Новините с коментар в реално време

Зеленски призна, че Русия е знаела плана за контраофанзивата и за 31 000 убити войници от първия ден на войната

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че Русия се...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Зеленски призна, че Русия е знаела плана за контраофанзивата и за 31 000 убити войници от първия ден на войната

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че Русия се...

Шефът на Украинското разузнаване сензационно: Навални наистина е починал от тромб, както съобщи Кремъл!

Алексей Навални е починал заради откъснал се кръвен съсирек...

Задава се голям компромис от Украйна! Искат Западът да включи Русия на среща за мир!

Украйна и чуждестранните ѝ партньори биха могли да поканят...
НачалоНюзКурникИзтекоха малоумните опорки на Продължаваме Промяната по Чаталджагейт! Изпълнявали обща управленска програма...

Изтекоха малоумните опорки на Продължаваме Промяната по Чаталджагейт! Изпълнявали обща управленска програма с ГЕРБ 

Изтекоха малоумните пиарски опорки, с които отчаяните опълченци от ПеПетата да се бранят от тежките журналистически въпроси за имотните далавери на Асен Василев и Лорер с Кралицата на винетките от Винеткагейт или Чаталджагейт. Новината е, че в отчаянието винетките от Промяната признават, че изпълняват „обща управленска програма с ГЕРБ“, макар сами да се титуловат Сглобка и НЕкоалиция! Публикуваме 1:1 локумите и опитите на Лена Бориславова да хули журналистите и да замазва осраното от нейната партия във властта. 

Опорките на Промяната

Изтекоха „опорните точки“ на Продължаваме промяната за скандалите #Винеткагейт, изборът на Десислава Атанасова за член на КС и предстоящият избор на Атанас Атанасов за председател на НС. Опорните точки, или „опорки“ до членове на партията станаха популярни през 2013 г. когато БСП под това название разпространяваше вътрешни конфиденциални инструкции как да се оправдае изборът на Пеевски за председател на ДАНС и да се дискредитират гражданските протести. Сега от Промяната ги наричат Q&A. Въпроси и отговори. Въпроси всъщност почти няма.

Следим с интерес реакцията на АЕЖ и журналистическата гилдия, пишат колегите от Бърд.БГ, заради охулването на нашата журналистическа работа, която не цели политическа атака, а е изцяло в интерес на обществото и правото на данъкоплатците да знаят как се управляват техните пари.

Q&A по актуалните въпроси

1. Чаталджа

В медийното пространство се прави опит за фабрикуване на общественото мнение с опит една частна имотна сделка да се превърне в скандал. Медия се опитва да уличи Асен Василев и Даниел Лорер в конфликт на интереси заради имотна сделка с фирма на Станислава Арнаудова – собственичка на един от посредниците при продажбата на винетки в България. Обвиненията са безпочвени, а Василев и Лорер споделиха позициите си в публичното пространство. В момента се прилага предизборен натиск с фалшиви новини и спекулативно тълкуване на публична информация, оформено като „разследване“, без да се проверят всички факти, а те са следните:

Става дума за частна сделка на пазарни цени, без други уговорки или услуги.

Сградата на ул. „Чаталджа“ 3 е придобита през 2019 г. за изграждане на фирмен офис на „СТВ Консълтинг и е платена с банков кредит за 2,9 млн. лв. (цената включва цената на имота по оценка на банката и бъдеща сума за реконструкция, извършена през 2021 г.).

През 2021 г. Василев влиза в изпълнителната власт и напуска „СТВ Консълтинг“.

Сградата е продадена 2023 г. – 2 години след като Василев не е част от фирмата, за 3,1 млн. лв., а сделката е публична. С тази сума е погасен ипотечният кредит от 2,46 млн. лв.

Друг интересен факт е, че лицензът за ТОЛ системата на въпросния купувач на имота е издаден още 2019 г., а тогава Василев все още не е част от политическия живот. „Интелигентни трафик системи“ е избрана за доставчик на услуги за електронно таксуване на пътни такси по времето на кабинета на ГЕРБ с комисионна от 7%, която групата на ПП-ДБ вече за втори път предложи да се намали на 3%.

