Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияИздирват брата на Милен Велчев на Албиона

Издирват брата на Милен Велчев на Албиона

Последвай Bnews.bg в

Братът на Милен Велчев – Георги стана причина за отлагане на делото срещу бившия образователен министър

от правителството „Сакскобургготски“ Владимир Атанасов. Георги Велчев, който трябва да е свидетел по делото, живеел от шест месеца в Англия и сега съдът ще го призовава от чуждестранния му адрес.

През януари т.г. градска прокуратура внесе в съда обвинителният акт срещу ексминистър Атанасов,

според който той е обвинен, че на 9 декември 2002 г. е превишил правата си, като извършил „действия, които влизат в компетентността на министъра на регионалното развитие и благоустройството и областния управител на Варна“.

Всъщност ексминистър Владимир Атанасов е обвиняем и е превишил властта си заради хотелите на семейство Велчеви в Златни пясъци.

През 2002 г. министерството му дава на фирмата на брата и бащата на Милен Велчев – „Краун хотелс мениджмънт“, право на строеж върху терена на бившите общежития „Ехо“ и „Мургаш“ на Икономическия университет във Варна. Срещу това „Краун“ трябвало да построи сграда за университета, което така и не се случва.

В края на 2002 г. пък правителството на Симеон Сакскобургготски променя статута на земята и от публична държавна тя става частна държавна собственост. Тогавашният министър на образованието

Владимир Атанасов сключва договор с дружеството и го освобождава от задължението да строи сграда на колежа.

Според текста на обвинението Атанасов сключил договор с „Краун хотел мениджмънт“, с който заменил имотите частна държавна собственост – хотели „Ехо“ и „Мургаш“ в Златните пясъци, срещу поето задължение от „Краун хотел мениджмънт“ на братя Велчеви да им бъде разрешено да построят сграда с разгърната площ от 1100 кв. м. на парцел на Икономическия университет – Варна.

От тази заменка са настъпили значителни вредни имуществени последици за държавата – 454 166 лв.

В този период един от представителите на „Краун хотел мениджмънт“ е Емил Миланов Велчев, който  е баща на тогавашния министър на финансите Милен Велчев. Емил Велчев е и изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на дружеството, основано през март 1999 година.

Когато Владимир Атанасов сключва договора с фирмата –  на 9 декември 2002 г., 52% от акциите на фирмата държи братът на Милен Велчев – Георги.


Хронологията на сделката и още детайли около случая:

През август 2002 година „Краун хотел мениджмънт“ купува земите под „Ехо“ и „Мургаш“ от „Златни пясъци“ ЕАД.

Сградите на почивните станции са публична държавна собственост и са стопанисвани от Колежа по туризъм при Икономическия университет-Варна. Колежът има и правото на строеж върху терена.

През октомври Георги Велчев подписва договор с ректора на университета, според който фирмата на Велчев се задължава да построи сграда на Колежа по туризъм в двора на II корпус на Икономическия университет във Варна срещу което пък ще получи правото на строеж в „Златни пясъци“.

По-късно правителството променя статута на земите от публична държавна в държавна частна собственост на „Ехо“ и „Мургаш“.

През декември Владимир Атанасов сключва нов договор, в който отменя задължението на фирмата на Велчеви за строеж на сграда на колежа. 

Ехо“ и „Мургаш“ са разрушени, на тяхно място е издигнат хотелски комплекс „Хелиос“.

А „слънчевият комплекс“  пък е проектиран под ръководството на самия главен архитект на София Петър Диков.

Who is who?

Според Търговския регистър и Стефан Петков Петков е вписан като представител в „Краун хотел мениджмънт“.

Петков има над 10 фирми. Две от тях са „Хелиос Хотелс“ ЕАД и „Тетрареал“ (в последната е до 26 септември 2011 година).

„Хелиос Хотелс“ е дъщерно дружество на „Тетрареал“. „Хелиос“ е регистрирана на същия адрес, на който е и „Краун хотел мениджмънт“.

Освен Петков,

в Съвета на директорите на  „Тетрареал“ фигурират братът на Милен Велчев – Георги Велчев и съпругата му Нина Стоянова Маркова-Велчева. Те притежават по 37.5% от акциите на дружеството.

Самата Нина пък е щерка на шефа на Комитета за наука и технически прогрес при Тодор ЖивковСтоян Марков. През 1990 г. Марков участва в правителството на Андрей Луканов, след това подава остава и в Лондон основава фирмата „Стенмарк“.

Акционер с 25% в „Тетрареал“ АД към декември 2009 година е и Красимир Катев, зам.-министър на финансите при Милен Велчев.

Самият Владимир Атанасов пък бе замесен в серия от скандали и бе уволнен от министерския пост от тогавашния министър-председател Симеон Сакскобургготски.

Атанасов се опита да въведе задължителните матури от 2003 година.

Тогава Николина Георгиева – майка на абитуриентка, заведе дело във Върховният административен съд, който ги отмени като незаконосъобразни.

Скандал избухна и при изпитите след VII клас за прием в профилираните гимназии.

Оказа се, че рекордният брой пълни шестици по литература -280 и на оценките над 5.50 – 7000 само в София, са получени чрез купуването на оценки, а схемата бе публикувана в медиите.

В същата 2003 г. кандидат-гимназистка бе и дъщерята на Владимир Атанасов – Мартина, която изкара две пълни шестици по математика и литература.

Отобразователното министерство обаче тогава отказаха работите й да бъдат разсекретени.

Въпреки скандалното му отстраняване от министерския пост, през октомври 2004 г. Атанасов стана извънреден и пълномощен посланик на България в Република Словения.

 

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Не пропускай

След като дадохме БТР-те на Украйна, Главчев призова земеделците да гасят пожарите с тракторите!

България гори, а няма тежка и високопроходима техника да...

Пожарът в Ямболско навлезе в село Воден, хората се евакуират сами

Огънят от пожара в Ямболско навлезе в село Воден....

Директорът на “Сикрет сървис“: На покрива, откъдето беше стреляно по Тръмп, нe e имало агент, за да не падне

Директорът на американската служба за охрана „Сикрет Сървис“ Кимбърли...

Автентичното ДПС на Ахмед Доган и Джевдет Чакъров поиска преговори за втория мандат с ПП/ДБ

Очакваме президентът да връчи мандата, а "Продължаваме промяната -Демократична...

US сенатор, громил корупцията у нас, е осъден на 222 години затвор за подкупи и изнудвания!

Един от най-влиятелните сенатори в САЩ, който през 2021...

Виктор Николаев и Мира от Нова ТВ към ГЕРБ 20 пъти: По-добре ли ви с ДПС без Пеевски?

Тази сутрин Даниел Митов отнесе опорките на ГЕРБ по...

Прочетете още

Старата Сглобка Борисов – Пеевски – Киро Петков плюс Копейкин заграби всички ключови комисии в Парламента

Един от малкото останали верни на Делян Пеевски депутати от турския етнос Байрам Байрам оглави една от най-важните парламентарни комисии - тази по бюджет...

След като дадохме БТР-те на Украйна, Главчев призова земеделците да гасят пожарите с тракторите!

България гори, а няма тежка и високопроходима техника да гаси горските пожари. Евроатлантиците дариха стотици БТР-и за Украйна, а те са идеални за превоз...

Пожарът в Ямболско навлезе в село Воден, хората се евакуират сами

Огънят от пожара в Ямболско навлезе в село Воден. Хората започнаха да се самоевакуират. Пожарът от землищата на съседните на Воден села много бързо се...
Verified by MonsterInsights