Новините с коментар в реално време

Христо Иванов избяга от БТВ, за да остави Кирчо сам да кара влака по Нова ТВ. Влакът към Ада

Тази сутрин слушах една перфектна и унищожителна реч в...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Христо Иванов избяга от БТВ, за да остави Кирчо сам да кара влака по Нова ТВ. Влакът към Ада

Тази сутрин слушах една перфектна и унищожителна реч в...

ИЗВЪНРЕДНО! Арестуват Гешев и Сарафов накуп заради 8-те джуджета!

Първо Сглобката и Сарафов готвят ареста на Гешев за...

Али Баба Петков, половината от плячката и 40- те разбойника

Киро Простото предложи на Бойко и Делян да си...
НачалоСветътКакъв ефект има коронавирусът върху бременните?

Какъв ефект има коронавирусът върху бременните?

Един от сериозните проблеми на пандемията, която достигна страната ни, е липсата на достатъчно и научно доказана информация. Научните центрове по света непрекъснато анализират наученото за вируса, заболяването, което той причинява и всички съпътстващи фактори.

В началото на март бяха обновени препоръките на Кралския колеж по акушерство и гинекология, свързани с бременност по време на епидемия от COVID-19. На тази база специалистите от Кралския колеж по акушерство и гинекология, Кралския колеж по акушерство и Кралския колеж по педиатрия и детско здраве в сътрудничество с Кралския колеж на анестезиолозите, Агенция „Обществено здраве – Англия“ и „Здравеопазване – Шотландия“ са разработили информация за бременните и техните семейства. 

Какъв ефект има коронавирусът върху бременните жени?

Бременните не демонстрират по-тежко неразположение, ако развият коронавирус, в сравнение с общото население. Тъй като това е нов вирус, все още не е ясно как може вирусът да Ви повлияе. Очаква се голямата част от бременните да изпитат само лека или умерена симптоматика на настинка / грип.

По-тежките симптоми като пневмония се наблюдават по-често при по-възрастни хора, тези с отслабена имунна система или при дългосрочни (хронични) заболявания. Към момента няма информация за смърт на бременни от коронавирус.

Ако сте бременна, Вие сте по-уязвима от заразяване, отколкото жена, която не е бременна. Ако имате основно заболяване (напр. астма или диабет), може да се почувствате по-зле, ако имате коронавирус.

Какъв ефект ще окаже коронавирусът върху бебето ми, ако аз бъда диагностицирана с инфекцията?

Тъй като това е съвсем нов вирус, тепърва започваме да учим повече за него. Няма доказателства, които да предполагат повишен риск от спонтанен аборт. Няма и доказателства, че вирусът може да премине към нероденото бебе, докато сте бременна (това се нарича вертикално предаване). Ето защо се смята за малко вероятно, че ако имате вируса, той ще причини аномалии при вашето бебе.

Някои бебета, родени от жени със симптоми на коронавирус в Китай, са се родили преждевременно. Не е ясно дали коронавирусът е причина за това или лекарите са взели решение бебето да се роди по-рано, защото жената не се е чувствала добре. Непрестанно получаваме нови данни за риска от предсрочно раждане и коронавирусната инфекция и тук ще актуализираме тази информация.

Какво мога да направя, за да намаля риска от заразяване с коронавирус?

Най-важното, което трябва да направите, е да си миете ръцете редовно и добре – веднага след досег до обществени пространства – когато се приберете у дома или пристигнете на работното си място. На уебсайта на NHS има полезни съвети за най-добрия начин за намаляване на риска от инфекция – не само за коронавирус, но и за други заболявания като настинка и грип.

Какви съвети ще ми дадете във връзка с пътувания, ако съм бременна?

Спазвайте последните разпоредби, зададени от Министерството на здравеопазването, които редовно се актуализират в съответствие с развиващата се ситуация.

Всички лица, включително бременни жени, трябва да са сигурни, че имат подходяща здравна застраховка преди пътуването. Трябва да проверите и дали застраховката Ви за пътуване има покритие за раждане и грижа за Вашето новородено бебе, ако родите, докато сте в чужбина.

