Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоПолитикаИван Гешев най-после обяви, че влиза в политиката. На мястото на ГЕРБ!

Иван Гешев най-после обяви, че влиза в политиката. На мястото на ГЕРБ!

Иван Гешев влиза в политиката, но без да прави партия. С рагромяващ политически анализ днес Гешев показа, че се цели в нишата на ГЕРБ. Очевидно острият либерален завой на Бойко Борисов ще бъде използван от неговия бивш партньор и сегашен душманин за нов консервативен проект.

Със слово за „ценностите, които са ни запазили като род, родина и държава“ бившият главен прокурор Иван Гешев представи политическия си проект пред широката публика.

Малко след като бе отстранен от поста обвинител N1, той намекна, че сменя амплоато и се впуска в политиката. През юли обяви, че създава своя партия „Справедливост за България“. Днес обаче Гешев подчерта, че не става въпрос за партия, а за „политическа организация от нов вид“, създадена съвместно с други съмишленици, която се нарича пратформа „Граждански блок“.

„Ние сме независими българи, които обичат родината си“, заяви Гешев при представянето на „Граждански блок“ в пресцентъра на БТА. Според него „днес ситуацията в България наподобява тази през 1934 г., когато всички партии са фалирали морално и са изпразнени от съдържание“.

ПОЛИТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ОТ НОВ ВИД

Като мотив за създаване на платформата, в която участват около 30 организации, Гешев посочи, че в политическия живот липсват „най-вече български формации, а именно от това поле произхождат ценностите, които са ни запазвали като род, родина и държава“. Ето защо, по думите му, е „жизненоважно да върнем гражданите в политическия процес чрез активното им участие във властта. Дошло е времето за политическа организация от нов вид, такава, каквато не е партия“.

Бившият главен прокурор не пропусна да атакува и управляващото мнозинство (ГЕР-СДС, ПП-ДБ и ДПС, бел.р.) – т.нар. „сглобка в управлението“. „Двамата основни участници в управлението – ГЕРБ и ПП-ДБ, са загубили сумарно подкрепата на 500 000 гласоподаватели“, пресметна Иван Гешев. И уточни, че влиза в политиката, „за да оцелее България”. След което очерта какви са политическите му приоритети оттук нататък: „Ние искаме промяна на член 12 от Конституцията и в изборите да участват граждански сдружения, както искаме и промяна в Изборния кодекс. Промяна в закона за пряко участие на гражданите в изборния процес на местната власт, като се улесни процедурата за провеждане на референдум, искаме и предимство на мажоритарния елемент за избор на народни представители в НС“, изброи Гешев. И се закани да участва в следващите избори с изцяло граждански листи.

Ето и цялото обръщение на бившия главен прокурор:

Партиите се провалиха, време е да дойдат гражданите.

Днес ситуацията в България наподобява тази през 1934г., когато всички партии в страната са фалирали морално и са били изпразнени от съдържание.

Те са се превърнали в корпорации – търговци, които обслужват своите лидери и не представляват българските граждани.

Всички партии отидоха в левия и в крайно левия спектър. Консервативни и патриотични формации липсват, а именно от това поле произлизат ценностите, които винаги са запазвали и развивали българския род и родина.

Ако перифразираме Маргарет Тачър, социализмът приключва тогава, когато свършат народните пари. А нашите са на път да свършат – откраднати от тези еднолични ООД-та, които се наричат партии.

На миналите избори гражданите на България дадоха поредния вот на недоверие към управляващите и цялата партийна система.

Вот, на който те гласуваха категорично срещу политическото безсмислие, наречено некоалиция, известно още и като сглобка.

Бързо вървим към края на демокрацията в България. Към недържава и морално разложение на традиционните български ценности.

Днес всички партии са недемократични. Те преследват целите на собствениците си, защото вече не са партии, а търговски фирми, чиято единствена цел е да крадат народните пари.

Всичко това ни кара да се запитаме: Възможно ли е да имаме работеща демокрация, която е изградена от недемократични субекти? Нашият отговор е категоричен – НЕ.

