Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоВойнатаКак протичат преговорите Израел - Хамас и ще доведат ли до трайно...

Как протичат преговорите Израел – Хамас и ще доведат ли до трайно спиране на огъня?

На срещата в Доха присъстваха шефът на ЦРУ Уилям Бърнс, ръководителят на Мосад Давид Барне. Катарският премиер Мохамед бин Абдулрахман ал Тани бе посредник между тях и лидерите на „Хамас“.

Логиката „колкото повече – толкова повече“, която досега направлява преговорите за освобождаването на заложниците, продължава да има силен ефект както за Израел, така и за „Хамас“, пише в. „Вашингтон пост“. Според източник на изданието, запознат с консултациите в Катар, макар и да няма окончателни ангажименти, „и двете страни имат желание“ да сключат споразумение за освобождаване на всички израелски пленници. В замяна на това се очакват по-дълги паузи в бойните действия, освобождаване на повече палестинци от израелските затвори и увеличаване на хуманитарната помощ за палестинците в Газа.

Според източника на „Вашингтон пост“ във вчерашните преговори са участваи същите страни, като тези на 8 ноември, когато бе постигнат пробив, довел до първото освобождаване на заложници. Катарците отново поискаха от ръководителите на „Хамас“ да представят условията си за освобождаване, след това ги споделиха с шефа на Мосад, който от своя страна подробно изложи израелските изисквания, разказва анонимният източник.

Преговарящите се споразумяха, че в бъдеще ще бъдат пуснати на свобода следните групи заложници: мъже, които са твърде възрастни за военна служба в запаса, жени военнослужещи, мъже резервисти и мъже на активна военна служба. Освен това „Хамас“ трябва да предаде на Израел телата на загиналите пленници, разказва още източникът на американския вестник. Лидерите на палестинската ислямистка групировка изразиха „готовност да преговарят по всички пет категории“, каза още източникът. Той добави, че все още не са уточнени параметри, като например колко пленници от Газа ще бъдат освобождавани всеки ден, за колко палестински затворници ще бъдат разменяни и какво количество хуманитарна помощ ще бъде изпращана анклава.

Ако освобождаването на заложници продължи и обхване пленените от „Хамас“ военнослужещи, преговарящите страни неизбежно ще се изправят пред въпроса дали след това ще бъдат подновени сраженията. Това е най-сложният въпрос, посочва „Вашингтон пост“.

Израел все още казва, че ще продължи военната си кампания в Газа, докато не унищожи „Хамас“. Палестинската групировка обаче иска да оцелее както физически, така и политически. Трудно е да се види възможност за компромис, обобщава „Вашингтон пост“.

В. „Ню Йорк таймс“ прави по-подробна равносметка на перспективите пред двете страни след вчерашните преговори в Доха. Според изданието новото примирие носи краткосрочни ползи както за Израел, така и за „Хамас“, но същевременно увеличава съмненията кога и дали изобщо израелската армия ще продължи инвазията си в палестинския анклав.

Новата договорка за спиране на огъня породи очакването, че ще последват още подобни ходове. Но ако това се случи, външният натиск върху Тел Авив вероятно ще се засили, прогнозира вестникът. Към израелските лидери ще се отправят призиви за постоянно спиране на огъня, а в собствената им страна ще се чуват искания за подновяване на бойните действия, унищожаване на „Хамас“ и гарантиране, че всички израелски заложници ще бъдат освободени, смята още „Ню Йорк таймс“.

Кратките паузи в сраженията позволяват на „Хамас“ държи контрола върху по-голямата част от Газа по-дълго време и да прегрупира и пренасочва бойците си. За Израел всяко удължаване на примирието води до освобождаването на още заложници, а жителите на палестинския анклав получават по-големи количества хуманитарна помощ. Но колкото по-дълго продължава тази динамика, толкова по-голяма е главоблъсканицата за Израел, пише още американското издание.

Всеки път, когато Израел освободи от затворите си палестинци в замяна на заложници, нараства и популярността на „Хамас“ на Западния бряг, откъдето са повечето палестински затворници. „Израел е изправен пред истинска дилема. С всяко освобождаване на заложници Хамас държи в ръцете си образно казано камшика на израелските емоции. В крайна сметка Израел ще трябва да реши дали да освободи още заложници, или да попречи на „Хамас“ да диктува настроенията в страната“, смята израелският политически анализатор Аншел Пфефер, цитиран от „Ню Йорк таймс“.

Британският в. „Гардиън“ публикува писмо до редакцията, изпратено от Аман Бхимани – американски гражданин с мюсюлманско вероизповедание, който предлага решение на този проблем. „Решението е да продължим да говорим за мир и помирение, да сложим край на токсичните идеи и да не им позволяваме да пускат корени“, пише Бхимани. „Аз като мюсюлманин с леви политически убеждения съм наблюдавал как, за да подкрепят каузата си за свобода на Палестина, „прогресивните“ игнорират тегобите на евреите. Но подобна линия на мислене противоречи на прогреса и е причина за изолирането на Израел. А това от своя страна подхранва радикалните действия, предприети от израелските власти. Толерантността трябва да е универсална, понеже и омразата е универсална. Всяко нещо, което се отклонява от защитата на двата народа, гарантира тяхното унищожение“, предупреждава читателят на „Гардиън“.

NT Times, Guardian, Washington post
Превод: БТА

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Борисов предлага любимката си Рая за шеф на Парламента! Ако я изберат, ще има и кабинет

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви, че партията ще...

Пуснаха Лена Бориславова на промоция заедно с евтин вазелин! (СНИМКА)

Отглас и реминисценция от безумната предизборна кампания на ПеПетата...

Не пропускай

Борисов предлага любимката си Рая за шеф на Парламента! Ако я изберат, ще има и кабинет

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви, че партията ще...

Пуснаха Лена Бориславова на промоция заедно с евтин вазелин! (СНИМКА)

Отглас и реминисценция от безумната предизборна кампания на ПеПетата...

Системата BG Alert не е задействана преди земетресението в Пловдив и Асеновград

Системата BG Alert не е била задействана преди земетресението...

НАТО предвижда България да вложи в отбрана 2,18 на сто от БВП

По данни на НАТО тази година България ще вложи...

Генералът от Банкя отказа лична аудиенция на 4 очи на Полковника от Ветрино!

Полковник Марков поискал с писмо среща с Бойко Борисов,...

Прочетете още

Цирк Дьо Борисов избухна: Кауза пердута е да управлявам с Пеевски! Няма да позволя билборда на ПП да се сбъдне!

Борисов пак поиска ротация с ПП и ДБ - защото му дължали реванш. Договорки извън преговорния екип не правим. Колегите от ДПС се държаха отговорно,...

Борисов предлага любимката си Рая за шеф на Парламента! Ако я изберат, ще има и кабинет

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви, че партията ще предложи своята фаворитка Рая Назарян за председател на парламента. "Утре ще предложим Рая Назарян за председател...

Тройната коалиция на ГЕРБ и ДПС ще е на всяка цена, докато Посолството е затворило кепенците

Това ще е много по-срамна Тройна коалиция от онази на БСП, ДПС и НДСВ преди години. Това ще е коалиция, която има да свърши...
Verified by MonsterInsights