Новините с коментар в реално време

БТВ изгонен прекалено късно от БТВ за корупция и конфликт на интереси!?

Хекимян срина рейтингите на Новините и публицистиката на БТВ,...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

БТВ изгонен прекалено късно от БТВ за корупция и конфликт на интереси!?

Хекимян срина рейтингите на Новините и публицистиката на БТВ,...

БТВ изгони Хекимян, след като го видели да се навърта в кабинета на Бойко Борисов

Отчаянието на Борисов в София и забраната от ПосолствоТО...

Кирил Вътев опроверга лъжата на Денков, че вносът от Украйна ще свали цените у нас

Министърът на земеделието обори лъжата на премиера Денков и...
НачалоСветътИталия пред катастрофа без туризъм

Италия пред катастрофа без туризъм

За много кратко време италианското лято даде лъч надежда. След като излезе от това, което беше, в началото на 2020 г., едно от най-тежко поразените страни в света, Италия успя да се изчисти навреме, за да посрещне посетителите, съобщава Си Ен Ен.

Но тъй като времето започва да се захлажда, надеждата за пълно възстановяване на туристическия сезон на Италия угасва. Идва зимата, а заедно с нея и очакваната икономическа катастрофа.

Италианското правителство, подобно на много по света, отделя пари в подкрепа на много затруднени фирми и физически лица, но с все още съществуващи много глобални ограничения за пътуване, загубата на приходи от разклатената туристическа индустрия в страната оставя огромна финансова дупка, която сега трябва да бъде запълнена.

„Туристите са това, от което се нуждаем, за да продължим“, казва Касандра Санторо, директор и основател на услугата за планиране на пътувания, Travel Italian Style. "Нашите водачи, шофьори и работници от Пиемонт до Сицилия, които смятаха, че ще останат без работа за един сезон, сега проучват други работни места и източници на доходи."

На всеки, който посети Италия през август, можеше да бъде простено да мисли, че почти всичко се нормализира, с изключение на маските за лице и социалното дистанциране. Традиционно месец за ваканция за италианците , той видя много местни жители да се наслаждават на трудно спечелената почивка, доколкото е възможно.

Но дори и при 60% от италианците, успели да почиват, почти всички в Италия, както и притока на някои посетители от Северна Европа, прогнозата е ужасна.
Прогнозираната загуба за 2020 г. на чуждестранни посетители в Италия е 24,6 милиарда евро и дори разходите на местните туристи са намалени с 43,6 милиарда евро, казва Джорджо Палмучи, президент на италианското национално туристическо бюро ENIT.

Дори с надежди за растеж и възстановяване в рамките на две години, щетите вероятно ще бъдат непоправими, допълва той.

Очаква се всички италиански градове да бъдат засегнати значително, особено тези, които зависят най-много от чуждестранни туристи като Венеция, Флоренция и Рим.

Към проблемите се добавя увеличаването на случаите на COVID-19, които се дължат на придвижването на млади италианци, както през границите на страни като Хърватия, Гърция и Малта, така и на горещите точки на летния нощен живот у дома. Ежедневните увеличения са по-ниски от тези във Франция и Испания, но италианците са изнервени от наближаващата зима.

Изглежда, че страховете от втора вълна осуетиха предишните прогнози за възраждане на туризма през септември и октомври, като италианци и чуждестранни туристи отменят плановете и чакат.

Сега собствениците на бизнес смятат, че това, което правителството казваше за италианското лято като вътрешен тласък на туризма, е било просто реторика. Неограниченият оптимизъм, заедно с образите на претъпкани италиански плажове за популярния празник Ферагосто на 15 август, се оказва димна завеса за индустрия на ръба на колапса.

Статистиката със сигурност рисува по-страшна картина. Италианската бизнес конфедерация съобщи, че 70% от хотелите в градове като Рим и Флоренция и 20% в крайбрежните райони дори не са отворени отново след затварянето. Националният статистически институт на Италия прогнозира, че 60% от компаниите в бранша се страхуват от предстоящ колапс.

Настоящата забрана за пътуване, която пречи на американците, един от най-големите източници на туризъм в Италия, също има особено жестоко въздействие.

Касандра Санторо от Travel Italian Style казва, че поне 85% от клиентите й са американци. През септември нейната компания регистрира 100% анулиране на почивки за 2020 г. Тя казва, че за първата година не са реализирали никаква печалба от планирането на почивки в Италия.

Към декември 2019 г. имах над 100 клиенти, резервирани да пътуват между март и септември 2020 г. Възстанових изцяло 50% от резервациите, като 50% го отложиха за 2021 г., някои дори за 2023 и 2024 г., твърди Санторо.

