От 1 април се въвежда стандарт за трите вида хляб у нас – бял, Добруджа и типов.
Хлябът по БДС ще е с годност до 36 часа и цената му не трябва да е много по-висока от тази на останалия в търговската мрежа.
Товасъобщи пред БНТ директорът на Българската агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов.
Според новите изисквания хлябът ще се прави само от брашно, мая, вода и сол.
В него няма да се прибавят консерванти, подобрители и други примеси.
Мелниците също ще трябва да уеднаквят стандартите си и да предлагат брашно с едни и същи показатели.
С въвеждането на БДС за хляба управляващите искат да подобрят вкуса и качеството му. Сред задачите на властта е българите да консумират насъщния от едно време.
От 500 до 10 000 лева ще бъде глобата за производителите на хляб, които не спазват изискванията за българския държавен стандарт.