Какво трябва да направя, ако имам съмнения, че съм заразена с коронавирус или съм била изложена на него?

Ако сте бременна и имате:

– висока температура ИЛИ
– нова, непрекъсната кашлица
трябва да останете вкъщи 7 дни. Не ходете при личния лекар, в аптека нито в болница. (…) Трябва да се свържете с Женската консултация, която проследява бременността Ви, за да ги информирате, че имате симптоми и съмнения за коронавирус, особено ако Ви предстои планиран преглед през следващите 7 дни.

Трябва да се обадите на тел. 112 или 02 807 87 57, ако:

– чувствате, че не можете да се справите със симптомите си у дома
– състоянието ви се влошава
– симптомите ви не се подобряват след 7 дни.

Ако имате притеснения относно Вашето здраве или здравето на нероденото Ви бебе по време на периода на само-карантина, свържете се с акушерката Ви или с Женската консултация. Те ще Ви дадат допълнителни съвети, включително дали не се налага да Ви прегледат в болница.

Как ще ме тестват за коронавирус?

(…) Ако трябва да бъдете тествана, това ще стане по същия начин като всеки, който се тества, независимо от факта, че сте бременна. В момента тестът включва вземане на намазка от устата и носа. Може да Ви помолят да изкашляте храчка или слюнка.

Какво трябва да направя, ако имам положителен резултат за коронавирус?

Ако имате положителен резултат за коронавирус, трябва да се свържете с акушерката или Женската консултация, за да ги уведомите. Ако нямате симптоми или само леки симптоми, ще Ви посъветват да си стоите у дома. Ако имате по-тежки симптоми, ще Ви приемат в болница.

(…)
Какво трябва да направя, ако ме помолят да се самоизолирам?

Бременните жени, които са били посъветвани да са в само-карантина, трябва да стоят на закрито и да избягват контакт с други хора в продължение на 7 дни. Понастоящем ръководството на МЗ за само-карантина препоръчва на хората:

– Не ходете на училище, на работа, в МЗ/болници или обществени зони

– Не използвайте обществен транспорт

– Стойте у дома и не допускайте посетители

– Проветрете стаите, където се намирате, като отворите прозореца

– Отделете се от другите членове на домакинството, доколкото е възможно, използвайки отделни кърпи, посуда и прибори и се хранете по различно време.

– Използвайте приятели, семейство или услуги за доставка, за да изпълнявате поръчки, но ги посъветвайте да оставят всичко пред вратата.

Мога ли да посещавам Женска консултация, ако съм в карантина?

Трябва да се свържете с акушерката или Женската консултация, за да ги информирате, че в момента сте (…) възможен/потвърден коронавирус и да попитате как да протекат следващите Ви рутинни прегледи за проследяване на бременността.

Има вероятност рутинните прегледи да бъдат отложени, докато карантината не приключи. Ако Вашата акушерка посъветва, че прегледът не може да изчака, ще бъдат направени необходимите уговорки, за да Ви прегледат. Например, ще Ви помолят да дойдете в различно време или в друга клиника, за да не изложите на риск други пациенти.

Как ще продължи проследяването на бременността ми, след като се възстановя от коронавирус?

Ако сте с потвърдена коронавирусна инфекция, като предпазна мярка ще се назначи ултразвуков преглед 14 дни след възстановяването ви, за да се провери дали Вашето бебе е добре. Този 14-дневен период може да бъде намален, тъй като вече има достъпна повече информация за това как заразените хора се възстановяват.

Ако сте се възстановили от коронавирус и имате отрицателен тест за вируса преди да започнете да раждате, мястото и начинът на раждане няма да зависят от факта, че сте преболедували.

Какво да правя, ако чувствам неразположени или се притеснявам за бебето си по време на карантината?

Препоръчва се на бременните жени да не посещават Родилни отделения или AГ, освен ако не се нуждаят от спешна медицинска помощ.

