Новините с коментар в реално време

Кметът от ПП/ДБ на Триадица изплиска легена. Хвали се, че обещал да изчисти снега и леда за 2 седмици!

Уникум. Събрани с конкурс по трудолюбие, експедитивност и акъл...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Кметът от ПП/ДБ на Триадица изплиска легена. Хвали се, че обещал да изчисти снега и леда за 2 седмици!

Уникум. Събрани с конкурс по трудолюбие, експедитивност и акъл...

Кои са истинските подлоги на Борисов и Пеевски, за които НюзКурника мълчи?!

Помните ли преди 10-15 години как медиите на Прокопиев...
НачалоВойнатаКак израелските служби Мосад и Шин Бет буквално проспаха Хамас! Обяснено от...

Как израелските служби Мосад и Шин Бет буквално проспаха Хамас! Обяснено от NY Times

Военните и разузнавателните служби на Израел са смятани за едни от най-добрите в света, но в събота те претърпяха провал, който доведе до най-тежкия пробив в израелската отбрана от половин век, пише в свой материал в. „Ню Йорк таймс“.

Малко преди бойците да нахлуят от ивицата Газа в Израел рано сутринта в събота, израелското разузнаване отчита засилване на активността във военните мрежи в палестинската територия, които наблюдава. Осъзнавайки, че се случва нещо необичайно, то е изпратило сигнал на израелските войници на границата с Газа, заявиха двама високопоставени представители на израелските служби за сигурност.

Въпреки това никой не е реагирал на предупреждението, тъй като войниците или не са го получили, или не са го прочели. В продължение на часове най-силната армия в Близкия изток е безсилна да се противопостави на далеч по-слаб враг, оставяйки селищата беззащитни срещу отряди, които убиват повече от 1000 израелци, отвличат най-малко 150 души и превземат поне четири военни бази, отбелязва американското издание.

Четиримата израелски служители заявиха, че според първоначалната им оценка успехът на атаката се дължи на редица пропуски в израелското разузнаване и армията, като например:

  • Служителите не са проследявали ключови комуникационни канали, използвани от палестинците;
  • Прекалената зависимост от граничното оборудване за наблюдение, което е лесно унищожено от нападателите;
  • Групирането на командирите в една гранична база, която е превзета в началната фаза на нахлуването, което пречи на комуникацията с останалите въоръжени сили;
  • Готовността да се приемат за чиста монета твърденията на военните лидери на Газа, че не се готвят за битка, направени по частни канали, за които палестинците са знаели, че са наблюдавани от Израел;

„Похарчихме милиарди и милиарди за събиране на разузнавателна информация за „Хамас“, каза бивш високопоставен служител на израелския Национален съвет за сигурност. „А после за секунда всичко се разпадна като домино“, допълни той.

Първата грешка била в преценката на заплахата. Когато миналата седмица служители на израелското разузнаване информирали висшите ръководители на службите за сигурност за най-големите заплахи за отбраната на страната, те се съсредоточили върху опасностите, които представляват ливанските бойци по северната граница на Израел. Предизвикателството „Хамас“ почти не било споменато.

Следващата грешка е оперативна.

Двама от служителите заявиха, че израелската система за наблюдение на границата почти изцяло разчита на камери и сензори, които се управляват дистанционно. Израелските служители са били прекалено уверени в непробиваемостта на системата и след въвеждането ѝ броят на войниците, разположени на място, намалява, каза пенсиониран генерал от израелската армия.

„Хамас“ се възползва и изпраща дронове, за да атакуват кулите, които предават сигналите към и от системата за наблюдение, заявиха официални лица, както и сочи информацията на кадри от безпилотни самолети, разпространени от „Хамас“ в събота и анализирани от „Ню Йорк таймс“. Без тези сигнали системата е била безполезна. Войниците, разположени в контролните пунктове зад фронтовата линия, не са получили сигнали, че оградата, разделяща Газа и Израел, е пробита, и не са можели да гледат видеоклипове, показващи им къде нападателите на „Хамас“ разрушават барикадите.

Втората оперативна грешка е съсредоточаването на израелските военни командири в района на ивицата Газа на едно място по границата. След като базата била превзета, повечето от висшите офицери са убити, ранени или взети за заложници, заявиха двама от израелските служители.

Всичко това означава, че е трудно, особено в ранните етапи, да се съобщи на висшето военно командване в Тел Авив за сериозността на ситуацията. В резултат на това никой там не разбира за непосредствената нужда от масирана и бърза въздушна отбрана, дори когато в социалните медии се появяват съобщения за нападения. Според двама от израелските служители и оцелели от нападенията, на ВВС са били необходими часове, за да пристигнат в голяма част от района, въпреки че разполагат с бази само на няколко минути полет.

Последиците за сигурността на Израел са катастрофални и може да навредят на репутацията му в региона като надежден военен партньор, отбелязва „Ню Йорк таймс“. Израелските служби за сигурност не оспорват мащаба на първоначалния си провал, но казват, че той може да бъде разследван само след края на войната.

Превод и източник, БТА, The NY Times

spot_img

Последни

Не пропускай

Кметът от ПП/ДБ на Триадица изплиска легена. Хвали се, че обещал да изчисти снега и леда за 2 седмици!

Уникум. Събрани с конкурс по трудолюбие, експедитивност и акъл...

МЪЛНИЯ С ТОКА! Проговори героят Майкъл Дъглас от Калипетрово, който изигра Falling dawn със скарата в Енергото

Цяла България говори за един герой, който се осмели...

Столицата става Леденото кралство! Топлофикация спря парното в централна София заради авария!

Ледената кралица на Промяната ще ни посети на жълтите...

Приключи новата размяна на заложници между Израел и Хамас. Удължиха примирието до петък!

Единадесет заложници, освободени днес от "Хамас", вече са в...

Ледената кралица Васко и Драг кралицата Бориса взеха 1,5 милиона заложници в столицата

Опасно за живота на милиони! Подлезите и улиците на...

Стотици селища и хиляди българи трети ден бедстват без ток и вода! Ало, Сглобке!?

Постепенно започва възстановяването след бедствието през изминалите дни. От...

Кои са истинските подлоги на Борисов и Пеевски, за които НюзКурника мълчи?!

Помните ли преди 10-15 години как медиите на Прокопиев...

Мисирките в НюзКурника на БТВ – заработват като адвокати на ПеПетата

Голям зор тази сутрин водещите от бТВ (всъщност адвокати...

Прочетете още

Опасен клон виси над главите на пешеходците, колите и градския транспорт на метри от Патриарха, Графа и кино Одеон!

Къде са Васил Терзиев и Борис Бонев да видят какъв клон - убиец виси заплашително на тротоара на булевард Патриарх Евтимий и на метри...

Шефът на БНБ заби последния пирон в ковчега на бюджета на Асен Василев! Няма буфери, прекалено голям дефицит е

Проектът на бюджета за 2024 г. няма буфери и създава предпоставки за дисбаланси в икономиката. Освен това има разминаване между паричната политика, която водят...

Кметът от ПП/ДБ на Триадица изплиска легена. Хвали се, че обещал да изчисти снега и леда за 2 седмици!

Уникум. Събрани с конкурс по трудолюбие, експедитивност и акъл районни кметове. Копи пейст на Ледената кралица. Истина е, не е виц! Кмет се готви цели...
Verified by MonsterInsights