Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

200 хиляди лева са откраднали обирджиите на инкасото в Благоевград!

По инфоррмация на BNEWS стойността на откраднатото инкасо тази...

Руската и украинската армия водят мирни преговори зад гърба на Байдън и на Зеленски

Автор: Обективно.БГ В момента се водят мирни преговори между началниците...
НачалоБългарияИзвънредни мерки от петък

Извънредни мерки от петък

"Взехме решение за удължаване на епидемичната обстановка до края на януари". Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. В тази връзка се въвеждат мерки, които ще важат от вечерта в петък, 27 ноември до 21 декември. Те са следните:

– преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции. Мярката ще важи за всички ученици от 1 до 12 клас и студентите. Прекратяват се извънкласните занимания, всички присъствени и групови занятия в центрове и школи.

– преустановяват се посещенията в детски ясли, градини, детски центрове и групи, предоставящи организирани групови услуги за деца.

– преустановява се провеждането на конгреси, семинари, обучения, тиймбилдинги в присъствена форма.

– преустановява се провеждането на групови културни и развлекателни мероприятия. Изключение прави само посещението на театър при заетост на местата до 30% от общия капацитет, спазване на дистанция и носене на маска.

– не се допуска провеждането и организирането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на над 15 души.

– преустановяват се спортните мероприятия със състезателен и тренировъчен характер за лица до 18 години, с изключение на международните състезания, които са започнали към датата на влизане на ограниченията в сила. Всички мероприятия за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика.

– преустановяват се посещенията във фитнесите.

– преустановяват се посещенията на всички заведения за хранене. Допускат се само доставки на храна за дома и офиса.

– преустановявят се посещения в игрални зали и казина.

– преустановяват се посещенията във всички магазини тип мол, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, оптиките, дрогериите, зоомагазините, банките, офисите на застрахователи, доставчици на платежни услуги и телекомуникационни оператори. 

– преустановяват се туристическите посещения в страната и чужбина.

"Не налагаме вечерен час в нито една сфера на територията на страната. Парковете и градините остават отворени, както и всички храмове – църкви, джамии, синагоги", обяви министър Ангелов.

Всичко, което не е включено в заповедта, е разрешено, подчерта министъра. В това число влизат малките квартални магазини, големите магазини за техника, провеждането на шофьорски курсове.

По отношение на преминаването на границите, има контрол за трети страни и такива с висока заболеваемост – при необходимост се изисква PCR тест, поясни проф. Ангелов. Във връзка с антигенните тестове, здравният министър обясни, че те все още не се признават за тест, равнозначен на PCR

"Това е трудно решение за правителството, но не мога да спестя благодарността си за навременните действия. Щабът и МЗ следят зорко какво се случва в страната и света по отношение на заболеваемост и смъртност", заяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 

Според него спадът в заболеваемостта ще дойде след края на втората седмица от въвеждането на новите мерки. Той обясни, че броят на медицинските лица, които могат да се грижат за заразени с COVID-19, намалява. Те също се разболяват и няма как живата сила да бъде компенсирана.

„Човешкият живот е абсолютната ценност. Предполагам, че за всеки здравомислещ човек това е така. Ние, като лекари, не можем да изповядваме друга ценност, освен таз. Ние сме призвани да браним човешкия живот. Според нас контактите трябва да се намалят до абсолютен минимум", каза още председателят на щаба.

"Не претендираме за пълно затваряне на държавата и 100% ограничаване на контактите. Но тези мерки ще дадат резултат в края на втората семица, а в края на третата ще има и намаляване на нивата на смъртността. Така ще се забави темпът на пандемията и ще дадем възможност на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно предстоящите светли празници. Ще имаме и възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които вече са на прага", смята ген. Мутафчийски.

Той обясни, че срокът на частичния локдаун е такъв по пример на Израел и други държави, в които е дал търсения резултат. Израел въведе подобни мерки при 6 000 нови случая на ден и излезе от този 3-седмичната блокада с по около 400 новозаразени за денонощие. Новите мерки са обсъждани и с работодателските организации, като някои от първоначалните идеи за по-строго затваряне са отпаднали напълно.

"Ако се опитаме да погледнем цялостната картина и случващото се в Европа и света, трябва да кажем, че на нашия континент заболеваемостта и смъртността са най-големи. За последните 14 дни в ЕС се заразиха и разболяха 3 милиона души и починаха 50 хиляди. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава тези неща и да не вземе мерки", коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той даде за пример Франция и Германия, които решиха да не затворят училищата.

"Няма спор по въпроса, че малките деца са активни разпространители на болестта. Аз имам една надежда, която засега се оправдава – че тази година грипът ще закъснее и ще бъде не толкова агресивен", добави доц. Кунчев.

Според директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов мерките ще дадат глътка въздух на медиците, които вече 8 месеца са на първа линия.

"Те се разболяха, оздравяха и се заразиха повторно. Подобни мерки ще дадат възможност за по-добро лечение", обясни медикът.