Ако имате притеснения относно своето здраве или това на нероденото Ви бебе по време на периода на карантина, свържете се с акушерката Ви или с Женската консултация. Ще Ви дадат допълнителни съвети, вкл. дали трябва да отидете в болница.

Ако се препоръчва посещение до Женската консултация или болница, бременните жени се приканват да пътуват с частен транспорт или да организират болничен транспорт и да предупредят на Регистратурата, че са пристигнали, преди да влязат в болницата.

Съмнение или потвърден коронавирус ще окаже ли влияние при избора КАК ще раждам?

Понастоящем няма доказателства, които да подсказват, че не можете да раждате вагинално или че би било по-безопасно да родите с Цезарово сечение, ако има съмнение за или сте с потвърден коронавирус, така че Вашият план за раждане трябва да се следва възможно най-стриктно – въз основа на Вашите желания.

Ако обаче Вашето дишане подсказва, че е необходимо спешно раждане, може да се препоръча Цезарово сечение.

Няма доказателства, че жените със съмнение за или потвърден коронавирус не могат да имат епидурална или спинална упойка. Въпреки това използването на Entonox (газ и въздух) може да увеличи аерозолизата и разпространението на вируса, така че Вашият екип ще обсъди всички опции с Вас в началото на раждането, за да са сигурни, че сте запознати с възможностите за облекчаване на болката, които са Ви на разположение.

Какво се случва, ако започна да раждам по време на периода на карантина?

Ако раждането започне, трябва да се обадите на родилното отделение за съвет и да ги уведомите, че имате съмнение за или потвърдена коронавирусна инфекция.

Ако имате леки симптоми, ще Ви посъветват да останете у дома съвсем в началото на раждането, съгласно стандартната практика.

Родилният екип е получил указания как да гарантира, че Вие и Вашето бебе получавате безопасни, качествени грижи, спазвайки плана за раждане възможно най-стриктно.

Когато Вие и родилният екип прецените, че трябва да постъпите в родилното отделение, там ще се прилагат общите препоръки относно посещаемостта на болницата:

– Ще Ви посъветват да пристигнете в болницата с частен транспорт, където е възможно, или да се обадете на тел. 112 или 02 807 87 57 за съвет, ако е уместно;

– Ще Ви посрещнат на входа на родилното отделение и ще Ви бъде осигурена хирургична маска за лице, с която ще трябва да останете, докато не бъдете изолирана в подходяща стая

– Ще Ви се направи тест за коронавирус

– (…) посетителите трябва да бъдат сведени до минимум.

Мога ли да предам коронавирус на бебето си?

Тъй като това е нов вирус, има ограничени доказателства за жени с коронавирусна инфекция, които току-що са родили; няма обаче данни за жени, диагностицирани с коронавирус през третия триместър на бременността, предали вируса на своето бебе вътреутробно.

Ще тестват ли бебето ми за коронавирус?

Да, ако имате съмнение за или сте с потвърден коронавирус в момента на раждането вашето бебе ще бъде тествано за коронавирус.

Ще мога ли да остана с бебето и да го гушкам, ако има съмнения за мене или съм с потвърден коронавирус?

(…) Има доклади от Китай, които сочат, че жените с потвърден коронавирус са били съветвани да се разделят с бебето си в продължение на 14 дни. Това обаче може да има потенциални отрицателни ефекти върху храненето и изграждането на връзка между майката и бебето.

Трябва да се проведе дискусия относно рисковете и ползите – Вие и вашето семейство и лекарите, които се грижат за Вашето бебе (неонатолози), за да индивидуализирате грижите за Вашето новородено.

Отговорът на този въпрос може да се промени с получаването на повече информация.

Ще мога ли да кърмя бебето си, ако имам съмнения за или съм с потвърден коронавирус?

Да. В момента няма доказателства, че вирусът може да бъде пренесен в кърмата, така че се смята, че добре признатите ползи от кърменето надвишават всички потенциални рискове от предаване на коронавирус чрез кърма.

