Проблемът със заразата от афлатоксин търси все още своето разрешение.
Съществува голяма опасност и месото от дивите животни в Ловешка област да съдържа афлатоксин.
Това предупреждение отправи областният директор по безопасност на храните д-р Ивайло Йотов, предаде bTV.
Според Йотов тези животни също са пасли фураж от районите, където бе открит токсинът. Оттам идва опасността за месото им.
Афлотоксинът беше открит в млякото от домашните животни, пасли в района на село Радювене фураж, който остава в земята след комбайните. Заради открития в сиренето на местна мандра токсин, Агенцията по безопасност храните унищожи около тон от продукцията.
От заразения фураж са яли и дивите прасета, които от 20 дни вече са под обстрела на ловните дружинки,
предупреди експерът. Ловният сезон бе открит на 6 октомври, а оттогава досега ловешкото дружество, в което членуват близо 1800 авджии, е отстреляло 224 диви прасета. От тях 10 са в района на село Радювене. Тяхната основна храна в този период са именно стърнищата и неприбраната царевица.
По думите на председателя на Ловно-рибарското дружество в Ловеч Павлин Панов,
убитите прасета се изследват в Агенцията по безопасност на храните за трихинелоза и класическа чума, но не и за афлатоксини.
Той заяви, че вече се обмислят и изследвания за наличие на този канцерогенен елемент.
До момента не са правени проби на домашните животни в региона.
Според д-р Йотов, собствениците сами трябва да поискат да се изследва техният добитък. Затова като предпазна мярка бе забранено клането и продажбата на домашни животни. Експертът обясни, че са необходими около две седмици, за да може организмът да изхвърли афлотоксина.