Новините с коментар в реално време

И рейтингът на Джо Байдън удари дъното! Отказва ли се от битката с Доналд Тръмп?

Неволи с позорно ниските рейтинги съпътстват не само либералните...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

И рейтингът на Джо Байдън удари дъното! Отказва ли се от битката с Доналд Тръмп?

Неволи с позорно ниските рейтинги съпътстват не само либералните...

Море от розова страст: Бойко прекъсна интервюто на Христо Иванов по БТВ, за да му се обясни в любов!

Любовните сцени от политическото гей порно днес с участието...
НачалоВойнатаКакъв ад очаква израелската армия в тунелите на Хамас под Газа

Какъв ад очаква израелската армия в тунелите на Хамас под Газа

Това, което очаква израелските сухопътни войски в Газа – казват източници от службите за сигурност – е мрежа от тунели на „Хамас“ с дължина стотици километри, разположени на дълбочина до 80 метра, които освободена заложничка описа като „паяжина“, а един експерт нарече „Виетконг, умножен по 10“.

Палестинската ислямистка групировка използва тунелите, които минават под пясъчната крайбрежна ивица с площ 360 кв. км и стигат до нейните граници, за различни цели, включително за нападения, контрабанда, за съхранение и за оперативни проходи, твърдят западни и близкоизточни източници, запознати с въпроса.

Съединените щати смятат, че специалните сили на Израел ще се сблъскат с безпрецедентно предизвикателство, тъй като ще трябва да се борят с бойците на „Хамас“ и в същото време да се опитат да избегнат убийството на заложници, държани под земята, заяви официален представител на САЩ.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин отбеляза, че продължилата девет месеца битка на Ирак за отвоюване на град Мосул от „Ислямска държава“ може да се окаже по-лека от това, което очаква израелците – вероятно ще има „много СВУ (самоделни взривни устройства), много капани и просто много тежка работа“.

Въпреки че Израел е инвестирал значителни средства в откриването на тунели – включително оборудвана със сензори подземна бариера, която нарича „желязна стена“, се смята, че „Хамас“ все още разполага с действащи тунели към външния свят.

След последния кръг от военни действия през 2021 г. лидерът на „Хамас“ в Газа, Яхия ас Синуар, заяви: „Те започнаха да твърдят, че са унищожили 100 км от тунелите на „Хамас“. Аз пък ви казвам, че тунелите, с които разполагаме в Газа, надхвърлят 500 км. Дори и да е вярно това, което те казват, те са разрушили само 20% от тунелите“.

Паяжина

Няма потвърждение за казаното от Синуар, за когото се смята, че се укрива под земята преди очакваната израелска сухопътна офанзива.

Но оценката, че тунелите са с обща дължина от стотици километри, е доста разпространена сред анализаторите по сигурността, въпреки че намиращата се под блокада крайбрежна ивица е дълга само 40 км.

При положение че Израел има пълен контрол над въздушния и морския достъп до Газа и върху 59 от нейната 72-километрова сухопътна граница – освен 13 км с Египет на юг – тунелите са един от малкото начини за „Хамас“ да вкарва оръжия, хора и оборудване.

Макар че тя и други палестински групировки пазят в тайна своите мрежи, наскоро освободената 85-годишна израелска заложничка Йохевед Лифшиц, заяви: „Приличаше на паяжина, много, много тунели“, добавяйки: „Минахме километри под земята“.

„Хамас“ смята, че предвид сериозното израелско превъзходство при въздушните сили и бронираната техника тунелите са начин да се ограничи част от тези предимства, като израелските войници бъдат принудени да се движат под земята в тесни пространства, които бойците на „Хамас“ познават добре.

Израелски военен говорител заяви вчера: „Няма да говоря за количеството километри на тунелите, но те са много, изградени са под училища и жилищни райони“.

Призовавайки Съвета за сигурност на ООН да се намеси, палестинският президент Махмуд Абас настоя за незабавно прекратяване на „агресията“ в Газа и придвижване към „политическо решение вместо към военни решения и решения в областта на сигурността“.

Подземен град

Израелски източници от сферата на сигурността твърдят, че тежките въздушни бомбардировки на Израел са причинили малки щети на инфраструктурата от тунели, след като военноморските командоси на „Хамас“ са успели тази седмица да извършат морска атака, насочена към разположените по бреговете край Газа общности.