Основният риск при кърмене е близкият контакт между Вас и Вашето бебе, тъй като може да пренесете инфекция по въздушно-капков път, водеща до заразяване на бебето след раждането.

Поговорете относно рисковете и ползите от кърменето с Вашето семейство и родилния и акушерски екип.

Отговорът на този въпрос може да се промени с получаването на повече информация.

Ако решите да кърмите бебето си, се препоръчват следните предпазни мерки:

– Измийте си ръцете, преди да докосвате бебето, помпата за гърди или бутилките

– Опитайте се да избягвате кашляне или кихане пред бебето, докато то се храни от гърдата;

– Носете маска за лице, докато кърмите

– Следвайте препоръките за почистване на помпата след всяка употреба

– Помислете за вариант здрав човек около Вас да храни Вашето бебе с изцедена кърма.

Ако изберете да храните бебето си с изкуствено мляко или с изцедено мляко, препоръчва се да спазвате стриктно спазване на указанията за стерилизация. Ако се цедите в болница, трябва да се използва специализирана помпа за кърма.

Какви съвети имате за мене, ако съм здравен работник и съм бременна?

Ние разбираме, че вероятно сте притеснена, ако работите в здравеопазването и сте бременна. Доколкото ни е известно, бременните здравни специалисти не са по-чувствителни към вируса или неговите усложнения, отколкото техните небременни колеги.

Инфекцията с коронавирус обаче може да представлява известен риск за Вашето неродено бебе. Възможен е риск от по-бавен растеж на плода или от преждевременно раждане, ако се разболеете сериозно.

 

За да следите новините и коментарите в реално време

spot_img

Последни

Христо Иванов избяга от БТВ, за да остави Кирчо сам да кара влака по Нова ТВ. Влакът към Ада

Тази сутрин слушах една перфектна и унищожителна реч в...

ИЗВЪНРЕДНО! Арестуват Гешев и Сарафов накуп заради 8-те джуджета!

Първо Сглобката и Сарафов готвят ареста на Гешев за...

Не пропускай

Христо Иванов избяга от БТВ, за да остави Кирчо сам да кара влака по Нова ТВ. Влакът към Ада

Тази сутрин слушах една перфектна и унищожителна реч в...

ИЗВЪНРЕДНО! Арестуват Гешев и Сарафов накуп заради 8-те джуджета!

Първо Сглобката и Сарафов готвят ареста на Гешев за...

Предложиха Околовръстното на столицата да се казва “Юлия Навална”!

Още една оферта за ново име на улица в...

Али Баба Петков, половината от плячката и 40- те разбойника

Киро Простото предложи на Бойко и Делян да си...

Пеевски: Нечувано! Отказвам да си делкаме държавата с ПП и ДБ

И Пеевски отказа офертата на Кирил Петков за подялба...

МЪЛНИЯ! Васил Божков най-после обяви името на новата си партия!

“Център” ще се казва новият политически проект на Васил...

Прочетете още

МВР откри топлата вода: Убийство на Нотариуса е поръчково! Калин Стоянов крие дали е бил техен сътрудник

По убийството на Мартин Божанов - Нотариуса се работи изключително активно. Това е тежко умишлено престъпление, поръчково, вероятно. Жертвата е следена, изучавани са всички...

Авторът на закона за санкциите по Магнитски Бил Браудър иска закон “Навални” за конфискация на руски активи за 300 милиарда!

В анализ на тази тема коментаторът на в. "Ню Йорк таймс" Брет Стивънс отбелязва, че миналата седмица президентът Байдън е заявил, че "разглежда цяла...

Христо Иванов избяга от БТВ, за да остави Кирчо сам да кара влака по Нова ТВ. Влакът към Ада

Тази сутрин слушах една перфектна и унищожителна реч в парламента на Костадин Костадинов, посветена на мъпета Николай Денков! В парламента пак имаше голямо шоу...
Verified by MonsterInsights