но кандидатът на ГЕРБ засега е трети. Балотажът е сигурен, но между кого и кого не е съвсем ясно. Ясно е, че от тримата претенденти само един има 99,9% шанс да спечели срещу другите двама. Засега на балотаж отиват -Терзиев и Ваня Григорова с почти равен резултат, но дамата със сигурност ще обере останалия вот срещу бледото копие на ДС от ПП и острието на синдиката “Подкрепа” ще спечели изборите. Стигне ли на балотаж – Ваня Григорова 100% печели изборите срещу кандидатите на Сглобката (ПП – ГЕРБ), а засега стига, дишайки във врата на Терзиев и отвявайки Хекимян, който се движи трети. Това е второ проучване след това на Естат, което дава второ място за кандидата на левицата и много малка разлика с кандидата на жълтопаветните либерали, докато кандидатът на ГЕРБ се движи трети. Все още няма дори обща снимка на Хекимян с лидера си Бойко Борисов, който изглежда е зачеркнал столицата и се опитва да запази за ГЕРБ големите градове по АМ Тракия – Пловдив плюс сигурните Стара Загора, Бургас, а защо не и Сливен – Ямбол.

Така София, също като Рим и Париж, ще осъмне през ноември с ляво – либерален кмет – жена. При това с тъмни коси! Това прогнозира и BNEWS от началото на кампанията.
Около 3%, или 20 000 гласа, разделят основните кандидати за кмет на столицата – Васил Терзиев, Ваня Григорова и Антон Хекимян, показва изследване на агенция „Медиана“. Представителите на ПП-ДБ/“Спаси София“, БСП и ГЕРБ се „движат почти в пакет“, така ме балотажът е гарантиран, сматат социолозите.

Изследването е проведено в периода 10-17 октомври със 710 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на София. Това е изследователски проект на „Медиана“ и е реализиран със собствени средства.

Ето основните изводи:

10 дни преди изборите в София неизвестните се увеличават. Въпреки че първи започна своята предизборна кампания, Васил Терзиев бързо е догонен от Ваня Григорова и Антон Хекимян.
В момента тримата са на незначителна дистанция (от порядъка на 20 000), като следва да се има предвид, че едва близо 120 000 (1/4) от вероятните избиратели все още не са определили твърдо своите предпочитания.
При това положение дори и четвъртият (Деян Николов) и петият (Вили Лилков) запазват шансове. Колебаещи се и все още не решили представляват огромна маса, която може обърне изборите.

BNEWS: Любопитно е, че при първите две партии гласовете за листите за общински съветници са изравнени и много над тези на БСП, което означава две неща – срив на ПП и ДБ в столицата и слаби кандидати за кмет при тях и при ГЕРБ, които стоят неубедително пред електоратите им.

В София може да се очаква относително висока изборна активност на кметските избори – около 500-550 хиляди избиратели ще застанат пред урните.
Не може да се каже същото за избора на общински съветници – близо 30% от заявилите, че ще гласуват за кмет казват, че няма да гласуват с партийните листи за общински съветници. Това показва подчертаното недоверие на избирателите към партийната система като цяло и скритата (анонимна) власт на партиите в общинските дела. Засега, данните показват, че дори и да загубят кметските избори ПП-ДБ-„Спаси София“ и ГЕРБ-СДС биха могли да сформират „сглобка“ (да получат мнозинство) в общинския съвет на столицата.
Без съмнение изборите за кмет на София ще се решат на балотаж като най-вероятните двойки са три: Терзиев срещу Григорова; Терзиев срещу Хекимян; Григорова срещу Хекимян. Към момента, тук отново се сблъскваме с пълна непредсказуемост. На практика и трите хипотетични балотажа разиграни от нас завършват с един и същ резултат 50:50.
На втори тур, Васил Терзиев може да разчита на много малко гласове от гласувалите за Антон Хекимян; Хекимян не може да разчита на втори тур на гласовете на Терзиев.
Ваня Григорова може да разчита на гласовете дадени за Деян Николов („Възраждане“) и част от тези на другите кандидати , но не и на прилив от страна на гласувалите за Антон Хекимян или Васил Терзиев.
На практика изборът в София ще се реши в оставащите десет дни от тези 120 000 избиратели, които към момента все още се колебаят. А голяма част от тях решават, както показват изследванията, в последния ден и дори по пътя от къщи до урните.

Източник: Сега

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Продължава борбата с пожара на границата с Гърция

Пожарникарите и горските служители от Благоевград полагат усилия, за...

Най-хубавите 4 години на Америка предстоят! Есенцията от номинацията на Тръмп

Продължилата колкото представление или игрален филм реч на Доналд...

Престъпно! Сикрет сървиз не са предупредили Тръмп за предстоящ атентат и не са му подсилвали охраната!

Доналд Тръмп заяви снощи в интервю за американската телевизия...

Не пропускай

Продължава борбата с пожара на границата с Гърция

Пожарникарите и горските служители от Благоевград полагат усилия, за...

Най-хубавите 4 години на Америка предстоят! Есенцията от номинацията на Тръмп

Продължилата колкото представление или игрален филм реч на Доналд...

Престъпно! Сикрет сървиз не са предупредили Тръмп за предстоящ атентат и не са му подсилвали охраната!

Доналд Тръмп заяви снощи в интервю за американската телевизия...

Asia Times: Европа е в паника – тандемът Тръмп-Ванс ще се фокусира върху Китай вместо Русия

Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс ще отслабят връзките...

Азербайджан ще освобождава френските колонии

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща да помогне на...

Явор Дачков разкри: Американците първи са алармирали Доган за доносите на Пеевски срещу него!

Писмото на Пеевски срещу Доган, в което го клевети...

Прочетете още

Продължава борбата с пожара на границата с Гърция

Пожарникарите и горските служители от Благоевград полагат усилия, за да не позволят пожарът в планина Славянка до границата с Гърция, който бушува от вчера,...

Най-хубавите 4 години на Америка предстоят! Есенцията от номинацията на Тръмп

Продължилата колкото представление или игрален филм реч на Доналд Тръмп след приемането на номинацията на републиканците за президентските избори в САЩ беше очаквана кулминация...

Десетки хиляди фенове обсадиха залата в Мичиган за първия официален митинг на кандидат президента Доналд Тръмп (ВИДЕО)

След неуспешния атентат и след номинациятс за президент на Републиканците в Щатите настъпи истинска Тръмп истерия! Огромните зали в Америка не могат да поберат...
Verified by MonsterInsights