Новините с коментар в реално време

САЩ няма да изпратят нито един американски войник да се сражава в Украйна!

САЩ няма да изпратят войници да се сражават в...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

САЩ няма да изпратят нито един американски войник да се сражава в Украйна!

САЩ няма да изпратят войници да се сражават в...

Русия цели да дестабилизира Украйна и да наложи удобно за преговори правителство в Киев

На картата е фиксирано разпределението на субсидиите по региони...
НачалоРазследванияИ.ф. Главният перач на Републиката Сарафов изпра Антони Тренчев и Nexo

И.ф. Главният перач на Републиката Сарафов изпра Антони Тренчев и Nexo

Втората фаза на Операция „Чисто пране“ вече е в ход!

Прането на ГЕРБ и ДПС приключи и сега те връщат жеста и техният теляк от Прокуратурата търка кирта и мръсотията от ПП, ДБ и техните спонсори. След Кирил Петков и Прокопиев дойде ред на Антони Тренчев и крипто банката му. Тренчев е нах-големият дарител на ДБ на Христо Иванов със стотици хиляди левове, дарени в един ден в суми по 9999 лева от подставени лица – служители на фирмата му.

Прокуратурата стана Обществена баня за политиците от Сглобката и техните олигарси, гурута, ментори и спонсори. Прокурорите са теляците и перачите на мръсното бельо и кирливите ръси. По-голяма мръсотия и по-голямо пране не е било от поне един век!

Прокуратурата прекрати разследването Nexo. Това съобщиха за БТА от държавното обвинение. Интересна е тезата за прекратяването на самото държавно обвинение – за тях криптото не било валута и затова нямало престъпление. Всъщност, криптобанката Нексо търгува с всякакви валути, включително долари и евро, и раздава заеми с тях.

В хода на разследването са били привлечени четири лица в качеството на обвиняеми – Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов. Обвиненията са били за това, че в периода от 2018 г. до януари 2023 г. четиримата са участвали в организирана престъпна група, създадена с користна цел.

Кънчев и Тренчев са били обвиняеми и за това, че в периода от юни 2018 г. до януари 2023 г. без разрешение по Закона за кредитните институции (ЗКИ) извършвали по занятие банкови сделки чрез онлайн платформата Nеxo. Те се занимавали с кредитиране и влогонабиране, като предоставяли парични кредити в щатски долари, британски паунди и евро на физически лица и търговски дружества, срещу получаване на лихва, както и влогове срещу изплащане на лихва.

В хода на разследването са били извършени редица разпити на свидетели, сред които и свидетел с тайна самоличност. Изготвени са две експертизи – техническа и банкова, като са изследвани и анализирани движения по разплащателни сметки на физически и юридически лица. Също така са изготвени комплексна съдебно–изкуствоведска и оценителна експертиза, комплексна аудиовизуална и съдебно–икономическа експертиза, извършени са различни процесуално–следствени действия, свързани с претърсвания, изземвания и огледи на веществени доказателства. Изготвени са Европейски заповеди за разследване и са приобщени отговорите по тях.

Наблюдаващите прокурори са стигнали до заключение, че не е необходимо назначаването на експертиза, за която от Висшия съдебен съвет беше дадено разрешение на Прокуратурата да извърши разход в размер на 500 000 долара.

Към 2018 г., а и към настоящия момент, у нас липсва съответен правен режим на дейността, свързана с услуги с криптоактиви. Тя не е регулирана и дружествата от групата Nеxo не подлежат на разрешителни, регистрационни или лицензионни режими. Виртуалната валута не е регламентирана в страната като законно платежно средство и дейностите с нея не попадат в класификацията според Закона за платежните услуги и платежните системи.

От показанията на свидетели се е установило, че виртуалните валути нямат регулация на територията на Република България. Според доклад от 9 януари 2019 година на Европейския банков орган (ЕБО) криптоактивите не са признати като парично средство, депозити или други възстановими средства в нито една държава от ЕС.

След анализа на разпитаните по делото свидетели се установява още, че дейността на Nеxo е реализирана посредством онлайн платформа, вероятно управлявана извън страната.

Междувременно разследването е установило, че регулаторните органи от американските щати Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт са започнали административни действия срещу компанията „Nеxo“, поради извършване на банкова дейност и предоставяне на финансови услуги без лиценз.

В същото време на 19 януари между Nеxo и Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и ценни книжа в Аляска и Отдела за надзор на потребителски услуги във Вашингтон е постигнато окончателно споразумение. Според документа „Nеxo“не е участвала в измама или подвеждащи търговски практики, не са налице данни клиенти на компанията да са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Със споразумението се прекратяват всички административни производства по отношение на компанията в осем американски щата.

На базата на всичко събрано по делото екипът от наблюдаващи прокурори стига до извода, че не са налице доказателства за извършени престъпления. Фактологията не обуславя наличието на престъпно сдружение, което да сочи структурираност и трайност.

Не са налице доказателства за престъпна деятелност в различни форми на съучастие с цел извършване на банкова дейност по занятие без съответно разрешение. Също така не са събрани доказателства за пране на пари. Спрямо обвиняемите не са събрани доказателства и за извършени данъчни престъпления или компютърни измами.