Подобно на много други, тя трябва да преоткрие бизнеса си. Заедно с местните жители на крайбрежието на Амалфи, където в момента пребивава, Санторо стартира серия дигитални истории LifeBeyondTourism и AmalfiCoastLocals, която представя бизнеса, който обикновено разчита единствено на туризма.
Тя казва, че по време на интервютата неведнъж е чувала„ Ако границите останат затворени до края на 2020 г., няма да имаме пари да купуваме храна за семейството си през януари “. Италианците обаче остават оптимисти и дълбоко в себе си знаят, че това няма да продължи вечно. Forza е coraggio (сила и смелост) е това, което Италия знае най-добре.

Гастрономическата компания за туристически обиколки Casa Mia обикновено планира специално направени вина и гастрономически дейности в цяла Италия без прекъсване от март до октомври. Не и тази година. Анулации от американски клиенти започнаха да пристигат през февруари, което е ранен знак за катастрофалния летен сезон.

За няколко дни загубихме 100% от резервациите си за 2020 г., казва съсобственикът Елеонора Болдуин. През лятото имаше умерен приток на европейски пътници, но скорошното увеличение на случаите може да предизвика ново блокиране, така че следващите няколко месеца са голям въпрос.

Директорът на операциите на луксозната верига Rocco Forte Hotels, Маурицио Сакани, казва, че Рим е бил пуст през юли и август и че обитаемостта на известния Hotel de Russie е била около 15%, в сравнение с 87% за същия период на миналата година. Откриването през юни на новия си хотел Villa Igiea в Палермо (проект за възстановяване от няколко милиона евро) е отложено за май 2021 г.

Джорджия Тоци, генерален мениджър на петзвездния хотел Vilon в Рим, казва, че 2020 г. е трябвало да бъде третата най-обещаваща година от началото на дейността им. С резервациите от април нататък се готвели за най-доброто си лято досега.

Вместо това анулациите започнали да пристигат в средата на февруари, принуждавайки хотела да затвори. Нещата бавно се подобряват, след като амбициозно бяха отворени на 3 юни, първоначално с италиански бизнес пътници, а след това, от средата на юни до септември, пътници от Франция, Испания и Северна Европа.

Това ни помогна да постигнем заетост от около 37%, в сравнение с повече от 80% през същия период на миналата година; Разочароващо, но предвид настоящото време, чудо. Следващите няколко месеца са несигурни, но се надяваме да видим известно подобрение от пролетта на 2021 г.

Рим, както се казва, е Вечният град и ще оцелее. Може би неговата сила и красота ще ни дадат сили да започнем отначало и да намерим нова норма в туризма.

Но докато много се говори за милиарди национални стимули и инициативи от Европейския съюз, много бизнесмени казват, че е твърде малко и твърде късно.
Наталино Гизона, собственикът на Corso 281 Luxury Suites в Рим, призова за по-голяма подкрепа от италианското правителство.

COVID-19 е икономическа катастрофа за нашия хотел, казва той. Между юни и септември имахме само шестима гости, главно от Франция и Великобритания. През същия период на миналата година имахме 95% заетост. Не мисля, че ще има подобрение до пролетта на 2021 г. и това е само ако международните граници бъдат отворени отново.

Гизона казва, че правителствените мерки за подпомагане на туристическия сектор до момента, включително т. нар. "Ваучер за ваканция", са били неефективни, тъй като не са осигурили средствата, от които бизнесът отчаяно се нуждае.

„От 2 400 милиона евро, отпуснати за икономически стимул, до момента са похарчени само 200 милиона и само 8% са достигнали до хотели и плажни клубове. Неразпределените ресурси трябва да отиват директно към компании в нужда, под формата на данъчни облекчения и безвъзмездни средства, или много от тях няма да оцелеят.

Страдат не само хотелите в града. На острови като Иския и Капри масовият туризъм е сезонен и бизнесът тук работи усилено, за да гарантира, че летните доходи ги държат целогодишно.

Заедно със съпруга си Джанлука д Еспозито, Холи Стар е собственик на ресторант „Микеланджело“ и популярна кулинарна школа на Капри, остров, който обикновено приема повече от два милиона пътници годишно. „Да се каже, че това лято е предизвикателство, е твърде меко, особено за малки семейни фирми като нашата“, казва тя.