Спекулациите, че имотът не е продаден на пазарна цена „издишат“. Фирмата CTW е закупила имота през 2019 година на пазарни цени на стойност 950.000 евро и продава част от него на Лорер на пазарни цени, съответстващи на дела му в къщата, поетите рискове за състоянието на конкретния имот и на имотния пазар през 2020. Не може да се твърди за непазарна сделка, когато имотът е обезпечен с банков кредит и оценен от независими оценители. През 2023 г. имотът е продаден на пазарните цени за идеален център на София, с включена цена за напълно завършен и мебелиран вид.

Позицията на Асен Василев за Чаталджа:

Вижте тук

Позицията на Даниел Лорер:

Вижте тук

Другият опит за скандализиране на обществото е атака към министерството на финансите чрез тезата, че Асен Василев е пазил интересите на фирма за винетки чрез промени в ЗОП по линия на Чаталджагейт, а фактите са следните:

Тезата, че Асен Василев е пазил интересите на фирма за винетки („Интелигентни трафик системи“) чрез отпадането на промени в ЗОП миналото лято, се разпадна на парчета.

Финансовото министерство не може да се е повлияло от становище по ЗОП на фирма, доставчик на винетки, защото договорите с фирми за винетки не се сключват от МФ и никога не са били регулирали от този закон. Този тип договори са извън ЗОП по силата на задължителната за нас Директива (ЕС/2019/520) на Европейския съвет и българския Закон за пътищата (в който е транспонирана директивата). Договорите от името на държавата сключва АПИ директно с доставчици на винетки – при еднакви публично оповестени общи условия и цени, а не МФ.

През юни 2023 г. МФ предлага в ЗОП да отпаднат текстовете, които повторно изброяват случаите, в които не се провеждат обществени поръчки по силата на други закони. 

В хода на общественото обсъждане постъпват възражения срещу премахването на повторното изброяване на изключенията в ЗОП. Конкретно за винетките, в становището си „Интелигентни трафик системи“ АД държи да остане изрично записано изключението за този вид договори в ЗОП – независимо че то не е необходимо, защото е уредено в друг закон – този за пътищата.  Повторното изброяване в крайна сметка остава в ЗОП, като съгласувано с Еврокомисията, а не защото е получено становище в този смисъл от частна фирма Ако се твърди, че МФ е редактирало ЗОП, за да угоди на частна фирма, то такъв упрек следва да се отправи и към Европейската комисия, която одобрява тези текстове.

Никой не задава въпроса защо фирмата купувач на имота на ул. „Чаталжда“ „Интелигентни трафик системи“ АД, действала до скоро като монополист в продажбата на винетки по силата на договор с АПИ, сключен по време на управлението на ГЕРБ, решава да внесе възражение по закон, който изобщо не нарушава правата ѝ. Припомняме, че монополът на фирмата беше отменен по време на кабинета Денков и към момента АПИ за първи път от 2019 г. е издала лицензи на четири компании.

Атаката срещу финансовия министър, случайно или не, съвпада с предстоящата ротация на кабинета. Да припомним, че с финансовото министерство задължително се съгласуват всички решения на Министерския съвет – заради финансовите обосновки. А идват и евроизбори след няколко месеца.

Позицията на Асен Василев и МФ за ЗОП

Вижте тук

2. Кандидатурите за КС

Подкрепя ли ПП Десислава Атанасова за КС?

Атанасова е кандидатура на ГЕРБ/СДС. Всеки застава с името си и носи отговорност за кандидатурите, които предлага, и така е честно спрямо обществото. Чрез кандидатура си, ние от ПП-ДБ, ясно дадохме да се разбере как си представяме да изглежда един член на КС. Ще следваме същия модел и при номинациите за ключовите регулатори – кандидатури с граждански профил, с биография в съответните области, с добра репутация, обществено отговорни и ангажирани лица.

Защо ПП-ДБ гласува за Атанасова?

С ГЕРБ/СДС изпълняваме обща управленска програма, която си поставя значими цели, но двете кандидатури показват колко различно мислим по определени въпроси. Това все пак не е случаят с предложението за подуправител на Здравната каса, където за кандидатурата имаше не само съмнения, но и доклад от ДАНС и прокуратурата. Очевидно е, че тяхното виждане е за повече политическо присъствие в КС. Всъщност, човекът, когото тя на практика ще замени, също беше политическа кандидатура – Анастас Анастасов беше депутат от ГЕРБ, когато беше гласуван за конституционен съдия.

650 000 души са гласували за ГЕРБ. Това са хора, които вероятно биха одобрили тази кандидатура. Това е реалността. И правото на тези хора да получат кандидат, който олицетворява формацията, за която са гласували.