„Това беше едно много трудно решение с компромиси от страна на всички колеги. Ще се постараем да продължим всички мерки за подкрепа през следващите три седмици. Ще се опитаме никой да не бъде оставен сам и без нужната помощ. Продължават мерките 60/40, 80/20 и патронажната грижа”, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя подчерта, че за родителите, които трябва да гледат децата си, също е въведена мярка. Средният доход за член на семейство трябва да бъде 915 лв., а родителите в неплатен отпуск могат да се възползват от получаване на минималната заплата. В готовност е и схемата за детегледачки, която се организира от Агенцията по заетостта.

"Това, което днес приехме, е нова мярка. Тя е за затворените бизнеси. Това е постановление за реда и условията за изплащане на компенсации за работещите в икономическите сфери, чиято дейност е преустановена. Тези, които са работели на 8 часа, ще могат да получават 24 лв. на ден. За тази помощ ще може да се кандидатсва още от понеделник. Тя ще се изплаща директно на работника. Работодателите ще трябва да предоставят списък на служителите в неплатен отпуск", каза още Сачева.

Продължава и подкрепата за лекарите на първа линия, общопрактикуващите лекари и медицинските сестри. За тази мярка са отделени 50 млн. лв., които да бъдат разпределени между 50 хиляди души. Министърът обаче подчерта, че мерките засягат общо 356 хиляди души, което ще струва на правителството над 350 млн. лв.

"Днешното решение на МС се водеше от най-важната ценност – живота и здравето на хората. За да е здрава икономиката, трябва да имаме и здрави хора, които да я движат. Този баланс показва, че настоящие мерки ще работят само три седмици и това го обещаваме на бизнеса. Сектор "Търговия" остава напълно отворен. Продължава нашата работа да намерим най-бързите способи за компенсация на затворените сектори", обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

"Мерките ще бъдат подпомогнати и от НАП, за да получим по-бърз ефект. Фирмите ще могат да получат и облекчени кредити чрез банките, партньори на ББР – до 1 млн. лв. за малките и средни предприятия и до 2 млн. лв. – за големите. Разработваме схема за ликвидна подкрепа на бизнеса с различни индикатори. Единият от тях е фиксираните разходи, но процентът от оборота, който са загубили през трите седмици, също е важен", обясни той.

spot_img

Последни

Пуделът Борис Бонев излая на ГЕРБ и ги сравни с глутница кучета, която не спира да лае

“Групата на ГЕРБ е най-безобразно държащата се в общинския...

Фалира австрийският мултимилиарден гигант в недвижимите имоти “Сигна” на Рене Бенко

Съобщението, че дружеството "Сигна холдинг" обявява фалит, е главната...

Нинова изхвърли Атака, Левицата и Русофилите на Малинов от новия „ляв националистически съюз“

БСП няма да покани за участие "Левицата!" в новото...

Не пропускай

Пуделът Борис Бонев излая на ГЕРБ и ги сравни с глутница кучета, която не спира да лае

“Групата на ГЕРБ е най-безобразно държащата се в общинския...

Фалира австрийският мултимилиарден гигант в недвижимите имоти “Сигна” на Рене Бенко

Съобщението, че дружеството "Сигна холдинг" обявява фалит, е главната...

Нинова изхвърли Атака, Левицата и Русофилите на Малинов от новия „ляв националистически съюз“

БСП няма да покани за участие "Левицата!" в новото...

200 хиляди лева са откраднали обирджиите на инкасото в Благоевград!

По инфоррмация на BNEWS стойността на откраднатото инкасо тази...

Невроятно, но факт! Сглобката прави първа копка на нова магистрала за 20 милиона на километър!

Сглобката се размърда и след застой от три години...

Руската и украинската армия водят мирни преговори зад гърба на Байдън и на Зеленски

Автор: Обективно.БГ В момента се водят мирни преговори между началниците...

Ваня Григорова предрече, че Борис Бонев ще напусне Сглобката с ПП и ДБ в СОС

Не е невъзможно "Спаси София" да напусне коалицията с...

Ето коя известна дама придружи мъжа си в самолета му на екскурзия в Дубай и изуми всички с тоалета си

Първата дама Десислава Радева придружи президента Румен Радев с...

Асен Василев краде без пари Топлофикация София чрез схема срещу дълг

Дълговете на столичната Топлофикация от над 1,6 милиарда лева...

Прочетете още

Пуделът Борис Бонев излая на ГЕРБ и ги сравни с глутница кучета, която не спира да лае

“Групата на ГЕРБ е най-безобразно държащата се в общинския съвет. Устите им постоянно са отворени и те не спират да лаят" - това излая...

Убит турист и ранени при терористична атака в Париж от психично болен радикален ислямист

Един човек е бил убит, а двама - ранени, от нападател на минувачи в центъра на Париж, близо до Айфеловата кула, предаде Ройтерс, като...

Фалира австрийският мултимилиарден гигант в недвижимите имоти “Сигна” на Рене Бенко

Съобщението, че дружеството "Сигна холдинг" обявява фалит, е главната икономическа новина в Австрия тази седмица. Синдикът по несъстоятелността, адвокат Кристоф Щапф, заяви за медиите,...
Verified by MonsterInsights