Затова днес създаваме Платформа “Граждански блок”, чиято цел е да върнем властта в ръцете на гражданите така, както е отбелязано в чл.1 от нашата Конституция: Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено.

Преди да ви кажа повече за това обаче, бих искал да дам оценка на политическата обстановка след изборите. Днес изглежда, че има две Българии, които живеят успоредно една на друга.

Първата е тази на политическия боклук и присъдружните им медии и анализатори. В нея всичко изглежда наред – управлението е по-стабилно от всякога, а ПП-ДБ и ГЕРБ са спечелили изборите.

Другата България обаче е тази на мнозинството. Там т.нар. “победители” претърпяха тежък крах, а сглобката им се разпада. Неслучайно либералното е синоним на двойните стандарти. И за да докажа това си твърдение ще се спра на три факта, които удобно убягнаха от очите на политическите коментатори.

На първо място, впечатление прави тежкият електорален удар, който понесоха двама от участниците в тройната коалиция – Продължаваме промяната-Демократична България и ГЕРБ. За само шест месеца двете формации загубиха огромен брой избиратели – общо около 500 000. На последните парламентарни избори през април те получиха общо около 1,3 млн. гласа, докато днес подкрепата за тях се е свила до под 800 000. Всичко това говори, че двете формации са загубили доверието на хората.

Важно да обърнем внимание и на тежкия изборен провал на ГЕРБ, който незнайно защо всички се опитват да ни представят като грандиозен успех. Резултатите в София, Варна, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград, Шумен, Ловеч, Силистра, Дупница, Панагюрище и десетки по-малки общини са трагични.

Провалът се забелязва най-отчетливо в столицата, където партията на Бойко Борисов понесе троен удар:

Наложеният от него кандидат за кмет се представи толкова слабо, че не успя да достигне до балотаж.

Броят на съветниците на ГЕРБ в столичния общински съвет намаля наполовина – от 27 на 14.

А на втория тур партията загуби битката в 21 от общо 24 района на столицата.

Собственикът на ГЕРБ Бойко Борисов продаде избирателите си в интерес на личното си оцеляване.

На последно място, медиите и т.нар. политически анализатори не забелязаха най-големите печеливши. Това безспорно са гражданските кандидати, които бяха издигнати от инициативни комитети или чрез листите на малки извънпарламентарни партии и местни коалиции. На тези избори те се превърнаха в първа политическа сила като общият брой на гласовете подадени за тях надхвърля този за ГЕРБ и ПП-ДБ взети заедно.

Резултатите от местния вот ни водят до следните изводи:

Сглобката, неправителството и некоалицията нямат никаква легитимност да управляват държавата.

Налице е тежък срив на партийната система, като партиите продължават да се провалят в ролята си на посредник между гражданите и властта, защото са се превърнали в търговци.

Недоверието в политическите сили и техните собственици е огромно и то вече компрометира избирателната ни система, и обезсмисля демократичния процес.

За всеки трезво мислещ човек отдавна е ясно, че България повече не може да продължава така, ако искаме да имаме бъдеще за децата ни. Необходими са действия, които да доведат до решаването на кризата, свързана с колапса на партийната система. Това обаче не може да стане с учредяването на поредната политическа партия, защото в настоящата среда тя няма да получи необходимото доверие.

Решението е друго – партиите се провалиха и е време да дойдат гражданите.

Жизнено важно е да върнем гражданите в политическия процес, но не чрез гласуване за същите провалени субекти, а чрез активното им участие във властта.

Безапелационният успех на гражданските кандидати на предходния вот е ясен сигнал, че това е възможно. Дошло времето за създаването на политическа формация от нов вид – гражданска и демократична. Такава, която не е партия.

Затова днес десетки граждански организации обединяваме усилията си и създаваме Платформа “Граждански блок”.

Ние влизаме в политиката, за да променим този порочен модел. За целта създаваме формация, която е напълно демократична и не ничия собственост. Тя ще бъде запазена територия за всички активни граждани, които са готови реално да участват в политическия живот на страната и техният глас да бъде чут.