Според прокуратурата предлаганите от Nеxo продукти не представляват финансови инструменти. Предоставянето на услуги на клиенти по отношение на тези продукти не попада в обхвата на инвестиционните услуги. Предвид това, че криптоактивите към настоящия момент не са финансови инструменти, търговията с тях също не е обект на регулацията.

Според Закона за мерките срещу изпирането на пари виртуалните валути са цифрово представяне на стойност, която не се емитира или гарантира от централна банка или от публичен орган.

Поради изложеното наблюдаващите прокурори са стигнали до извода, че няма извършено престъпление и са прекратили наказателното производство.

Разследването започна след акция в средата на януари тази година в офисите на компанията в София. Тогава говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза, че криптобанка е работила на база „кухи фирми“. Установени са над 3,5 млн. трансакции, посочи тогава Светослав Василев от националното следствие. Беше обявено, че над 300 души работят по тази акция, сред които 35 следователи от националното следствие, ДАНС и жандармерията.

Разследват се изпиране на пари, данъчни и други престъпления. През последните години през платформата са минали над 94 млрд. долара, каза Милева. Един от клиентите е човек, свързван с финансиране на тероризъм, допълни тогава тя.

Ден след акцията тогавашният главен прокурор Иван Гешев каза, че този случай е уникален в световен мащаб и е пример за добро междуинституционално сътрудничество, а в това число и с чуждите партньори. Надявам се България да е в световните новини с нашите успехи, каза още главният прокурор.

„Над 20 свидетели са разпитани досега по разследването срещу криптоплатформата Nexo, разпити се провеждат и в момента. Някои от свидетелите са изразили опасения за своята сигурност, те ще бъдат включени в програмата за защита на свидетели“, каза тогава на пресконференция заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

На 20 април Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) одобри проект на писмо до министъра на финансите с предложение да бъдат осигурени 500 хиляди щатски долара без ДДС по бюджета на прокуратурата, при утвърждаването на бюджета на съдебната власт за 2023 г., за назначаване на експертизи по възложено на Националната следствена служба досъдебно производство, съобщиха от пресцентъра на ВСС. От прокуратурата потвърдили за БТА, че става въпрос за експертизи във връзка с разследването по случая „Нексо“. Кой ще възстановява сега парите не е ясно, а и никой няма да им търси отговорност.

БТА

(можете да коментирате тази новина👍👎👇)

За да следите новините и коментарите в реално време

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведете вашия коментар!
Въведете вашето име тук

spot_img

Последни

МакАронова Европа блъфира с най-слабите карти срещу световния шампион по покер

В един и същи ден вчера Макрон и словашкият...

Тагарев единствен подкрепи Макрон да се пращат български и европейски войски в Украйна

Ястребът Тодор Тагарев се покри като мишка цели 24...

Мъжът на френския премиер обясни напъна на Макрон: Западните войски само ще гледат в Украйна

Това, че западни войници може да присъстват в Украйна,...

САЩ няма да изпратят нито един американски войник да се сражава в Украйна!

САЩ няма да изпратят войници да се сражават в...

Не пропускай

МакАронова Европа блъфира с най-слабите карти срещу световния шампион по покер

В един и същи ден вчера Макрон и словашкият...

Тагарев единствен подкрепи Макрон да се пращат български и европейски войски в Украйна

Ястребът Тодор Тагарев се покри като мишка цели 24...

Мъжът на френския премиер обясни напъна на Макрон: Западните войски само ще гледат в Украйна

Това, че западни войници може да присъстват в Украйна,...

САЩ няма да изпратят нито един американски войник да се сражава в Украйна!

САЩ няма да изпратят войници да се сражават в...

Киро Простото: Изпускам математиката. Ако министрите са 10 на 10 и Габриел има Външно, тогава ГЕРБ взимат 2 точки…

Ротацията изпи и малкото акъл в Кирчовата глава. “Не съм...

Денков маже за войски в Украйна: Не знам, не чух, не видях!

Веднага искам да кажа напълно категорично, че по никакъв...

Русия цели да дестабилизира Украйна и да наложи удобно за преговори правителство в Киев

На картата е фиксирано разпределението на субсидиите по региони...

Прочетете още

МакАронова Европа блъфира с най-слабите карти срещу световния шампион по покер

В един и същи ден вчера Макрон и словашкият премиер Фико предупредиха, че се обсъжда вариантът европейските държави да изпратят войски на фронта в...

Тагарев единствен подкрепи Макрон да се пращат български и европейски войски в Украйна

Ястребът Тодор Тагарев се покри като мишка цели 24 часа след скандалното изказване на Макрон за пращането на западни войски срещу Русия на фронта...

Мъжът на френския премиер обясни напъна на Макрон: Западните войски само ще гледат в Украйна

Това, че западни войници може да присъстват в Украйна, не означава, че те ще участват в конфликта, увери днес френският външен министър Стефан Сежурне,...
Verified by MonsterInsights