Съз сезон, намален от седем месеца до само два и половина и 80% отсъствие на международната клиентела , Стар ще трябва да прекрати дейността си.
Кулинарната школа остава затворена и ние трансформираме бизнеса си, за да предлагаме международни доставки на нашата линия хранителни продукти и можем само да се надяваме, че настоящата ситуация ще се подобри за стартирането на новата ни кампания за озеленяване през следващата година.
Майкъл Самбалди, управляващ директор на Pellicano Hotels, казва, че докато летните приходи на остров Иския в Неаполския залив са спаднали с цели 50%, Mezzatorre Hotel and Spa на неговата група е успял да се възползва от италианския туристически пазар , като местните жители все повече оценяват красотата в родината си.

Той смята, че ситуацията е принудила компаниите да бъдат по-умни по отношение на финансовите ресурси и дори маркетинга, поради което хотелът участва в нова глобална кампания „ Иския е повече“.

Създаден от консорциум от страстни местни предприемачи, целта му е да позиционира острова като динамична целогодишна дестинация, която първоначално представя своята история, култура и красота чрез специален канал в Инстаграм. В крайна сметка това ще включва рестартиране на спа сектора и проекти за устойчив туризъм.

Luxury Regina Isabella е друг основател на инициативата за Иския. Директорът Джанкарло Кариеро казва, че макар сезонът на острова да е бил предимно за италианци, той се надява, че международният туризъм ще се възстанови до 2022 г. Той казва, че пандемията е променила хората и че смислените и уелнес пътувания ще станат приоритет за мнозина. Иския, със своите лечебни горещи извори и зашеметяващи природни пейзажи, може да осигури това и много повече.

И докато настоящата перспектива не предвещава нищо добро, тези фирми в Иския, заедно с много други в цялата страна, са решени да продължат да се борят. Може би, неговият пример е фарът, от който Италия се нуждае по дългия и мъчителен път.

spot_img

Последни

БТВ изгонен прекалено късно от БТВ за корупция и конфликт на интереси!?

Хекимян срина рейтингите на Новините и публицистиката на БТВ,...

БТВ изгони Хекимян, след като го видели да се навърта в кабинета на Бойко Борисов

Отчаянието на Борисов в София и забраната от ПосолствоТО...

Кирил Вътев опроверга лъжата на Денков, че вносът от Украйна ще свали цените у нас

Министърът на земеделието обори лъжата на премиера Денков и...

Не пропускай

БТВ изгонен прекалено късно от БТВ за корупция и конфликт на интереси!?

Хекимян срина рейтингите на Новините и публицистиката на БТВ,...

БТВ изгони Хекимян, след като го видели да се навърта в кабинета на Бойко Борисов

Отчаянието на Борисов в София и забраната от ПосолствоТО...

Кирил Вътев опроверга лъжата на Денков, че вносът от Украйна ще свали цените у нас

Министърът на земеделието обори лъжата на премиера Денков и...

Войната в Украйна приключва през октомври! Водят се преговори, а САЩ плаши Путин с огромни ракети

"Водят се активни четиристранни преговори в арабска държава… Войната ще...

Новият ковид Пирола удря ваксинираните, но не е преболедувалите! Пак плашат народа със затваряне!

Новият вариант на ковид "Пирола" често причинява възпаление на...

Сенатор от САЩ – критик на корупцията в България, е обвинен в корупция. В дома му са открити пачки и 3 кг. златни кюлчета

Американски сенатор отново е с повдигнати обвинения за корупция,...

Отчаян Бойко Борисов вдига „нестандартен“ кмет копие на Васко Терзиев от Терелик – Любо Минчев от Телелинк

Притиснат от Козяк да остави София на жълтопаветните либерали...

Пилотът е загинал! Падна хеликоптерът, който прелетя над главите на хората за Джулая на плажа на Градина

Открит е изчезналият хеликоптер в района на село Гърмен....

Прочетете още

БТВ изгонен прекалено късно от БТВ за корупция и конфликт на интереси!?

Хекимян срина рейтингите на Новините и публицистиката на БТВ, откакто им стана директор. Той превърна някогашната най-голяма медия в частна работилничка за ишлемета, която...

БТВ изгони Хекимян, след като го видели да се навърта в кабинета на Бойко Борисов

Отчаянието на Борисов в София и забраната от ПосолствоТО да вдига силен кандидат за кмет се превръщат в пародия. След като всичко живо му...

Кирил Вътев опроверга лъжата на Денков, че вносът от Украйна ще свали цените у нас

Министърът на земеделието обори лъжата на премиера Денков и финансовия министър Асен Василев, че вносът от Украйна ще свали цените и инфлацията у нас. Земеделският...
Verified by MonsterInsights