Целта ни е да върнем смисъла на политиката в България и да предложим реална гражданска алтернатива на партиите, които днес са част от проблема, а не от решението. Само така ще можем да изведем страната си от безпътицата, в която се намира.

Средствата, чрез които ще постигнем целите си са:

Премахване на монопола на партиите върху изборния процес и властта, чрез промяна на чл.12 от Конституцията на РБ и включването на възможността в изборите да участват и граждански организации.

Промяна на Изборния кодекс с цел премахване на несправедливите предимства, с които се ползват партиите спрямо гражданите и независимите кандидати.

Промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, чрез премахване на всички препятствия пред реализацията на референдумите.

Намаляване на броя на депутатите, въвеждане на възможност за тяхното отзоваване и предимство на мажоритарния елемент в парламентарните избори.

Управление на кадърните, а не на лоялните, чрез въвеждане на процедури за подготовка и подбор.

Засилване ролята на местното самоуправление чрез осъществяване на реална финансова децентрализация на общините.

Обръщаме се към всички граждани и граждански организации, които споделят нашите цели.

Който има желание, знае как да се свърже със сдружението на Иван Гешев.

За да следите новините и коментарите в реално време

spot_img

Последни

Кирчо Петков от публиката: Гледаме моноспектакли (на Борисов и Пеевски) за потенциални избори

Не виждам никаква причина от днес до 6 март...

ИЗВЪНРЕДНО! Путин заплаши пред Думата всеки, който се опита да нахлуе в Русия или да прати войски в Украйна, с атомни бомби на вражеска...

Руският президент Владимир Путин започна годишното си обръщение към...

Денков не иска избори и да бъде параван, Габриел още не е дала оценките си зя министрите

Сглобката се разпаря по шевовете, а Габриел и Денков...

Най- голямата зала за катерене на Балканите отвори врати

В София бе открита най-голямата зала за катерене на...

Не пропускай

Кирчо Петков от публиката: Гледаме моноспектакли (на Борисов и Пеевски) за потенциални избори

Не виждам никаква причина от днес до 6 март...

ИЗВЪНРЕДНО! Путин заплаши пред Думата всеки, който се опита да нахлуе в Русия или да прати войски в Украйна, с атомни бомби на вражеска...

Руският президент Владимир Путин започна годишното си обръщение към...

Денков не иска избори и да бъде параван, Габриел още не е дала оценките си зя министрите

Сглобката се разпаря по шевовете, а Габриел и Денков...

Най- голямата зала за катерене на Балканите отвори врати

В София бе открита най-голямата зала за катерене на...

Изгониха с охрана рано сутринта видимо пияния Манол Пейков от залата на Парламента! Той крещи: Дебел съм, но не съм пияница!

Квестори изведоха насила видимо пияния от пленарната зала депутата...

Пеевски: Дечицата от Детската градина от ПП и ДБ и Денков да се научат да четат и да си направят официална коалиция с ГЕРБ

Днес Пеевски изпревари Борисов в традиционните сутрешни брифинги в...

Бойко Борисов обеща избори за 8 март!

Борисов обеща за 8 март да разберем отиваме ли...

Прочетете още

Кирчо Петков от публиката: Гледаме моноспектакли (на Борисов и Пеевски) за потенциални избори

Не виждам никаква причина от днес до 6 март да чакаме някой да пише документ. Това каза пред журналисти в парламента Кирил Петков от...

ИЗВЪНРЕДНО! Путин заплаши пред Думата всеки, който се опита да нахлуе в Русия или да прати войски в Украйна, с атомни бомби на вражеска...

Руският президент Владимир Путин започна годишното си обръщение към руския парламент, предадоха ТАСС и Ройтерс. Путин говори днес пред двете камари на Федералното събрание -...

Денков не иска избори и да бъде параван, Габриел още не е дала оценките си зя министрите

Сглобката се разпаря по шевовете, а Габриел и Денков спряха да си говорят и се информират един друг по медиите без от тях въобще...
Verified by MonsterInsights