ПП Подкрепя ли позицията на съдия Белазелков против еднополовите бракове?

Уважаваме правата на всеки един човек, като законите трябва да отразяват динамично общественото мнение. По дефиниция в Семейния кодекс гражданският брак е договор, който урежда отношенията между двама души от различен пол. Държавата чрез Семейния кодекс и други закони определя правилата на този договор и поставя граници.

Като една от най-големите партии, ние споделяме и се съобразяваме с мнението на широката българска общественост по темата. Всякакви бъдещи законодателни промени по тези въпроси, които са важни за цялото общество, трябва да почиват на широк консенсус в обществото. Независимо от това, никое човешко същество не трябва да бъде унизявано, дискриминирано или обиждано заради собствените си чувства и разбирания и ние ще отстояваме ревностно всички основни човешки права.  

3. Председател на Народното събрание

Никола Минчев или Атанас Атанасов ще бъде председател на Народното събрание след ротацията между Денков и Габриел?

Никола Минчев вече заяви публично, че е изявил желание кандидатурата му да се обсъжда за водач на листата за евроизборите тази година. Предстои решението да бъде взето от колективните органи на ПП. При такъв развой на събитията кандидатура на Атанас Атанасов за председател на Народното събрание ще бъде подложена на допълнително гласуване, каквото право има всеки народен представител.

Председателското място на Народното събрание е висока и отговорна позиция със значимост за политическите процеси в страната и ПП-ДБ заедно като коалиция ще вземат решение кой да е следващият председател от името на формациите.    

Продължаваме Промяната

(promeni.bg/)

За да следите новините и коментарите в реално време

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведете вашия коментар!
Въведете вашето име тук

spot_img

Последни

Искаме ли България да стане богата страна? Отговорът без урснови мини е ясен

Наскоро излезе поредната годишна класация на общините с най-висока...

Изненадващ кандидат от Демократите за вицепрезидент на Доналд Тръмп

Отново се завъртя интригата, че Тулси Габард може да...

Какви цели изпълни Путин в Украйна и какви са неговите бъдещи творчески планове

Всъщност не познах. Огромна част от руснаците застанаха зад...

Ваня Григорова удари Нинова свирепо: Без мен БСП щеше да има 3-ма или 4-ма общински съветници в София!

Ваня Григорова разобличи саботажите на Нинова спрямо БСП в...

Не пропускай

Искаме ли България да стане богата страна? Отговорът без урснови мини е ясен

Наскоро излезе поредната годишна класация на общините с най-висока...

Изненадващ кандидат от Демократите за вицепрезидент на Доналд Тръмп

Отново се завъртя интригата, че Тулси Габард може да...

Какви цели изпълни Путин в Украйна и какви са неговите бъдещи творчески планове

Всъщност не познах. Огромна част от руснаците застанаха зад...

Ваня Григорова удари Нинова свирепо: Без мен БСП щеше да има 3-ма или 4-ма общински съветници в София!

Ваня Григорова разобличи саботажите на Нинова спрямо БСП в...

Естествена рожба на политическата содомия на бременния Христо Иванов в скута на Пеевски е бастисаната Конституция

Отвратително е, но е вярно. Христо Иванов наистина седя девет...

Американският посланик говори лакърдии по БТВ! Защо?

Изключително слабо интервю на Светослав Иванов (bTV) с посланика...

Зеленски призна, че Русия е знаела плана за контраофанзивата и за 31 000 убити войници от първия ден на войната

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че Русия се...

Асен Василев учреди женската секция на Продължаваме Промяната и може да я оглави!

Тя Промяната ще се казва женската секция на партията...

Прочетете още

Искаме ли България да стане богата страна? Отговорът без урснови мини е ясен

Наскоро излезе поредната годишна класация на общините с най-висока средна брутна месечна заплата в България. Резултатът е същият като всяка година: Всички най-богати общини на...

Изненадващ кандидат от Демократите за вицепрезидент на Доналд Тръмп

Отново се завъртя интригата, че Тулси Габард може да стане вицепрезидент на Доналд Тръмп. Г-жа Габард се кандидатира неуспешно за президент през 2020 г....

Какви цели изпълни Путин в Украйна и какви са неговите бъдещи творчески планове

Всъщност не познах. Огромна част от руснаците застанаха зад Путин. Останалото съм го нацелила. 24 февруари 2022Мисля, че Путин ще плати висока цена за действията...
Verified by MonsterInsights