„Въпреки че атакуваме масирано в продължение на дни, ръководството на („Хамас“) е почти непокътнато, също като способността му за командване и контрол, както и тази да извършва контраатаки“, каза Амир Авиви, бивш бригаден генерал, заемал висши длъжности в израелската армия, включително заместник-командир на дивизията в Газа, натоварена да се справя с тунелите.

„В Газа има цял град, който се намира на дълбочина от 40-50 метра. Има бункери, щабове и складове и, разбира се, те са свързани с над хиляда позиции за изстрелване на ракети.“

Според други източници има тунели разположени на дълбочина до 80 метра.

Един от западните източници от сферата на сигурността заяви: „Те се простират на километри. Направени са от бетон и са много добре направени. Помислете за Виетконг умножено по 10. Те са разполагали с години и с много пари, с които да свършат тази работа“.

Друг източник от сферата на сигурността, от една от съседните на Израел държави, заяви, че тунелите на „Хамас“ от Египет продължават да са активни.

„Веригата за доставки все още е непокътната в наши дни. В мрежата за улесняването на координацията участват и някои египетски военни. Не е ясно дали това е известно на египетската армия“, казва той.

Малък брой по-тесни и дълбоки контрабандни тунели между Египет и Газа доскоро функционираха, казват двама източници от службите за сигурност и търговец в египетския град Ариш, но движението по тях почти е напълно спряно, откакто започна войната между Израел и „Хамас“.

Египетски официални лица не отговориха веднага на искането за коментар. В сряда египетският президент Абдел Фатах ал Сиси заяви при инспекция на военни части в Суец, че ролята на армията е да охранява египетските граници.

Дългата игра

„Хамас“ е създадена в Газа през 1987 г. и се смята, че започва да копае тунели в средата на 90-те години, когато Израел предоставя на Организацията за освобождение на Палестина на Ясер Арафат известна степен на самоуправление в Газа.

Мрежата от тунели е основна причина „Хамас“ да е по-силна в Газа, отколкото в окупирания от Израел Западен бряг, където израелските селища, военни бази и устройства за наблюдение правят трудно да получиш каквото и да било от Йордания.

Прокопаването на тунели стана по-лесно през 2005 г., когато Израел изтегли своите войници и заселници от Газа и когато „Хамас“ спечели властта на изборите през 2006 г.

Скоро след това военното крило на „Хамас“, „Изедин ал Касам“, залови Гилад Шалит и уби други двама израелски войници, след като били прокопани 600 метра, за да нахлуят в базата Керем Шалом на границата с Газа.

Година по-късно „Хамас“ предприе военен удар срещу силите на Арафат в Газа, като използва за тази цел тунели.

Въпреки че военните тунели останаха недостъпни за външен поглед, през тази период контрабандистите от Газа показваха своите едва прикрити търговски тунели под границата при Рафах.

Те бяха широки около метър и се използваха лебедки с мотори, за да превозват стоки по пясъчните дъна на тунелите във варели за бензин.

Един от операторите на тунели в Рафах, Абу Кусай, каза, че половин миля тунел, чието прокопаване отнема от три до шест месеца, може да донесе печалба до 100 000 долара на ден. Най-доходоносната стока били куршумите, които се купуват за 1 долар в Египет и се продават за повече от 6 долара в Газа. По думите му автоматите „Калашников“ стрували 800 долара в Египет и се продавали за два пъти повече.

Смята се, че през 2007 г. военното крило е вкарало своя командир Мохамед Дейф в Газа през тунел от Египет. Дейф е ръководител на смъртоносната атака на Хамас на 7 октомври в Израел, при която загинаха 1400 души и бяха взети заложници.

На лов по тунелите

Професор Джоел Роскин, геоморфолог и геолог от израелския университет Бар-Илан заяви, че е трудно мрежата от тунели да бъде точно картографирана от повърхността или от космоса, като добави, че строго класифицираната информация е от съществено значение за 3D картографирането и визуализация на изображенията.

Сред елитните части, натоварени със слизането под земята, е „Яхалом“, състояща се от командоси от инженерния корпус, известни като „невестулките“, които са специализирани в намирането, разчистване и унищожаване на тунели.

По-рано тази седмица израелският премиер Бенямин Нетаняху беше при бойците на „Яхалом“ и им каза: „Разчитам на вас. Народът на Израел разчита на вас.“

Израелски източници заявиха, че това, което ги очаква, е трудно и те се сблъскват с враг, който се е прегрупирал и се е поучил от предишни израелски операции през 2014 г. и 2021 г.

„Ще има много капани с взривни устройства. Те имат термобарични оръжия, каквито не са имали през 2021 г., които са по-смъртоносни. И смятам, че са се сдобили с много противотанкови оръжейни системи, с които ще се опитат да ударят нашите бронетранспортьори и танкове“, каза Амнон Софрин, бивш бригаден генерал и бивш командир на бойния разузнавателен корпус.

Софрин, който преди е бил и ръководител на дирекция в израелската шпионска агенция „Мосад“, заяви, че от „Хамас“ ще се опитват да отвличат и войници.

Дафне Ричемонд-Барак, преподавателка в израелския университет „Райхман“ и автор на книгата „Подземна война“, заяви, че конфликтите в Сирия и Ирак са променили ситуацията.

„Това, с което израелските военни вероятно ще се сблъскат в тунелите, може би ще е и целият опит и всички знания, придобити от групировки като „Ислямска държава“ и което /…/ е било предадено на „Хамас“.

spot_img

Последни

Зеленски отмени речта си пред Конгреса в САЩ,, с която щеше да опита да изкрънка още пари

Украинският президент Володимир Зеленски е отменил планираната си за...

Родното МВР призна: Издирваният за убийството на 14 годишно момиче е бил в България. Заловиха го в Турция

Издирваният като заподозрян за жестокото убийство на 14-годишната Ваня...

И рейтингът на Джо Байдън удари дъното! Отказва ли се от битката с Доналд Тръмп?

Неволи с позорно ниските рейтинги съпътстват не само либералните...

Не пропускай

Зеленски отмени речта си пред Конгреса в САЩ,, с която щеше да опита да изкрънка още пари

Украинският президент Володимир Зеленски е отменил планираната си за...

Родното МВР призна: Издирваният за убийството на 14 годишно момиче е бил в България. Заловиха го в Турция

Издирваният като заподозрян за жестокото убийство на 14-годишната Ваня...

И рейтингът на Джо Байдън удари дъното! Отказва ли се от битката с Доналд Тръмп?

Неволи с позорно ниските рейтинги съпътстват не само либералните...

Украйна призна в САЩ: Без вашата помощ умираме прави и губим войната за нула време!

Началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски каза...

Киро и Лена пак избягаха от Линда и използваха, вместо парапет, Денков за параван СНИМКИ

Миро гледа детето вкъщи, а Лена и Киро пак...

САЩ налагат санкции срещу израелци, тормозили палестинци на Западния бряг

САЩ обявиха днес налагането на санкции на еврейски заселници...

Математиката води война срещу глобалното затъпяване и теста PISA

Цял ден се питаме един въпрос: Как е възможно...

Море от розова страст: Бойко прекъсна интервюто на Христо Иванов по БТВ, за да му се обясни в любов!

Любовните сцени от политическото гей порно днес с участието...

Прочетете още

Зеленски отмени речта си пред Конгреса в САЩ,, с която щеше да опита да изкрънка още пари

Украинският президент Володимир Зеленски е отменил планираната си за вторник изява пред Конгреса на САЩ поради събитие "в последния момент", съобщи лидерът на демократите...

Родното МВР призна: Издирваният за убийството на 14 годишно момиче е бил в България. Заловиха го в Турция

Издирваният като заподозрян за жестокото убийство на 14-годишната Ваня Гьорчевска, разтърсило Северна Македония, се оказа, че все пак е бил в България. Това стана...

И рейтингът на Джо Байдън удари дъното! Отказва ли се от битката с Доналд Тръмп?

Неволи с позорно ниските рейтинги съпътстват не само либералните клонинги у нас. Одобрението на президента на САЩ Джо Байдън е близо до най-ниското си...
Verified by MonsterInsights